Items filtered by date: Tuesday, 31 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Museikon Alba-Iulia, cu sediul pe Strada Unirii nr.3, organizează miercuri, 01 noiembrie 2023, ora 17:00, prezentarea romanului „Benedictiana" (Editura Rao, 2022) al lui Bogdan BOERU

 

Museikon  Alba-Iulia, cu sediul pe Strada Unirii nr.3,organizează miercuri, 01 noiembrie 2023, ora 17:00, prezentarearomanului Benedictiana” (Editura Rao, 2022) al lui Bogdan BOERU.

 

Bogdan Boeru este membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, poet, eseist și prozator, dar și solist vocal și instrumentist, fost membru al formației „Interitus Dei” și al formației de muzică ambientală „Mysteria”, precum și un foarte bun organizator de evenimente culturale, expoziții de sculptură și fotografie, realizator de filme documentare.

În noul roman al scriitorului Bogdan Boeru, Benedictiana este o cetate imaginară, așezată undeva pe teritoriul Siriei actuale, într-un sfârșit de secol XII bulversat de căderea Ierusalimului și populat cu personaje puternice, emblematice. Ele trăiesc aventuri spectaculoase, fantastice, dar și drame ale propriilor măriri și prăbușiri, orbite fiind de iluzorii ambiții personale și captive ale unor ideologii pe care nu le pot depăși. Toată această încleștare umană, de culturi, credințe, etnii și idealuri este profund tulburată de niște fenomene ieșite din comun, pe care nimeni nu și le explică, dar cu care toți se confruntă în moduri și cu efecte neașteptate. Romanul ne dă ocazia să ne lăsăm seduși de această lume îndepărtată, pe cât de fascinantă prin elementele fantastice, pe atât de vie și de autentică prin amănuntele istorice de o acuratețe și bogăție remarcabile. Scriitura lui Bogdan Boeru este una cinematică, cu cadre ample, dinamice și detalii revelatoare de taine ascunse, pe un ritm care te ține prins până la finalul dramatic. Privită din zarea secolului XXI, acțiunea își dorește a fi o lecție despre cum ar putea fi abordate frământările contemporaneității, plecându-se de la constatarea simplă că, înainte de a ne construi identitatea pe fundamente religioase, politice, etnice etc., suntem oameni.

 

Cartea va fi prezentată de dna Ana Dumitran. Prezentarea va fi urmată  de un dialog al autorului cu publicul și de o sesiune de autografe.

 

 

Read more...

Alba Iulia în Topul orașelor cu cele mai ieftine creșe și grădinițe private din țară

Numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată din țară a crescut accelerat în ultimii 10 ani, procentul acestora crescând de la 2.9% în anul școlar 2013/2014 la 7.1% în anul școlar 2021/2022.

Dacă unii părinți aleg învățământ preșcolar sau anteprescolar privat pentru flexibilitatea programului prelungit pe care acestea îl oferă, vacanțelor mai scurte, precum și datorită condițiilor și programei educaționale oferite, din ce în ce mai mulți părinți sunt nevoiți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat, deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat.

Creșterea numărului de elevi, dar și inflația, precum și costurile salariale în creștere cu personalul didactic a umflat costul învățământului privat din țară. Clubul Copiilor a încercat sa afle care sunt costurile medii pentru învățământul privat din marile orașe ale țării, precum și orașele unde acesta este cel mai accesibil raportat la nivelul salarial din zona respectivă.

Astfel am analizat costurile a peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar si antepreșcolar din capitală și orașele reședință de județ ale țării. Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor.

Mai jos gasiti lista celor mai scumpe 10 orase, precum si lista oraselor unde invatamentul privat este cel mai scump raportat la puterea de cumparare locale. Alba Iulia este unul din orașele cu cele mai scăzute taxe din România în sistemul privat preșcolar. 

Rezultatele complete le puteți vedea accesând linkul de mai jos: https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-scumpe-si-ieftine-crese-si-gradinite-private-din-tara/

Clasament Oraș Cost mediu lunar Salariul mediu net
(iulie 2023)
1 Arad 1105 RON 3907 RON
2 Giurgiu 1115 RON 3927 RON
3 Brăila 1210 RON 3628 RON
4 Reșița  1240 RON 3477 RON
5 Focsani 1300 RON 3323 RON
6 Alba-Iulia 1300 RON 3982 RON
7 Bacău 1300 RON 4041 RON
8 Bistrița 1350 RON 3636 RON
9 Suceava 1350 RON 3506 RON
10 Galați 1350 RON 4021 RON

  

Mulțumesc.

Corina

--
Clubulcopiilor.ro este un director web unde părintii pot gasi cu usurinta informatii despre grădinițe și creșe, parcuri tematice, locuri de joacă, cursuri de perfecționare și inițiere, idei pentru excursii în natură, atracții turistice, restaurante prietenoase cu copiii precum si diverse evinimente adresate familiilor din Romania.

cost_mediu_lunar_invatamant_prescolar_privat_harta.jpgcost_mediu_lunar_invatamant_prescolar_privat_harta.jpg~30 KOArată Descarcă

cost_mediu_lunar_invatamant_prescolar_privat_raportat_la_salariul_mediu_harta.jpg

Read more...

Classic Unlimited 2023: 9 concerte de pian unice în 9 locații inedite din România

Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian Classic Unlimited a adus muzica clasică mai aproape de oameni, în nouă locații speciale din opt orașe din România. Cu un repertoriu divers care a cuprins piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane a trei compozitori români ce explorează influențe de jazz, această ediție a reușit să ofere publicului cadrul perfect pentru a experimenta muzica clasică într-un mod inedit. Cu peste 1.500 de participanți, sălile au fost pline în toate orașele, susținând și încurajând misiunea proiectului de a aduce muzica clasică în spații neconvenționale, relevante pentru comunitățile locale. Toate concertele au fost evenimente cu acces gratuit, iar publicul a arătat o deschidere deosebită și un entuziasm aparte, în special în orașele mai mici, apreciind în mod special piesele celor trei compozitori contemporani. Piesele au fost interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului.

 

Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited: ”Am avut privilegiul de a ne bucura, împreună cu publicul nostru, timp de o lună, de muzica minunată scrisă de Schubert, Enescu, Copland, Gershwin și în special compozitorii contemporani Ciprian Pop, Șerban Marcu și Cristian Bence-Muk. Am aflat pe parcursul turneului multe lucruri interesante despre oameni, despre locuri cu totul speciale din România și am învățat multe despre muzică, dar și despre transportul de piane și arta acordajului. Am terminat seria de concerte cu un amestec de sentimente: ușurare că am trecut cu bine peste provocări, recunoștință pentru privilegiul de a putea face muzică și a ne bucura de ea, dar și părere de rău că s-a terminat așa de repede. Personal, de-abia aștept să încep pregătirile pentru următorul turneu Classic Unlimited.”

 

REPERTORIU CLASSIC UNLIMITED 2023:

  • Intermezzo - Johannes Brahms 
  • Pavana - George Enescu 
  • Pisica și Șoarecele  - Aaron Copland  
  • Impromptu Op. 142, nr. 2 - Franz Schubert 
  • Rhapsody in Blue - George Gershwin 
  • Fifths and Drifts - Șerban Marcu 
  • Jazz Turbulence - Cristian Bence-Muk 
  • Midnight Chorale and Toccata - Ciprian Gabriel Pop

 

Fiecare dintre cele nouă locații selectate pentru a găzdui concerte în cadrul ediției Classic Unlimited 2023 a avut o identitate distinctă și o istorie aparte, transformând fiecare concert într-o experiență cu totul unică. De la Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană, un reper istoric, până la Mina Petrila din Petrila, fiecare loc a oferit o ambianță specială. Colonia Pictorilor din Baia Mare și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației au fost locuri cu povești încărcate, iar Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla și Grădina Botanică "Vasile Fati" din Jibou au adăugat note inedite acestei călătorii muzicale. De la atmosfera relaxată a Grădinii Zazen din Cluj-Napoca până la grandoarea Palatului Cultural din Blaj și rafinamentul Casei Libertății Religioase din Cluj-Napoca, fiecare locație a fost aleasă pentru a oferi publicului muzica clasică într-un cadru cu totul special și memorabil.

 

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

 

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

 

PARTENERI

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Parteneri: Yamaha, Daisler Print House, Green Room Plant Studio. 

Gazde: Primăria și Teatrul de Vest Reșița, Roșia Montană Community, Planeta Petrila și Consiliul Județean Hunedoara, Colonia Pictorilor Baia Mare, Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou, Zazen Cluj Napoca, Palatul Cultural și Primăria Blaj.

Parteneri Media: AGERPRES, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România Pozitivă, Radio Cluj, EBS Radio, Radio Reșița, România Pozitivă, Ziarul Metropolis, Happ.ro.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686