Items filtered by date: Monday, 30 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Cea de-a XI-a ediție a Dracula Film Festival și-a desemnat câștigătorii

Cea de-a XI-a ediția a Festivalului Internațional de film fantastic – Dracula Film Festival, s-a încheiat iar sâmbătă, 28 octombrie, la Cinema Astra din Brașov, s-a desfășurat și gala de decernare a premiilor, a cărei gazdă a fost actorul Ștefan Iancu. După decernarea premiilor publicul prezent s-a putut bucura de încă un cineconcert deosebit – capodopera de neratat Faust, A German Folk Legend, unul dintre cele mai picturale și ultimul film german al regizorului F.W. Murnau care, dincolo de atmosfera cu totul specială creată de jocul luminilor și al umbrelor, a fost completat de completat de o creație muzicală originală aparținând celebrului artist și interpret de muzică electronică MURCOF.

            Ediția din 2023 a festivalului a abundat în experienţe cinematografice inedite, ce le-au permis cinefililor să exploreze o varietate de forme de expresie ale fanteziei, de la film de artă şi documentar până la thriller, SF sau horror, unele dintre ele în premieră mondială. Spectatorii au putut explora și consuma și alte tipuri de manifestări Pop culture, de la întâlniri cu autori ai filmelor, lansări de carte, cineconcerte spectaculoase, panel-uri de discuție și, în premieră anul acesta, Dracula Fantasy Con, ce a reunit reprezentări variate ale fanteziei, de la cărți și romane grafice de gen și până la jocuri video și boardgames și conferinţele publice din Congresul Internaţional Dracula, Children of the Night.

            Anul acesta a adus peste 3000 de noi producţii cinematografice din aproape 140 de ţări înscrise în secțiunile competiționale destinate scurt şi lungmetrajelor din Dracula Film Festival: Dracula Trophy - premiul care se acordă pentru cel mai bun lungmetraj, Little Dracula și Vlădutz - premiile ce se acordă scurtmetrajelor internaționale și românești și Dracula Digital, secțiunea dedicată tinerilor amatori care realizează scurtmetraje cu telefonul mobil iar juriile competițiilor nu au avut o misiune ușoară în a alege câștigătorii.

            În competiția Dracula Digital au fost înscrise scurtmetraje trimise de 8 echipe iar filmele au fost votate atât de public dar și de un juriu de specialiști, format din actorii Eugen Neagu și Ștefan Iancu și regizorul Florian Zapra. Trofeul Dracula Digital a fost câștigat de filmul SÉANCE, realizat în Brașov de o echipă din Brunei (Azhar Khir, Aqil Kamarudin și Shukri Sufri) iar juriul și-a motivat decizia astfel: “Cu elementele sale cinematografice se detașează net față de celelalte scurtmetraje din concurs. Cele trei cuvinte cheie sunt inserate în mod voalat, nu direct, introducând spectatorul în atmosfera poveștii prin caracterizarea personajelor. Scurtmetrajul are un conținut fluid folosind tehnica în mod just." Atât filmul câștigător Dracula Digital 2023 dar și celelalte filme din competiție se pot vedea gratuit pe www.draculadigital.ro.

            La categoria Scurtmetraj, 15 filme au concurat pentru trofeele Little Draculași Vlădutz, selecționerul secțiunii de scurtmetraj, criticul de film Cristian Mărculescu, prezentând publicului 10 scurtmetraje internaționale și 5 scurtmetraje românești. Juriul format din Ana Ștefania Andronic (artist vizual), Andrei Cotruţ (graphic designer, ilustrator) și Sebastian M. Ceolca (critic de film),au acordat următoarele premii:

Trofeul Vlăduț (Competiția de Scurtmetraj Românesc) - Calul alb [România, 2023], r. Goran Mihailov,argumentând:O adaptare competentă a unui clasic, capabilă să creeze suspans apăsătorși shock, care dă dovadă de talent actoricesc, regie finăși eficientăși face dintr-o mică psihoză un moment memorabil de cinema.”

Trofeul Little Dracula (Competiția de Scurtmetraj Internațional) - Kiddo [UK, 2022], r. Brett Chapman, cu motivația: Un film realizat cu atenție pentru fiecare departament al producției, de la scenariu la scenografie, cu o regie ireproșabilă, actual ca subiect și abordare vizuală dar bine legat de filme clasice ale genului.”

             În programul festivalului, cele mai aşteptate 10 premiere au aparţinut competiției de lungmetraj, a căror selecție a fost realizată de Ioan Big, directorul Dracula Film Festival iar juraţii Aurélia Mengin (Franța, cineastă, fondatoare a festivalului Meme Pas Peur), Chris Orgelt (Belgia, Head of Programming - Brussels IFFF) şi Ottaviano Dell Acqua (Italia, actor şi cascador) au desemnat câştigătorul râvnitului Dracula Trophy 2023, dar și două mențiuni speciale:

Mențiunea specială pentru interpretare - I'll Crush Y'All [Spania, 2023], r. Kike Narcea, pentru interpretarea lui Mario Mayo ca Nuthead iar justificarea este: „Mario Mayo ține filmul pe umerii săi impresionanți. El este ochiul furtunii din jurul lui, un fost condamnat care a renunțat la violență dar, când violența îi bate la ușă, nu o dată, nu de două ori, ci tot timpul, până când o spulberă din balamale, nu are de ales decât să  zdrobească totul.”

Mențiunea specială pentru montaj - The Founder Effect [Canada, 2023], r. Justin MacGregor

 

Trofeul Dracula - Halfway home [Ungaria], regia: Isti Madarász, iar jurul a transmis despre producția câștigătoare: „Cu mare emoție și entuziasm unanim, juriul celei de-a XI-a ediții a Festivalului de Film Dracula, acordă Trofeul Dracula unui film care oferă un univers personal minunat și îndrăzneț. Decorul și montajul abundă în creativitate și generozitate. Regia artistică este deosebit de meticuloasă, cu o superbă armonie între costume și decoruri. Am fost impresionați în special de imaginea și încadrarea filmului. Halfway Home reușește să îmbine o lume inocentă și benignă a unei povești romantice poetice cu un univers întunecat și morbid, un exercițiu riscant căruia regizorului i-a reușit cu brio.”

 

            Și în 2023 a continuat tradiția de a acorda un titlu onorific de ‘Conte Dracula’ pentru întreaga activitate, ai cărui recipienți au fost celebraţi în anii trecuți pentru realizările lor memorabile în spaţiul filmului fantastic, printre care se numără regizorii Lamberto Bava şi Ruggero Deodato, actriţa Debbie Rochon, maestrul efectelor speciale Sergio Stivaletti şi actorul Armand Assante.

            Anul aceste, trofeele “Contele Dracula” au fost înmânate unora dintre cei mai populari cineaşti din cinematografia italiană contemporană, ambii ajunşi la respectabila vârstă de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitaţii de onoare ai festivalului de la Braşov.

            Enzo G. Castellari, care a semnat încă din 1971 un prim Thriller notabil, Cold Eyes of Fear, urmat de o serie de filme Poliziotteschi, și apoi s-a consacrat în zona Adventure-Fantasy/SF, pe parcursul anilor ’80, cu ciclul său cinematografic Bronx Warriors/ New Barbarians, este cunoscut inclusiv în rândul tinerelor generaţii de cinefili datorită filmului său de război din 1978, The Inglorious Bastards, care l-a inspirat pe Quentin Tarantino pentru al său Inglorious Basterds, în care, de altfel, realizatorul italian are un cameo.

            Iar cel de-al doilea invitat special onorat cu titlul de Conte Dracula a fost reputatul cineast italian Sergio Martino (n. 1938), un expert ale genurilor Giallo şi Horror, ce continuă să influenţeze şi să inspire noi generaţii de producători şi realizatori atraşi de latura imaginativă, ludică şi entertaining a poveştilor destinate marilor ecrane.

            Experiența fantastică de la Brașov a fost completată de evenimentele speciale din cadrul programului, în premieră desfășurându-se Dracula Fantasy Con, context ce și-a propus și a reușit să adune sub acelaşi acoperiş (fizic şi ideatic) artişti, creatori şi promotori ai fanteziei în cele mai variate declinări, de la bandă desenată, manga, cărţi și figurine pentru colecționari, până la jocuri video, boardgames,  Fantasy Art cu cinci artiști vizuali, fiecare cu stilul propriu,  o sesiune live de Dungeons & Dragons, competiții de Mortal Kombat 1 și League of Legends (LoL) și lansări de carte:„Anotimpul mireselor”, de Tony Mott, și cele două cărți destinate marcării centenarului GOPO, „GOPO în 100 de pagini de bandă desenată” – coordonatori Anca Moscu și Lucian C. Oancea și „GOPO în 100 de amintiri”, coordonator Anca Moscu.

            La aniversarea de 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți cineaști români, Ion Popescu Gopo (1923–1989), Dracula Film Festival a adus spectatorilor pe 29 octombrie Ziua Gopo, cu trei filme cu semnătura sa, prezentate de cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor: Pași spre lună (1964),cu Radu Beligan, Povestea Dragostei (1977),după Ion Creangă, cu Mircea Bogdan și Eugenia Popovici - filmul a câștigat premiul pentru interpretare masculină Sitges 1981 (Mircea Bogdan) și Comedie fantastică (1975), cu Dem Radulescu și Vasilica Tastaman.

            Programul de panel-uri din cadrul Dracula Film Festival a căpătat în 2023 o anvergură mai amplă prin Congresul Internaţional Dracula, Children of the Night, ce a propus publicului o serie de conferinţe susţinute de către cei mai importanţi experţi universitari de pe glob în domeniul „Gothic and Vampire Studies” pe teme precum How the Sublime in Gothic Literature Influence Otherkin Identities sau A Pathology of the Un-Dead: Maladies of the Modern Vampire.

Dracula Film Festival este un proiect al Asociației Culturale Fanzin și este finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Un eveniment susținut de Kiss FM și Zile și Nopți.

Parteneri instituționali: Institutul Italian de Cultură București, Cinema Astra, Cinema Modern, Centrul Cultural Apollonia, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Castelul Bran.

Sponsori: Ape minerale Zizin, Ford Brașov, ASUS prin Republic of Gamers, BookCity, Romarg, Smart PC, Party Sound, Tricksters Club, Editura UP, Hobby Custom, Allview Romania, Wacom.

Cu sprijinul: RoImage 2000, Intercom Film, CAY Film și Mercenar Lab.

Partener culinar: Sergiana Poiana Mărului.

Mașina oficială a festivalului: Ford Brașov

FB: http://www.facebook.com/DraculaFilmFestival

Parteneri media: IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Bookhub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC, Cinefan, filme-carti.ro, Movienews, BizBrasov, Romania Journal, Nine O Clock.

Read more...

UNTOLD UNIVERSE ADUCE MAGIA ÎN CAPITALA ROMÂNIEI, BUCUREȘTI ȘI ÎN CAPITALA DISTRACȚIEI, CLUJ-NAPOCA

Descoperă „Planeta Crăciun” și Târgul de Iarnă din Cluj-Napoca și noul capitol al poveștii ,,West Side Christmas Market” din București

După succesul și impactul generat de târgul de Crăciun ,,West Side Christmas Market’’ la București, creatorii universului UNTOLD pregătesc anul acesta trei experiențe unice pentru sezonul sărbătorilor de iarnă și organizează două târguri de Crăciun, unul la București, altul la Cluj-Napoca și un târg de iarnă găzduit tot de orașul din inima Transilvaniei.

Penița magică a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume se va regăsi în fiecare colț al celor trei evenimente tematice, acestea fiind locurile ideale pentru a petrece momente unice alături de familie și de prieteni, în cea mai frumoasă perioadă a anului, perioada sărbătorilor de iarnă.

 

DESCOPERIȚI ,,PLANETA CRĂCIUN’’ LA CLUJ-NAPOCA

,,Planeta Crăciun’’ este conceptul creativ care va îmbrăca anul acesta Cluj-Napoca cu un decor de poveste, cu personaje magice și numeroase activități oferite de companii locale și naționale care au ales să fie parte din aceste proiecte începând cu acest an.

Conceptul târgului de Crăciun, „Planeta Crăciun’’, devine un personaj în viețile noastre, exprimându-se prin sustenabilitate și dorința unui viitor mai bun. Această planetă specială capătă o simbolistică aparte, fiind guvernată de regulile unui Crăciun permanent.

Începând cu 24 noiembrie 2023 în Piața Unirii vor fi amplasate peste 75 de căsuțe iluminate și decorate specific sărbătorilor de iarnă, unde vor avea loc activități dedicate copiilor, tinerilor și familiilor, dar vor fi comercializate și cele mai delicioase produse de sezon ale producătorilor locali.

 

 

 

 

 

De asemenea, în Piața Unirii va fi amplasată o scenă unde vor avea loc concerte și spectacole, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, o roată panoramică, un carusel, căsuța poștală a spiridușilor și renumita Casa a lui Moș Crăciun.

Cei care vor să se înscrie ca și vendori pentru târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca, o pot face la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

TÂRG DE IARNĂ LA CLUJ-NAPOCA

Târgul de Iarnă completează târgul de Crăciun, îl întregește și prelungește timpul alocat bucuriei specifice acestui moment al anului.

Pe platoul de la Sala Sporturilor ,,Horia Demian’’, creatorii universului UNTOLD au pregătit al doilea târg care va fi deschis din 1 decembrie 2023. Târgul de Iarnă va fi locul ideal pentru activități specifice de sezon. Pe platou vor fi amplasate căsuțe iluminate care vor găzdui producători locali și care vor fi  decorate specific sărbătorilor de Crăciun. Tot aici, copiii se vor bucura de trenulețul spiridușilor, o scenă destinată concertelor și un patinoar de 600 mp. De la tradițional la modern, Târgul de Iarnă este un eveniment declanșat de gândul nerostit că joaca nu ar trebui să se termine niciodată, care ne îngăduie să visăm toată iarna, să ne jucăm, să ne bucurăm și să ne distrăm.

 

TÂRGUL DE CRĂCIUN „WEST SIDE CHRISTMAS MARKET’’, DIN 29 NOIEMBRIE ÎN PARCUL DRUMUL TABEREI DIN BUCUREȘTI

Datorită succesului din 2022, UNTOLD organizează pentru al doilea an consecutiv târgul de Crăciun din București, din Parcul Drumul Taberei, Sectorul 6. ,,West Side Christmas Market’’ a fost votat anul trecut ”cel mai frumos târg de Crăciun” din România, cu peste 1 milion de vizitatori și diverse atracții oferite de brand-urile partenere.

 

 

 

 

 

Din 29 noiembrie 2023, organizatorii vor transforma Parcul Drumul Taberei într-un orășel de poveste, plin de farmec, colorat, cu personaje fantastice jucăușe, unde bucuria și emoțiile sunt trăite în familie, pentru un al doilea an consecutiv. Experiența memorabilă este completată de gustul autentic al mâncărurilor tradiționale sau din bucătării internaționale, de savoarea unui pahar de vin fiert cu scorțișoară sau de bucuria alegerii unui cadou. În parc, echipa a pregătit un tărâm de basm cu activități pentru toate vârstele: la patinoar, în caruselul colorat, în roata panoramică înaltă de 33 de metri și la Căsuța lui Moș Crăciun.

Cei care vor să se înscrie ca și vendori pentru târgul de Crăciun de la București, o pot face pe https://christmas.ivent.one/ .

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ Marius Lulea (AUR): Guvernul dorește anchetarea profesorilor pentru meditații și trimite antifrauda peste ei

 

Este o nouă rușine pe care cei care guvernează o pregătesc pentru dascăli. Ministrul Educației a propus ca fiecare profesor din România să completeze o declarație pe propria răspundere cu privire la meditațiile pe care aceștia le fac. Vorbim despre o declarație care excede legea intrată în vigoare pe 2 septembrie.

Următorul pas, dacă o luăm logic, va fi anchetarea cadrelor didactice pentru evaziune fiscală. Au găsit guvernanții sursa evaziunii fiscale uriașe: profesorii. În scurt timp îi vor căuta pe aceștia pentru antifraudă.

Ironia face că această decizie este una politică, adică luată de grupările infracționale care conduc România și care caută cu disperare bani pentru bugetul de stat pentru a-i putea jefui.

Este ireal ceea ce se întâmplă. Profesorii au cerut demnitate și respect în luna iunie, atunci când au protestat, iar în schimb ce primesc? Anchete și un tratament specific infractorilor. Legea salarizării care ar fi trebuit să fie gata pe 15 iulie, așa cum le-a promis guvernul PSD-PNL cadrelor didactice, nici măcar nu este în dezbatere publică. În loc să se preocupe să își țină cuvântul față de profesori, Ligia Deca vrea ca cei peste 240.000 de profesori care predau în școlile din România să depună o declarație de interese pe propria răspundere în care să spună ce meditații fac și cu ce elevi.

Este ipocrit din partea PSD și PNL, dar mai ales din partea consilierei lui Klaus Iohannis ajunsă ministru al educației, să solicite asemenea declarații. Să nu uităm că actualul președinte al României a fost cel care a reușit să facă o avere impresionantă din meditații. Sigur, sunt ironic, banii lui Iohannis nu au fost făcuți doar din meditații, așa cum fals a declarat încă din 2014, ducând în derizoriu meseria grea de profesor. Cele 7 case ale lui Klaus Werner Iohannis nu au fost dobândite din meditații, pentru că altfel am fi avut o țară de profesori dezvoltatori imobiliari.

În timp ce personaje dubioase numite politic au salarii lunare de zeci de mii de lei, profesorii debutanți abia reușesc să supraviețuiască de la o lună la alta. În vreme ce sinecurile se lăfăie în salarii uriașe, Guvernul Ciolacu nu e capabil să își respecte angajamentul și să le ofere profesorilor o salarizare corectă.

Nu toți suntem Marcel Ciolacu ca să reușim fără școală. Copiii României au nevoie de profesori pentru a se putea dezvolta, pentru a deveni viitorii profesioniști ai țării.

Pentru pensii speciale au bani, dar nu au găsit bani pentru profesorii români. AUR cere plata unor salarii corecte către profesori și nu anchetarea lor pentru meditații și tratarea acestora precum niște infractori.

 

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor                                                   

Read more...

Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă invită la spectacolul-premieră „Frică de umbra sa”

Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă invită la spectacolul-premieră „Frică de umbra sa”, regia Radu Dinulescu. Acest spectacol este rezultatul unui proiect câștigat la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), inițiat de Asociația Thespis din Arad și derulat în parteneriat cu teatrul nostru.

            „Proiectul Frică de umbra sa își propune continuarea introducerii tehnicilor digitale în spectacolul viu, pornind de la albumele de benzi desenate ale lui Patrice Seiler. Pentru acest spectacol, preponderent vizual, s-a realizat un scenariu teatral, un univers scenografic, cinematografic, s-au construit decoruri reale, obiecte și păpuși, din obiecte de recuperat, pornind de la colajele de fotografie originale ale albumului Peur de son ombre. Spectacolul militează pentru înfrângerea sentimentului fricii legate de necunoscut, de întuneric, de umbre, de monștrii pe care-i zămislește subconștientul, noaptea, în preajma somnului. Personajul nostru, Nostoc, este un copil de cinci ani, care se luptă cu umbrele obiectelor din jurul patului său, din bucătărie, din baie, sau din debara!” – Radu Dinulescu, regizor

            Așadar, vă așteptăm la premiera spectacolului sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la orele 17:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia.

            Biletele pot fi achiziționate de la casieria teatrului, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 14:00 sau online de pe site-ul teatrului: www.teatrulalba.ro.

            Prețul biletelor este de:

-          7 lei pentru copii;

-          15 lei pentru pensionari și studenți:

-          28 lei pentru adulți.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

            Și pentru că acest spectacol este un proiect pluridisciplinar pentru întreaga familie, vă așteptăm pe toți: copii, părinți, bunici și, de ce nu, prieteni.

 

Frică de umbra sa

de Patrice Seiler

Traducerea, scenariul și regia: Radu Dinulescu

Scenografia: Patrice Seiler și Radu Dinulescu

Muzica: Armand Richelet

Construcție decor și păpuși: Teatrul pe Roți

Pictură decor: Andrada Ciubean și Andreea Lorena Albu

Distribuția: Viorica Boda și Teodora Popa

Asistent de regie: Teodora Popa

Lumini, video: Ovidiu Tămășan

Sunet: Florin Andrea

 

Manager Ioana Bogățan

 

Read more...

Bienala de Arhitectură Transilvania 2023 și-a anunțat câștigătorii

Momente emoționante pe scenă: două premii au mers către proiecte ale Ambulanței pentru Monumente (Bihor), autoarea lor a primit trofeele cu un bebeluș de 10 luni în brațe

 

Câștigătorii celei de-a 6-a ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania au fost anunțați, în cadru festiv, sâmbătă 28 octombrie, la Gala de Decernare a Premiilor BATRA 2023, care a avut loc la Hotel Radisson Blu, din Cluj-Napoca. Cel mai bun dintre proiectele propuse la fiecare categorie de concurs a fost recompensat cu diplomă, trofeu special creat pentru această ocazie și premii în bani.

Momentul care a stârnit zâmbete și lacrimi în același timp, în public, a fost creat de arhitecta Zsak Ivett Greta, câștigătoare a două premii în cadrul BATRA 2023, care și-a ținut discursurile și a primit premiile cu fiul ei de doar 10 luni în brațe. Echipa Zero Positive Architecture, din care face parte Greta, a luat premiul la secțiunea principală Proiecte culturale / Inițiative / Experimente, cu lucrarea "Meșteri, voluntari și copii - Activitate în cadrul proiectului Ambulanța pentru monumente Bihor, sat. Luncșoara, jud. Bihor", și premiul la secțiunea specială Colaborări de impact, pentru "Punerea în siguranță în primă urgență a bisericii de lemn hramul "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril" din satul Fâșca - Ambulanța pentru Monumente Bihor, sat. Fâșca, jud. Bihor".

Proiectul de reamenajare a malurilor Someșului, care se află acum în stadiu de realizare în municipiului Cluj-Napoca, a fost recompensat cu premiul la categoria Arhitectura Spațiului Public. De asemenea, macheta acestui proiect este expusă și poate fi vizitată, tot în cadrul BATRA, până în 5 noiembrie, la mushuROI (Piața 1 Mai, nr. 7), de marți până sâmbătă în intervalul orar 16:00 - 19:00.

PREMIILE BATRA 2023

Secțiuni:

 • Arhitectura locuinței individuale: Casa 4, Cluj-Napoca, autor principal: arh. Sergiu Tîrziu, birou de arhitectură: Format 4 architects

 • Arhitectura locuințelor colective: 26 Bricks Imobil apartamente, Oradea, autori principali: arh. Daniel Bocuț, arh. Raul Drimbău, birou de arhitectură: Domino Art, Prispa architecture

 • Arhitectura dotărilor administrative, de producție și turistice: aici au fost doar 3 nominalizări, juriul a decis ca premiul să nu se acorde dat fiind faptul că niciunul dintre proiectele înscrise nu se încadra pe deplin în cerințele categoriei.

 • Arhitectura construcțiilor socio-culturale: Capelă mortuară în cimitirul Házsongárd, Cluj-Napoca, autor principal: arh. Tóthfalusi Gábor, birou de arhitectură: TEKTUM Arhitectură & Artă

 • Arhitectura patrimoniului cultural: Revitalizarea Turnului Pompierilor, Cluj-Napoca, autor principal: Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, birou de arhitectură: Vlad Sebastian Rusu B.I.A., Octav Silviu Olănescu B.I.A.

 • Arhitectura spațiului rural: Capelă mortuară, sat Mănășturel, jud. Cluj, autor principal: arh. Mihai Racu, arh. Călin Ladă, Hunor Bako, arh. Andrei Andone, arh. Adrian Pop, birou de arhitectură: Arhi Box

 • Arhitectura spațiului public: River Someș, Cluj-Napoca, autori principali: Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramón Sierra, birou de arhitectură: PRÁCTICA

 • Arhitectura spațiului interior: Amenajare magazin - CRUSH Flagship Wine Store, Cluj-Napoca, autor principal: arh. Adina Chiejdan, birou de arhitectură: AA DESIGN LAB

 • Microarhitectură / Arhitectura temporară / Scenografie: Márta Jakobovits - Porțiune din drumul parcurs - Arhitectură de expoziție, București, autor principal: arh. Attila Kim, birou de arhitectură: Attila KIM Architects

 • Design de obiect: Amenajare muzeu Miklós Bánffy, Bonțida, jud. Cluj, autor principal: arh. Camelia Sisak, birou de arhitectură: Atelier Mass

 • Proiecte culturale / Inițiative / Experimente: Meșteri, voluntari și copii - Activitate în cadrul proiectului Ambulanța pentru monumente Bihor, sat. Luncșoara, jud. Bihor, autor principal: arh. Zsak Ivett Greta, arh. Pescaru Adrian Horațiu, arh. stag. Cseke Andrea, arh. int. Hebe Mara, birou de arhitectură: Zero Positive Architecture

 

Premii speciale:

 • Fotografie de arhitectură: (from) / VERTIGO... /to > Stair-way-to-Heaven, autor: Alexandru Crisan

 • "Poezie cu/despre arhitectură": Construind destine, autor: Adina Ungur

 • "Colaborări de impact": Punerea în siguranță în primă urgență a bisericii de lemn hramul "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril" din satul Fâșca - Ambulanța pentru Monumente Bihor, sat. Fâșca, jud. Bihor, autor: arh. Pescaru Adrian Horațiu, arh. Zsak Ivett Greta, arh. stag. Cseke Andrea, arh. int. Hebe Mara, birou de arhitectură: Zero Positive Architecture

 • Inițiative civice: Loc de joacă incluziv, autor principal: Grupul de voluntari ai Simfoniei Prieteniei: Anca Dumitru, Mirela Codreanu, Ștefania Luca, Denisa Virvoni, Ana Racu, Ana Maria Szasz; Arhitectură: Septimiu Moldovan (Simplu Arhitectura), Susținători: Bob Rădulescu, Raluca Anton, Vizi Imre, Emese Olah; Instituții: Serviciul de Ajutor Maltez în România, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania

 

Alte premii:

 • Premiul Diplome BATRA 2023: Refuncționalizarea infrastructurii feroviare - Valea Topologului, Calea ferată Râmnicu-Vâlcea - Vâlcelele - Legătura feroviară 219, autor: Ioana Afloarei

 • Atelierul Premiul Copiilor, în colaborare cu De-a arhitectura: Casa MI, Restructurare imobil existent, Cluj Napoca, autor principal: arh. Octavian Ciotlăuș, birou de arhitectură: Estudio

 • Premiul atelierului "MY SPACE, MY CITY": Lorena Cojocari, Cluj-Napoca, și Alessia Lara Crăciun și Radu Victor, Baia-Mare

 • Premiile beyondBATRA (oferite de beyond VA)

 

1. Profesioniști din România: BARBAR studio, pentru lucrarea A Roof for Helsinki

2. Profesioniști din afara României: Vitaliano Fratto, pentru lucrarea Suspended Time, Shad Thames, London

3. Studenți: Cherim Yasmin, pentru lucrarea Extinderea Institutului 'Elisabeta Doamna Știrbey', București

Trofeele oferite câștigătorilor au fost realizate de sculptorul Bandi Daniel David. El este cel care a câștigat concursul de trofee organizat în parteneriat cuUniversitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, special pentru tema Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023: (imp)ACT.  


Cei care au participat la evenimentele BATRA 2023 au avut ocazia de a se înscrie și la 2 tombole cu premii în licențe de softuri speciale pentru arhitecți, oferite de AllBIM NET, CAD Expert NET și Consoft, și servicii gratuite de vizualizare arhitecturală, oferite de beyond VA. Extragerea s-a făcut în fața celor peste 300 de persoane prezente la Gala de Decernare a Premiilor BATRA.

Tot în cadrul Galei Finale, arhitectul albaiulian Ioan Străjan a fost recompensat cu Opera Omnia pentru bogata sa carieră și amprenta importantă pe care a lăsat-o asupra orașului Alba Iulia, în întreaga sa carieră ca arhitect. De asemenea, cei 6 membrii ai juriului internațional BATRA 2023 (Michal Cohen - Marea Britanie, Vladimir Arsene - România/SUA, Marcel Smets - Belgia, Daniel Fügenschuh - Austria, Arjan Dingste - Olanda și Dévényi Sándor - Ungaria) au susținut prezentări în fața auditoriului prezent în sală, iar la final, au răspuns întrebărilor publicului.

În deschiderea Conferinței Juriului, s-a semnat protocolul de colaborare între Operations Villages Roumain și Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, prin care o mare parte din arhiva OVR va intra în fondurile BCU, transformându-se într-o valoroasă sursă de informare pentru cercetare.


Seara s-a încheiat cu un concert susținut de trupa TNA (The New Architects), o trupă formată doar din arhitecți muzicieni.

BATRA continuă până în 20 noiembrie

 

Expozițiile din cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania pot fi văzute în continuare în Cluj-Napoca și în cele 4 orașe partenere: Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia, astfel:

 • Expoziția NOI. Arhitecții (Cluj-Napoca, blvd. Eroilor, "la Tunel") - până în 31 octombrie.

 • Expoziția Râul Someș (Cluj-Napoca, mushuROI - Piața 1 Mai, nr. 7) - până în 5 noiembrie, de marți până sâmbătă între orele 16:00 și 19:00;

 • Expoziția SHiLA 2023 / Sacred Spaces (Cluj-Napoca, mushuROI - Piața 1 Mai, nr. 7) - până în 5 noiembrie, de marți până sâmbătă între orele 16:00 și 19:00;

 • Expoziția BATRA 2023 (Cluj-Napoca - Piața Unirii, Oradea - Piața Unirii, Baia Mare - esplanada Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, Satu Mare - centrul vechi și Alba Iulia - Piața Cetății) - până în 20 noiembrie;

 • Expoziția Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură (Cluj-Napoca - Piața Unirii) - până în 20 noiembrie;

 • Expoziția Concurs Diplome BATRA 2023 (Cluj-Napoca - Piața Unirii) - până în 20 noiembrie;

 

De asemenea, 2 tururi ghidate de arhitectură (unul în limba română - 4 noiembrie, și unul în limba maghiară - 5 noiembrie) vor mai fi organizate în parteneriat cu ArtCrawl Cluj. Pentru înscrieri, click AICI.

În 5 noiembrie, de la ora 11.00, vor avea loc finisajul și lansarea catalogului SHiLA 2023 / Sacred Spaces, la mushuROI (Piața 1 mai, nr. 7, Cluj-Napoca).

Despre BATRA

 

A șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie - 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia).

Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

MEDIA 
Read more...

Sondaj SEXUL vs BARZA: Opt din zece părinți sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli. Asociația desfășoară în parteneriat cu principalele federații de părinți primul webinar gratuit pentru părinți despre educație sexuală

80% dintre părinți afirmă că sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli. Asta pentru că aceștia, în continuare, au dificultăți când trebuie să vorbească cu copiii lor despre presiunea anturajului, pubertate, violența în cupluri și alte subiecte din sfera educației sexuală, arată un sondaj realizat de SEXUL vs BARZA. Asociația, în parteneriat cu Federația națională de părinți (FNP Edupart) și Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FePAL), organizează, gratuit, primul webinar pentru părinți despre educația sexuală a copiilor acestora. Evenimentul include și o conferință de presă care marchează încheierea campaniei „Ți-e frică? Și lor! Susținem educația sexuală a tinerilor pentru un viitor în siguranță”, prin care asociația își propune să formeze profesori și consilieri care să predea educație sexuală în școli, în baza unei programe-pilot și a unor materiale didactice concepute tot de Asociația SEXUL vs BARZA.

 

Webinarul se va desfășura marți, 31 octombrie, de la ora 18.00, iar părinții interesați se pot înscrie aici unde își pot exprima în continuare opinia lor cu privire la educația sexuală: 

https://www.surveymonkey.com/r/CYJX88G

 

Webinarul va include o prezentare a principalelor cinci teme pe care asociația le are în vedere pentru promovarea educației sexuale în școli (anatomie, contracepție, infecții cu transmitere sexuală, violența în cuplurile de adolescenți și egalitatea între fete și băieți), urmată de intervențiile celor doi reprezentanți ai principalelor federații de părinți din România - Iuliana Constantinescu din partea FNP - Edupart și Corina Atanasiu din partea FePAL - și o sesiune de Q&A la care vor putea să pună întrebări atât părinți, cât și jurnaliști.

 

80% dintre părinți afirmă că sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli. Așa arată rezultatele unui sondaj online realizat de asociația SEXUL vs BARZA și distribuit de principalele federații de părinți la care au răspuns peste 200 de părinți, majoritatea arătându-se dornici să participe la webinarul introductiv despre educație sexuală. Alți 17% dintre părinți  spun că nu sunt siguri, decizia lor fiind influențată de ce se va preda în școli, iar 3%  spun că nu sunt de acord.

 

Ce spun părinții despre educația sexuală? Rezultatele sondajului SEXUL vs BARZA

 

Motivele pentru care părinții susțin, în proporție majoritară, ca ai lor copii să beneficieze de educație sexuală în școli sunt multiple. 87% dintre respondenți spun că educația sexuală este importantă pentru a preveni abuzurile sexuale, iar același procent consideră că acest tip de educație ar trebui să se facă în școală și pentru că acest spațiu este unul sigur pentru elevi. Următorul motiv invocat de părinți este prevenirea sarcinilor la minore - 79% dintre respondenți, respectiv prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală - 77% dintre respondenți. În același timp, 62% dintre părinții care au participat la sondaj susțin educația sexuală în școli și ca instrument de promovare a respectului și empatiei între elevi.

 

Dintre cei 20% de părinți care au spus că acordul lor pentru educația sexuală în școli „depinde de ce se predă de către profesor” sau că nu sunt de acord”, peste jumătate sunt ezitanți pentru că n-au încredere în pregătirea cadrelor didactice. Din aceeași categorie, alți 10% se tem că ai lor copii se vor îndepărta de valorile morale/religioase ale familiei, iar un procent similar se teme de posibilitatea ca copilul lor să-și înceapă viața sexuală mai devreme.

 

Referitor la cum ar putea educatorii să diminueze temerile părinților cu privire la introducerea educației sexuale în școli, cei din urmă au răspuns în proporție de 41% că ar vrea să știe temele ce vor fi discutate cu copiii lor, iar 33% au spus că ar vrea să primească în prealabil materialele la care vor avea acces copiii acestora. Pe de altă parte, 15% dintre părinți spun că ar trebui să aloce ei înșiși mai mult timp pentru a înțelege ce este educația sexuală.

La întrebarea „Care considerați că este cea mai mare provocare referitor la educația sexuală a adolescenților și copiilor în era digitală?”, părinții au răspuns după cum urmează:

 

❖      Accesul facil la informații incorecte sau dăunătoare pe Internet (31%);

❖      Pornografia accesibilă și reprezentarea eronată a relațiilor (22.50%);

❖      Lipsa de discuții deschise în familie despre sexualitate (19.50%);

❖      Presiunea anturajului (12%);

❖      Accesul limitat la resurse educaționale de încredere (9.50%).

 

Referitor la temele despre care reprezintă o provocare în eventualitatea unei conversații cu copilul lor, părinții au răspuns după cum urmează:

 

❖      65% au numit “presiunea asupra copilului meu de a face anumite lucruri doar ca să fie acceptat de grupul de prieteni”;

❖      52% cum funcționează actul sexual și masturbarea;

❖      32% violența și abuzurile în cupluri;

❖      30% stereotipurile legate de fete și băieți;

❖      19% anatomia reproductivă;

❖      17% infecțiile cu transmitere sexuală;

❖       14% pubertate.

 

Aceste teme de discuție reprezintă o provocare pentru părinți și pentru că aceștia nu au avut parte de educație sexuală în copilărie sau în adolescență, mai atrage atenția Asociația SEXUL vs BARZA. Mai exact, 82% dintre părinții-respondenți spun că au avut acces doar în mică măsură sau deloc la astfel de informații.

 

M-ar fi ajutat să am o discuție liberă cu mama mea despre ce înseamnă viață sexuală, însă acest subiect a fost mereu tabu. Și atunci ar fi fost de folos să fie predat în școli. Eu am colege care au născut la 17 ani, deși  am trăit în mediul urban, am învățat la un liceu teoretic foarte renumit”, a declarat una dintre mamele care au răspuns la chestionar.

 

„Poate sună ciudat, dar mă macină faptul că mama și mătușa (stând în casă amândouă cu noi) îmi tot spuneau să nu las băieții să pună mâna pe sânii mei, căci rămân gravidă. Mult timp m-a măcinat această vorbă”, a mai declarat una dintre mame.

 

Ultimele luni pentru echipa SEXUL vs BARZA au fost o etapă importantă de promovare în spațiul public a modului prin care ne dorim să mutăm munca din online în școli: și-anume dezvoltarea unei programe școlare-pilot de educație sexuală care să poată fi adaptată pentru Școala Altfel sau pentru orele de dirigenție, în baza căreia ne propunem să desfășurăm și un program de formare pentru profesori și consilierii școlari. Totodată, ne dorim să le oferim cadrelor didactice materiale realizate noi, tot gratuit, care să le facă mai ușor procesul de interacțiune și de învățare cu elevii. Acum, ne aflăm într-o altă etapă, de construire a unui dialog mai intens și constant cu părinții. Mulți dintre aceștia au temeri sau întrebări pe care putem să le înțelegem într-un context național, post-1989, în care nu a existat educație sexuală ori aceasta s-a făcut superficial - fără a se fi construit un spațiu empatic, unde copiii noștri să primească informații care să-i protejeze de sarcini nedorite, infecții cu transmitere sexuală, violența sexuală și alte forme de abuzuri.

 

Credem că educația sexuală ar trebui să se facă în spații sigure pentru elevi, așa cum ar trebui să fie școala. Pentru asta avem nevoie de o bună colaborare între profesori, părinți, societatea civilă și instituțiile statului. Noi vrem să creăm o punte pentru aceste conversații și îi invităm pe toți părinții care vor să înțeleagă ce este educația sexuală și ce informații ar putea primi copiii lor să urmărească webinarul pe care îl desfășurăm în parteneriat cu federațiile de părinți”, a declarat Adriana Radu, președinta asociației SEXUL vs BARZA.

 

Cei care doresc să susțină eforturile asociației SEXUL vs BARZA de a duce educația sexuală în școli, o pot face la linkul următor, printr-o donație recurentă lunară: https://www.sexulvsbarza.ro/doneaza/ Campania de strângere de fonduri pentru programa pilot de educație sexuală în școli s-a desfășurat în perioada 30 iunie - 31 octombrie 2023 și a reunit un număr de peste 210 donatori care au susținut Asociația SEXUL vs BARZA în acest demers. Totodată, campania a fost sprijinită și de numeroase persoane publice și influenceri precum: Maurice Munteanu, Silviu Faiăr, Maria Zvîncă, Irina Manea, Ada Condeescu, Amy Claire, Maria Carusi, Ionuț Rada, Ștefana Teodoroiu, Raul Gheba, Corina Sucarov, Dragoș Neacșa, Magdalena Guga-Roșian, Rux, Mara Calli. Campania de fundraising pentru educație sexuală în școli face parte din proiectul EASIER. Proiectul EASIER – Dezvoltarea sustenabilității financiare SEXUL vs BARZA este derulat de Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este dezvoltarea sustenabilității financiare a Asociației SEXUL vs BARZA prin crearea unor mecanisme de fundraising care să îmbunătățească cunoștințele și abilitățile membrilor echipei și care să diversifice sursele de finanțare ale organizației. În cadrul proiectului, membrii organizației au participat la patru activități de instruire în fundraising: cursuri pentru echipa extinsă, o școală de fundraising pentru fundraiser și managerul de proiect, un proces de mentorat în vederea planificării strategiei de fundraising, un training de utilizare a unei platforme de gestionare a donatorilor. Totodată, asociația a început procesul de diversificare a surselor de finanțare organizând o campanie de strângere de formulare 230 și o campanie de fundraising multicanal, dar și demarând colaborări cu 3 sponsori diferiți. Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.roDespre asociația SEXUL vs BARZA SEXUL vs BARZA este cea mai urmărită platformă online de educație sexuală din România cu peste 110 milioane de vizualizări pe TikTok și Youtube. Din 2019 și până în prezent, Asociația SEXUL vs BARZA a consiliat gratuit peste 5.300 de tineri în probleme emoționale, de sănătate sexuală și reproductivă. Printre realizările asociației se află și obținerea de 10 milioane de euro pentru reformarea a 100 de centre de planificare familială prin PNRR și  prima cercetare despre costurile medicale anuale ale nașterilor nedorite, avorturilor și cazurilor de sifilis și HIV/SIDA la tinerii între 15 și 24 de ani din România. Asociația a primit recunoaștere la nivel internațional de la Organizația Mondială a Sănătății și UNESCO.
Read more...

Profesorii, sfidați din nou de Guvern. Deputatele REPER Oana Cambera și Simina Tulbure cer lămuriri publice în privință alegerii furnizorilor și întârzierea plăților promise

Deputatele Oana Cambera și Simina Tulbure au solicitat informații de la Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene referitoare la modul în care Guvernul gestionează distribuția cardurilor destinate primelor de carieră didactică pentru profesori și personalul nedidactic, dar și modul de selectare a furnizorilor de către autorități.

 

„Este esențial să ne asigurăm că procesul de distribuție a cardurilor se desfășoară în mod corect și transparent. Am primit numeroase semnale de la cadrele didactice care își exprimă frustrarea față de întârzierile în distribuție și încărcarea incompletă a sumelor. Mai mult, există suspiciuni cu privire la posibila existență a unui monopol pentru un singur furnizor de electronice, ceea ce ar putea afecta accesul la resursele necesare. De asemenea, Guvernul trebuie să pună la dispoziție mecanisme prin care produsele să fie comandate online, în special pentru cadrele didactice care sunt în mediul rural și nu au posibilitatea de a găsi ușor ce au nevoie", a declarat Oana Cambera, vicepreședintă și deputată REPER.

 

Problemele semnalate includ întârzieri în procesul de distribuție a cardurilor, încărcarea incompletă a sumelor promise și lipsa unui ghid clar privind cheltuielile eligibile. Aceste aspecte au creat un climat de incertitudine și frustrare în rândul profesorilor, care se așteptau la un sprijin concret și la timp din partea autorităților. De asemenea, Guvernul nu a reușit să informeze concret asupra modului în care se vor face plățile pentru cei din mediul rural, care nu au în apropiere niciunul dintre magazinele aprobate.

 

Programul de distribuție a cardurilor pentru primele de carieră didactică a fost implementat de Guvernul României cu scopul de a oferi sprijin financiar cadrelor didactice și personalului nedidactic. Cardurile, încărcate cu sume de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic, ar fi trebuit distribuite și încărcate în luna octombrie, conform Ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023. Cu toate acestea, procesul a întâmpinat dificultăți, lăsând beneficiarii în așteptare și fără informații clare despre cum pot folosi fondurile.

 

„Ca de obicei, lucrurile se întâmplă pe ultima sută de metri. Pe data de 20 octombrie, Guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru a modificat cadrul legal cu privire la aceste prime. Astăzi suntem în data de 27 octombrie și o mare parte dintre beneficiari încă nici măcar nu au primit cardurile, ca să nu mai vorbim de încărcarea lor cu sumele promise. Este inadmisibilă bătaia de joc la care sunt supuși în mod constant profesorii. Indiferența cu care Guvernul tratează educația, inclusiv prin faptul că până la momentul de față nu s-au alocat fonduri suplimentare pentru bugetul Ministerului Educației, în condițiile în care doamna ministru Deca a declarat în numeroase rânduri că Ministerul Educației nu își poate respecta obligațiile pe luna octombrie din lipsa de fonduri. Situația este cu atât mai gravă cu cât în ședințele de Guvern de săptămâna trecută s-au alocat sume fabuloase din fondul de rezervă al Guvernului pentru mai mulți ordonatori de credite, mai puțin Ministerul Educației.", a adăugat Simina Tulbure, vicepreședintă REPER și membră în comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților.

 

„REPER își manifestă sprijinul față de cadrele didactice și nedidactice. Facem un apel urgent către Guvern să ofere răspunsuri și soluții pentru aceste probleme, pentru a restabili încrederea acestora în angajamentul față de educație și pentru a-i asigura că sunt sprijiniți în mod adecvat în munca lor vitală. Educația trebuie să fie o prioritate și necesită un plan de țară eficient, după eșecul planului România Educată.” au declarat deputatele Cambera și Tulbure.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686