Items filtered by date: Friday, 27 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ - Asociația Partida Romilor „Pro-Europa” Sucursala Județului Alba

În data de 26.10.2023 a avut loc Adunarea Generală a Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” Sucursala Județului Alba.

Punctele aflate pe ordinea de zi au fost următoarele:

  • Reorganizarea sucursalei Asociației Partida Romilor ”Pro-Europa”  din  județul Alba;
  • Alegerea d-lui  Bumbu Ioan Gruia în funcția de președinte la nivelul județului Alba;
  • Reconfirmarea și actualizarea componenței Consiliului Director Decizional Județean Alba;
  • Stabilirea direcțiilor de activitate ale Asociației Partida Romilor ”Pro-Europa” - sucursala județului Alba, în conformitate cu Statutul Asociației;
  • Mobilizarea membrilor organizației în vederea participării la Congresul Extraordinar al Asociației Partidei Romilor „Pro-Europa” care va avea loc la Sala Palatului, București.

În cadrul întâlnirii s-au organizat alegeri în mod democratic prin votul direct al membrilor Partidei Romilor „Pro-Europa” Alba, reprezentanți ai comunităților din următaorele localități: Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Jidvei, Roșia Montană, Teiuș.

În urma alegerilor sunt confirmați următoroarele persoane:

1. Bumbu Nicolae- Președinte Sucursala Municipiului Alba Iulia

2. Pienar Cosmin- Președinte Sucursala Cugir

3. Căian Petrică- Președinte Sucursala Sebeș

4. Vitan Constantin- Președinte Sucursala Jidvei

5. Nuța Horea Valentin- Președinte Sucursala Roșia Montană

6. Kovacs Mircea- Președinte Sucursala Teiuș

În data de 05 noiembrie 2023, delegația Partidei Romilor „Pro-Europa” Alba formată din 50 de persoane va participa la Congresul Extraordinar al Asociației Partida Romilor Pro-Europa la Sala Palatului București.

La finalul lucrărilor .președintele  Bumbu Ioan Gruia a mulțumit membrilor Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” pentru eforturile depuse în vederea realizării obiectivelor si le-a urat succes tuturor colegilor în activitatea pe care o vor întreprinde.

Dorim să-i mulțumim, domnului Nicolae Păun pentru toată susținerea și sprijinul acordat  pentru realizarea acestui eveniment.           

Împreună suntem mai puternici!!

Khetanes sam maj zorale!

 

 

 

 

Read more...

Comunicat de presa - Tribunalul Alba - Ziua Europeană a Justiției Civile

Tribunalul  Alba a planificat cu ocazia celebrării ZILEI EUROPENE A JUSTIŢIEI CIVILE, care marchează oportunitatea pentru sistemele judiciare din UE de a-şi face cunoscută activitatea, mai multe evenimente.

 

v  Tribunalul Alba a organizat în data de 24.10.2023, cu sprijinul conducerii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, o vizita în cadrul acestei prestigioase instituții de cultură, la care au participat colegi din cadrul Curții de Apel Alba Iulia și a Tribunalului Alba. 

În contextul prezentării resurselor materiale inestimabile, ce fac parte din Patrimoniul național cultural mobil, aflate în patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, am avut ocazia de a ne aminti că, inclusiv în domeniul juridic, nimic nu este cu adevărat nou, ci are ca sursă activitatea predecesorilor noștri în acest domeniu.  O parte importantă din principiile și instituțiile cu care operăm în fiecare zi în activitatea profesională provin din jurisprudența dezvoltată în epoca romană, veritabil izvor de drept, codificată în timpul domniei împăratului Justinian și receptată ulterior în dreptul feudal, iar mai apoi în codurile moderne.

Cu ocazia acestei vizite, domnul Cristian Mladin a avut amabilitatea să ne prezinte o ediție a Corpus Iuris Civilis, un incunabul veneţian din anul 1496, care consacră o bună parte din reglementările dreptului privat.

 

În continuarea activităților desfăşurate cu ocazia celebrării Zilei Europene a Justitiei Civile, la Tribunalul Alba a fost organizat în data de 25 octombrie 2023, în parteneriat cu Baroul Alba şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, un alt fel de proces. Avându-i ca protagoniști pe elevii de clasa a XI din cadrul Colegiului Economic Dionisie Pop Marțian, simularea unui litigiu civil, având ca obiect pretenții derivate dintr-un contract de împrumut, s-a bucurat de implicarea activă a acestora. Elevii ne-au demonstrat că profesiile juridice vor ajunge "pe mâini bune", dacă vor îmbrățișa o carieră în domeniu. Totodată,  elevilor le-au fost prezentate informaţii referitoare la sistemul de justiție, s-a discutat despre drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti şi însemnătatea serviciului public al Justiției în viaţa cetății. Interesul manifestat de către elevii şi cadrele didactice din cadrul Colegiului Economic Dionisie Pop Marţian din Alba Iulia ne dă încredere că această colaborare va continua şi cu altă ocazie.

 

v  Activităţile au continuat în data de 27.10.2023 cu vizita la Tribunalul Alba a unui grup de elevi din clasa a-III-a din cadrul Liceului Sportiv din Alba Iulia. Astfel, prin organizarea acestor întâlniri cu elevii, educaţia civică nu va mai fi doar o materie predată la şcoală, ci un proces viu de înţelegere a drepturilor şi obligaţiilor de cetăţean. Copiilor le-a fost explicat simplu, direct şi pe înţelesul lor despre sistemul judiciar, drepturile omului şi drepturile copilului, despre profesiile juridice şi despre semnificaţia unui proces. S-a discutat despre calităţile pe care ar trebui să le aibă un bun magistrat dar şi despre pericolele care îi pândesc pe copii în spaţiul social media. Ne-am bucurat să vedem curiozitatea şi perspicacitatea copiilor, fiind foarte activi când a fost rândul lor să ne adreseze întrebări.

Grupul de elevi însoţiţi de cadrele didactice au vizitat o sală de judecată dar şi Camera fermecată a lui Remi, special amenajată pentru audierea minorilor implicați în cadrul procedurilor judiciare.

 

 

TRIBUNALUL ALBA

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686