Items filtered by date: Wednesday, 25 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ Consultări între premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare, digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și viziunea Guvernului pentru încurajarea investițiilor străine au reprezentat principalele teme abordate în cadrul consultărilor pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini, desfășurate astăzi la Palatul Victoria.

Primul-ministru a amintit că printre preocupările și marile mize vizate, în acest mandat, de actul guvernamental se înscriu digitalizarea în ritm accelerat a ANAF și reorganizarea Ministerului Finanțelor.

„Vă asigur că suntem hotărâți să mergem până la capăt cu planurile de reformă bugetară asumate. În același timp, este necesar și vrem să combatem evaziunea fiscală și să continuăm măsurile de echitate fiscală”, a reiterat Marcel Ciolacu.

Premierul Ciolacu a declarat că invită Consiliul Investitorilor Străini să intre într-un dialog constant cu Guvernul și așteaptă susținerea și ideile Consiliului pentru proiecte de investiții în două zone strategice: industria alimentară și cea a materialelor de construcții.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a convenit instituirea unui mecanism de lucru consolidat între reprezentanții Guvernului și cei ai Consiliului, cu întâlniri regulate la care să participe și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Economiei.

Reprezentanții Consiliului  Investitorilor Străini au apreciat atât perspectiva Guvernului în privința politicii de investiții, cât și propunerea de a avea reuniuni lunare ale  unui grup de lucru mixt.

Totodată, cele două părți au stabilit că va exista dialog în acest format inclusiv pentru a asigura suport și pentru a fi înțelese și puse corect în practică, acolo unde se impune, normele de aplicare ale măsurilor fiscale din zona impozitului pe cifra de afaceri.

Read more...

Doi ani de la deschiderea Muzeul Abandonului și o nouă campanie participativă

LUMINA DIN ÎNTUNERIC - Campanie publică de donații mărturii.

DONEAZĂ o rază de lumină din propriul tău ABANDON pentru colecția Muzeului Abandonului!

 

Muzeul Abandonului este primul muzeu exclusiv digital și participativ din România, inaugurat pe 25 octombrie 2021. Atunci echipa MA a început munca de colectare memorială pe marginea celei mai ample traume sociale a României - ABANDONUL. În același timp am susținut dimensiunea participativă a muzeului, construind proiecte nu doar prin cercetare, arhivare și explorare curatorială, ci mai ales prin donațiile de mărturii și poveștile celor pentru care abandonul înseamnă o istorie personală.

 

Dacă prima campanie participativă a muzeului, din 2021, s-a concentrat pe întunericul acestei traume, noua campanie se concentrează pe lumină. Lumina din întuneric este și punctul de pornire în construcția unei noi expoziții imersive marca MA. Acest proiect de cercetare face parte din inițiativa mai amplă a Muzeului Abandonului de mapare a culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului copiilor în România.

 

De ce lumina și unde s-a putut ea afla în drama atât de vastă a unei țări al cărei status de abandon în ultima jumătate de secol se află în jurul cifrei de UN MILION de copii? Cea mai recentă cercetare a echipei muzeului a vizat Casa de copii de la Castelul Ugron din Zau de Câmpie, jud.Mureș, o instituție care în perioada 1963 – 2012 a adăpostit aproximativ 1000 de fete. În timpul cercetării am auzit ca o mantră fraza: “A fost cea mai luminoasă perioadă din viața mea”. Mărturiile colectate la Zau de Câmpie ne-au deschis ochii asupra unei noi piste de cercetare. Dincolo de imaginile terifiante ale orfelinatelor românești din timpul comunismului și din perioada post-comunistă, dincolo de datele colectate la Căminul pentru Minori Deficienți Nerecuperabili de la Sighet, fenomenul abandonului în România a avut și lumină, iar această lumină a lăsat în urmă reziliență, capacitate de integrare socială, modele de bune practici, prietenii de zeci de ani, conexiuni emoționante cu membri de personal și profesori, care încă dăinuiesc peste timp.

 

CAMPANIA participativă MA | Lumina din întuneric

 

Dacă se știu foarte puține lucruri despre dramele abandonului românesc, despre poveștile luminoase din bezna acestui fenomen se știu chiar și mai puține.

 

Noua campanie a muzeului și-a propus să aducă în atenție aceste licrăriri de speranță, prin poveștile despre abandon donate de public. Indiferent că vorbim despre abandonul extrem (copilăria în instituții) sau cel cotidian (trăit în familie), în cadrul campaniei de colectare a poveștilor pentru colecția muzeului, invităm donatorii la un proces de explorare a propriilor abandonuri din copilărie, privite printr-o lentilă vindecătoare.

 

DONEAZĂ o rază de lumină din propriul tău ABANDON pentru colecția muzeului.

 

Pentru ca aceste povești să fie integrate în arhiva Muzeului Abandonului, lansăm un anunț public de începere a colectării lor. Sunteți așteptați cu poveștile voastre, semnate sau anonime, despre luminile blânde din istoriile voastre dureroase, până pe data de 30 noiembrie 2023, la acest link sau direct pe paginawww.muzeulabandonului.ro. Vă rugăm să însoțiți poveștile și de o imagine reprezentativă pentru voi (un detaliu relevant, un peisaj, un crâmpei din viața voastră). Nu trebuie să fie un portret sau o imagine care să vă expună identitatea, dacă alegeți să contribuiți anonim la campanie.

 

Pornim așadar pe urmele luminii din întunericul abandonului românesc și vă rugăm să construim acest proiect împreună. Așteptăm mărturiile voastre luminoase despre oameni generoși care au făcut abandonul suportabil (membri de personal, străini, rude, prieteni) sau locuri care s-au transformat în refugiu, exemple de umanitate care au adus alinare în frigul abandonului.

 

Despre Muzeul Abandonului

 

Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ este un proiect independent ce și-a propus maparea culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului copiilor în România. Am ales să realizăm această muncă de recuperare istorică și să încapsulăm muzeal memoria abandonului pentru ca nimeni să nu mai abandoneze pentru că nu știe cât de sfâșietor este să rămâi al nimănui.

 

Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural și la Gala Societății Civile cu trei Premii I la secțiunile: Artă și Cultură, Impact social, Campanii de comunicare pe teme sociale.

 

Proiectul LUMINA DIN ÎNTUNERIC este derulat cu sprijinul AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum, a Primăriei Zau de Câmpie și a DGASPC Mureș.

 

Proiect susținut de NEPI Rockcastle / Mega Mall și Promenada București

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Gala Societății Civile, IQads, Scena9, Zile si Nopti, Iqool, Spotmedia.

Read more...

Classic Unlimited 2023 – turneul național de pian se încheie cu concerte în locații inedite din Cluj-Napoca și Blaj

Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian Classic Unlimited se încheie cu trei concerte organizate în locații inedite din Cluj-Napoca și Blaj. Joi, 26 octombrie, de la ora 20.00, va avea loc concertul din Grădina Zazen din Cluj-Napoca. Acesta va fi urmat de o nouă reprezentație sâmbătă, 28 octombrie, la Palatul Cultural Blaj, cu începere de la ora 18:00. Ultimul concert Classic Unlimited 2023 va avea loc la Casa Libertății Religioase din Cluj-Napoca, duminică, 29 octombrie, de la ora 19:00. Accesul publicului este gratuit și se face în baza unei rezervări online pe site-ul classicunlimited.ro.

 

Grădina Zazen din Cluj-Napoca este un spațiu dedicat timpului liber și evenimentelor culturale. Situat în incinta bazei sportive Transilvania, acesta a fost deschis în 2021 ca un loc de relaxare și culturalizare pentru întreaga familie.

 

Palatul Cultural din Blaj, proiectat de arhitectul Victor Smigelschi în 1930, a fost inițial destinat evenimentelor culturale din Asociația Culturală ASTRA. Cu timpul, clădirea și-a schimbat destinația, servind drept cinematograf și adăpostind diverse instituții culturale. Palatul Cultural a fost distrus în 1995 de un incendiu puternic și a fost lăsat în ruină timp de 17 ani. Abia în 2012 a început proiectul de reabilitare și refuncționalizare, cu scopul de a readuce clădirea la strălucirea sa inițială și de a o transforma într-un spațiu multifuncțional. Astfel, sala palatului a devenit multifuncțională, eliminându-se complet scaunele și implementându-se controlul luminii naturale și artificiale. Acest proiect de reabilitare a adus inovație conceptuală prin intervenții discrete care amintesc de istoria tumultuoasă a clădirii, creând în același timp un spațiu public interior și exterior flexibil. Palatul Cultural din Blaj a devenit astfel un martor al trecutului său glorios, gata să primească artiști și public la evenimente culturale speciale.

 

Casa Libertății Religioase din Cluj-Napoca, distinsă cu Premiul Patrimoniului European "Europa Nostra" după restaurare, servește drept locație de excepție pentru evenimente culturale. La origine, două case pe beci, cu etaj, au fost construite pe ambele părți ale curții din inima Clujului medieval. Cu trecerea decadelor, ele s-au extins și s-au unit deasupra curții, care a devenit un gang de acces. Partea cea mai captivantă a clădirii găzduiește trei arce monumentale și un portal gotic, cu un blazon enigmatic la stradă. Casa a avut numeroși proprietari, de la meșteșugari clujeni în secolele XVI-XVII, până la familia Wesselényi în secolul al XVIII-lea. După 1811, au avut loc câteva modificări semnificative, inclusiv o fațadă neoclasică și tâmplărie Empire. Această clădire istorică cu o istorie ce se întinde pe parcursul a șase secole și cu o arhitectura uluitoare, se alătură Classic Unlimited pentru a crea o atmosferă de neuitat, în care muzica și istoria se vor împleti într-un cadru remarcabil, oferind publicului o experiență culturală deosebită.

 

Ediția din 2023 a Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, propune o incursiune în poveștile care stau la baza compozițiilor clasice și a celor de la granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată. Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. Artistul a dezvoltat anul acesta proiectul inedit Classic for Kids și, în fiecare toamnă, pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited.

 

REPERTORIU CLASSIC UNLIMITED 2023:

  • Intermezzo - Johannes Brahms 
  • Pavana - George Enescu 
  • Pisica și Șoarecele  - Aaron Copland  
  • Impromptu Op. 142, nr. 2 - Franz Schubert 
  • Rhapsody in Blue - George Gershwin 
  • Fifths and Drifts - Șerban Marcu 
  • Jazz Turbulence - Cristian Bence-Muk 
  • Midnight Chorale and Toccata - Ciprian Gabriel Pop

 

Locațiile selectate pentru această ediție a turneului Classic Unlimited sunt la fel de diverse și unice precum muzica interpretată.

 

LOCURI ȘI CALENDAR: 

  • 7 octombrie, ora 19.00, Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană 
  • 8 octombrie, ora 18.00,  Mina Petrila, Petrila
  • 14 octombrie, ora 19.00, Colonia Pictorilor, Baia Mare
  • 15 octombrie, ora 18.00, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu Marmației 
  • 21 octombrie, ora 19.00, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla
  • 22 octombrie, ora 18.00, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou
  • 26 octombrie, ora 20.00,  Zazen, Cluj-Napoca
  • 28 octombrie, ora 18.00, Palatul Cultural Blaj
  • 29 octombrie, ora 19.00, Casa Libertății Religioade, Cluj Napoca

 

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

 

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

 

PARTENERI

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Parteneri: Yamaha, Daisler Print House, Green Room Plant Studio. 

Gazde: Primăria și Teatrul de Vest Reșița, Roșia Montană Community, Planeta Petrila și Consiliul Județean Hunedoara, Colonia Pictorilor Baia Mare, Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou, Zazen Cluj Napoca, Palatul Cultural și Primăria Blaj.

Parteneri Media: AGERPRES, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România Pozitivă, Radio Cluj, EBS Radio, Radio Reșița, România Pozitivă, Ziarul Metropolis, Happ.ro.

 

Contact: Meda Corovei, project manager Classic Unlimited: 0728 295 222, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Read more...

Profesionistele din cinematografie sunt invitate la Pitch-ul internațional online ce marchează finalul de succes al “Her Story, Her Future – program de mentorat pentru femeile din industria filmului”

Creatrix Fama invită profesionistele din domeniul cinematografiei la un pitch care va avea loc online duminică, 29 octombrie, începând cu ora 11:00 (CET), eveniment care marchează încheierea cu succes a  programului de mentorat "Her Story, Her Future". Proiectul cultural este destinat sprijinirii și încurajării femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător. Prin organizarea pitch-ului internațional online, "Her Story, Her Future" își propune să ofere participantelor o platformă de promovare a proiectelor lor, ajutându-le să-și facă cunoscută munca și să primească feedback personalizat din partea unui juriu format din profesioniste de rang internațional din domeniul filmului. Cel mai bun pitch va fi recompensat cu un premiu în valoare de 1.000 euro brut. Profesionistele care își doresc să participe la pitch pot trimite un email la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau pot completa formularul online disponibil pe  www.HerStoryHerFuture.com.

"Her Story, Her Future" a oferit un cadru de mentorat timp de trei luni, în perioada august - octombrie 2023. Șapte tinere participante din România au avut ocazia să lucreze alături de mentore de renume, profesioniste cu experiență în industria filmului, și să beneficieze de feedback și îndrumare pentru dezvoltarea propriilor proiecte cinematografice: Alina Grigore (actriță, regizoare, România), Ayten Amin (regizoare, Egipt),Jorė Janavičiūtė (regizoare, jurnalistă, Lituania), Kawthar Younis (regizoare, producătoare, Egipt), Tanya Konstandinova (actriță, regizoare, Bulgaria), Teodora-Kosara Popova (scenaristă, regizoare, Bulgaria), Zhana Kalinova (curatoare de film, producătoare, Bulgaria/Germania).

Juriul pitch-ului este constituit din trei profesioniste recunoscute la nivel internațional.

Născută în Moldova, Valentina Iusuphodjaev a absolvit Universitatea de Stat din Moldova cu o licență în litere, iar mai târziu, Institutul de Filosofie, Estetică și Drept de la Academia de Științe a Moldovei. Cu o vastă experiență ca producător de film, ea și-a făcut un nume în industria cinematografică, lucrând la producții care au fost premiate la festivaluri naționale și internaţionale de film şi nu numai, precum La Limita de Jos a Cerului (The Unsaved), Afacerea Est (Eastern Business), Colecția de Arome (The Flavors Business).

            De-a lungul carierei, Valentina a experimentat mai multe laturi ale industriei de film și publicitate ca producător, regizor, secretară de platou, manager de casting, manager de locație și distribuitor. În ultimii ani, ea a acumulat multă experiență în lucrul cu parteneri și echipe internaționale și echipe, care i-au deschis perspectiva către noi abordări. Experiența i-a oferit o înțelegere puternică atât a pieței locale de film, cât și și a pieței internaționale. Totodată, are abilități substanțiale de management de programe și proiecte, cu o experiență de 20 de ani ca Manager de Proiect și PR la AO MIA (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual).

În martie 2021, Valentina a fost numită noul director al Centrului Naţional al Filmului din Moldova iar în prezent este membră a Asociației Cineaștilor din Republica Moldova. De asemenea, a fost implicată în alte activități precum organizarea de traininguri si seminarii pentru cineaști, trainer pentru pitch-uri, membră a juriului la Festivalul Internațional de Film de la Buzău și Festivalul de Film de la Fribourg.

Goda Januskeviciute este o prezență influentă în lumea cinematografiei europene, îndeplinind simultan rolurile de director de comunicare la European Film Forum Scanorama și director de comunicare la Moving Images - Open Borders (MIOB) Network. Cu o experiență bogată în industria filmului, Goda a deținut anterior funcția de manager al evenimentelor din industrie la prestigiosul festival de film Scanorama.
            Cariera sa profesională reflectă un spectru variat de responsabilități, de la coordonarea sesiunilor de dezvoltare de scenarii și organizarea evenimentelor din industrie și de networking, până la elaborarea de strategii de comunicare menite să aducă în lumina reflectoarelor talentele cinematografice emergente.
            Goda Januskeviciute și-a dezvoltat abilitățile în domeniul regiei de film prin studii la Departamentul de cinema și televiziune al Academiei Lituaniene de Muzică și Televiziune, precum și la Școala Baltică de Film, Media și Arte a Universității Tallinn din Estonia. S-a remarcat și prin experiența sa anterioară în calitate de prim asistent de regie, iar implicarea sa în teatru și operă îi adaugă o perspectivă unică și profundă în industria cinematografică.

Gabi Suciu este o producătoare și distribuitoare din România care, de-a lungul anilor, a fost o prezență constantă în piețele și festivalurile internaționale, de la Berlin și Cannes până la AFM, prezentând proiectele în care este implicată de peste 12 ani. Are o vastă experiență ca producător executiv, numele ei apărând în peste 50 de scurtmetraje, 10 lungmetraje și 8 documentare, majoritatea cu palmares notabil în festivaluri și nominalizări importante, primind personal în 2014 nominalizarea la Premiul Tânără Speranță pentru producție la Premiile GOPO.
            A urmat cursurile Facultății de Film UNATC din București, absolvind cu o licență în regie, un master în producție și un doctorat în film și media, cu o lucrare de cercetare despre coproducții. A rămas aproape de școala care a format-o, iar în prezent este lector la masteratul de producție de film de la UNATC, prodecan al Facultății de Film și director al programului de masterat de producție de film. Este absolventă a Talents Sarajevo 2012 și a Berlinale Talents 2014, și, începând cu 2018, membră a Academiei Europene de Film.

Cele șapte tinere și talentate profesioniste din România care au beneficiat de acest program sunt:

Ana Vîjdea - inclusă în 2017 pe lista celor 25 de realizatori de film independenți promițători de către Filmmaker Magazine, filmele sale au fost selectate în diverse festivaluri și programe internaționale precum IDFA, Visions du Réel, True/False, Doclisboa și Zinebi.

            Andreea Udrea -  tânără regizoare de film documentar, absolventă a prestigiosului program internațional DocNomads, cu o licență în psihologie ce îi oferă o perspectivă amplă, ea folosește documentarele ca un instrument de explorare și înțelegere a vieții în toate nuanțele sale.

 

            Carina-Gabriela Dașoveanu - realizările ei au fost remarcate la nivel mondial, inclusiv cu un premiu la Cannes și selecție la Sundance, confirmându-și talentul și determinarea în cinematografie. De la UNATC la renumite festivaluri, Carina explorează neîncetat teritoriul artistic și promite a fi o prezență strălucitoare în viitorul filmului.

            Denisse Conn Tubacu - asistent de regie pentru lungmetraje notabile, primul ei scurtmetraj independent, “Like mother used to sing”, a fost selecționat la TIFF și Jaipur International Film Festival. În plus, a debutat cu succes ca regizoare de teatru la Centrul Național al Dansului București, evidențiindu-se ca o creatoare polivalentă și promițătoare în industrie.

 

            Letiția Popa - scurtmetrajul ei de debut, “Marie”, a primit Premiul pentru Cea Mai Bună Regie la Astra Film Festival 2018 (categoria DocSchool), a fost nominalizat la Prix Europa Rising Stars 2019 și a fost proiectat la festivaluri de film din Europa, precum Festivalul Internațional de Film de la Ji.hlava și Fipa DOC IFF.

 

            Simona Mantarlian - participantă în programe de scenaristică și producție în cadrul unor festivaluri prestigioase, inclusiv Festival International du Film Francophone de Namur (2015), Sarajevo Film Festival (2010), a a scris scenariul pentru scurtmetrajul “Celebration”, regizat de Teodora Lascu, care a fost selectat în diverse festivaluri internaționale.

 

            Victoria Ecaterina Moraru - tânără și promițătoare actriță, cu experiență atât în fața camerei, cât și în spatele ei, Victoria și-a canalizat abilitățile și creativitatea în film, televiziune și reclame. A jucat în numeroase scurtmetraje independente și studențești, iar anul acesta poate fi văzută în lungmetrajul “Familiar” regizat de Călin Peter Netzer.

 

Her Story, Her Future – program de mentorat pentru femeile din industria filmului este organizat de Creatrix Fama, organizatorul temerarului festival Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică.

            Pentru mai multe informații și detalii privind proiectul, vă rugăm să accesați website-ul oficial: www.HerStoryHerFuture.com.

            Proiectul cultural este produs de Creatrix Fama și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național din România (AFCN).

            Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

            Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, Liternet, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Bookhub, Revista Golan, life.ro, Semne Bune, Psychologies, A List Magazine, Acoperișul de sticlă, Film Menu, Revista Film, AARC, Cinefan, Happ.ro.

           

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686