Items filtered by date: Tuesday, 10 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Proiecții în premieră națională și cine concerte la festivalul internațional de filme Fantasy & Horror, DRACULA FILM FESTIVAL

A XI-a ediţie al festivalului internaţional de film fantastic de la Braşov, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 25-29 octombrie. Programul festivalului va include o serie de proiecţii speciale, inclusiv avanpremierele naționale ale unor filme care vor ajunge în cinematografele din România: FIVE NIGHTS AT FREDDY’S,care deschide Dracula Film Festival, fiind un film realizat după jocul video survival horror cu același nume, lansat în anul 2014 (adesea abreviat FnaF), IT LIVES INSIDE / RĂUL DIN INTERIOR (SUA, 2023), un film american de groază supranatural care se va vedea în ultima zi de festival, dar și filmul de război regizat de Marian Crișan, WARBOY (România, 2023), care spune povestea unui adolescent prin ochii căruia vedem finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

            Miercuri, 25 octombrie 2023, este ziua în care se deschide cea de-a XI-a ediție DRACULA FILM FESTIVAL, cu două evenimente speciale. La Cinema Astra din Brașov, spectatorii pot viziona filmul clasic Dracula, din anul 1931, cu Bela Lugosi în rol principal, în CINECONCERTO: Massimo Zamboni VS. Dracula, un live cinema concert Dracula (Tod Browning, 1931, live music by Massimo Zamboni, Italia). Massimo Zamboni este un chitarist și compozitor italian, fiind considerat unul dintre părinții punk-rock-ului italian. Cineconcertul Massimo Zamboni VS Dracula este prezentat de Institutul Italian de Cultură București.

            Tot miercuri, 25 octombrie, dar de data aceasta la Cinema Modern din Brașov (cinematograf care se redeschide publicului cu ocazia Dracula Film Festival), se va difuza în avanpremieră filmul realizat după jocul video cu același nume, FIVE NIGHTS AT FREDDY’S, o producţie soft horror a celebrei Blumhouse, compania responsabila de francize precum Insidious, Paranormal Activity sau The Purge, dar și filme de groază de mare succes la publicul larg, ca M3GAN sau  The Black Phone, iar protagonistul este tânarul actor american Josh Hutcherson (The Hunger Games).

            Lansarea lui Five Nights at Freddy’s în preajma Halloween-ului (premiera în România este pe data de 27 octombrie) se anunță a fi o adevarată încântare pentru fanii universului VG, dar și o modalitate de atragere a cinefililor amatori de horror, care vor vedea că această adaptare aduce o doză de inedit în acest gen cinematografic prin întâmplarile nocturne macabre ce se consumă într-un restaurant pentru copii.

            IT LIVES INSIDE / Răul din interior (SUA, 2023) se vede prima dată în România la Dracula Film Festival. În urma succesului internațional al filmului Get Out, compania de producție NEON revine cu un nou film, lungmetrajul de debut al regizorului Bishal Dutta, care propune o experiență imersivă prin convențiile de gen acompaniate de mitologia hindusă. O adolescentă nord-americană cu origini indiene se luptă cu identitatea ei culturală și ajunge să elibereze fără să vrea o entitate demonică pe care singurătatea fetei o face să aibă puteri nelimitate.

            „It Lives Inside este susținut de imagini inovatoare de groază, un scenariu bine construit și interpretări centrale remarcabile care definesc inima emoțională a poveștii.” - The Washington Post. Filmul, care va intra în cinematografele din toată țara începând cu data de 3 noiembrie 2023, a câștigat Premiul publicului la categoria Midnighter – SXSW Film Festival 2023 și fost nominalizat tot anul acesta pentru premiul Narcisse la Neuchâtel International Fantastic Film Festival.

 

            În avanpremieră la Brașov, pe 27 octombrie, se va vedea și cel mai nou film a lui Marian Crișan, WARBOY, care va intra ulterior în cinematografele din toată țara începând cu data de 17 noiembrie 2023. Încercând să salveze cei doi cai ai familiei, un adolescent pornește într-o călătorie inițiatică traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni. Un western românesc despre un adolescent prin ochii căruia vedem finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact toamna anului 1944. Cineastul Marian Crișan va fi prezent la proiecția din cadrul Dracula Film Festival, de la Brașov, pentru o sesiune de întrebări venite din partea publicului.

            Scarlet Blue (Franța, 2023) și Post Mortem (Ungaria, 2020) sunt alte două filme cu totul deosebite din spaţiul fanteziei adulte care se văd în premieră naţională la Dracula Film Festival.

            Cineasta franceză Aurélia Mengin, autoarea multipremiatului Fantasy experimental Fornacis, este prezentă la Brașov și va dialoga cu spectatorii, în premieră est-europeană, cel mai nou lungmetraj pe care îl semnează, SCARLET BLUE, o Mystery-Drama cu o estetică aparte despre o tânără depresivă ce descoperă sub efectul unei hipnoze de sorginte mistică un secret sumbru de familie, care o obligă să îşi expoloreze din nou trecutul.

            Regizorul maghiar Peter Bergendy este și el prezent la Dracula Film Festival și va prezenta publicului, propunerea Ungariei la Premiile Oscar din anul 2022, filmul POST MORTEM, care rulează în premieră la Brașov. Filmul spune povestea lui Tomás, un fotograf călător ce încearcă să-și câștige existența făcând victimelor războiului o ultimă fotografie în rândul familiilor lor. El ajunge să se confrunte cu fantome într-un sat bântuit, după un război mondial care culminează cu o epidemie de gripă.

            După Gala de decernare a Premiilor Dracula Film Festival va avea loc încă un cineconcert, Faust, A German Folk legend, film by Murnau, music by Murcof. Povestirea lui F.W. Murnau despre legenda clasică germană Faust este o capodoperă de neratat. Atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al poveștii, filmul excelează și, în ciuda faptului că are aproape o sută de ani, Faust rămâne încă una dintre cele mai mari realizări cinematografice ale tuturor timpurilor. Muzică live a filmului este realizată de Murcof (Mexic/Spania), celebru artist electronic.

Bilete au fost puse în vânzare pe www.biletebrasov.ro

Programul proiecțiilor și al activităților din Dracula Film Festival vor fi publicate în curând pe www.draculafilm.ro

Dracula Film Festival este un proiect al Asociației Culturale Fanzin și este finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Un eveniment susținut de Kiss FM și Zile și Nopți.

Parteneri instituționali: Institutul Italian de Cultură București, Cinema Astra, Cinema Modern, Centrul Cultural Apollonia, Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Parteneri media: IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Bookhub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC – All About Romanian Cinema, Cinefan, filme-carti.ro, MovieNews, Romania Journal, Nine O’Clock.

Sponsori: Ape minerale Zizin, Ford Brașov, ASUS prin Republic of Gamers, BookCity, Romarg, Smart PC, Party Sound, Tricksters Club.

Cu sprijinul: RoImage 2000, Intercom Film, CAY Film și Mercenar Lab.

Partener culinar: Sergiana Poiana Mărului.

Mașina oficială a festivalului: Ford Brașov

FB: www.facebook.com/DraculaFilmFestival

Afișul festivalului este realizat de LAMISSOL

 

 

Read more...

Informare de presă Registrul Auto Român, la deschiderea Salonului Auto București

Prezent la deschiderea oficială a Salonului Auto București & Accesorii, directorul general al Registrului Auto Român, Mihai Alecu, a explicat perspectiva noastră asupra conștientizării importanței siguranței în trafic prin prisma activităților pe care le desfășoară instituția.

 

“Avem în implementare un program, RAR Auto-Pass, care va fi disponibil de anul viitor. La cumpărarea oricărui autovehicul înmatriculat în România venim cu o garanție asupra stării tehnice și a kilometrajului, dar și despre alte deficiențe constatate de specialiștii RAR. Vreau să accentuez conștientizarea din partea pieței, a clienților, în ceea ce privește starea tehnică a autovehiculului pentru că acesta este un factor foarte important în reducerea accidentelor pe drumurile publice”, a declarant Mihai Alecu în fața organizatorilor și vizitatorilor salonului auto.

 

La cea de-a 20-a ediție a Salonului Auto București, RAR prezintă în stand piesa de rezistență a Departamentului Cercetare - autolaboratorul pentru monitorizarea calității aerului.

 

Pe toată durata salonului, vizitatorii care ajung la Romexpo cu mașinile pot solicita specialiștilor RAR de la stand verificarea kilometrajului cu echipamentul de ultimă generație aflat în dotare. Procedura durează doar câteva minute și este gratuită.

 

RAR are în derulare două mari proiecte pentru sprijinirea cumpărătorilor de autovehicule utilizate. RAR eXpert este disponibil la București și la Cluj, unde în reprezentanțele noastre puteți verifica mașina înainte să o cumpărați. Veți primi un document care atestă tot istoricul autovehiculului, fie că vorbim despre numărul de kilometri parcurși, sau, și mai important, despre eventualele daune ascunse. Urmează să implementăm, conform legislației, RAR Auto-Pass, document ce va fi eliberat la vânzarea mașinii pentru a fi prezentat cumpărătorului. Actul va fi necesar de anul viitor și va conține informații esențiale despre indicația odometrului, dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului.

 

Biroul de presă

Registrul Auto Român

Read more...

Alba Chess 2023: Mihnea Costachi primit cu entuziasm de tinerii şahişti din Ocna Mureş, Unirea, Lunca Mureşului şi Fărău. În Apuseni, abrudenii şi-au desemnat reprezentanţii pentru faza zonală

  • Published in Sport

Ziua de 9 octombrie a fost una specială pentru elevii pasionaţi de şah de la şcolile gimnaziale din Unirea, Lunca Mureşului, Fărău şi Liceul Teoretic “Petru Maior” din Ocna Mureş, nu doar datorită plăcerii de a se înfrunta pe tabla de şah în cadrul Festivalului “Alba Chess 2023”, organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, dar şi pentru că în mijlocul participanţilor s-a aflat maestrul internaţional Mihnea Costachi, coordonatorul acestui eveniment care are ca scop principal promovarea şahului în rândul tinerilor. Alături de Mihnea s-a aflat şi prof.Ioan Florin Oprea de la Clubul Elevilor Ocna Mureş, un foarte pasionat instructor de şah sub a cărui îndrumare au învăţat să joace şah sute de copii din Ocna Mureş şi localităţile invecinate.  

Prima competiţie s-a desfăşurat la Şcoala gimnazială “Avram Iancu” din Unirea unde 23 de elevi s-au înscris în turneu. Disputele au fost foarte interesante, la final obţinând calificarea în faza zonală elevii Lavinia Vitan, Carla Faur şi Alexandru Muntean.

Următoarea escală a lui Mihnea Costachi a fost la Şcoala gimnazială „Simion Lazăr” din Lunca Mureşului, unde multiplul campion albaiulian a fost de asemenea foarte bine primit de elevii participanţi la turneu şi cadrele didactice. Găzduite de frumoasa bibliotecă a şcolii, meciurile au fost echilibrate, toţi elevii jucând cu multă ambiţie. Calificarea în faza finală a fost obţinută de Bogdan Hoca, Ianis Moldovan şi Arpad Hoca.

Deşi şcoala din Fărău are un număr redus de elevi, ea şi-a făcut loc pe itinerariul şahist al lui Mihnea datorită pasiunii pentru sportul minţii a elevilor săi. Iar dăruirea cu care aceştia au jucat, nu a fost absolut cu nimic mai prejos decât cea a elevilor din şcolile mai mari din judeţul Alba în care s-au desfăşurat etape preliminare ale festivalului Alba Chess 2023. Pentru faza finală calificarea a fost obţinută de Ionuţ Vereş, Cătălin Palfi şi Andrei Cândea.

Turul şahist s-a încheiat la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureş, acolo unde participanţii l-au întâmpinat într-un mod inedit pe Mihnea Costachi, afişând bannere realizate chiar de ei cu numele festivalului „Alba Chess 2023”. Pe lângă elevii de clasele 0-4 participanţi la turneu, mai mulţi elevi mai mari pasionaţi de şah au venit să îl intâlnească pe campionul albaiulian, care este un model pentru majoritatea tinerilor şahişti din judeţul Alba şi nu numai. Primele trei locuri care asigură calificarea în finală au fost obţinute de Eduard Carpaciu, Timotei Stoia şi Patricia Monica Mercan.

Merită notată implicarea mai multor cadre didactice de la cele 4 instituţii de învăţământ care au sprijinit organizarea în condiţii foarte bune a competiţiilor, dintre care amintim pe director Florina Moldovan şi prof. învăţământ primar Aurelia Zsiga, Daniela Vlad, Ana Toma, Anamaria Oțel, Cristina Opriș, Dănuța Periat, Hajnal Ciulea de la Şcoala gimnzială „Avram Iancu” Unirea, director Floarea Sărmaşiu şi prof. învăţământ primar Marinela Florea de la Şcoala gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureşului, director Alina Paula Oltean şi prof. învăţământ primar Diana Emilia Bian de la Şcoala gimnazială Fărău, director Adrian Cristian Marele şi prof. învăţământ primar Laura Barbu, Martha Oprea, Gabriela Leahu, Daciana Jurj, Ligia Nemeş, Maria Mihoc de la Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, dar şi susţinerea primarilor Silviu Vinţeler (Ocna Mureş), Gheorghe Alba (Unirea) şi Ioan Stoia (Fărău) pentru organizarea competiţiilor.

La finalul unei zile pline de întreceri şahiste, Mihnea Costachi a declarat „A fost o zi foarte frumoasă, în care am întâlnit câteva zeci de copii foarte pasionaţi de şah, împreună cu care am împărţit bucuria acestui minunat joc. Dacă la Ocna Mureş ştiam că există un mare interes pentru şah în rândul elevilor, datorită activităţii intense a profesorului Ioan Florin Oprea din ultimii ani, sincer nu mă aşteptam ca interesul să fie la fel de mare şi în şcolile din mediul rural. Este îmbucurător că mulţi elevi ştiu să joace şah şi îi indemn să îşi cultive această pasiune şi în continuare, deoarece îi va ajuta foarte mult mai ales în îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Voi merge în continuare cu plăcere şi în alte şcoli din judeţ înscrise in festivalul Alba Chess 2023, indiferent dacă numărul participanţilor este mai mare sau mai mic, şi sper ca în anii următori acest festival sportiv şcolar să ajungă în fiecare şcoală din judeţul Alba. ”  

Turneele au continuat în zona Munţilor Apuseni, acolo unde Şcoala gimnazială „Avram Iancu” din Abrud şi-a desemnat elevii calficaţi în faza zonală. Răzvan Cioară şi Sebastian Cenuşă s-au clasat la egalitate pe primul loc, al treilea loc care asigură participarea în faza următoare fiind ocupat de Adrian Balea. Competiţia a fost organizată sub coordonarea profesorilor Liliana Mursa şi Dumitru Cioflică.

Festivalul şahist şcolar “Alba Chess 2023” continuă şi în zilele următoare, şcolile care nu au solicitat încă participarea putând să transmită formularele de înscriere pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu condiţia ca etapa pe şcoală să fie organizată cel târziu in data de 13 octombrie. Organizatorii oferă sprijin logistic pentru şcolile care nu deţin suficiente seturi de şah şi cadre didactice cu experienţă în organizarea unor competiţii de şah.

Read more...

Comunicat de presă FADERE – DREPTURILE ROMÂNILOR DIN UCRAINA trebuie să fie pe agenda întâlnirii dintre Președintele Ucrainei și Președintele României

Astăzi, suntem mândri să găzduim în România o întâlnire semnificativă între Președintele Ucrainei și Președintele României, un moment de dialog și cooperare important în relația dintre cele două țări. Cu toate acestea, în lumina acestei ocazii, Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) dorește să aducă în atenție o serie de chestiuni esențiale pentru comunitatea românească din Ucraina.

 

Românii din zona Cernăuți și Odesa au dreptul fundamental de a-și studia limba maternă, limba română. Această limbă reprezintă o parte inestimabilă a identității lor culturale și trebuie să fie protejată și promovată. De aceea, FADERE solicită ca pe agenda discuțiilor dintre Președintele Ucrainei și Președintele României să se regăsească și această problemă importantă, iar drepturile culturale ale românilor din Ucraina să fie respectate și apărate cu fermitate.

 

De asemenea, suntem profund îngrijorați de persecuția preoților și pastorilor care desfășoară slujbe în limba română în Ucraina. Libertatea religioasă este un drept fundamental și, în spiritul toleranței și al respectului reciproc, solicităm cu tărie încetarea imediată a acestor persecuții și asigurarea libertății de exprimare și practicare a religiei în limba maternă.

 

Este important de menționat că românii din diaspora au fost și continuă să fie un sprijin umanitar semnificativ pentru Ucraina, în special în momentele dificile pe care le-a traversat țara. FADERE încurajează și susține acest efort continuu de solidaritate și ajutor umanitar și rămâne alături de Ucraina în aceste timpuri.

 

În concluzie, FADERE își exprimă speranța că întâlnirea dintre Președintele Ucrainei și Președintele României va reprezenta o oportunitate importantă de a aborda aceste chestiuni și de a promova pacea, toleranța și drepturile omului în regiunea noastră.

 

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați: 0034 60 60 60 660, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Daniel Tecu Președinte, FADERE - Federatia Asociatiilor de romani din Europa

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686