Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • Error loading component: com_content, 1
  • Error loading component: com_content, 1

Items filtered by date: Wednesday, 10 March 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Începe etapa a III-a, în municipiile cu incidenţa peste 4,5/1.000, numai cu vaccinul AstraZeneca

Comitetul de coordonare a vaccănării anunţă, miercuri, că începe etapa a III-a în municipiile cu rata de incidenţă de peste 4,5 la 1.000 de locuitori.

Imunizarea se va face cu serul AstraZeneca, urmând a mai fi deschise fluxuri de vaccinare.

”În vederea accelerării campaniei de vaccinare şi limitării efectelor pandemiei, începând de astăzi, 10 martie, se deschide Etapa a III-a pentru persoanele din localităţile/municipiile cu rată de incidenţă cumulată de peste 4,5 la 1.000 de locuitori”, a transmis, miercuri, CNCAV.

Sursa citată a precizat că, pe lângă cele 21 de fluxuri deja existente pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, se vor deschide alte 38 fluxuri noi de vaccinare pentru acest tip de vaccin, în următoarele municipii şi localităţi: municipiul Alba Iulia (2) – judeţul Alba, municipiul Braşov (6) şi localitatea Sâmpetru (1) – judeţul Braşov, municipiul Cluj-Napoca (13) – judeţul Cluj , municipiul Petroşani (2) – judeţul Hunedoara, municipiul Zalău (2) – judeţul Sălaj şi municipiul Timişoara (14) – judeţul Timiş.

În municipiul Giurgiu – judeţul Giurgiu şi municipiul Baia Mare – judeţul Maramureş vaccinarea persoanelor se va realiza prin intermediul fluxurilor deja existente, în limita locurilor disponibile.

”Astfel, începând de astăzi, 10 martie, 3.540 de persoane se pot programa în aceste cabinete, pentru o perioadă de 10 zile (15.03.-24.03), iar vaccinarea propriu-zisă se va realiza începând cu data de 15 martie.

Ulterior, programarea beneficiarilor se va efectua din listele de aşteptare, cu respectarea criteriilor de prioritizare, conform prevederilor HG nr.12 din 20 ianuarie 2021 pentru modificarea şi completarea HG 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România”, a transmis CNCAV.

Capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi. Sursa citată a reamintit că listele de aşteptare vor deveni operaţionale la data de 15 martie.

Modalităţile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparţinători sau prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei informatice, a medicului de familie/ curant, cât şi prin call center sau la numărul unic 021.414.44.25.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşele curente, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

 

 

 

 

Read more...

Proiectul „English 4 Kids – Clubul de engleză” la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Miercuri, 10 martie 2021 are loc întâlnirea din această lună a clubului „English 4 Kids - Clubul de engleză”. Acesta este un club de limbă și civilizație engleză, pentru copii, și din pricina pandemiei Covid-19 se va desfășura online, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, începând cu ora 18:00. Tema întâlnirii din luna martie este „La zoo/At the Zoo”, iar gazdele evenimentului  sunt profesoara Diana Mortură și bibliotecara Oana Dubleș.

În cadrul activității „English 4 Kids – Clubul de engleză” cei interesați vor dobândi noi cunoștințe de limba engleză, prin intermediul jocului didactic, a conversației în limba engleză și a cântecelelor tematice. În cadrul activității din 10 martie, participanții vor învăța expresii de salut și se vor familiariza cu expresii și cuvinte referitoare la descrierea unor animale și la activitățile ce au loc într-o grădină zoologică. Fixarea cunoștințelor dobândite se va face prin intermediul învățării cântecelului „Let′s go to the Zoo/Hai să mergem la Zoo) și prin conversații pe tema dată. Întâlnirea clubului de limba engleză „English 4 Kids – Clubul de engleză” se va încheia cu prezentări de cărți pentru copii sau cărți pentru învățarea limbii engleze, care se găsesc în colecția de carte a Secției pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. La întâlnirea clubului pot participa atât abonații bibliotecii cât și alți iubitori de limbă și civilizație engleză.

Proiectul 3.10 English 4 Kids - Clubul de engleză este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și face parte din Programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ care este parte component a Programului managerial pentru perioada 2021-2024.

 

 

 

Read more...

Decizie CNSU: Circulația interzisă după ora 22. Cazarea la munte, limitată la 70% din capacitatea pensiunilor și hotelurilor

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat miercuri hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. CNSU a decis ca circulația în afara locuinței să fie interzisă după ora 22, iar cazarea în pensiunile și hotelurile de la munte să fie limitată la 70% din capacitate.

„CNSU propune modificarea intervalului orar în care este restricționată deplasarea în afara locuinței. CNSU a propus ca interdicția sa fie valabilă în intervalul orar 22.00-05.00. Totodată, se propune limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spațiile de cazare dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă”, se arată într-un comunicat de presă.

Este vorba despre unitățile de cazare din 14 județe: Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova; Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita; Borșa și Cavnic din județul Maramureș; Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov; Sovata din județul Mureș; Vatra Dornei din județul Suceava; Voineasa din județul Vâlcea; Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul CarașSeverin; Arieșeni din județul Alba; Durău din județul Neamț; Novaci-Rânca din județul Gorj; Păltiniș din județul Sibiu; Stâna de Vale din județul Bihor; Straja din județul Hunedoara.

De asemenea, în aceeași hotărâre a CNSU s-a stabilit ca poliția locală să revină în coordonarea primăriilor, iar jandarmii să se reîntoarcă la paza obiectivelor. Măsurile au fost anunțate încă de marți, de ministrul de Interne.

Toate aceste măsuri urmează să fie aprobate în ședința de guvern.

 

 

 

Read more...

Iohannis, convorbire cu secretarul general al NATO. Stoltenberg: România este un aliat responsabil și valoros

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în pregătirea Summitului NATO din acest an și în contextul procesului de reflecție privind viitorul NATO, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit unui comunicat de presă, cei doi au discutat despre importanța avansării, în perioada următoare, a discuțiilor la nivel aliat în ceea ce privește consolidarea rolului și profilului Alianței, „susținând viziunea comună pentru o Alianță mai puternică și mai eficientă la orizontul anului 2030.”

„Președintele României a evidențiat că Summitul NATO din 2021, primul la care va participa noul Președinte al SUA, Joseph R. Biden, reprezintă un reper extrem de important în conturarea procesului de adaptare al NATO și pentru consolidarea securității aliaților și a evidențiat că, pentru țara noastră, reconfirmarea unității aliate și a solidității relației transatlantice reprezintă teme centrale în acest context”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea adoptării, cu prilejul Summitului din acest an, a unor decizii care să permită continuarea coerentă și unitară a consolidării posturii de descurajare și apărare a Alianței pe Flancul Estic, să sporească reziliența aliată și să asigure progresul tehnologic al NATO. Totodată, Președintele României a evidențiat atenția care trebuie acordată, în perspectiva Summitului din acest an, identificării corecte a riscurilor și provocărilor, conturării perspectivei globale a Alianței, revitalizării parteneriatelor, în special a celui cu Uniunea Europeană, precum și continuării politicii „ușilor deschise” a NATO, precizează Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a menționat că, pentru România, este important ca demersul să asigure consolidarea rolului NATO ca platformă de consultare, coordonare și acțiune comună transatlantică, bazată pe unitatea, coeziunea și solidaritatea membrilor săi.

„Președintele României a salutat propunerea Secretarului General al NATO de adaptare și actualizare a Conceptului Strategic al NATO, pornind de la procesul de reflecție strategică NATO 2030 și a evidențiat că România a fost printre primii aliați care au susținut ferm această abordare, încă de la finalul anului 2019. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța eforturilor pe linia creșterii rezilienței, atât la nivelul Alianței în ansamblul său, cât și la nivelul statelor membre, și a subliniat hotărârea României de a se implica activ în susținerea acestor demersuri, menționând, în acest sens, inițiativa de constituire și găzduire a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC).”, se mai arată în comunicatul de presă.

Secretarul General al NATO a mulțumit României pentru rolul în cadrul Alianței
Secretarul General al NATO a mulțumit României pentru rolul în cadrul NATO și a apreciat că țara noastră este „un aliat responsabil și valoros, cu participări și contribuții substanțiale în planul dezbaterilor conceptuale, al proiectelor și inițiativelor aliate, precum și în teatrele de operații ale NATO.”

„Secretarul General al NATO a împărtășit viziunea Președintelui României cu privire la importanța unui profil solid al Alianței, prin consolidarea posturii de descurajare și apărare, întărirea rețelei de parteneriate și asigurarea răspunsului aliat adecvat la provocările curente din mediul de securitate. Totodată, a adresat mulțumiri pentru deschiderea țării noastre de a se implica activ în procesul de reflecție strategică și a reiterat interesul ca acesta să conducă la un profil consolidat al Alianței pentru următorul deceniu, inclusiv prin actualizarea Conceptului Strategic. Secretarul General al NATO a subliniat relevanța, poziție împărtășită și de Președintele României, a continuării eforturilor aliate pentru asigurarea suportării echitabile a costurilor militare aliate (burden sharing), cu efect pozitiv asupra întăririi posturii aliate pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. De asemenea, a fost de acord cu poziția Președintelui Klaus Iohannis privind necesitatea consolidării parteneriatului dintre NATO și Uniunea Europeană.”, precizează Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește problematica rezilienței, subiect tot mai important pe agenda aliată, Secretarul General al NATO a apreciat inițiativa României privind crearea unui Centru dedicat problematicii rezilienței.

 

 

 

Read more...

Se scumpeşte pâinea! Cât va costa o franzelă de 300 de grame

Producătorii de pâine din România se pregatesc de scumpiri. Creşterea preţului vine după scumpirea făinei, a uleiului, a curentului şi a carburanţilor.

Patronii din panificaţie anunţă că franzela de 300 de grame va costa 1,5 lei bucata. Aceștia spun că franzela de 300 de grame se va scumpi si va ajunge până la 1,5 lei de la 1,2-1,3 lei în prezent, cât plătește acum omul pe ea în magazine.

Evoluția crescătoare a prețului se datorează în principal scumpirii materiei prime principale: făină.

De la 1 ron la 1,30 ron preț actual, scumpire rezultată în urma slabei recolte de grâu în 2020.

”În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh 300 de grame neambalată. Ca și estimare va ajunge undeva la 1,10 lei 1,20 prețul angro al fabricii de pâine, astfel încât pe raft va fi 1,40 -1,50. Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător. În bugetul unei familii nu cred ca e atat de mult. Este o sumă, dar cred ca se poate depăși momentul”, a spus Bogdan Iosif, administratorul unei fabrici de pâine din Urlaţi.

De asemenea și celelalte materii prime au înregistrat creșteri substanțiale: drojdia +20%, uleiul de palmier +50%.

Scumpiri s-au produs și la energia electrică, gazele naturale, motorină, benzină etc.

 

 

 

Read more...

O femeie din Iaşi, infectată cu COVID-19, a născut patru copii perfect sănătoși

O femeie în vârstă de 37 de ani, din Iaşi, infectată cu coronavirus, gravidă în 34 de săptămâni cu sarcină cvadruplă, a adus pe lume patru copii perfect sănătoși.

Totul s-a întâmplat ieri, 9 martie, ala Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” din Iaşi, acolo unde tânăra mămică era internată, fiind însărcinată în opt luni.

„Pe data de 9 martie 2021, echipa medicală a Spitalului Clinic de Obstetrică–Ginecologie “Elena Doamna” din Iași a rezolvat un caz în premieră pentru România: cel al unei paciente de 37 de ani, gravidă în 34 de săptămâni, cu sarcină cvadruplă.

Pacienta prezenta infecție cu SARS – CoV- 2, cu trombocitopenie, cât și defect septal atrial operat în antecedente.

Echipa de medici obstetricieni, anesteziști și neonatologi au extras prin operație cezariană 4 copii de sex masculin cu greutăți între 1400 și 1800 de grame, care s-au adaptat bine la viața extrauterină.

Pacienta a evoluat bine din punct de vedere medical, starea ei, în acest moment, fiind una stabilă. Mama a primit cu bucurie venirea pe lume a celor 4 fii, pentru care avea deja pregătite numele.

Personalul medical transmite felicitări și multă sănătate întregii familii”, se arată într-un comunicat de presă al spitalului.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686