Consolidarea parteneriatului transatlantic: Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională (DFC) din SUA și Banca Europeană de Investiții (BEI) semnează un acord de colaborare în domeniul investițiilor pentru dezvoltare
- Published in International
Corporația Financiară pentru Dezvoltare (DFC) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a promova cooperarea lor în identificarea și sprijinirea de noi investiții la nivel global. Președintele BEI, Dr. Werner Hoyer, și directorul general al DFC, Scott Nathan, au semnat memorandumul de înțelegere în cadrul unui eveniment organizat în marja reuniunilor de primăvară din 2023 ale Grupului Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional.
Memorandumul de înțelegere dintre DFC și BEI se bazează pe parteneriatul transatlantic dintre SUA și UE și pe angajamentul comun al celor două organizații față de valorile democratice și sectoarele de investiții prioritare. Memorandumul de înțelegere va permite realizarea de proiecte posibile în Africa, în zona Indo-Pacific, în America Latină și în Caraibe, în Orientul Mijlociu și în Balcanii de Vest. Investițiile potențiale se vor concentra pe domenii strategice atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Statele Unite, inclusiv securitatea energetică, tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), serviciile și infrastructura de sănătate, apa și apele uzate, acțiunile climatice și soluțiile bazate pe natură.
Memorandumul de înțelegere semnat astăzi se axează pe eforturile celor două organizații de a mobiliza sectorul privat în sprijinul investițiilor comune la nivel mondial - prin colaborarea în cadrul unor inițiative și proiecte comune.
"DFC așteaptă cu nerăbdare o colaborare mai strânsă cu BEI. Mobilizarea capitalului privat în întreaga lume în curs de dezvoltare în sectoare cheie este esențială pentru a crește accesul la energie fiabilă și durabilă, pentru a reduce decalajul digital într-un mod sigur și securizat, pentru a promova sisteme și infrastructuri de sănătate sigure și rezistente și pentru a îmbunătăți accesul la servicii esențiale de apă și apă uzată", a declarat Scott Nathan, CEO al DFC. "Memorandumul de înțelegere subliniază obiectivul nostru comun de a investi alături de sectorul privat în oportunități care vor promova prioritățile de dezvoltare și de politică externă ale SUA și UE."
"Salutăm călduros acordul de astăzi. Măsurile de asigurare a unui viitor stabil pentru comunitățile noastre și pentru planeta noastră vor depinde de investiții mai conectate, cu impact și strategice în întreaga lume, unde parteneriatul dintre SUA și UE este esențial. Parteneriatul cu DFC reprezintă o punere în comun tangibilă a punctelor noastre forte și a expertizei noastre pentru a impulsiona finanțarea în proiecte care ne pot ajuta să abordăm schimbările climatice, criza energetică, precum și amenințările la adresa securității cibernetice. Un efort comun de dezvoltare poate avea un impact asupra comunităților din întreaga lume și poate îmbunătăți securitatea și bunăstarea noastră colectivă", a declarat Werner Hoyer, președintele BEI.
"Astăzi ne îndeplinim un angajament important al Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (TTC), care constă în sprijinirea economiilor în curs de dezvoltare și emergente prin investiții strategice. Acest memorandum de înțelegere cu BEI și DFC se concentrează, printre altele, pe finanțarea infrastructurii digitale, a securității cibernetice și a conectivității sigure. Este o dovadă a obiectivului transatlantic de a avea un impact pozitiv la nivel global, pe baza valorilor noastre comune, și aștept cu nerăbdare inițiative similare în viitor", a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.