Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

COMUNICAT DE PRESĂ - Completarea echipei de conducere a Curţii de Apel Alba Iulia

Începând cu data de 27.01.2023, Consiliul Superior al Magistraturii a delegat în funcțiile vacante de vicepreședinte din cadrul Curții de Apel Alba Iulia pe doamna judecător Laura Maria Dehelean, respectiv pe domnul judecător Lucian Ioan Gherman. Doamna Laura Maria Dehelean este judecător la Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, iar din 25.02.2022 îndeplinește și funcția de președinte al Secției I-a civilă din cadrul instanței. Cu o vechime în magistratură de aproape 23 de ani, doamna judecător Laura Maria Dehelean și-a început cariera în anul 2000 la Judecătoria Călărași, iar din anul 2002 a continuat la Judecătoria Blaj, unde a rămas în funcție și după obținerea gradului profesional de judecător de tribunal, în anul 2009, până la promovarea efectivă la Curtea de Apel Alba Iulia. Doamna judecător Laura Maria Dehelean face parte începând cu anul 2017 din Colegiul de conducere al Curții de Apel Alba Iulia. Domnul judecător Lucian Ioan Gherman are o vechime în magistratură de peste 25 de ani, șia început cariera la Judecătoria Alba Iulia în 01.11.1997, a promovat la Tribunalul Alba în anul 2004, iar din 15.11.2009 este judecător în cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Alba Iulia. Domnul judecător Lucian Ioan Gherman este și membru al Reţelei naţionale de judecătoricoordonatori în materia dreptului Uniunii Europene (EuRoQuod), iar la Curtea de Apel Alba Iulia s-a implicat activ inclusiv în activitățile de informare și educație juridică a elevilor și studenților, derulate în parteneriat cu unități de învățământ din oraș. Posturile de vicepreşedinte din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia au devenit vacante la începutul anului 2023, ca urmare a promovării la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a doamnei judecător Ștefania Dragoe, respectiv a delegării doamnei judecător Oana Maria Petrașcu în funcția de președinte al Curții de Apel Alba Iulia.

CURTEA DE APEL ALBA IULIA BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Plafonul alocat al garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2023, în cadrul programului "Noua casă", este de 1,5 miliarde lei

Potrivit Hotărârii aprobate, plafonul alocat al garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2023, în cadrul programului ”Noua casă”, este de 1,5 miliarde lei.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, și 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Condițiile necesare pentru a contracta un credit prin programul Noua Casă:

Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Pe lângă aceste condiții impuse de stat, mai sunt o serie de cerințe impuse de fiecare bancă în parte.

► Vârstă minimă de 18 de ani la acordarea creditului și maxim 65 sau 70 de ani la terminarea creditului;

► Vechime la locul de muncă actual de minim 3 sau 6 luni;

► Lipsa datoriilor înregistrate sau credite neachitate la data scadentă;

► Posibilitatea depunerii unui avans de minim 5% din prețul de achiziție al locuinței;

► Persona are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;

► Achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

La data solicitării creditului garantat, persoana trebuie să mai îndeplinească alte două condiții, după caz.

Condițiile enumerate mai sus sunt cu scop orientativ. Fiecare bancă poate avea propriile criterii pentru acordarea creditului Noua Casă.

Ce modificări au apărut anul acesta

La achiziționarea unei locuinței, persoanele trebuie să achite un avans. Acesta poate fi de minim 5% și maxim 15% în funcție de valoarea imobilului. 

În cazul unei locuințe cu o valoarea de maxim 70.000 de euro, persoana poate accesa un credit în valoare de 65.000 de euro. În acest caz, avansul este de 5%.

Pentru a achiziționa o locuință cu o valoare maximă de 149.000 de euro, persoanele pot obține un credit în valoare de 119.000 de euro. În acest caz, avansul este de 15%.

Valoarea maximă a garanției acordate de stat

În 2023, persoanele interesate să-și achiziționeze o locuință pot accesa un credit cu o valoarea maximă de 119.000 de euro.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2022 au fost acordate 330.875 de garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei.

Mircea Carp, cunoscutul realizator de emisiuni de la Radio Vocea Americii și Europa Liberă, împlinește pe 28 ianuarie 2023 minunata vârstă de 100 de ani!

În ianuarie 2023 domnul Mircea Carp împlinește frumoasa vârstă de 100 de ani. Un veac pe care l-a dăruit țării, așa cum foarte inspirat a afirmat domnul Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria. Am apreciat că această ocazie ar fi foarte potrivit să o marcăm prin două proiecte editoriale. Primul volum Mircea Carp. Un veac dăruit țării conține articolele publicate de-a lungul anilor în Memoria - revista gândirii arestate, alături de o serie de texte omagiale din partea celor care l-au cunoscut. Al doilea reprezintă ediția a II-a a lucrării sale Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!. (Cosmin Budeancă)

În cursul celor aproape 45 de ani la «Vocea Americii» și la «Europa Liberă» nu m-am prezentat niciodată la microfon fără să fiu conștient că mă adresez fraților mei de acasă. Toate editorialele, toate articolele scrise, toate informațiile pe care le transmiteam, toate momentele pe care le descriam erau destinate ascultătorilor din țară, pentru că dorința mea era ca ei să afle adevărul, incomod uneori, adevărul care poate mâhnea, dar de cele mai multe ori trebuia transmis și sunt sigur că a fost pentru mulți o sursă de inspirație pentru rezistența internă, nu cu arma în mână, cu manifestări sau acte de bravură, ci pur și simplu rezistența internă de a trăi sub un regim inuman. De aceea, poate veți înțelege de ce fiecare program politic pe care-l terminam se încheia cu cuvintele pe care le moștenisem din țară, de la români (nu le inventasem eu), erau cuvinte pe care le rosteau de ani și ani mulți oameni, pe care însă mi le-am însușit pentru că prin ele voiam să dau speranțe celor care mă ascultau, celor care ne ascultau, acele cuvinte de care mulți își amintesc, desigur, fiind folosite de mulți în perioada «de aur» a țării noastre și pe care le păstrez și astăzi în sufletul și în mintea mea: Să auzim numai de bine! Mircea Carp

A ajunge la vârsta de 100 de ani este unul dintre puținele miracole pe care le pot atinge, mirându-se, oamenii și care le sunt rezervate puținora dintre ei. În cazul lui Mircea Carp miracolul este cu atât mai complex (și complet) cu cât longevitatea nu se limitează la viață, ci capătă semnificațiile pe care numai istoria își permite să le aibă. Elev al liceului de la Mănăstirea Dealu (detaliu biografic de care este atât de mândru) Mircea Carp este unul dintre ultimii reprezentanți pentru noi ai perioadei interbelice, unul dintre cei mai avizați și profesioniști reprezentanți și comentatori ai perioadei Războiului Rece, a complicatei perioade a coexistenței pașnice a celor două sisteme, a surprinzătoarei căderi a comunismului, a lungului postcomunism. (Ana Blandiana) Mircea Carp nu a făcut o carieră militară așa cum visa pe când era tânăr ofițer în oștirea Regelui Mihai. Dar a păstrat în întreaga sa viață atitudinea unui oștean gata de luptă pentru cauza românească. Curajul de a rosti adevărul cheamă curajul luptei, iar lumea este un front deschis pe care adevărații jurnaliști duc grele bătălii. Cei 100 de ani ai domnului Mircea Carp, pe care îi poartă cu eleganță și demnitate, conțin și exprimă istoria unui secol, așa cum îi place să-și amintească: „Cineva îmi spunea că am făcut istorie: Am trăit istorie!” (Marilena Rotaru) „Să auzim numai de bine!”

Cinematografia nordică, celebrată la TIFF 2023

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda. Programul marchează o colaborare cu Festivalul de Film Göteborg (Suedia), dar și cu institute de film din toate cele cinci țări.

 

În 2023, TIFF continuă tradiția colaborării cu alte mari evenimente de cinema din lume și propune un carte blanche curatorilor Festivalului de Film de laGöteborg (27 ianuarie – 5 februarie 2023), care vor contribui laselecția de filme din Focus Nordic. Cu o istorie de peste 40 de ani, festivalul de la Göteborg este cel mai important eveniment de profil din regiune și oferă cinematografiei nordice o platformă generoasă și sonoră de promovare printr-o competiție dedicată și programe pentru industrie. 

 

Festivalul de Film de la Göteborg este dedicat susținerii și promovării internaționale a filmelor și a cineaștilor nordici. Este o plăcere și o onoare să cooperăm cu un festival precum TIFF. Profităm de această oportunitate pentru a propune publicului o selecție interesantă din cinematografia nordică contemporană, care este extrem de variată” spune Jonas Holmberg, Directorul Artistic al Festivalului de Film de la Göteborg. 

 

Pe lângă acest parteneriat, organizatorii TIFF anunță colaborări cu Swedish Film Institute, Danish Film Institute, Finnish Film Foundation, Norwegian Film Institute și Icelandic Film Centre pentru definitivarea programului Focus Nordic, care va include proiecții de film, cine-concerte, dar și invitați speciali, evenimente sau expoziții. 

 

Astfel, Focus Nordic va include peste 25 de filme, multe fiind proiectate în premieră pentru țara noastră. Printre primele titluri confirmate se numără hipnotizantul Sisu (Finlanda, 2022), regizat de Jalmari Helander. Plasat în 1944, filmul spune povestea unui fost soldat care descoperă o cantitate considerabilă de aur în pământurile înghețate ale Laponiei, dar planurile lui sunt întrerupte violent de o unitate de naziști în retragere spre Germania. Aici începe o luptă intensă între finlandezul care pare de neclintit și răzbunătorii naziști. Comparat de critici cu Inglourious Basterds (r. Quentin Tarantino, 2009) pentru subiect, ritm și umor, Sisu a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Toronto 2022 și a fost multi-premiat la Festivalul de Film de la Sitges 2022: „Fără să-și piardă substanța, filmul e plin de momente hilare și imagini splendide […] E o călătorie în care regizorul reușește să mențină și să intensifice forța de la început, creând un film captivant și bizar” (Cineuropa).

 

Și comedia neagră Driving Mum (r. Hilmar Oddsson, Islanda, 2022) va avea premiera națională la TIFF, în Focus Nordic. Vrând să îi îndeplinească ultima dorință a mamei sale, un bărbat de vârstă mijlocie pleacă într-o călătorie cu aceasta, chiar dacă ea nu mai este în viață. Aventura neobișnuită se dovedește a fi una inițiatică, plină de revelații și de umor. Driving Mum a câștigat Marele Premiul al Festivalului de Film Tallin Black Nights 2022. 

 

Din selecția Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2022, unde a concurat pentru premiul Un Certain Regard, spectatorii vor putea urmări satira Sick of Myself (r. Kristoffer Borgli, Norvegia, 2022). Când iubitul ei devine cunoscut ca artist contemporan și primește atenție de la o lume întreagă, o tânără din Oslo e cuprinsă de gelozie și începe să facă gesturi extreme ca să atragă, la rândul ei, atenția și simpatia oamenilor. Tot de la Cannes, în cadrul Focus Nordic spectatorii vor avea ocazia să revadă și Triangle of Sadness / Triunghiul Tristeții (r. Ruben Östlund, Suedia, 2022), marele câștigător al Premiului Palme d’Or, triplu nominalizat la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun Film. 

 

Focus Nordic la TIFF este posibil cu sprijinul Ambasadei Suediei la București, Ambasadei Regale a Danemarcei în România, Ambasadei Regatului Norvegiei în România și Ambasadei Republicii Finlanda în România. Programul este sprijinit de Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. 

 

Mai multe detalii despre Focus Nordic și programul TIFF 2023 vor fi anunțate în curând.

 

Cea de a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 9 – 18 iunie 2023.

 

Mintea umană, a 8-a minune a lumii - Explicațiile psihologului Laura Maria Cojocaru

Mintea umană este un lucru incredibil și misterios. Ea are puterea de a crea, de a imagina, de a învăța și de a memora în moduri pe care nicio altă specie nu le poate egala. Totodată, mintea umană poate fi folosită pentru a rezolva probleme complexe, pentru gândi creativ, pentru a face conexiuni și pentru a procesa informații complexe. Ea poate atinge niveluri de perfecțiune și claritate, câteodată fiind foarte aproape de ceea ce mulți am putea numi “o minune”.

Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), mintea umană are capacitatea de a se concentra asupra unui singur lucru și de a bloca complet orice altceva. Acest lucru se numește atenție selectivă. De exemplu, atunci când conducem, ne concentrăm asupra drumului și blocăm orice altceva în jurul nostru, permițându-ne să ne concentrăm pe ceea ce este important și să nu fim distrași de lucruri care nu sunt importante.

“Creierul uman este, de asemenea, uimitor pentru că poate procesa o mulțime de informații în același timp. Poate prelua informații senzoriale de la ochii, urechile, nasul, limba și pielea noastră și le poate transforma în gânduri și sentimente. Și poate face toate acestea în doar o fracțiune de secundă! Mintea umană este, de asemenea, incredibil de puternică, deoarece are capacitatea de a crea. Putem să ne folosim imaginația pentru a veni cu noi idei, concepte și soluții la probleme. De asemenea, ne putem folosi creativitatea pentru a crea artă, muzică sau orice altceva putem visa. Mintea umană este  capabilă de lucruri uimitoare, dacă ne facem timp pentru a-i debloca potențialul”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

 

Explorarea adâncurilor gândirii și imaginației

Totodată, specialistul afirmă că mintea umană este deseori menționată ca fiind cel mai puternic instrument pe care îl avem la dispoziție. Și nu e de mirare de ce. Creierul uman este capabil de unele lucruri destul de uimitoare.

“Pentru început, este responsabil pentru toate gândurile, sentimentele și acțiunile noastre. De asemenea, este responsabil pentru tot ceea ce vedem, auzim, gustăm, mirosim și atingem. Destul de incredibil, nu-i așa? Dar asta nu este tot ce este capabil creierul uman. Acesta poate stoca, de asemenea, o cantitate incredibilă de informații. De fapt, oamenii de știință estimează că o persoană obișnuită își poate aminti în jur de 140 de biți de informații la un moment dat! Și dacă asta nu era de ajuns, creierul uman este, de asemenea, incredibil de eficient. Acesta poate procesa până la 60.000 de gânduri pe zi! Toate acestea pentru a spune că creierul uman este un instrument uimitor pentru care ar trebui să fim cu toții recunoscători. Dar ce anume face creierul uman atât de special? Haideți să aruncăm o privire mai atentă”, continuă psihologul.

 

Aprecierea capacităților noastre mentale: o reflecție asupra minunilor

Psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că mintea umană este capabilă de mult mai mult decât îi acordăm noi de multe ori, fiind capabili să ne concentrăm asupra unor sarcini complexe, să ne minunăm de lumea din jurul nostru și să creăm lucruri frumoase.

„Ar trebui să ne luăm un moment pentru a aprecia tot ceea ce poate face mintea noastră. Creierul uman este un lucru uimitor. Este capabil să se concentreze asupra unor probleme complexe și să vină cu soluții creative. Deseori luăm abilitățile noastre mentale ca fiind de la sine înțelese, dar acestea sunt cu adevărat remarcabile. Capacitatea de a ne minuna de lumea din jurul nostru este unul dintre cele mai incredibile lucruri ale minții umane. Putem aprecia frumusețea unui apus de soare, complexitatea unei flori sau misterul stelelor. Capacitatea noastră de a ne minuna este ceea ce face viața atât de specială. Concentrarea este un alt aspect important al minții umane. Putem să ne îndreptăm atenția către orice alegem, ceea ce ne permite să învățăm și să ne atingem obiectivele. Fie că ne concentrăm să învățăm pentru un examen sau să lucrăm la un proiect, capacitatea noastră de concentrare ne ajută să ne atingem potențialul. Mintea noastră este un instrument incredibil de puternic pe care ar trebui să îl apreciem. Ele ne permit să gândim profund, să simțim profund și să creăm lucruri frumoase. Data viitoare când vă găsiți minunându-vă de lumea din jurul vostru sau realizând ceva dificil, luați un moment pentru a vă aprecia mintea voastră uimitoare”, explică specialistul.

 

Sărbătorirea strălucirii creative: îmbrățișarea capacității cognitive

Totodată, psihologul afirmă că mintea umană este sursa întregii creativități, motorul care conduce toate inovațiile și, de asemenea, cel mai puternic instrument de care dispunem pentru a înțelege și a ne modela lumea.

“Într-o lume în care schimbarea este constantă și în care ritmul progresului pare să se accelereze, capacitatea noastră de a gândi creativ și de a ne adapta la noi provocări este mai importantă ca niciodată. Creativitatea nu înseamnă doar a veni cu idei noi. Este vorba, de asemenea, de a vedea lucrurile în moduri noi, de a face conexiuni pe care alții nu le-au observat și de a găsi soluții creative la probleme. Cel mai bun mod de a stimula creativitatea este de a crea un mediu care să o încurajeze. Acest lucru înseamnă să le oferiți oamenilor timpul și spațiul necesar pentru a explora idei noi, să le oferiți resurse și sprijin și să îi încurajați să își asume riscuri. Aceasta înseamnă, de asemenea, să prețuiți gândirea creativă și să sărbătoriți strălucirea creativă atunci când aceasta apare. În acest fel, putem crea o cultură care valorizează inovația și îi recompensează pe cei care gândesc în afara cutiei”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

 

Bilanțul Jandarmeriei Alba pentru anul 2022

Ieri, 25 ianuarie, a.c., la sediul Jandarmeriei Alba s-a desfășurat ,,Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean "Avram Iancu" Alba în anul 2022".

Activitatea s-a desfășurat în sala de ședințe a Inspectoratului și a fost prezidată de domnul colonel Mîrza Traian - Șeful Direcției Cabinet din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Materialul de bilanț  a fost prezentat de locotenent colonel Pașca Tudor Gheorghe, împuternicit Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean "Avram Iancu" Alba.

În prezenţa ofițerilor și subofițerilor din inspectorat, a fost prezentată întreaga activitate desfășurată în decursul anului 2022, rezultatele obținute și dificultățile întâmpinate cât și direcțiile de acțiune pentru noul an.

Ca instituție care își desfășoară activitatea în slujba cetățenilor, Jandarmeria Alba a fost prezentă în anul 2022, la 7997 misiuni în domeniul  ordinii publice, cu un număr de 13.180 efective. Dintre acestea, 431 misiuni au fost desfășurate la manifestări cultural-artistice, iar evenimentele  sportive au impus în anul 2022 nu mai puțin de 100 misiuni. Printre cele mai importante misiuni desfășurate care au presupus un efort suplimentar din partea instituției se numără „Târgul de Fete” de pe Muntele Găina, Centenarul Încoronării și Ziua Naţională a României. Pe linia asigurării ordinii publice, s-a urmărit realizarea climatului de ordine şi siguranţă pe timpul desfăşurării manifestărilor şi adunărilor publice organizate în zona de competenţă precum şi prevenirea escaladării unor stări de tensiune şi transformarea acestora în acte de violenţă cu impact în spaţiul public.

Jandarmeria Alba s-a concentrat în anul 2022 pe sporirea siguranței școlare, unde a fost înregistrată o creștere a patrulelor din zona instituțiilor de învățământ.

Prin cifrele prezentate, se arată faptul că, activitatea inspectoratului a fost una pozitivă, cu realizări şi rezultate atât în domeniul operativ cât şi în cel de suport contribuind astfel, alături de celelalte instituţii abilitate, la apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, la consolidarea climatului de ordine şi siguranţă publică, la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, toate acestea ducând la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor  pe raza judeţului Alba.

Principala preocupare pentru anul în curs va fi să continuăm să furnizăm cetățenilor un înalt climat de ordine și normalitate civică, așa cum aceștia își doresc,  în strictă conformitate cu prevederile cadrului legislativ. Pentru aceasta ne propunem să ne îmbunătățim capacitatea operațională și de răspuns pentru întreg segmentul de misiuni pe care instituția noastră le execută în domeniul ordinii publice și al situațiilor de urgență, iar un prim pas îl constituie dezvoltarea cantitativă și calitativă a personalului, instruirea și adaptarea acestuia la realitatea din stradă și la noile provocări sociale.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește :

- Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime . Semenele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă , deshidratată , cu pete de mucegai , gust și miros modificate etc.

- Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap , șalău , scrumbie , păstrăv , homari , creveți , crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate . Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „ agonie ", prezintă rupturi , suprafață a pielii discontinuă etc.

- Nu cumpărați pește sau produse din pește , dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime ;

- Produsele pescărești trebuie păstrate , expuse la o temperatură optima , apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață .

- Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă , nu cumpărați produse preambalate neetichetate ;

- Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește , pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări ;

- Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri , rondele , trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea , fermitatea și mirosul acestora . Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate .

- Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific speciei de pește de la care provin ;

- Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murder ;

- Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specific .

- Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate , întrucât comerciantul  nu poate să asigure toate condițiile optime , atât din punctul de vedere al transportului , cât și a modului de depozitare și comercializare .

- Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită ;

 

Vineri, 27.01.2023, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Grupul Skepsis vă prezintă spectacolul ”Minciuni Nevinovate”!

Vă invităm alături de noi la startul proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2023” - și pentru că teatrul este o cale de a căuta și explora adevăruri despre noi înșine și lumea în care trăim, vă oferim  un prim spectacol… ”nevinovat”, cu gust dulce amărui, care ne vorbește despre jocul etern al minciunilor mărunte cu care ne înconjurăm zi de zi.

Minţim în fiecare zi, spunem minciuni mici, nevinovate. Unele în glumă, altele în serios. Fiecare avem mândria noastră, vanitatea noastră, ne dorim să fim apreciaţi de către ceilalţi. Ne place să fim admiraţi, iubiţi şi facem eforturi tot mai mari pentru a crea și a întreține imaginea pe care o dorim.

Pas cu pas ţesem pânza poveştii vieţii noastre. Căutând mereu să reușim, să demonstrăm ceva celorlalți. Facem alegeri şi le justificăm Trecem prin situaţii mai grele sau mai uşoare, întâlnim oamneni diferiţi. Anumite întâmplări şi anumiţi oameni ne marchează profund, anumite amintiri au darul de a ne hrăni, altele de a ne bântui. Timpul trece şi abia când ne apropiem de final putem vedea ce ne rămâne în urma minciunilor noastre… nevinovate.

 

Biletele (20 lei pt adulți; 10 lei pt studenți și pensionari; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.01.2023, între orele 09.00-15.00 și Vineri, 27.01.2023 până la ora 18.30. Fondurile obținute astfel sunt direcționate exclusiv spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2023”.

           

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2023 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

 

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia

 

Bolile aparatului respirator, a doua cauză de mortalitate la copiii cu vârsta sub 4 ani

Bolile aparatului respirator continuă să fie o cauză majoră de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, după afecțiunile a căror origine se situează în perioada perinatală: astfel, în 2021, arată datele INS, dintre cele 1.233 de decese survenite la copiii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecțiuni respiratorii (inclusiv Covid-19), 379 de afecțiuni din perioada perinatală și câte 277 au fost cauzate fie de malformații și anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice și otrăviri. În acest context, în urma solicitărilor primite de la spitale, Organizația Salvați Copiii România va prioritiza dotarea secțiilor de neonatologie și de pediatrie cu ventilatoare de suport respirator, pulsoximetre și ecografe performante, pentru susținerea a 40 de unități medicale din întreaga țară.

 

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

 

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: ”Spitalele au fost vulnerabilizate în ultimii ani, din cauza crizei pandemice, în primul rând, iar acum suntem în plin sezon gripal, cu tot mai multe cazuri complexe de boli ale aparatului respirator. După o analiză a situației din țară și a solicitărilor primite de la medici, vom accelera dotarea secțiilor de pediatrie și de neonatologie cu aparatură medicală de ultimă generație. În cadrul acestui program-cheie al Salvați Copiii România, mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este un mecanism vital”.

 

Grupul Internațional al Femeilor pentru Pace IWPG Prezintă Principalele Planuri Pentru 2023 la 6-a Adunare Generală Anuală a Filialei Internaționale

Grupul Internațional al Femeilor pentru Pace (IWPG, președinta Hyun Sook Yoon) a organizat cea de-a 6-a Adunare Generală Anuală a Filialelor Internaționale online la ora 20:00 (KST) pe data de 19 pentru a împărtăși activitățile de pace din 2022 desfășurate de 100 de filiale din 118 țări și pentru a anunța principalele planuri pentru 2023.

 

■  Planuri principale pentru 2023

Sloganul IWPG pentru 2023 este "Consolidarea Parteneriatului Global al Femeilor pentru o pace Durabilă". Există cinci direcții pentru a pune în practică acest lucru. Prima este urgentarea sprijinului pentru Declarația de Pace și Încetare a Războiului (DPCW). Este o direcție de acțiune pentru a sprijini adoptarea DPCW ca rezoluție a ONU și pentru a ne concentra pe strângerea forței cetățenilor din întreaga lume.

În al doilea rând, recrutarea de membri prin înființarea unui sistem de filiale. Există planuri de stabilizare a filialelor din Coreea și de expansiune pentru a înființa mai multe filiale în străinătate. Fiecare filială va semna în mod activ MOA și MOU.

În al treilea rând, consolidarea cooperării și a schimburilor pe continente, țări, clase și subiecte, prin organizarea periodică a "Conferinței Internaționale a Femeilor Lideri pentru Pace". De asemenea, vor avea loc cercetări, discuții și conferințe academice legate de politica de pace.

În al patrulea rând, este vorba de a produce manuale pentru femei în general, de a moderniza materialele de formare existente pentru profesorii de pace de sex feminin și de a stabili un sistem de educație sistematică.

În al cincilea rând, este de a stabili o identitate de marcă proprie a IWPG, de a crea monumente de pace IWPG și de a obține statutul consultativ general în cadrul ECOSOC al ONU.

 

Președinta Hyun Sook Yoon a declarat în evaluarea sa: "Au trecut deja 10 ani de când IWPG a pășit pe calea păcii. Adevărata pace poate fi obținută acolo unde există oameni cu spirit de pace. În acest an, cerem ca mai multe femei să devină membre ale IWPG și să lucreze împreună ca mesageri ai păcii și să răspândească educația pentru pace."

 

În discursul său de felicitare, Erlinda Olivia Tiu (vicepreședinta Federației Naționale a Cluburilor de Femei din Filipine), care a participat la eveniment, a declarat: "Știu că IWPG are peste 100 de filiale internaționale care lucrează împreună pentru încetarea războiului global și

 

pentru realizarea Păcii Mondiale. Sunt martoră la faptul că, cu personalul minim pe care îl are fiecare filială, personalul are o sarcină emormă de a recruta membri și voluntari, de a participa la activitățile de consolidare a păcii și de a gestiona membrii. În această misiune, suntem una!"

 

Profesorul Khin Ni Ni Ni Thein (fondator al Academiei de Apă din Myanmar/inițiator al

Grupului de Gândire al Viitorului în domeniul Apei) din Myanmar a declarat: "IWPG în ansamblul său consideră că Declarația de Pace și de Încetare a Războiului (DPCW) anunțată de HWPL, un grup de cooperare pentru pace, conține răspunsul la pace și îndeamnă la aplicarea rapidă a ceea ce este conținut în clauzele proiectului și la punerea în practică directă a acestuia. Întrucât solidaritatea și încurajarea femeilor sunt chei importante pentru realizarea păcii și pentru stabilirea legilor internaționale, rolul IWPG, care reunește femei din întreaga lume, este, în mod firesc, foarte important în realizarea păcii. Prin urmare, Adunarea Generală Anuală a Filialei Internaționale a IWPG din 2023 este foarte de crucială pentru realizarea unei păci durabile.

 

Între timp, printre sucursalele nou înființate se numără șase sucursale în cinci țări: Melbourne, Australia (director de sucursală Marjorie Rose Raimundo); Das es Salaam, Tanzania (director de sucursală Pendo Addie), Nairobi, Kenya (director de sucursală Sophie); Kampala, Uganda (director de sucursală Norris Linda Nakimbugwe); Mandalay (director de sucursală Khin Mu Mu Han) în Myanmar și Yangon (director de sucursală Crystal Po Gyaw).

 

Au fost selectate sucursalele remarcabile din fiecare categorie și fiecare a primit un premiu de

200.000 KRW și un certificat. Filiala indoneziană a fost selectată pentru cea mai mare acoperire mediatică. Regiunea globală 2 a fost selectată pentru Premiul de excelență globală și a primit un premiu de 500.000 KRW și un certificat.

 

Sărbătorind cea de-a 10-a Aniversare în acest an, IWPG face eforturi pentru a sprijini activitățile

de pace ale femeilor din întreaga lume în fiecare an, ridicând vântul păcii practice în întreaga lume.

Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686