Items filtered by date: Monday, 09 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

1000 de vouchere pentru consultații medicale online oferite românilor din diaspora la RePatriot Summit 2023

Peste 450 de oameni de afaceri români din toată lumea au venit la București pentru ediția a opta RePatriot Summit, intre 5 si 8 octombrie. Deschiderea oficială a avut loc la Opera Națională, unde Romanian Business Leaders, prin comunitatea Repatriot, a oferit un concert extraordinar în onoarea românilor de pretutindeni ce fac cinste României. A urmat Gala Top 100 Români de Pretutindeni, care a ajuns la a șasea ediție, unde au fi premiați și aplaudați la scenă deschisă încă 100 de români extraordinari din străinătate, care fac cinste României.
Filmarea Galei poate fi văzută aici.

"Anul acesta am aplaudat la scenă deschisă încă 100 de români extraordinari care prin ceea ce fac și-au dobândit respectul comunităților în care lucrează. Suntem la a șasea ediție a Galei și până acum am premiat 600 de români pe care orice țară și guvern și i-ar dori aproape. Așteptăm Guvernul.", a spus Marius Bostan, antreprenor în serie și inițiator Repatriot.

Programul ediției a opta a Summitului Repatriot a continuat vineri, 6 octombrie, la Palatul Parlamentului unde întreaga zi a fost plină de discursuri, analize, discuții și prezentări care au generat o parte din soluțiile românilor din țară și din afara granițelor pentru dezvoltarea economică a României.

Partenerul Repatriot,  Ringdoc - o  aplicație de telemedicină, oferă românilor din diaspora 1000 de vouchere pentru consultații medicale online – pentru a oferi un mic semn al unui partener privat  care arată cum tehnologia avansată este pusă în slujba românilor aflați departe. Voucherele sunt valabile un an de zile începând cu 10 octombrie. Astfel, românii din diaspora sunt invitați să descarce aplicație Ringdoc și să folosească codul Repatriot95, prin care au o reducere de 95% din tariful consultației, indiferent de specialitatea medicală aleasă. 

Pe 6 octombrie, in paralel cu cele peste 30 de intervenții aflate pe scena principală a sălii CA Rosetti (filmare aici și aici) au avut loc 3 mese rotunde strategice în format Chatham House în Salonul Alb al Senatului pe teme de Geopolitică și Securitate, Proiecte Strategice și Tehnologie și Inteligență Artificială. Concluziile acestor întâlniri și a discuțiilor ulterioare vor fi concentrate în documente strategice oferite decidenților.
"Diaspora joacă un rol esențial în viitorul economic al României. Ne angajăm să creăm un mediu favorabil în care antreprenorii aspiranți și companiile consacrate pot beneficia de rețeaua vastă a diasporei pentru mentorat, investiții și extinderea pe piață. În același timp, ne străduim să aducem diaspora mai aproape de România." - Mihai Lehene, Președinte Romanian United Fund (RUF)

Tot la Summit s-a decis și parteneriatul strategic al Repatriot cu Romanian United Fund - RUF din Statele Unite ale Americii, care constă în cooperarea extinsă cu platforma comunităților românilor din America și susținerea reciprocă a proiectelor de conectare cu țara.

Dana Bucin, Avocat Partener în Statele Unite, a lansat campania pentru micșorarea ratei de refuz pentru Visa Waiver - Mesaj ce poate fi văzut integral aici. Oricine are nevoie de ajutor pentru viza americană pentru a organiza o conferință de afaceri în Statele Unite poate scrie un mesaj de solicitare de sprijin la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Un moment special la Summit a fost despre creșterea competitivității României, a companiilor, instituțiilor și organizațiilor românești. Grupul inițiat de Repatriot în urmă cu un an, Romania Excellence Program, a devenit partener al Baldrige Foundation din SUA. Acest lucru a fost anunțat chiar de Steven Hoisington, invitat special al Summitului și evaluator Baldrige. 

Acțiunea s-a mutat în weekend pe malul Mării Negre, la Limanu – Constanța, o ocazie foarte bună pentru participanți de a crea conexiuni și parteneriate noi. Repatriot a lansat propria competiție nautică cu 10 echipaje ilustrând cele 10 categorii ale Top 100 Români de Pretutindeni, dar și parteneriatul cu companii puternice din România.
La întâlnirea de la Limanu, Sandra Pralong, Consilier de Stat la Departamentul pentru  Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale a declarat: "Parteneriatul între instituțiile publice și cele din societatea civilă asigura continuitatea acestor inițiative valoroase [cum ar fi și Summitul RePatriot, n.r], care astfel pot dăinui fără a fi influențate de ciclurile electorale".

Marius Bostan: "Ne-am dorit să arătăm că știm să înfruntăm pericolele din Marea Neagră și chiar am avut un vânt ostil dinspre Rusia dar nimeni nu s-a temut și nimeni nu a fost rănit, ceea ce e rar în competițiile nautice. Am vrut să evocăm și dragostea noastră pentru libertate, competiție bazată pe curaj și abilitatea de a lucra împreună în timpuri care provoacă. Am dorit să arătăm că sezonul turistic continuă la Marea Neagră și că avem locuri de care să ne mândrim în lumea întreagă".

Înregistrarea conferinței de presă de azi, 9 octombrie, poate fi văzută aici.
O selecție de imagini din cele patru zile la Summitului Repatriot poate fi văzută aici.

Repatriot este o comunitate de români cu inițiativă, care crește permanent în toată lumea,  printr-un proiect bazat pe voluntariat al Romanian Business Leaders, inițiat în 2015 pentru "a conecta românii de pretutindeni la oportunitățile de Acasă".
Detalii pe repatriot.ro/summit-2023 și la  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 
Read more...

Alba Chess 2023: Şcolile gimnaziale “Vasile Goldiş” din Alba Iulia şi “Horea” din Horea şi-au desemnat reprezentanţii în faza zonală

  • Published in Sport

Încă o zi plină de dueluri şahiste în cadrul Festivalului “Alba Chess 2023”, organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

În Alba Iulia, Şcoala gimnazială “Vasile Goldiş”, una dintre şcolile în care în ultimii 20 de ani şahul a fost foarte apreciat ca instrument educaţional, a fost gazda etapei pe şcoală, prima etapă în drumul participanţilor spre marea finală care va avea loc la finalul lunii octombrie.

Prezent la startul competiţiei şahiste, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marius Haţegan, a transmis cadrelor didactice implicate în organizarea turneului mulţumiri pentru efortul depus în susţinerea acestui proiect de promovare a sportului şcolar, care se bucură de un real succes, atât la şah, cât şi la celelalte sporturi la care se organizeaza competiţii şcolare în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Cei 46 de elevi înscrişi în competiţie au luptat cu multă pasiune pentru primele trei locuri care asigură calificarea în etapa zonală, la finalul întrecerilor fericiţii câştigători fiind Tudor Crişan (clasa a IV-a), Alexandru Mezofii (clasa a III-a) şi Raul Rusu (clasa a II-a). Turneul a fost arbitrat de Mihnea Costachi şi Marius Ceteraş.

La reuşita organizării turneului au contribuit Director Valeria Cîmpean, Director adjunct Gheorghe Mărginean, doamnele profesoare de învăţământ primar Marinela Savu, Adriana Toma, Rodica Lupea, Cristina Neamţ, Carmen Macarie, Adela Jidveian şi, nu în ultimul rând, Delia Vîlceanu, o mare susţinătoare a predării şahului în şcoală, care a declarat „ La finalul acestui concurs toţi elevii au simţit că sunt câştigători, că sunt mai puternici şi se simţea freamătul şi  nerăbdarea de a participa la următorul concurs, în care fiecare dintre ei se vedeau deja, învingători. Cultivarea dorinţei de a fi permanent mai buni, dezvoltarea gândirii logice, cu efecte benefice asupra rezultatelor la învăţătură la toate materiile, dar şi cultivarea răbdării, sunt doar câteva dintre calităţile pe care copiii care practică jocul de şah şi le dezvoltă permanent. Am observat acest lucru încă din timpul colaborării cu regretatul maestru Mihail Breaz şi apoi în anii următori când am colaborat cu mai mulţi instructori de şah albaiulieni pentru iniţierea elevilor mei în tainele sportului minţii.”  

Tot astăzi Festivalul „Alba Chess 2023” a ajuns şi în Apuseni, unde conform regulamentului competiţiei sunt 4 zone geografice care îşi vor desemna fiecare reprezentantul în echipa de 4 jucători a Munţilor Apuseni pentru finala de la Alba Iulia.

Primii dintre micii moţi care s-au aşezat în faţa tablelor de şah au fost elevii Şcolii gimnaziale din Horea, care poartă numele celebrului conducător al răscoalei din 1784 care dă şi numele comunei. Insufleţiţi de profesorul Marin Mateş, elevii din Horea sunt hotărâţi să aibă un reprezentant şi în finala de la Alba Iulia. Calificarea în faza zonală a fost obţinută de elevii Nicol-Andreea Mateş (clasa a II-a), Irina-Miruna Mateş (clasa a IV-a) şi Lucian-Florin Apostol (clasa a III-a), aceştia urmând a se confrunta în etapa următoare cu elevi din comunele de pe cursul superior al Arieşului.

Festivalul şahist şcolar “Alba Chess 2023” continuă şi în zilele următoare, şcolile care nu au solicitat încă participarea putând să transmită formularele de înscriere pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu condiţia ca etapa pe şcoală să fie organizată cel târziu in data de 13 octombrie. Organizatorii oferă sprijin logistic pentru şcolile care nu deţin suficiente seturi de şah şi cadre didactice cu experienţă în organizarea unor competiţii de şah.

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ Premierul Marcel Ciolacu, la reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia

Premierul Marcel Ciolacu se va afla luni, 9 octombrie, la Varna, în Bulgaria, unde va participa la Reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, împreună cu o delegație guvernamentală.

În marja acestei reuniuni, prim-ministrul Marcel Ciolacu va avea o întrevedere în format trilateral cu omologii săi din Bulgaria, Nikolai Denkov, și din Grecia, Kyriakos Mitsotakis, precum și întâlniri în format bilateral cu prim-miniștri celor două țări. La rândul lor, membrii delegației guvernamentale române vor participa la întâlnirile de lucru pe teme de securitate regională, cooperarea în domeniul energiei și al transportului, programate în cadrul evenimentului de la Varna.

”Acest format trilateral reprezintă un factor de consolidare a cooperării între țările noastre și în regiune în domenii de importanță strategică nu doar pentru noi, ci pentru întreaga Europă, mai ales în acest context complicat pe care îl generează războiul declanșat de Rusia asupra Ucrainei. Întâlnirile pe care le voi avea la Varna vor fi o continuare a discuțiilor pe care le-am avut deja cu omologii mei din Bulgaria și din Grecia și sunt convins că soluțiile pe care le putem găsi împreună în direcția obiectivelor regionale deschid perspective de integrare și pentru proiecte de interes pentru România”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

 

 

 

Read more...

Orange și Vodafone au realizat în România primele apeluri 4G peste o rețea pilot partajată, bazată pe Open RAN

Orange și Vodafone anunță că au derulat cu succes un proiect pilot ce implică prima experiență reală de apeluri 4G, pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate în rețeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureștiului.

Acest reper tehnologic succedă anunțului celor două companii, din luna februarie a acestui an, potrivit căruia vor construi o rețea de acces radio deschisă (Open RAN), cu partajarea RAN în zonele rurale ale Europei unde ambele companii dispun de rețele mobile.

Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator își gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-și autonomia și diferențierea în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite.

În cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Orange și Vodafone au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectați individual, pentru a demonstra beneficiile unei rețele de acces radio virtualizate, bazate pe interfețe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanță.

Bazându-se pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franța, dar și pe experiența obținută de Vodafone Marea Britanie prin implementarea Open RAN, companiile au folosit același concept de „stivă" tehnologică pe site-urile lor partajate. Aceasta include o soluție comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, dar și servere Dell PowerEdge.

În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locație rurală, Orange și Vodafone vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată și validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea și evitând, în același timp, nevoia de soluții mai complexe din punct de vedere operațional.

Bruno Zerbib, Chief Technology & Innovation Officer în cadrul Orange, a declarat: „Această primă implementare pilot a Open RAN în cadrul Orange reprezintă o etapă importantă pentru a demonstra că Open RAN este acum o tehnologie matură, pregătită să fie lansată peste rețelele deja existente. Ea setează terenul pentru implementări la scală mai largă în cadrul grupului și deschide calea către rețele complet automatizate și inteligente."

Alberto Ripepi, Chief Network Officer în cadrul Vodafone, a declarat: „Alături de Orange, am dezvoltat un model care va servi drept referință pentru extinderea rețelelor mobile către comunitățile rurale din Europa. Partajarea Open RAN ne va permite să reducem costurile prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferențiate clienților noștri."

Open RAN oferă avantaje semnificative față de partajarea tradițională a rețelei. Folosind o rețea de acces radio deschisă și virtualizată și bazându-se pe software și hardware dezagregate, Vodafone și Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci când adaugă noi site-uri radio sau în cazul modernizării celor existente, menținând în același timp la un nivel scăzut consumul de energie și costurile. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze containere de software diferite pe același hardware, oferind diferențiere operațională și independență.

Anunțul de astăzi consolidează angajamentul fiecăreia dintre companii de a implementa Open RAN ca tehnologie favorită pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanț de aprovizionare mai rezilient și mai flexibil. Angajamentul companiilor în ceea ce privește Open RAN este, de asemenea, în acord cu obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

 

Despre Orange

Orange este în topul operatorilor de telecomunicații globali, cu venituri de 43,5 miliarde de euro în 2022 și 136.000 de angajați în întreaga lume la 30 iunie 2023, inclusiv 74.000 de angajați în Franța. Prezent în 26 de țări, Grupul Orange are 291 de milioane de clienți la 30 iunie 2023, inclusiv 246 de milioane de clienți de telefonie mobilă și 24 de milioane de clienți de servicii de bandă largă fixă. Orange este, de asemenea, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii globale de IT și telecomunicații pentru companii multinaționale sub brandul Orange Business. În februarie 2023, Grupul a prezentat planul său strategic "Lead the Future", construit pe un nou model operațional, având la bază responsabilitatea și  eficiența. "Lead the Future" capitalizează pe excelența rețelei pentru a consolida poziția de lider a Orange în calitatea serviciilor.

Orange este listată pe Euronext Paris (simbol ORA) și pe New York Stock Exchange (simbol ORAN).

Pentru mai multe informații online, vizitați www.orange.comwww.orange-business.com și aplicația mobilă Orange News sau urmăriți-ne pe Twitter: @orangegrouppr sau pe Linedkin: www.linkedin.com/company/orange/.

 

Despre Vodafone

Vodafone este cea mai mare companie de telecomunicații din Europa și Africa. Misiunea noastră este să conectăm pentru un viitor mai bun, folosind tehnologia pentru a îmbunătăți viețile, pentru a digitaliza sectoare critice ale economiei și pentru a facilita societăți digitale incluzive și sustenabile.

Furnizăm servicii mobile și fixe către peste 300 de milioane de clienți din 17 țări, colaborăm cu rețele mobile în alte 46 de țări și suntem, de asemenea, lider mondial în domeniul Internet of Things (IoT), conectând peste 167 de milioane de dispozitive și platforme. Prin Vodacom Financial Services și M-Pesa, avem cea mai mare platformă fintech din Africa, oferind acces la servicii financiare unui număr de peste 71 de milioane de oameni din 7 țări.

Ne-am angajat să reducem impactul companiei asupra mediului, astfel încât să putem atinge net zero al emisiilor până în 2040, ajutându-ne în același timp clienții să își reducă propriile emisii de carbon cu 350 de milioane de tone până în 2030. Facem pași importanți în reducerea deșeurilor rezultate din dispozitivele mobile și în atingerea obiectivului de a reutiliza, revinde sau recicla 100% din echipamentele noastre de rețea care devin redundante până în 2025.

Pentru mai multe informații, vizitați www.vodafone.com, urmăriți-ne pe Twitter la @VodafoneGroup sau conectați-vă cu noi pe LinkedIn la www.linkedin.com/company/vodafone.

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ AUR propune creșterea redevențelor petroliere și miniere

 

Alianța pentru Unirea Românilor a depus săptămâna trecută două proiecte legislative care vizează modificarea și completarea legii petrolului nr. 238/2004, respectiv a legii minelor nr. 85/2003.

Cele două proiecte urmăresc să realizeze o reașezare a sistemului de taxare si impozitare pe baze principial corecte, în care să se realizeze o deplasare a poverii fiscale de la salariații, antreprenorii și pensionarii, cetățeni români cu domiciliul în România, care nu consumă în exces resurse naturale (în formă brută sau prelucrată) de pe teritoriul României, către cei care le consumă în exces și către acționarii și consumatorii străini de materie primă sau produse finite ce înglobează resursele naturale aparținând românilor.

Potrivit expunerii de motive, atât valoarea nominală, cât și ponderea veniturilor din redevențe trebuie să crească semnificativ, reflectând justa valoare a consumului resurselor naturale ale României, prețul urmând a fi suportat de către consumatorii acestor resurse, la momentul consumului efectiv, așa cum e normal, indiferent de existența profitului sau chiar și a vânzărilor efective.

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii petrolului nr. 238/2004 prevede că redevența petrolieră se stabilește astfel:

a) o cotă procentuală din valoarea producției brute extrase, pentru operațiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere, după cum urmează:

 

Redevența

Producția brută

%

 

țiței/condensate10^3 tone/ trimestru

10%

 pentru zăcăminte care produc

sub 10

15%

pentru zăcăminte care produc

între 10 și 20

20%

pentru zăcăminte care produc

între 20 și 100

30%

pentru zăcăminte care produc

peste 100

%

 

gaze naturale10^6 mc/ trimestru

10%

pentru zăcăminte care produc

sub 10

15%

pentru zăcăminte care produc

între 10 și 50

20%

pentru zăcăminte care produc

între 50 și 200

30%

pentru zăcăminte care produc

peste 200

 

b) o cotă de 30% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni petroliere de transport și tranzit al petrolului prin sistemele naționale de transport al petrolului, precum și din operațiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului;

c) o cotă de 10% din valoarea venitului brut realizat din operațiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Proiectul mai prevede că „taxele și redevențele se plătesc trimestrial, actualizându-se anual cu rata inflației, neputând fi niciodată mai mici de 100.000 euro / zăcământ / trimestru”.

Prin proiectul privind modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003 se stabilește că Redevența minieră cuvenită bugetului de stat se stabilește, la încheierea licenței ori la eliberarea permisului de exploatare, după cum urmează:

a) o cotă procentuală de 10 % din valoarea producției miniere pentru minereuri feroase, neferoase, de aluminiu și roci aluminifere, radioactive, pământuri rare și disperse, pietre prețioase și semiprețioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale și gazele care le însoțesc, gaze necombustibile, nămoluri și turbe terapeutice;

b) o cotă procentuală de 10 % din valoarea producției miniere pentru cărbuni;

c) o cotă procentuală de  10 % din valoarea producției miniere pentru metale nobile;

d) echivalentul în lei a 5 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru substanțe nemetalifere;

e) echivalentul în lei a 5 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru roci magmatice, roci metamorfice, călcare industriale și de construcții, dolomită, gresie și tufuri industriale;

f) echivalentul în lei a 5 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru argile, marne, loess, nisip și pietriș, nisip și roci caolinoase;

g) echivalentul în lei a 5 euro pe unitatea de producție minieră, pentru albastru industrial, piatră ponce, sienite nefelinice, gips, cretă, nisip silicios, bentonită, nisip caolinos, ardezie și diatomită;

h) echivalentul în lei a 10 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental și granodiorit ornamental;

i) echivalentul în lei a 10 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru albastru ornamental, aragonit ornamental și siliconite ornamentale;

j) echivalentul în lei a 10 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru marmură, calcar ornamental, gresie ornamentală, travertin și tufuri ornamentale;

k) echivalentul în lei a 5 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru săruri haloide.”

Redevența minieră cuvenită bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabilește la sursă, în echivalentul în lei a 10 euro/1.000 litri,  la cursul Băncii Naționale a României de la data plății.

Proiectul legislativ mai stabilește că valoarea redevențelor va fi reactualizată anual, la propunerea autorității competente, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de rata inflației.

 

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

                                                                                                                                                                                     

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686