Items filtered by date: Tuesday, 03 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Exponatul lunii octombrie 2023

Marți, 3 octombrie 2023, ora 11:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, va fi vernisat Exponatul lunii octombrie: Revista “Le Monde Illustré”.

Exponatul lunii octombrie este prilejuit de împlinirea a 101 ani de la sfințirea “Bisericii de Încoronare”. Este vorba despre un număr din hebdomadarul “Le Monde Illustré”, în care apar singurele fotografii păstrate de la acest eveniment.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a participat la ceremonia dedicată introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, eveniment organizat de Guvernul României în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic.

Premierul a amintit că, prin Legea nr.276 din 25 noiembrie 2021 privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost inclusă în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional ca parte a trunchiului comun, începând cu anul școlar 2023-2024. De asemenea,  șeful Executivului a subliniat importanța studierii acestei discipline pentru societatea românească, având în vedere contribuția istorică substanțială a minorității evreiești la dezvoltarea sa, dar și necesitatea cunoașterii și asumării trecutului, a rolului și a responsabilității României în ceea ce privește Holocaustul.

La fel ca acum doi ani, când am susținut introducerea acestei propuneri legislative, am convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei, culturii și tradițiilor evreilor din România și a memoriei Holocaustului și, prin acestea, la consolidarea unei democrații reziliente, în deplin respect față de drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Totodată, șeful Executivului a adresat mulțumiri partenerilor europeni și internaționali ai României care au sprijinit și sprijină lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și a asigurat că România va rămâne un partener de încredere în acest sens.

În egală măsură, prim-ministrul României a asigurat că educația va rămâne un pilon central și în cadrul viitoarei strategii naționale în domeniu, coordonate la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului.

Alocuțiunea susținută de premierul Marcel Ciolacu în cadrul evenimentului este disponibilă aici: https://gov.ro/ro/stiri/alocutiunea-premierului-marcel-ciolacu-cu-prilejul-ceremoniei-dedicate-introducerii-la-nivel-national-a-predarii-disciplinei-istoria-evreilor-holocaustul

 

Read more...

COMUNICAT În perioada 12-16 Octombrie, Grupul Skepsis organizează la Alba Iulia cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO!

Evenimentul, unic în România prin formatul pe care îl propune, crează punți de legătură între artiști la nivel național și internațional, încurajează formarea și schimbul de experiență și  oferă participanților și publicului evenimente diverse: teatru, ateliere de formare, conferință, film scurt, expoziție internațională de artă.

Programul detaliat și complet al festivalului se regăsește pe pagina facebook a organizatorului - https://www.facebook.com/skepsis2002/   - sau pe pagina facebook dedicată evenimentului  - https://www.facebook.com/Apollofestival/

           

Ce vă aduce ediția din acest an ?

 

Spectacole de teatru

La ediția din acest an vor participa direct 105 artiști, formatori, specialiști în artele spectacolului, reprezentând 7 țări: Argentina, Spania, Italia, Germania, Polonia, Ucraina și România.

Timp de 4 zile publicul va avea ocazia de a urmări la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Muzeul Principia o serie de spectacole diverse ca gen și abordare, festivalul având un pronunţat caracter multicultural.

 

Trupe participante:

 

THAG THEATER – Stuttgart (DE)

IL LUOGO IN BUIO (Napoli, IT)

TAVOLE DA PALCOSCENICO (Angri, IT)

SŪDUVA – (Suwalki, PL)

TEATRO LA PARATA (Granada, ES)

MASKAM RAD (Kyev, UA)

TEATRUL 21 (Iași, RO)

BACTERIA H (Brașov, RO)

TRUVERII (Bucuresti, RO)

SKEPSIS (Alba Iulia, RO)

DAMBLA (Alba Iulia, RO)

 

Ateliere de formare pentru artiștii participanți

Specificul festivalului este accentul pus pe dimensiunea formativă și a schimbului de experiență – membrii grupurilor invitate vor participa la ateliere intensive de formare : Conceperea și Prezentarea Povestirii – Regie, Joc și Scriere Creativă, coordonat de Prof. Armando Rotondi (Institutul de Arte, Barcelona) şi Inteligența Artificială pentru Artiști și Industrii Creative, coordonat de cercetătorul Matias Barreto (Buenos Aires),

 

Conferință

Pentru dezvoltarea și aprofundarea cunoașterii domeniului artei dramatice, ediția din acest an se bucură de prezența d-lui prof. Cristian Stămătoiu (UAT Târgul Mureș), care va susține pentru toți cei interesați o conferință cu tema ”Geografii teatrale pe firul istoriei și al apei: Tamisa la Londra în vremea lui Shakespeare”.

            Printre invitații speciali din acest an se numără și cunoscuta actriță Elena Ivanca (TN Cluj Napoca) care ca prezenta un spectacol de excepție în cadrul primei seri a festivalului.

Proiecții de film scurt

            În scopul promovării promovării potențialului creativ al comunității și a tinerilor artiști, festivalul va include proiecția filmului de scurt metraj ”The loop -  a short film on depression and anxiety”, realizat de Sara Bărbat (Alba Iulia).

Un alt film scurt care va fi prezentat în cadrul festivalului este CinePoezia – rezultat al unui proiect al Teatrului 21 (Iași) care își propune să aducă poezia în actualitate printr-o serie de videopoeme inspirate din opera lui Emil Brumaru, unul dintre cei mai iubiți poeți ieșeni.

 

Expoziție Internațională de Artă

De-a lungul timpului, festivalul internațional APOLLO s-a deschis și spre arta plastică. Astfel, ediția a IX-a vă invită la Expoziția Internațională de Artă ”Femeia: Demon sau Om”, care are ca temă arhetipurile feminine în societatea patriarhală, având ca și Curator pe Anca Sas (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) – o expoziție de grup care include lucrări semnate de artiștii: Ozlem Kalkan Erenus (Turcia), Asit Kumar Patnaik (India), Constantin Migliorini (Italia), Lojze Kalinsek (Slovenia).

Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă unice, originale, inspirate direct din povestea spectacolelor, create de artistul Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud).

 

Mai multe instituţii, organizaţii sprijină şi anul acesta implementarea proiectului Apollo – Festival Internaţional de Teatru de Tineret, ediţia a IX-a:   Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Consiliul Județean Alba; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud.

             Accesul publicului este liber la toate evenimentele din program, cu excepția celor dedicate exclusiv artiștilor participanți, în limita capacității spațiilor de prezentare!

 

Începând din anul 2023, evenimentul este susținut și co-finanțat prin proiectul cultural internațional LOCUS  – Sinergii Culturale Urbane Locale, proiect finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și perspectivele exprimate aparțin în întregime autorilor și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau EACEA. Uniunea Europeană sau autoritatea responsabilă pentru grant nu sunt responsabile pentru acestea.

 

Read more...

Vedete, oficialități și politicieni, prezenți la premiera de gală a filmului Libertate

Luni, în prezența a peste 2000 de invitați și spectatori, filmul românesc LIBERTATE a avut premiera de gală la Sala Palatului din București. Actorii din distribuție, regizorul Tudor Giurgiu, dar și numeroase vedete, oficialități și politicieni au urmărit pe marele ecran povestea inspirată din fapte reale, întâmplate la Sibiu în decembrie 1989. La Sala Palatului a fost recreată o atmosferă similară cu cea din film – zeci de soldați au patrulat printre invitați, a fost distribuită o publicație specială despre revoluția de la Sibiu și despre culisele producției, oaspeții au fotografiat una dintre mașinile din film și au urmărit, într-o instalație video, casetele care au stat la baza unor scene din peliculă. 

 

Filmul LIBERTATE intră în cinematografele din toată țara începând de vineri, 6 octombrie.

 

Trailer - https://youtu.be/oi6fgGSsMXU 

 

Revoluţia din 1989 e, probabil, cel mai mare eveniment neconsumat pe deplin în societatea noastră din ultimul secol, printre altele și pentru că urmările ei n-au satisfăcut cu nimic așteptările. De aceea, cu Libertate îmi doresc sa redau cu acurateţe haosul si confuzia totală din rândul oamenilor simpli. Pentru că adevărul a fost ascuns cu bună știinţă și mușamalizarea a fost cultivată la rang de artă. Sper ca filmul să fie văzut în cinematografe de cât mai mulți tineri născuți după 1989, cred că vor fi surprinși – și de acțiune și de faptul că lucrurile de pe ecran chiar s-au întâmplat în România nu cu mult timp în urmă” a spus Tudor Giurgiu, regizorul filmului. 

 

Printre invitații premierei de gală s-au numărat Raluca Turcan (Ministrul Culturii), Eduard Hellvig, Clotilde Armand ( Primarul Sectorului 1), Dan Barna (USR), Corina Corbu (președintele ICCJ). În public s-au aflat și membri ai Armatei Române. Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat, Monica Bârlădeanu, Andreea Berecleanu, Cornel Ilie, Puya, Virgil Ianțu, regizorul Silviu Purcărete, Părintele Francisc Doboș, Oana Gheorghiu sausportivul David Popovici. Evenimentul a fost prezentat de Amalia Enache, iar la final, formația Subcarpați a interpretat live melodia Când a fost la ’89, de pe soundtrack-ul oficial al filmului. Subcarpați au lansat, cu această ocazie, și un nou videoclip - https://www.youtube.com/watch?v=nXW6UZ3OdSE 

 

LIBERTATE spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai momentului – Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras. 

 

În următoarele zile, echipa filmului va fi prezentă la mai multe proiecții speciale în țară – la Cluj-Napoca (3 octombrie), la București (4 octombrie), Craiova (5 octombrie), Brașov (6 octombrie), Deva (7 octombrie) sau Reșița (8 octombrie). Pe 14 octombrie, LIBERTATE va fi filmul care redeschide oficial Cinematograful Timiș din Timișoara. Programul tuturor proiecțiilor din următoarea perioadă este disponibil pe https://transilvaniafilm.ro/ 

 

Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Sarajevo, la Cinefest Miskolci în Ungaria, la Festivalul International de Film Transilvania si a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului de Film de la Namur (Belgia).

 

LIBERTATE este o co-productie România-Ungaria, produs de Libra Films si Mythberg Films si distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distributia internatională, filmul a fost achizitionat de compania londoneză Reason8.

Sponsorii campaniei de promovare a filmului Libertate sunt Vodafone România, Banca Transilvania, Conceptul Lab by Theo Nissim, Groupama, Iulius Group, Aqua Carpatica.

Parteneri media: Rock FM, KISS FM, Magic FM

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686