Items filtered by date: Tuesday, 24 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Peste 400 de cuiburi noi descoperite cu ajutorul aplicației Uite barza! în 2023

Utilizatorii au înregistrat în acest an, în aplicația Uite barza!, 2.091 de observații din care 1.706 au fost validate de specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) conform metodologiei. Aplicația este gratuită și poate fi folosită de oricine dorește să ajute la numărarea berzelor albe din România. Recensământul berzelor a avut loc în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023. 

Implementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România, proiectul Uite barza! a ajuns la cea de-a șaptea ediție, iar până acum au fost înregistrate în aplicație aproape 23.000 de observații.  

În acest an, numărul berzelor albe (Ciconia ciconia) înregistrate a fost de 5.446 de indivizi, dintre care 2.882 sunt adulți, iar 2.564 sunt pui. După colectarea tuturor observațiilor și eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.706 de cuiburi recenzate, din care 426 sunt cuiburi noi care nu existau până acum în baza de date a SOR.

„Ne bucurăm să vedem că după șapte ani de proiect, voluntarii pasionați de păsări și natură străbat țara pentru a ne ajuta la recensământul berzelor albe. Uite barza! este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la această numărătoare. Toate datele strânse în acești șapte ani de proiect sunt cu atât mai importante, cu cât în 2024 va avea loc recensământul european al berzelor albe, la care și România va lua parte. După, biologii SOR vor calcula trendul populațional, pentru a vedea dacă populația de berze este stabilă, crește sau nu”,a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

Din cele 1.706 de cuiburi recenzate, 997 se află pe stâlpii de electricitate și sunt fără suport, 686 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul de 23 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci.

Ca în fiecare an, toate datele colectate prin aplicație vor ajunge la toți distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toții în protejarea berzelor albe din România.

Topul județelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate

Anul acesta, topul județelor și al localităților unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației Uite barza! s-a modificat. Dacă în 2022 județul Constanța era în frunte cu 245 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine județului Suceava cu 422 de cuiburi. Și clasamentul localităților suferă ceva modificări în acest an. În 2022, comuna Părău (Brașov)  era pe primul loc cu 51 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat localitatea Cornu Luncii (Suceava) cu 43 de cuiburi.

Suceava - 422

Dolj - 335

Tulcea - 174

Top localități cu cele mai multe cuiburi înregistrate

Cornu Luncii (Suceava) - 43

Murighiol (Tulcea) - 40

Arbore (Suceava) - 32

Cel mai nordic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Manoleasa, din județul Botoșani, iar cel mai sudic cuib a fost înregistrat în comuna Islaz, din județul Teleorman.

Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în comuna Cenad, din județul Timiș, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 980 metri, se află în comuna Moldova-Sulița, din județul Suceava.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 1 metru peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, județul Tulcea.

În 2023, cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de șase, în localitățile Bod și Homorod, județul Brașov.

Și în acest an am premiat cuiburile cu poveste. Cei mai inspirați povestitori au primit tricouri personalizate cu barza albă, cărți și insigne.

Read more...

Dracula Fantasy Con și Ziua Gopo - evenimente speciale în programul Dracula Film Festival, ediția 2023

Ajunsă la ediția a XI-a, experienţa Dracula Film Festival se îmbogăţeşte de anul acesta cu Dracula Fantasy Con, eveniment ce reuneşte sub acelaşi acoperiş (fizic şi ideatic) artişti, creatori şi promotori ai fanteziei în cele mai variate declinări, de la comics-uri şi cărţi până la jocuri video şi Fantasy Art, indiferent că în public se regăsesc cititori ai romanelor lui Tony Mott ori gameri pasionaţi de Mortal Kombat (MK1) sau League of Legends (LoL).

În spiritul CONvenţiilor americane tradiţionale (WorldCon a fost fondat în 1939, iar San Diego Comic Con, „Mecca fanilor Pop culture”, în 1970), Dracula Fantasy Con îşi propune să ofere un ambient ludic care să încurajeze interacţiunea şi dialogul, prin intermediul seriei „Întâlnirile Pop Culture”, dar şi prin numeroasele evenimente inedite pregătite.

„Nerds” din toate colțurile, uniți-vă!

„Dungeons & Dragons, Warhammer 40k, Cthulhu, vampiri și vârcolaci, benzi desenate și manga, League of Legends, pictură de miniaturi 3D-printate, cărți de șoc, groază și fantezie, cărți de joc, știință și magie, Harry Potter și voi, Dragoni de toate culorile, vă invocăm la Brașov!

Între 27 și 29 octombrie 2023, în cadrul Festivalului de Film Dracula, ne-am strâns aproape comunitatea locală de artiști, scriitori și jucători de roluri fantastice pentru prima ediție Dracula Fantasy Con.

Ne-am dorit să acoperim cât mai multe activități, cât mai multe moduri în care comunitatea se reunește în mod organic, de la sesiuni de board games la petreceri LAN; de la discuții înfierbântate despre carte, film și joc video la ateliere creative.

Vă invităm așadar în <<dungeon-forest>>, să ne bucurăm împreună de multele noastre monomanii, la mansarda Cinematografului Astra!”, declară Mircea Laslo, coordonator Dracula Fantasy Con.

La Dracula Fantasy Con vor avea loc și lansări de carte, dintre care amintim „Anotimpul mireselor”, de Tony Mott, și cele două cărți destinate marcării centenarului GOPO, „GOPO în 100 de pagini de bandă desenată” – coordonatori Anca Moscu și Lucian C. Oancea și „GOPO în 100 de amintiri”, coordonator Anca Moscu.

De la Dracula Fantasy Con nu lipsește nici „Aleea Artiștilor”, unde sunt invitați cinci artiști vizuali, fiecare cu stilul propriu: Alexandra Caras, Alexandra Gold, Tudor Vidoni, Xenia, Yumexor.

În cele trei zile de Dracula Fantasy Con, iubitorii jocurilor video vor avea ocazia să joace două dintre cele mai în vogă jocuri pe calculator: Mortal Kombat 1 și League of Legends. Vor avea loc concursuri, iar câștigătorii vor pleca acasă cu premii oferite de către ASUS Republic of Gamers și Smart PC.

În zona de merchandising, BookCity a pregătit o zonă de figurine, board games, manga și bandă desenată, iar cei de la Hobby Custom vor prezenta o serie de figurine 3D. În spațiul dedicat cărților vor fi titluri horror, fantasy și SF, de la BookCity și Editura UP. Tricksters club din Brașov invită curioșii să învețe tainele jocurilor de tip board games, iar Teodor Gheorgheasa - Dungeon Master - pregătește, alături de invitații săi, o sesiune live de Dungeons & Dragons.

Dracula Fantasy Con are loc în perioada 27-29 octombrie, la Cinema Astra de la Brașov, etajul 2 (mansardă). Intrarea este, asemenea imaginației, complet liberă!

Ziua GOPO, la Dracula Film Festival

În 2023 se aniversează 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți cineaști români, Ion Popescu Gopo (1923–1989) așa încât desigur că nu putea lipsi din programul Dracula Film Festival, această ediție propunând trei filme cu semnătura sa. Acestea vor rula la Cinema Modern din Brașov, în data de 29 octombrie, cu acces gratuit, și vor fi prezentate de cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor.

Cele 3 filme sunt: Pași spre lună (1964), cu Radu Beligan, Povestea Dragostei (1977), după Ion Creangă, cu Mircea Bogdan și Eugenia Popovici - filmul a câștigat premiul pentru interpretare masculină Sitges 1981 (Mircea Bogdan) și Comedie fantastică (1975), cu Dem Radulescu și Vasilica Tastaman.

La intrarea în sala de cinema, spectatorii vor primi un voucher cu care pot intra gratuit la expoziția realizată de Muzeul de Istorie Brașov, la Casa Sfatului, ,,Scurtă istorie despre Gopo”.

A XI-a ediţie a festivalului internaţional de film fantastic de la Braşov, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 25-29 octombrie.

Programul proiecțiilor și cel al activităților din Dracula Film Festival, inclusiv programul Dracula Fantasy Con sunt disponibile pe www.draculafilm.ro

Bilete au fost puse în vânzare pe www.biletebrasov.ro

Dracula Film Festival este un proiect al Asociației Culturale Fanzin și este finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Un eveniment susținut de Kiss FM și Zile și Nopți.

Parteneri instituționali: Institutul Italian de Cultură București, Cinema Astra, Cinema Modern, Centrul Cultural Apollonia, Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Sponsori: Ape minerale Zizin, Ford Brașov, ASUS prin Republic of Gamers, BookCity, Romarg, Smart PC, Party Sound, Tricksters Club, Editura UP, Hobby Custom, Allview Romania, Wacom

Parteneri media: Iqads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Bookhub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC, Cinefan, filme-carti.ro, Movienews, BizBrasov, Romania Journal, Nine O Clock

Cu sprijinul: RoImage 2000, Intercom Film, CAY Film și Mercenar Lab.

Partener culinar: Sergiana Poiana Mărului.

Mașina oficială a festivalului: Ford Brașov

FB: www.facebook.com/DraculaFilmFestival

Afișul festivalului este realizat de LAMISSOL

 

 

Read more...

Premierul Marcel Ciolacu: Guvernul rămâne un partener onest al partenerilor sociali. Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale din educație și le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp

Premierul Marcel Ciolacu a continuat ieri consultările cu reprezentanții sindicatelor din educație asupra aspectelor legate de salarizarea din sistemul de învățământ și buna funcționare a procesului educațional.

În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria au fost analizate și agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar.

Propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanții partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ în cel mai scurt timp de către Guvern.

”Guvernul rămâne un partener onest al partenerilor sociali. Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale. Le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp. Dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat faptul că la nivelul Guvernului sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea finanțării necesare desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ, plății salariilor cadrelor didactice și personalului auxiliar așa cum au fost majorate prin OUG 57/2023, precum și pentru plata burselor pentru elevi și a decontării navetei.

Reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din educație vor continua consultările atât în ceea ce privește aspectele legate de salarizarea din acest domeniu, precum și pentru susținerea proiectelor de investiții derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, destinate îmbunătățirii condițiilor și dotării unităților de învățământ.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Educației.

Din partea sindicatelor din Educație au participat: Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar – Simion Hăncescu - președinte și Purcaru George – vicepreședinte; Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret - Marius Nistor – președinte și Ionel Barbu – secretar general; Federația Națională Sindicală Alma Mater - Anton Hadăr – președinte și Alin-Gheorghiță Mazăre – vicepreședinte.

 

 

 

Read more...

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, în parteneriat cu Bianka Art, vă invită joi, 2 noiembrie 2023, ora 18:30, la spectacolul "Fiorul...Arderilor Mele"

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, în parteneriat cu Bianka Art, vă invită joi, 2 noiembrie 2023, ora 18:30, la spectacolul "Fiorul...Arderilor Mele", în regia și interpretarea actriței Bianca Petronela Goadă.

 

Reprezentația spectacolului constă într-un recital de poezie, bazat pe textele poetice ale actriței, așternute între coperțile cărții sale cu poezii, "Sufletul... Arcuș pe Viață".

 

La intrarea în sala de spectacol, fiecare spectator va primi, în dar, un exemplar din cartea cu poezii a actriței.

 

Vă așteptăm, cu drag, să ne fiți alături într-o seară de muzică și poezie.

 

CCS Alba Iulia

 

Read more...

Mii de voluntari uniți pentru un eveniment de pace globală

Un eveniment de pace de mare amploare a avut loc în Coreea de Sud în perioada 18-20 septembrie, cu o funcționare stabilă și satisfacția participanților. Având ca temă "Implementarea strategiilor multidimensionale pentru pace instituțională", evenimentul de pace mondială găzduit de Cultura Cerească, Pacea Mondială, Restaurarea Luminii (HWPL), cu contribuția a 2.000 de voluntari, a fost pregătit să primească peste 800 de lideri globali din 121 de țări reprezentând diverse sectoare, inclusiv politica, educația, tineretul, femeile, mass-media și religia din întreaga lume.

În centrul acestei mari ocazii s-a aflat echipa de ghid de aeroport, care a lucrat neobosit pentru a asigura sosirea și plecarea fără probleme a participanților. Responsabilitățile lor au cuprins de la eliberarea vizelor până la emiterea biletelor, garantarea siguranței participanților și chiar gestionarea întreruperilor neprevăzute ale zborurilor. În angajamentul lor de neclintit față de siguranță și ordine, nu au lăsat nimic neatins pentru a asigura o experiență aeroportuară fără probleme pentru toți.

Șoferii calificați din echipa de convoi HWPL, ca și un alt grup de voluntari, au efectuat inspecții meticuloase ale vehiculelor pentru a transporta participanții în condiții de confort și siguranță. Profesionalismul și dedicarea lor au lăsat o impresie de durată asupra vizitatorilor. Distanța totală parcursă de șoferii voluntari în timpul evenimentului a fost de aproximativ 800.000 km, adică de 20 de ori în jurul lumii.

Interpreții voluntari au jucat, de asemenea, un rol vital în facilitarea comunicării în cadrul sesiunilor summitului. Angajamentul lor de a conecta comunicările a asigurat o experiență semnificativă pentru toți cei implicați.

"Toți cei 800 de invitați care au participat la peste 30 de sesiuni au avut nevoie de interpretare. Iar toate materialele trebuie să fie traduse în peste 20 de limbi. Nu numai organizațiile private, ci și majoritatea forumurilor naționale nu operează la o scară atât de mare. Voluntarii noștri de interpretare și traducere din cadrul HWPL realizează acest întreg proces", a declarat un interpret voluntar.

Echipa de difuzare media, formată din 208 voluntari, a lucrat pentru a capta și a transmite esența summitului către o audiență globală: "Cred că videoclipurile noastre servesc ca un instrument puternic pentru răspândirea unei culturi a păcii, făcând acest eveniment accesibil oamenilor din întreaga lume în diferite limbi", a declarat un voluntar.

Echipa de instalare a fost responsabilă de infrastructura critică necesară pentru ca evenimentul să fie un succes. Aceasta s-a ocupat de configurarea instalațiilor electrice, de instalarea scenei și de întreținerea pe tot parcursul evenimentului, asigurând o experiență fără cusur pentru participanți.

 

"Toți acești voluntari, conduși de pasiunea lor pentru pace, lucrează neobosit pentru a sprijini summitul pentru pace, iar angajamentul lor de nezdruncinat este cu adevărat remarcabil. Noi, HWPL, dorim să apreciem dedicarea lor și sperăm că guvernul va sprijini această mișcare de pace", a declarat un oficial al HWPL.

HWPL este un ONG internațional pentru pace, afiliat la Consiliul Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite (ECOSOC), Departamentul pentru Afaceri Generale (DGC), și militează pentru pacea mondială și pentru sfârșitul războiului încă de la înființarea sa în 2013.

Read more...

ORGANIZATORII UNTOLD PUN LA DISPOZIȚIA FANILOR PRIMELE PACHETE DE CAZARE PENTRU EDIȚIA DIN 2024

UNTOLD își va deschide porțile între 8-11 august 2024, iar timp de 4 zile și 4 nopți, sute de mii de fani din întreaga lume vor păși în acest tărâm plin de magie pentru a trăi una dintre cele mai frumoase experiențe de festival, alături de cei mai mari artiști și DJ din industria muzicală. 

 

Organizatorii UNTOLD au pregătit o gamă variată de opțiuni de cazare, atât în hoteluri, cât și în căminele studențești, unde prețul pornește de la 150 euro de persoană, pentru un sejur de 4 nopți. Pentru hotelurile din Cluj-Napoca, disponibile pe site-ul oficial al festivalului,untold.com/, prețurile sunt următoarele:

 

•          Hoteluri de 3 stele: cazarea pleacă de la 555 de euro de persoană pentru un sejur de 4 nopți

•          Hoteluri de 4 stele, de la 565 euro de persoană

•          Hoteluri de 5 stele, de la 640 de euro de persoană.

 

După epuizarea acestora, organizatorii vor pune la dispoziția fanilor noi pachete de cazare.

 

PESTE 30.000 DE ABONAMENTE VÂNDUTE PENTRU UNTOLD 2024

 

În primele două runde de vânzare, peste 30.000 de fani și-au asigurat participarea la cea de-a 9-a ediție a festivalului UNTOLD, care va avea loc în perioada 8-11 august 2024, în Cluj-Napoca.

 

Creatorii UNTOLD vor lansa, în curând, aftermovie-ul oficial al ediției 2023 și pregătesc lansarea primului val de artiști pentru ediția de anul viitor. Conform acestora, următoarea sesiune de vânzări va avea loc luna viitoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu un lineup diversificat și producții vizuale uluitoare, fiecare ediție a festivalului UNTOLD devine o poveste în sine, iar fanii din întreaga lume participă la această experiență unică, care reușește, cu fiecare ediție, să depășească limitele convenționalului.

 

În 2023, cea de-a 8-a ediție a festivalului UNTOLD a fost o experiență, o călătorie într-un tărâm magic, alături de peste 420.000 de fani și cele mai mari nume din industria muzicală: Imagine Dragons, Bebe Rexha, Ava Max, French Montana și cei mai mari DJ ai lumii: David Guetta, Martin Garrix, Armin van Buuren, Alok, Steve Aoki, Alesso, Tale of Us, Eric Prydz sau Boris Brejcha.

Porțile universului UNTOLD vor fi redeschise pentru o nouă călătorie în 2024, iar fanii se pot înregistra pentru ediția de anul viitor a festivalului accesând: https://untold.com/register.

 

Cea de-a 9-a ediție a festivalului UNTOLD va avea loc în perioada 8-11 august 2024, în Cluj-Napoca.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686