Items filtered by date: Wednesday, 01 November 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Spectacol aniversar, 11 ani cu Garda Apulum

Sâmbătă,4 noiembrie 2023, ora 13.00, în fața Porții IV a Cetății Bastionare Alba Carolina, Garda Apulum va susține un spectacol de reconstituire istorică antică. Evenimentul marchează aniversarea a 11 ani de când trupa de voluntari albaiulieni, care compun formațiunile Legiunea XIII GeminaLudus ApulensisLupii Apovlonvlvi și Magna Nemesis dau viață perioadei antice a orașului Alba Iulia.

Acest proiect de reconstituiri istorice antice a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina „s-a întors acasă", în vechiul castru Apulum. Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis, pentru ca un an mai târziu, lor să li se alăture și războinicii daci din Apoulon. La 11 ani de la lansare, peste 80 de voluntari sunt implicați în acest proiect, mare parte din ei din oraș, dar și din țară.

Astăzi, Garda Apulum, devenită un brand al orașului Alba Iulia, se poate lăuda cu susținerea a sute de reprezentații de reconstituire istorică antică, majoritatea în Cetatea Bastionară Alba Carolina, în cadrul tradiționalului spectacol de vineri, din timpul sezonului aprilie-septembrie. Dar în același timp, reenactorii albaiulieni au promovat patrimoniul antic local în cadrul a zeci de evenimente la care au participat, atât în țară, cât și în străinătate.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Elit S.R.L.

Read more...

COLEG NOU LA JANDARMERIA ALBA

    Buletin Informativ                                                         Alba Iulia, 01.11.2023

 

 

 

 

    Începând cu data de 1 noiembrie, domnul căpitan Moldovan Mircea Alexandru s-a alăturat echipei Jandarmeriei Alba. El a  promovat concursul de trecere în corpul ofițerilor organizat în luna septembrie a acestui an, pentru ocuparea funcției de ofițer specialist II, la structura de prevenire și combatere a faptelor antisociale.

      În trecut colegul nostru și-a desfășurat activitatea la Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, unde a ocupat funcția de subofițer operativ într-o structură similară.

      Îi dorim bun venit și îi urăm mult succes în carieră!

Compartimentul I.R.P.P

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN ALBA

Read more...

Vârsta de la care copiii utilizează Internetul a scăzut semnificativ, față de 2019. Organizația Salvați Copiii lansează un apel la colaborare extinsă pentru combaterea riscurilor din mediul online la care sunt expuși copiii

: În 2019, vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani, în timp ce în 2023 aceasta a scăzut la 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenți 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copiii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural). Dacă în 2019, rețelele sociale precum Facebook și Instagram erau cele mai populare, în 2023, Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt semnificativ mai mult utilizate de copii și tineri, iar impactul influencerilor online devine semnificativ, așa cum arată concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România, în mod periodic, între 2019 și 2023 și interacțiunile cu copiii în activități de consiliere oferite de echipe multidisciplinare. Organizația Salvați Copiii a lansat Ghidul siguranței pe Internet, în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, desfășurat sub forma unui panel de discuții, unde au fost dezbătute schimbările necesare în societatea românească pentru a proteja mai bine copiii în mediul online, punând accent pe aspectele legislative și educaționale. 

 

Ghidul se dorește a fi un instrument esențial pentru profesori, părinți și elevi. Acesta poate fi adaptat pentru nivelurile de învățământ gimnazial și liceal, răspunzând specificului grupului de elevi și nevoilor lor. Ghidul promovează o abordare holistică a siguranței online, incluzând aspecte tehnice și de securitate, dar și dezvoltarea abilităților digitale ale elevilor, îmbunătățindu-le capacitatea de comunicare și relaționare în mediul online. 

 

" Wow, internetul e cel mai tare lucru care a existat vreodată! Aici stau cu prietenii, ne jucăm, găsim și ne trimitem super multe chestii! Ne ajută și la teme, găsești tot ce îți trebuie. Chiar e fain, nu-ți mai trebuie nimic altceva."Mihai, 11 ani, Buzău

 

Datele recente colectate de Organizația Salvați Copiii arată o creștere semnificativă a timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor și o intensificare a riscurilor la care aceștia sunt expuși în mediul online. 

  • În 2019 se observă că timpul excesiv petrecut pe internet este asociat cu nemulțumirea, iar un procent semnificativ de copii petreceau peste 6 ore online într-o zi școlară sau liberă. Prin comparație, în 2023, pentru 41% dintre copii, faptul că se simt plictisiți reprezintă o motivație pentru a comunica în mediul online,copiii petrecând perioade de timp mult mai extinse în mediul digital decât în urmă cu 3 ani. Ca urmare a sesiunilor de consiliere, copiii au dezvăluit că petrec, în medie, peste 8 ore pe zi pe internet.

 

  • În 2019, o parte semnificativă dintre copii au afirmat că se simt deranjați sau supărați în urma interacțiunilor online pe platformele de socializare. În studiul din 2023, se menționează că fenomene precum "cyberbullying" sau "sexting" sunt asociate cu scăderea stării de bine emoționale. 

 

  • În 2023, adolescenții semnalează că rețelele sociale îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată. 

 

Toate aceste diferențe indică faptul că mediul online evoluează rapid și că influența internetului asupra copiilor și tinerilor se schimbă odată cu apariția unor noi tendințe și platforme. Totodată, riscurile asociate utilizării internetului și interacțiunilor online rămân aspecte semnificative, iar importanța educării și gestionării comportamentelor online sănătoase este mai actuală ca niciodată.  

 

Având în vedere că siguranța copiilor în mediul online stă la baza preocupărilor Organizației Salvați Copiii, și recunoscând importanța colaborării cu mediul școlar pentru a susține dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, expertiza noastră, acumulată în peste 15 ani de studii și cercetări, participări la conferințe internaționale, conceperea de cursuri și programe de studiu pentru copii și profesori, consiliere psihologică și propuneri legislative, se reflectă acum în Ghidul Siguranței pe Internet.  

 

"Într-o eră digitală în care doar 46% dintre tinerii români raportează competențe digitale de bază, responsabilitatea de a educa și proteja generația viitoare în mediul online nu a fost niciodată mai mare. Acest ghid răspunde acestei nevoi urgente, asigurându-se că toți copiii sunt pregătiți și protejați în fața provocărilor digitale ale secolului 21. O navigare informată și sigură pe Internet este esențială în dezvoltarea cognitivă și socială a tinerilor. În plus, într-o lume în continuă digitalizare, capacitatea de a distinge și de a se proteja de potențialele pericole online devine o competență fundamentală pentru fiecare individ. Sperăm ca acest ghid să devină o resursă nelipsită în toate sălile de clasă din școlile din România și să îi ajute pe elevi și profesori deopotrivă" a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.  

 

La dezbaterea moderată de dna. Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii, au luat parte reprezentanţi ai autorităților și partenerilor programului de siguranță online: dna Alina Gorghiu, Ministru, Ministrul Justiției, dna Ligia Deca, Ministru, Ministerul Educației, dna Natalia Intotero, Ministru, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dl.Nicolae-Gabriel Gorunescu, Vicepreședinte, ANPDCA, dl Inspector principal de poliție Vasile Georgel, Directia Siguranta școlară, Inspectoratul General al Poliției Române, dna Mihaela Dinu, Psiholog clinician, Organizația Salvați Copiii și dl Lucian Cismaru, Președintele Consiliului Municipal al Elevilor București.

Read more...

ROMÂNIA ARE CEL MAI FRUMOS MOTAN DIN LUME!

Un motan adult din rasa Maine Coon, în vârstă de 4 ani, născut și crescut în România a câștigat titlul de World Winner 2023 în cadrul celei mai prestigioase expoziții mondiale FIFe World Show, organizată anul acesta de către Franța la Strasbourg.

 

Câștigătorul se numește RO Panco’s Elros, este un motan adult din rasa Maine Coon și a câștigat cea mai dificilă categorie din cadrul concursului.

 

Crescătorul său este Yann Panco din Bucureşti, care aduce în România primul trofeu mondial cucerit de superbul motan – „FIFe World Winner”.

 

Concursul s-a desfășurat în noul și modernul Parc des Expositions din Strasbourg, weekendul trecut, 28 - 29 octombrie 2023.

 

Au fost prezente peste 1.300 de pisici din toată lumea și câteva mii de vizitatori pe zi le-au putut admira și încuraja.

 

Valoarea ridicată a nivelului competițional promovat de peste 18 ani în cadrul Salonului Felin Internațional SofistiCAT, începe să-și arate roadele.

 

Read more...

Tinerii care își doresc o carieră militară în Jandarmeria Română mai au 5 zile la dispoziție să transmită pe adresa admitere@jandarmeriaalba.ro cererile tip de înscriere la concursurile organizate de școlile postliceale de subofițeri

Reamintim faptul că, până la data de 5 noiembrie 2023, Jandarmeria Alba desfășoară campania de recrutare pentru cei care doresc să urmeze o carieră militară în Jandarmeria Română, fiind alocate un număr de 700 locuri,  astfel:

•        la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani sunt scoase la concurs un număr de 350 locuri, dintre  care 3 sunt destinate cetățenilor de etnie romă, iar 3 locuri celor de altă minoritate;

•        la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni sunt scoase la concurs 350 locuri, dintre  care 3 sunt destinate cetățenilor de etnie romă, iar 3 locuri celor de altă minoritate.

         Cererea-tip de înscriere se completează lizibil, se semnează și se transmite EXCLUSIV în format electronic (scanat) până pe data de 5 noiembrie a.c.,   pe adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ,  inclusiv în zilele de sâmbătă si duminică, iar dosarele de candidat se depun în volum complet,  până pe data de 24.11.2023,  ora 16.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

           Pentru a urma cursurile școlilor militare de subofițeri de la Drăgășani sau Fălticeni, trebuie îndeplinite anumite condiții ce pot fi consultate pe site-ul:  www.jandarmeriaalba.ro, secțiunea Carieră /Anunțuri admiteri.

           Evaluarea psihologică a candidaților se realizează conform planificării care fi comunicată ulterior, prin postarea în timp util pe pagina de internet a Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

           Proba  de evaluare a performanței fizice se susține în perioada 07.12.2023-13.12.2023, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidații au  optat. Pentru cei înscriși la Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, aceasta se va susține la centrul zonal de selecție al Școlii de Agenți de Poliție ” Septimiu Mureșan „ Cluj Napoca.

           Proba de verificare a cunoștințelor se va susține în data de  16.12.2023,  la unitățile de selecție de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice și  va consta într-un test grilă ce cuprinde subiecte din disciplina limba română, disciplina limbă străină, subiecte din legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a instituţiilor politice ale statului şi subiecte de educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic.

           Examinarea medicală se va realiza în perioada 20.12.2023-25.01.2024 pentru candidații care se încadrează în numărul locurilor scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale.

        Sunt declarați admiși candidații care au fost declarați apt medical, în ordinea descrescătoare a notelor finale.

         Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 02.02.2024.

        Mai multe informații se pot obține la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Albai, situat în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza sau  la numărul de telefon 0258812318/interior 24407 sau 24535 (Serviciul Resurse Umane).

 

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN ALBA 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686