Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Thursday, 19 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

70% dintre profesori spun că elevii lor de etnie romă că nu-și declară identitatea

Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC): 70% dintre profesori spun că elevii lor de etnie romă că nu-și declară identitatea. CUAC  le dă ocazia copiiilor romi să se simtă mândri, lansând  prima ediție de povești ilustrate bilingve despre patru personalități rome din prezent

 

București, 19 octombrie 2023: Șapte din zece profesori afirmă că elevii lor romi că nu-și declară identitatea etnică, principalele motive fiind teama de discriminare și rușinea, arată rezultatele unei cercetări online realizată de asociația Cu Alte Cuvinte, cu sprijinul mai multor ONG-uri care activează în comunități dezavantajate. Asociația Cu Alte Cuvinte a lansat „Bare Rroma”, o serie de cărți ilustrate despre eroi și eroine rome din lumea actuală, dedicată copiilor din ciclul primar și preșcolar  ediția a doua - bilingvă (în limba română și limba romani).  4.300 de cărți  vor fi distribuite, în luna octombrie, în școli, biblioteci și centre comunitare din țară.

 

Asociația Cu Alte Cuvinte a realizat sondajul „Mărturii de la catedră: Eroii romi în viața copiilor“ în rândul a 200 de profesori care predau în școli din medii dezavantajate, peste 95% dintre aceștia afirmând că au și elevi romi la clasă. Scopul a fost de evaluare a percepțiilor acestor profesori privitor la nevoia de cărți și alte materiale didactice care să promoveze personaje rome sau din alte grupuri minoritare într-un mod pozitiv.

 

Cele patru cărți ale seriei „Bare Rroma” sunt scrise de tineri romi și ilustrează poveștile unor personalități rome actuale: activista Nicoleta Bițu, artistul Connect-R, activista Loredana Mihaly și actorul Sorin Sandu. Cărțile au rolul de a ilustra modele pozitive din comunitatea romă, care să aducă în prim plan unicitatea și contribuțiile romilor în societatea noastră.

 

Lansarea cărților și a rezultatelor sondajului „Mărturii de la catedră: Eroii romi în viața copiilor“ a avut loc pe 19 octombrie, la Școala Gimnazială nr. 136 din București, în parteneriat cu Teach for Romania.

 

Rezultatele sondajului „Mărturii de la catedră: Eroii romi în viața copiilor“

 

Profesorii respondenți au afirmat în proporție de peste 87% că educația pentru înțelegerea și acceptarea diversității trebuie să înceapă de la grădiniță. Totodată, 75% au afirmat că este important ca și copiii neromi să învețe despre cultura romilor în spațiul școlar. 

 

Întrebați în ce măsură consideră că elevii lor romi evită să-și declare identitatea etnică, doar 30% dintre profesori au spus despre copiii romi din clasele lor că nu au nicio problemă în a-și exprima identitatea etnică. Astfel, 70% dintre profesori spun că elevii lor romi că nu-și exprimă identitatea etnică sau evită să o facă.

 

Procentul cadrelor didactice care susțin despre copiii romi că nu-și exprimă identitatea etnică într-o ,,mare măsură’’sau ,,foarte mare măsură’’este de 27%, potrivit aceluiași sondaj. Părerile profesorilor sunt împărțite referitor la cauze: în timp ce o treime spun că ar putea fi din cauza rușinii sau temei de discriminare, restul spun că nu sunt conștienți de identitatea lor etnică.

 

La întrebarea ,,În ce măsură considerați că este prezentă cultura romă sau a altor minorități ori grupuri dezavantajate în materialele didactice pentru copii?’’, profesorii-respondenți au răspuns că ,,deloc’’ în proporție de 15%, ,,respectiv foarte puțin’’ într-un procent de 56%.

 

Întrebați ce beneficii văd în utilizarea unor cărților cu personaje rome pozitive în sala de clasă, cadrele didactice au răspuns după cum urmează:

 

➢      creșterea stimei de sine - 73%;

➢      aprecierea diversității și a culturii rome - 64%;

➢      creșterea empatiei față de persoane diferite - 54%;

➢      Reducerea stereotipurilor și a prejudecăților - 60%;

➢      creșterea spiritului de comunitate/de echipă al clasei - 37%.

 

Referitor la tipul de situații de discriminare sau bullying pe care le-au observat în rândul copiilor, profesorii au identificat în cea mai mare măsură discriminarea din cauza statului financiar (61%), urmată de discriminarea în funcție de aspectul fizic (greutate, înălțime, trăsături faciale etc.) în proporție de 53% și pe bază de etnie (43%). Totodată, 29% dintre profesori au observat discriminare între copii din cauza unei dizabilități, 9% din cauza genului, iar 5% din cauza religiei.

 

„Comunitatea romă are multe povești de spus. Tocmai de aceea ne dorim să continuăm acest proiect cu alte serii de cărți ilustrate cu eroine și eroi romi - pentru a inspira noi generații de copii să descopere modele din comunitatea romă la grădiniță și la școală. Am lansat acest proiect cu patru cărți ilustrate cu eroine și eroi romi, în ediție bilingvă, pentru că ne dorim ca toți copiii romi să crească cu mândria de a fi romi și cu firescul de a-și afirma identitatea, precum și cunoașterea culturii rome de către colegii lor care nu sunt romi”, a declarat Minodora Cerin, manager de proiecte în cadrul Asociației Cu Alte Cuvinte.


„Să ai materiale didactice, și în special cărți de povești, bilingve, în română și romani, sau invers, poate schimba fundamental dinamica în clasă. Poate oferi noi perspective și experiențe în ceea ce privește actul educațional. Sporește creativitatea, încurajează elevii la dialog și cu siguranță lărgește orizontul de înțelegere și interpretare”, a declarat Alexandru Zamfir, asist. univ. dr. Catedra de Limba și Literatura Rromani, Universitatea din București.

 

Mărturiile profesorilor despre prima ediție de cărți  „Bare Rroma”

 

„Am făcut mari eforturi pentru a primi cărți pe nivelul de înțelegere al elevilor mei, cu scopul de a-i face să înțeleagă situații cu care ne confruntăm: dizabilități fizice sau cognitive, etnii diferite (școala noastră e în Transilvania), problematica refugiaților etc. Pot părea subiecte prea mari dacă nu sunt explicate la o vârstă mică prin povești care să-i apropie pe copii de situații de viață diferite.”  - mărturie cadru didactic.

 

„Au remarcat că Suraj are pielea mai închisă la culoare și este mult mai colorat decât ceilalți oameni, așa că le-am explicat că nu trebuie să judece un om după haine sau culoarea pielii!”  - mărturie cadru didactic

 

„Elevii au intrat în clasă pe ritmul melodiei 'Eu vara nu dorm', am reușit să ne mișcăm în ritmul muzicii și ne-am așezat ușor la poveste. Dorințele elevilor m-au pus pe gânduri. Ex: 'Îmi doresc să se facă mai repede casa mea.' / 'Îmi doresc să facă mama rost de bani să pună varză.'”  - mărturie cadru didactic

 

„În grupa mea există un copil rom, care a roșit puțin în momentul în care a auzit cum îi spuneau copiii din poveste lui Nico. Colegii i-au dat încredere și l-au făcut să se simtă special.”  - mărturie cadru didactic

 

Evaluând utilitatea cărților și a ghidului pedagogic cu activități incluse, pe o scară de la 1 la 5, profesorii care au primit volumele din prima serie au oferit următoarele note: 74.6% au acordat nota 5, 16.9% nota 4, 6.8% nota 3, iar 1.7% nota 2.

 

Despre Asociația Cu Alte Cuvinte

 

Din 2016, Asociația Cu Alte Cuvinte creează module și materiale de educație pentru diversitate, care ajung în școli și grădinițe din medii defavorizate. Totodată, asociația susține tinerii scriitori de etnie romă să realizeze cărți ilustrate cu personaje de etnie romă, care să aducă în prim plan unicitatea și contribuțiile romilor în societatea noastră. Credem că respectul pentru diversitate este o valoare democratică esențială, mai ales într-o lume din ce în ce mai conectată la nivel global, iar expunerea la poveștile diversității ajută copiii să îmbrățișeze multiculturalismul și să adopte comportamente anti-rasiste și antidiscriminatorii de la vârste fragede.

Read more...

În perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2023, Jandarmeria Alba desfășoară campania de recrutare pentru cei care doresc să urmeze o carieră militară în Jandarmeria Română

În perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2023, Jandarmeria Alba desfășoară campania de recrutare pentru cei care doresc să urmeze o carieră militară în Jandarmeria Română, fiind alocate un număr de 700 locuri,  astfel:

•        la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani sunt scoase la concurs un număr de 350 locuri, dintre  care 3 sunt destinate cetățenilor de etnie romă, iar 3 locuri celor de altă minoritate;

•        la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni sunt scoase la concurs 350 locuri, dintre  care 3 sunt destinate cetățenilor de etnie romă, iar 3 locuri celor de altă minoritate.

         Cererea-tip de înscriere se completează lizibil, se semnează și se transmite EXCLUSIV în format electronic (scanat) până pe data de 5 noiembrie a.c.,   pe adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ,  inclusiv în zilele de sâmbătă si duminică, iar dosarele de candidat se depun în volum complet,  până pe data de 24.11.2023,  ora 16.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

           Pentru a urma cursurile școlilor militare de subofițeri de la Drăgășani sau Fălticeni, trebuie îndeplinite anumite condiții ce pot fi consultate pe site-ul:  www.jandarmeriaalba.ro, secțiunea Carieră /Anunțuri admiteri.

           Evaluarea psihologică a candidaților se realizează conform planificării care fi comunicată ulterior, prin postarea în timp util pe pagina de internet a Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

           Proba  de evaluare a performanței fizice se susține în perioada 07.12.2023-13.12.2023, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidații au  optat. Pentru cei înscriși la Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, aceasta se va susține la centrul zonal de selecție al Școlii de Agenți de Poliție ” Septimiu Mureșan „ Cluj Napoca.

           Proba de verificare a cunoștințelor se va susține în data de  16.12.2023,  la unitățile de selecție de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice și  va consta într-un test grilă ce cuprinde subiecte din disciplina limba română, disciplina limbă străină, subiecte din legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a instituţiilor politice ale statului şi subiecte de educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic.

           Examinarea medicală se va realiza în perioada 20.12.2023-25.01.2024 pentru candidații care se încadrează în numărul locurilor scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale.

        Sunt declarați admiși candidații care au fost declarați apt medical, în ordinea descrescătoare a notelor finale.

         Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 02.02.2024.

        Mai multe informații se pot obține la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Albai, situat în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza sau  la numărul de telefon 0258812318/interior 24407 sau 24535 (Serviciul Resurse Umane).

Read more...

Intervenția în cazul unei amenințări cu bombă este tema unui exercițiu de antrenament organizat de Jandarmeria Alba, vineri, 20 noiembrie, la Judecătoria Aiud.

Astfel de antrenamente se desfășoară periodic și au ca scop instruirea efectivelor cu privire la gestionarea unei situații de criză. Vineri vor fi verificate, printre altele, funcționarea canalelor de comunicare între instituții, timpul de reacție a echipelor de intervenție, viabilitatea fluxului decizional și, nu în ultimul rând, deprinderile practice ale intervenienților.

Alături de Jandarmeria Alba vor acționa efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea al Județului Alba, Grupării de Jandarmi Mobile Regele Ferdinand I Târgu Mureș, Direcției Regionale de Informații Transilvania Sud și Serviciului de Telecomunicații Speciale Alba.

Având în vedere numărul participanților și specificul intervenției, se vor întreprinde demersuri de restricționare a traficului auto și pietonal în zona Judecătoriei Aiud, începând cu ora 14.00. 

         INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN ALBA 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686