Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Wednesday, 18 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Legendarii regizori ENZO G. CASTELLARI şi SERGIO MARTINO la Dracula Film Festival

La Dracula Film Festival a devenit o tradiție acordarea în fiecare an a cel puţin unui titlu onorific de Conte Dracula, iar printre recipienţii trofeului, celebraţi astfel pentru realizările lor memorabile în spaţiul filmului fantastic, se numără regizorii Lamberto Bava şi Ruggero Deodato, actriţa Debbie Rochon, producătorul şi directorul de imagine Vlad Păunescu, maestrul efectelor speciale Sergio Stivaletti şi actorul Armand Assante.

Trofeele “Contele Dracula” vor fi înmânate anul acesta unora dintre cei mai populari cineaşti din cinematografia italiană contemporană, ambii ajunşi la respectabila vârstă de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitaţi de onoare ai festivalului de la Braşov, ajuns la ediţia a XI-a.

Enzo G. Castellari (n. 1938) şi-a conservat notorietatea în rândul tinerelor generaţii de cinefili datorită filmului său de război din 1978, The Inglorious Bastards, care l-a inspirat pe Quentin Tarantino pentru al său Inglorious Basterds, în care, de altfel, realizatorul italian are un cameo.

Castellari, care a semnat încă din 1971 un prim Thriller notabil, Cold Eyes of Fear, cu Fernando Rey, urmat de o serie de filme Poliziotteschi, având pe generic actorii săi fetiş, Franco Nero şi Fabio Testi, nu este asociat ca regizor cu genul Horror, întrucât experienţa lui cu Sensitività (1979) a fost traumatizantă prin problemele de producţie, dar inspiraţia lui s-a manifestat plenar, inclusiv ca scenarist, în zona Adventure-Fantasy/SF, pe parcursul anilor ’80, cu ciclul său cinematografic Bronx Warriors/ New Barbarians.

În cadrul Dracula Film Festival este, de altfel, programată proiecţia filmului Warriors of the Wasteland a.k.a. The New Barbarians, de la a cărui premieră se împlinesc 40 de ani, aniversarea urmând a fi marcată de un session de Q&A.

Cel de-al doilea invitat special onorat cu titlul de Conte Dracula este reputatul cineast italian Sergio Martino (n. 1938), un expert ale genurilor Giallo şi Horror, ce continuă să influenţeze şi să inspire noi generaţii de producători şi realizatori atraşi de latura imaginativă, ludică şi entertaining a poveştilor destinate marilor ecrane. Omagierea lui Sergio Martino în cadrul DFF este susţinută de proiecţia filmului său din 1973, pe care îl semnează ca regizor şi scenarist, Torso, de la a cărui premieră se împlinesc 50 de ani, urmată de un session de Q&A cu cineastul italian.

Torso este considerat actualmente drept primul Slasher din istoria cinematografiei şi reprezintă ultimul Giallo “oficial” pe care Sergio Martino l-a realizat dintr-un remarcabil cvintet - care face tranziţia spre Horror-urile sale din partea a doua ai anilor ’70 -, după The Strange Vice of Mrs. Wardh (1971), The Case of the Scorpion Tail (1971), Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key (1972) şi All the Colors of the Dark (1972). Deşi etichetat deseori tot drept un Giallo, The Suspicious Death of a Minor, din 1975, este în fapt un hibrid ce înglobează doze ne-neglijabile de poliziotteschi şi comedie.

Prolificul Sergio Martino, care şi-a făcut ucenicia cu şase decenii în urmă ca regizor secund, scenarist şi producător executiv pentru regizori super-versatili precum Mario Bava, Umberto Lenzi sau Mario Caiano, îşi are însă locul asigurat în panteonul Fantasy pentru realizări ce transcend un singur gen, Giallo, dacă ne reamintim de ale sale filme-cult The Mountain of the Cannibal God, acum clasicul Horror cu Ursula Andress şi Stacy Keach, din 1978, SF-urile 2019, After the Fall of New York sau Hands of Steel, ori filmele de acţiune/aventură The Great Alligator şi Island of the Fishmen.

Pentru contribuţia lui esenţială la evoluţia filmului fantastic, SERGIO MARTINO primeşte la DFF XI, alături de ENZO G. CASTELLARI, titlul onorific de Conte Dracula. O întâlnire de neratat cu doi cineaşti legendari la Braşov!

Alte două prezențe notabile la Dracula Film Festival 2023 sunt regizoarea franceză AURÉLIA MENGIN și regizorul maghiar PETER BÉRGENDY.

Aurélia Mengin (Franţa), președinte juriu DFF 2023, este cineastă, fondatoare și directoare a festivalului Même Pas Peur, The Reunion International Fantastic Film Festival. Din 2011, Aurélia este o prezență constantă ca realizatoare de scurt și mediumetraje în selecția unor festivaluri reputate precum cele de la Cannes, Girona, Toronto, Bogota sau Houston. Lungmetrajul său de debut, Fornacis, nominalizat în 2018 la Dracula Trophy în cadrul Dracula Film Festival, a câștigat ulterior numeroase premii importante în Europa și ambele Americi pentru regie, imagine, montaj, interpretare și cel mai bun film.

Nou film al Auréliei Mengin, Scarlet Blue, va fi proiectat la Braşov în premieră est-europeană, în deschiderea Dracula Film Festival XI.

Pasionat de Horror încă din copilărie (cu toate că genul era interzis în Ungaria socialistă), Peter Bérgendy (n. 1964), a absolvit Psihologia cu o teză despre psihologia filmelor de groază, înainte să devină, timp de un deceniu, redactor-şef al publicaţiei German Cinema Magazine, ediţia maghiară, perioadă în care a fost deosebit de activ, inclusiv ca regizor şi editor de televiziune. Multiplu premiat pe parcursul a 25 de ani pentru spoturile publicitare realizate, Peter Bérgendy a debutat în lungmetrajul de ficţiune Rom-Com-ul Stop Mom Teresa!, în 2004, urmat de două producţii notabile pentru micul ecran, Noir-ul de spionaj The Exam (2011) şi Thriller-ul Trezor (2018), cel din urmă fiind primul film TV maghiar nominalizat vreodată la International Emmy Awards.

 

Post Mortem, un must-see în cadrul Dracula Festival (mai ales că, după proiecţie, Peter Bérgendy va intra în dialog cu spectatorii din sala cinematografului Astra), este, probabil, primul Horror realizat vreodată în Ungaria

A XI-a ediţie al festivalului internaţional de film fantastic de la Braşov, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 25-29 octombrie.

Bilete au fost puse în vânzare pe http://www.biletebrasov.ro

Programul proiecțiilor și al activităților din Dracula Film Festival sunt publicate pe www.draculafilm.ro

Dracula Film Festival este un proiect al Asociației Culturale Fanzin și este finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Un eveniment susținut de Kiss FM și Zile și Nopți.

Parteneri instituționali: Institutul Italian de Cultură București, Cinema Astra, Cinema Modern, Centrul Cultural Apollonia, Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Sponsori: Ape minerale Zizin, Ford Brașov, ASUS prin Republic of Gamers, BookCity, Romarg, Smart PC, Party Sound, Tricksters Club, Allview Romania, Wacom.

Cu sprijinul: RoImage 2000, IntercomFilm Distribution, CAY Film și Mercenar Lab.

Partener culinar: Sergiana Poiana Mărului.

Mașina oficială a festivalului: Ford

FB: www.facebook.com/DraculaFilmFestival

Afișul festivalului este realizat de LAMISSOL

Parteneri media: IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Bookhub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC, Cinefan, filme-carti.ro, Movienews, BizBrasov, Romania Journal, Nine O Clock

 

 

Read more...

2 instituții educaționale din județul Alba vor primi 15 calculatoare prin proiectul Dăm Click pe România

Alte 2.000 de calculatoare recondiționate de către Ateliere Fără Frontiere vor fi donate în a doua parte a ediției Dăm Click pe România 2023, către 154 de instituții educaționale din 40 de județe ale țării.

 

Dăm Click pe România este un program al Asociației Ateliere Fără Frontiere care urmărește digitalizarea educației din România și scăderea decalajului educațional prin echiparea cu infrastructură digitală a organizațiilor educaționale ce activează în mediul rural sau urban marginalizat: grădinițe, școli, licee, organizații non-guvernamentale sau instituții publice cu caracter social.

 

În urma celui de-al doilea apel derulat în perioada 12 septembrie-2 octombrie 2023, 2 organizații din județul Alba vor primi un total de 15 de calculatoare recondiționate, ajungând astfel la 220 de beneficiari:

 

  • Asociația "Proiectul Viziunea Nevăzătorilor"
  • Grădinița Cu Program Prelungit Primii Pași

 

Lista completă a laureaților celui de-al doilea apel poate fi găsită aici.

 

Ediția Dăm Click pe România 2023, susținută de Kaufland România și OMV Petrom, a avut două apeluri de proiecte, iar la finalul ediției, 4.000 de calculatoare vor ajunge la un total de 289 de unități școlare și alte organizații educaționale care activează în comunități defavorizate.

 

Laureații Dăm Click pe România au fost aleși în urma unui apel de proiecte deschis între 12 septembrie și 2 octombrie, la finalul căruia 211 de aplicații au fost înscrise.

 

Selectarea laureaților s-a făcut printr-un proces de jurizare la care au participat în mod voluntar partenerii și echipa programului. Fiecare aplicație înscrisă a fost notată între 1 și 10 pe baza unei grile de evaluare unice ce a urmărit sustenabilitatea, relevanța și impactul donației de calculatoare.

 

Calculatoarele donate în acest program sunt echipamentele IT uzate pe care Ateliere Fără Frontiere le obține în calitate de colector autorizat de la companii și diverse organizații, toate fiind recondiționate de persoanele din grupuri vulnerabile și dezavantajate care lucrează în educlick, unul dintre atelierele de inserție socio-profesională ale asociației.

Din 2008, Ateliere Fără Frontiere a donat prin programul său de donații peste 26.000 de calculatoare recondiționate în atelierul educlick. În total, 3163 de organizații educaționale au beneficiat de echipamente în ultimii 15 ani, echivalentul a mai bine de 10% din totalul școlilor din România.

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ Premierul Marcel Ciolacu: Vizita la Kiev are doua obiective clare - promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante

Premierul Marcel Ciolacu va participa astăzi la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, împreună cu mai mulți membri ai Cabinetului și experți din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătății, găzduită la Kiev.

În cadrul vizitei, șeful Executivului va avea întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, alături de care va susține declarații comune de presă, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

”Vizita la Kiev are două obiective clare - promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante, care să pună bazele unei colaborări mai aplicate în mai multe sectoare. Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung pentru că avem capacitatea de a deveni un centru de suport logistic pentru reconstrucția acestei țări", a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Pe parcursul vizitei în Ucraina, premierul Marcel Ciolacu va depune o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuți ai Ucrainei din Kiev și va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegației române de premierul Denys Shmyhal.

Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și ucrainean, vor participa: vicepremierul Marian Neașcu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686