Ziua Dezrobirii Romilor - 164 de ani de libertate: Lungul drum al romilor de la sclavie la cetățenie activă
- Published in Eveniment
Astăzi, 20 februarie 2020 are loc conferința de celebrare a "Zilei Dezrobirii Romilor - 164 de ani de libertate: Lungul drum al romilor de la sclavie la cetățenie activă" - organizată de Agenția Națională pentru Romi în parteneriat cu Asociația Partida Romilor ProEuropa, la Parlamentul României, eveniment la care participă și domnul Gruia Ioan Bumbu, președintele Asociației PAKIV România.
Pe 20 februarie 1856 avea loc dezrobirea romilor in Principatele Romane. Era un moment istoric care marca sfârşitul celor peste 5 secole în care ţiganii au fost robi în Moldova şi Valahia, perioadă cu impact direct asupra situaţiei romilor de astăzi.
Ca să vă faceţi o idee despre ce însemna robia ţiganilor, citiţi cuvintele rostite de Mihail Kogălniceanu într-una din alocuţiunile sale de la Academia Română:
"Legea țării trata pe țigani de lucru, vândut și cumpărat ca lucru, deși prin deriziune numărul sau individul se califica de suflet: am atâtea suflete de țigani; în realitate, și mai ales stăpânii care aveau puțini țigani, îi tratau mai rău chiar decât prescripțiunile legii.
Chiar pe ulițele orașului Iași, în tinerețele mele am văzut ființe omenești purtând lanțuri în mâini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte și legate prin coloane împrejurul gâtului. Bătăi crude, osândiri la foame și la fum, închidere în închisori particulare, aruncați goi în zăpadă sau în râuri înghețate, iată soarta nenorociților țigani! Apoi disprețul pentru sfințenia și legăturile de familie. Femeia luată de la bărbat, fata răpită de la părinți, copiii rupți de la sânul născătorilor lor și răzlețiți și despărțiți unii de alții, și vânduți ca vitele la deosebiți cumpărători, în cele patru colțuri ale României. Nici umanitatea, nici religiunea, nici legea civilă nu aveau ocrotire pentru aceste nenorocite ființe; era un spectacol grozav, strigător la cer. De aceea, povățuiți de spiritul secolului, de legile omenirii, un număr de boieri bătrâni și tineri au întreprins de a spăla patria lor de rușinea sclaviei."