Items filtered by date: Monday, 22 February 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Ce ar trebui să facă pacienţii pentru a nu rămâne cu plămânii afectaţi după infecţia cu coronavirus

Medicii şi specialiştii în pneumologie avertizează pacienţii care au trecut printr-o infecţie cu COVID-19 şi au avut şi o afectare pulmonară să investigheze funcţia pulmonară pentru eventuale cicatrici sub forma fibrozei pulmonare, în măsura în care îşi pot recupera parţial capacitatea respiratorie.

Specialiştii în pneumologie recomandă investigaţii imagistice precum tomografii dar şi o spirometrie de evaluare a funcţiei pulmonare post-infecţie COVID-19. Astfel pacienţii care au dezvoltat o fibroză pulmonară – adică o cicatrizare a ţesutului pulmonar distrus de virus – pot urma programe de recuperare a muşchilor implicaţi în respiraţie, relatează ştirileprotv.ro.

Fibroza pulmonară apare ca urmare a umplerii cu lichid a alveolelor pulmonare în timpul unei infecţii virale şi lasă cicatrici în plămâni ce pot deveni permanente.

Dr Dana Nedelcu, medic primar radiologie: „Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară şi apar cicatricile – aşa se întâmplă şi când te tai pe piele”.

Dr. Iulia Filipescu, medic specialist pneumologie: „Se poate iniţia tratament după ieşirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde, în medie cam o lună de zile. Fibroza pulmonară poate persista –au arătat şi studiile, până la 3-6 luni – iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibilă”.

Cicatricile rămase scad funcţia plămânilor pe viaţă şi cum aceştia sunt conectaţi cu inima afectarea lor se răsfrânge şi asupra acesteia.

,Gelu Cosma, kinetoterapeut: „Muşchiul diafragmă e un muşchi important, prin reeducarea lui putem să compensăm o deficienţă de respiraţie – cum ar apărea într-o fibroză pulmonară.”

Simona Cernica 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Cluj: UBB, în top naţional şi în clasamente internaţionale în nanoştiinţe şi nanotehnologii

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) se numără printre cele patru instituţii româneşti aflate în clasamentul StatNano nanoştiinţelor/nanotehnologiilor şi pe poziţii importante în clasamentul internaţional.

„Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB) se numără printre cele patru instituţii academice din România incluse în cea mai recentă analiză dedicată instituţiilor academice de către StatNano (https://statnano.com/aboutus), grup internaţional care colectează şi analizează contribuţiile ştiinţifice relevante pentru domeniul nanoştiinţelor/nanotehnologiilor, incluzând standarde şi politici în domeniu. În analiza cea mai recentă StatNano (din 2020 pentru 2019) dedicată instituţiilor academice, din România sunt vizibile patru instituţii (în ordine alfabetică): Academia Română, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti”, se arată într-un comunicat trimis, luni, de UBB.

Universitatea clujeană conduce în topul naţional la trei dintre cei patru indicatori.

„UBB ocupă aici prima poziţie în ţară şi poziţii importante la nivel internaţional în trei (3) din cei patru indicatori utilizaţi în această ultimă analiză: (1) Citări – prima poziţie în ţară şi 498 la nivel internaţional; (2) Indicele Hirsch (care combină cantitatea şi calitatea publicaţiilor) – prima poziţie în ţară şi 335 la nivel internaţional; (3) Numărul mediu de citări/publicaţie – prima poziţie în ţară şi 374 la nivel internaţional. Prin prisma numărului de articole publicate, UBB se află pe locul trei în ţară şi 537 la nivel internaţional”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, dacă se ia în calcul şi perioada 2014-2019, din cei patru contributori naţionali, UBB ocupă poziţia a doua în ţară la numărul de citări cumulate, poziţia a patra la numărul de publicaţii cumulate, „dar rămâne în fiecare an pe prima poziţie în ţară ca indicator de calitate relativ, dacă raportăm numărul citărilor la numărul articolelor, şi ca indice Hirsch mediu în această perioadă”.

„Această direcţie academică a fost şi a rămas un ‘hot topic’ în ştiinţa mondială, fiind o prioritate în toate programele publice sau private. Mă bucur că UBB este unul din liderii naţionali, cu vizibilitate şi impact internaţional în nanoştiinţe/nanotehnologii. Noi avem un institut de referinţă dedicat acestei specializări – Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Ştiinţe – care, împreună cu Facultatea de Fizică şi adiţional cu alte ştiinţe conexe (ex. biologie, chimie, mediu), face din UBB un actor important la nivel internaţional în acest domeniu transformaţional pentru lume. Mai mult, unii din oamenii de ştiinţă de la UBB se află printre 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă ai lumii în domeniu, ceea ce confirmă leadershipul internaţional al UBB”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, potrivit comunicatului.

Simona Cernica

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

România, identificată cu una dintre cele mai mari dobânzi anuale efective din Uniunea Europeană

România a fost identificată cu una dintre cele mai mari dobânzi anuale efective (DAE) din întreaga Uniune Europeană, respectiv cu 30341% (treizeci de mii trei sute patruzeci şi unu la sută), pentru un credit de 180 euro acordat de către o instituţie financiar-nebancară (IFN) pe o perioadă de 30 de zile, relevă un studiu privind creditarea în România realizat de Asociaţia Credere, la solicitarea Finance Watch Bruxelles.

„Ambiguitatea costurilor, ascunderea unor costuri sau îndreptarea consumatorilor către produse de creditare cu un cost mai ridicat sunt doar câteva dintre problemele identificate la nivel naţional şi care încalcă, în mod flagrant, legislaţia în vigoare. Au fost identificate elemente de dezinformare a consumatorului şi de publicitate înşelătoare. Cu titlu de exemplu, două bănci din România promovau acordarea de credite de consum cu dobândă de 8%, fără a informa consumatorul că dacă nu îndeplinea anumite condiţii noua rata de dobândă era de aproximativ 14%. Spre deosebire de alte ţări europene, obţinerea modelului de contract anterior semnării, cu mici excepţii, este extrem de greu de realizat. Reprezentaţii unor entităţi financiare au recunoscut că încurajează consumatorii să semneze contractul pe loc, fără o analiză în prealabil a acestuia”, se arată într-un comunicat al asociaţiei remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, toate aceste aspecte reprezintă o încălcare a legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor şi necesită intervenţia Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea instrumentelor de protecţie pe care trebuie să le aibă la dispoziţie împrumutaţii din România.

Asociaţia Credere, la solicitarea Finance Watch Bruxelles, a documentat un număr de 32 de cazuri prin metoda mystery shopping. În perioada iunie-august 2020 a fost analizat comportamentul a 10 bănci şi 14 instituţii financiar-nebancare (IFN) în privinţa procesului de creditare, atât în mediul online, cât şi direct în sucursalele entităţilor financiare.

„Un astfel de studiu a fost realizat şi în ţări precum Spania sau Irlanda, fiind o acţiune coordonată la nivel european, în contextul în care Comisia Europeană analizează modificarea Directivei Creditelor de Consum 2008/48 (transpusă în România prin OUG 50/2010). Prin urmare, principalul act normativ din România care reglementează acordarea de credite ar putea fi modificat în viitorul apropiat, la iniţiativa Comisiei Europene” precizează Asociaţia.

Prin raportare la studiile derulate în România, Spania şi Irlanda, rezultă că o mare parte dintre entităţile financiare nu oferă informaţii pre-contractuale suficiente înainte de acordarea unui credit. De cele mai multe ori, informaţiile prezentate sunt neclare, iar 60% dintre consumatori nu pot face o alegere informată atunci când accesează un credit.

De asemenea, doar 1 din 50 declară că a primit sfaturi pe acest aspect din partea ofiţerului de credit şi doar 13% dintre consumatori au fost sfătuiţi în legătură cu tipul de produs de creditare care se mulează pe nevoile şi situaţia personală. Nu în ultimul rând, neregulile pe piaţa creditului de consum sunt mai accentuate în cazul creditelor acordate de către IFN-uri în mediul online.

„Studiul confirmă necesitatea urgentă de a revizui Directiva 2008/48 privind creditele de consum (…) pentru a contracara practicile abuzive care agravează problema supraîndatorării cu care se confruntă consumatorii europeni”, spune Benoît Lallemand, secretar general Finance Watch.

Având la bază studiile realizate în România, Spania şi Irlanda, Finance Watch, după consultarea membrilor organizaţiei (inclusiv Credere) a lansat o serie de recomandări către Comisia Europeană pentru modificarea Directivei 2008/48 privind creditele de consum (transpusă în România prin OUG 50/2010).

Astfel, modificările vizează îmbunătăţirea informaţiilor pre-contractuale oferite consumatorilor înainte de acordarea creditului, reguli noi testate de consumatori privind conţinutul, formatul şi prezentarea informaţiilor pre-contractuale către consumatori (modificarea FEIS) şi definirea clară a momentului când trebuie furnizate consumatorilor informaţii pre-contractuale. Acestea ar trebui să se realizeze cu cel puţin 48 de ore înainte de momentul când consumatorul va încheia un contract de credit.

Alte modificări vizează îmbunătăţirea consilierii şi a „potrivirii” produsului de creditare; introducerea de cerinţe de guvernanţă a produsului; limitarea practicilor publicitare defectuoase; asigurarea de practici corespunzătoare de evaluare a bonităţii prin reguli
detaliate; extinderea scopului Directivei 2008/48 (CCD); includerea tuturor entităţilor nebancare în domeniul de aplicare al directivei; crearea de reguli pentru piaţa de credite online.

 

 

 

 

Read more...

Cîţu: PSD vrea să ne lase fără contribuţia la Uniunea Europeană ca să ne scoată din UE. Astea sunt amendamentele PSD

Premierul Florin Cîţu a afirmat că Partidul Social Democrat vrea să scoată România din Uniunea Europeană deoarece amendamentele depuse de social-democraţi la buget au ca sursă de finanţare zona din care ţara noastră plăteşte contribuţia la UE. El a menţionat că amendamentele PSD au un impact bugetar de 600% din PIB.

“Am primit lista amendamentelor cele care au fost făcute publice de cei de la PSD, impactul bugetar este de aproape 600 sută din PIB. Deci asta înseamnă să mergem cu deficitul la 13% din PIB aproape. M-am uitat la sursa de finanţare şi fără niciun fel de surpriză vedem exact ce vrea să facă PSD cu România, vrea să o scoată din Uniunea Europeană pentru că sursa de finanţare reprezintă contribuţia României la UE. Pentru cei care nu ştiu, la Ministerul Finanţelor acţiuni generale plătim contribuţia la UE. De acolo vrea PSD să ia banii, să ne lase fără contribuţie la Uniunea Europeană ca să ne scoată din Uniunea Europeană. Astea sunt amendamentele PSD”, a declarat luni, Florin Cîţu.
Întrebat ce va face cu acel amendament pregătit de Ludovic Orban şi Florin Roman prin care se doreşte ca 24 de călătorii să fie gratuite pe CFR pentru studenţi, premierul a răspuns: “Amendamentul merge în Parlament, nu depinde de mine dacă îl accept sau nu. Depinde de parlamentari dacă îl votează sau. Am încredere că fiecar amendament depus de colegii mei va veni şi cu sursă de finanţare şi atunci vom vedea. Nu putem depăşi deficitul de 7,16%. (…) Să vedem întâi amendamentul şi apoi discutăm de impact. Nu am văzut amendamentul, cei care fac amendamentul, vin şi cu impact”.
El a precizat că mesajul său pentru parlamentarii PNL este că fiecare amendament la buget trebuie să vină cu sursa de finanţare
“Nu putem depăşi deficitul de 7,16% din PIB, orice amendament trebuie să vină cu sursă de finanţare să nu crească deficitul bugetar”, a explicat Cîţu.
El a menţionat că bugetul ajunge luni în Parlament.
“Azi ajunge bugetul în Parlament, au fost câteva modificări în funcţie de Consiliul Legislativ, şamd, dar cum ajunge vom vedea şi calendarul. Sper să fie cât mai repede”, a transmis premierul.

Simona Cernica

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Criza IMM-urilor: Insolvența bate la ușă

2021 va fi anul în care multe companii, în special din zona IMM-urilor, vor fi nevoite să găsească soluţii pentru plata datoriilor restante, rostogolite din anul trecut, scrie ZF.ro.

Potrivit Sierra Quadrant, pentru multe dintre ele, chiar şi în condiţiile revenirii economiei pe linia de plutire, misiunea va fi una cu adevărat imposibilă, iar numărul insolvenţelor va atinge un nivel semnificativ.

În 2020, pe fondul pandemiei, firmele au acumulat datorii, şi-au rostogolit creanţele. Multe dintre ele au încercat să se reinventeze, însă criza a spulberat multe domenii de activitate, precum comerţul tradiţional, HORECA, industria de evenimente etc.

,,Multe companii, aflate pe pierdere înainte de criză, au primit un ajutor nesperat. Au ţinut afacerea în funcţiune pentru că au beneficiat de ajutorul oferit de stat. Din păcate, în 2021, sprijinul statului se va diminua treptat şi se va axa către companiile care au potenţial, astfel că din economie vor dispărea multe IMM-uri, mai ales din zona serviciilor afectate de pandemie. Multe firme vor fi cu spatele la zid, vor trebui să îşi restructureze afacerile’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Scăderea numărului dosarelor noi de insolvenţă, în 2020, cu 12,72% faţă de anul precedent, de la 6.524 în 2019 la 5.694 în 2020, trebuie pusă, astfel, pe seama facilităţilor oferite de Guvern şi a blocării activităţii instanţelor.

În acest an, potrivit estimărilor companiei, nu este exclus să atingem un nivel al insolvenţelor similar cu cel înregistrat în urmă cu 10 ani.

Compania de restructurare a afacerilor estimează că, în total, aproape 60.000 de firme se vor afla sub semnul restructurării (insolvenţă, concordat preventiv, faliment, suspendarea activităţii etc.), pe fondul scăderii sprijinului oferit de stat şi accesului dificil la liniile de finanţare bancară.

,,Experienţa noastră de 24 de ani în segmentul reorganizării companiilor ne arată că, din păcate, pentru multe firme moratoriile privind amânarea taxelor şi impozitelor şi suspendarea plăţii facturilor şi leasing-urilor, dincolo de infuzia de lichiditate asociată în principal cu cheltuielile salariale, le-au făcut mai mult rău decât bine. Au salvat locuri de muncă, au oferit un necesar ajutor social angajaţilor, dar din prisma mecanismelor economice, au înrăutăţit şansele de redresare a firmelor, rostogolind şi crescând datoriile’’, afirmă Ovidiu Neacşu, asociat coordonator Sierra Quadrant.

În 2020, pandemia a afectat în principal firmele mici şi mijlocii, slab capitalizate şi prost manageriate. Cele mai multe s-au confruntat cu probleme serioase de cash-flow, în condiţiile blocajului financiar şi al imposibilităţii de a accesa credite bancare, 4 din 5 IMM-uri fiind nebancabile.

Chiar dacă numărul dosarelor de insolvenţă a fost mai mic, impactul economic a crescut semnificativ.

Cifra de afaceri a companiilor care au deschis insolvenţe anul trecut a atins 1 mld.euro, cu 25% mai mare decât în 2019, iar valoarea activelor implicate se cifrează la 1,6 mld.euro, cu peste 30% mai mare decât în 2019.

Anul trecut, cele mai multe insolvenţe au fost în HORECA, industrie, retail, energie, auto, în Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara.

În 2021, studiul estimează că, dincolo de aceste domenii, vor fi afectate de insolvenţe şi domeniile conexe, de la transportul aerian la agricultură, auto (piese şi subansamble) şi turism.

,,Prelungirea pandemiei, creşterea inflaţiei, scăderea consumului, accentuarea blocajului financiar, dinamica cursului valutar şi, mai ales reducerea ajutorului oferit de stat creează, în 2021, condiţiile unei furtuni perfecte din care prea puţini vor ieşi la liman’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Dincolo de efectele pandemiei, cum peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate, marea problemă o va reprezenta blocajul financiar, fapt care va afecta puternic cashflow-ul acestora.

Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, mai mult de jumătate din IMM-urile româneşti au întâmpinat probleme la încasarea facturilor în 2020.

Durata medie de plată a facturilor a crescut la 120 de zile, faţă de 115 zile în 2019.

58% dintre reprezentanţii companiilor din România, chestionate la finele anului trecut într-un barometru Sierra Quadrant, afirmă că mai au fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni.

Luna martie va reprezenta, pentru multe companii, un moment important, în care patronii sau acţionarii vor trebui să decidă dacă mai continuă afacerile sau închid porţile business-ului.

Pe 31 martie va expira termenul până la care firmele vor putea accesa procedurile de eşalonare sau amnistie fiscală a datoriilor către stat.

În cazul amnistiei pentru dobânzi, penalităţi şi accesorii, potrivit OUG nr. 69/2020 şi prelungită prin OUG 229/2020, contribuabilii vor trebui să facă dovada achitării obligaţiilor fiscale principale restante, până la data de 31 martie 2021.

Obligaţia include accesoriile restante care nu pot beneficia de amnistia fiscală, depunerea tuturor declaraţiilor fiscale şi depunerea cererii de anulare a accesoriilor pentru care se aplică procedura amnistiei până la data de 31 martie 2021, sub sancţiunea decăderii.

Amnistia se aplică nu doar pentru obligaţiile datorate ANAF, ci şi pentru obligaţiile bugetare administrate de alte instituţii sau autorităţi publice, cum ar fi Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

,,Va fi un moment semnificativ pentru că vom vedea câte dintre firme îşi vor asuma un plan de restructurare a afacerilor, altfel spus câte dintre ele sunt dispuse să continue business-ul în 2021’’, afirmă analiştii de la Sierra Quadrant.

Dincolo de datoriile la stat, patronii/acţionarii vor trebui să ia o decizie, pînă pe 15 martie, şi în privinţa continuării suspendării ratelor şi a leasingurilor, mai cu seamă că acestea au acumulat dobânzi în 2020.

,,Pentru mulţi va fi aproape imposibil să mai beneficieze de aceste facilităţi, în condiţiile în care perioada maximă de suspendare a ratelor de 9 luni include şi perioada pentru care au fost suspendate creditele în 2020, astfel că băncile vor avea o reală problemă cu creditele neperformante.’’, explică experţii.

Potrivit datelor CSALB, 560.000 de debitori au beneficiat de moratorii legislative şi private până acum, adică 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.

Vestea bună este că mulţi dintre antreprenori au învăţat lecţia crizei şi că, în ultimele luni, au luat măsurile necesare de restructurare, în afara insolvenţei.

,,Numărul foarte redus de insolvenţe arată, dincolo de efectul pozitiv al măsurilor de susţinere, că multe dintre companii au căutat căile alternative pentru a-şi reorganiza afacerile, tot mai multe apelând la concordatul preventiv. O soluţie pe care am promovat-o intens în contextul pandemiei şi pe care o vedem drept o soluţie optimă pentru ieşirea din criză’’, afirmă Ovidiu Neacşu.

2020 a adus, pe de altă parte, o îmbunătăţire a disciplinei financiare. Datele BNR arată că băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 2,27 mld. lei, în scădere cu 30% faţă de anul precedent.

,,În pandemie, mulţi oameni de afaceri au devenit mai responsabili, mai atenţi la dinamica business-ului. Pentru mulţi a fost ca un duş rece şi cred că, din această perspectivă, în 2021, lucrurile vor evolua pe o tendinţă pozitivă. Mediul economic se va rarefia, vor dispărea multe dintre firmele cu probleme, un lucru bun pentru sănătatea economică a României. Potenţialul de revenire economică va fi atins doar dacă, dincolo de reformele absolut necesare din sectorul public, mediul privat îşi va restructura lanţurile economice, îşi va adapta activitatea la noua realitate economică’’, a mai declarat Ovidiu Neacşu.

 

 

 

 

Read more...

La START cea de-a XV-a ediție IPIFF!

Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociația Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA) anunță organizarea celei de-a XV-a ediții a IPIFF-Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți. Evenimentul va avea loc în perioada 18-21 martie 2021 și va include proiecții de film la Cinema Muzeul Țăranului Român (18-20 martie) și gala de premiere de la Teatrul Odeon (21 martie), în limita capacității stabilite de autorități.

Filme independente de lungmetraj ficțiune (inclusiv animație), filme de lungmetraj documentar și scurtmetraje (ficțiune, documentar, animație) se vor lua la întrecere pentru trofeul IPIFF15. Competiția se adresează producțiilor create fără sprijin financiar din partea Centrului Național al Cinematografiei, dar și celor din cadrul școlilor de film din România, realizate cu cel mult 24 de luni înainte de data lansării apelului de înscriere.

Data limită pentru trimiterea aplicațiilor este 25 februarie 2021. Până acum, în competiție s-au înscris 1400 de scurtmetraje internaționale și 43 de filme românești. Informații despre etapele de înscriere se pot afla de pe site-ul IPIFF (https://filmfreeway.com/IpiffFestival).

În cadrul galei de la Teatrul Odeon se vor decerna premii pentru următoarele categorii:

Cel mai bun producător independent al unui film de lungmetraj;

Cel mai bun producător independent al unui film documentar;

Cel mai bun producător independent al unui film de scurtmetraj;

Cel mai bun producător independent al unui film de școală;

La acestea se adaugă Premiul Special al Juriului pentru cel mai bun scurtmetraj internațional.

IPIFF are ca obiectiv principal promovarea filmului românesc contemporan prin intermediul producătorului de film, punând accentul pe producția de film independent şi profesioniștii angrenați în astfel de proiecte.

Parteneri: Cinema Muzeul Țăranului Român, Teatrul Odeon.

Ileana Perneș Dănălache

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

După condamnarea patronului Ioan Niculae, o femeie va conduce Astra Giurgiu

  • Published in Sport

O femeie va conduce destinele clubului Astra Giurgiu, după ce Ioan Niculae a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Astra va fi condusă de fiica omului de afaceri, Adina Niculae. Absolventă a Academiei de Studii Economice din București, femeia în vârstă de 31 de ani nu este un novice în afaceri. Potrivit aceleiași surse, Adina este asociată cu tatăl său în mai multe business-uri de succes.

În 2010, Niculae avea o avere de 1,1 miliarde de dolari, ceea ce îl făcea al treilea cel mai bogat român, după Ion Țiriac și Dinu Patriciu. În 2013, averea sa ajunsese la 1,2 miliarde de dolari, fiind atunci al 1.372-lea cel mai bogat om al planetei.
Între timp, finanțele sale au mai scăzut, dar magnatul se menține la „cote înalte”. Potrivit celui mai recent Top 300 Capital, Ioan Niculae are astăzi o avere care însumează 300-400 de milioane de euro.

Ioan Niculae este divorțat și are trei copii. Potrivit procurorilor, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În plus, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, al suspectului Said Baaklini și al unei alte persoane, al unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

NASA caută urme de poluare pe alte planete

Viața extraterestră ar putea fi detectată prin măsurarea poluării atmosferice pe alte planete, arată un nou studiu al NASA, citat de The Independent.

Studiul a examinat prezența dioxidului de azot, gaz care este produs pe Pământ prin arderea combustibililor fosili. Deși posibilitatea unei unei civilizații care s-a dezvoltat spre industrii pe bază de petrol sau cărbune pare foarte mică, acest gaz poate proveni și din alte procese biologice, conform Digi24.

„Pe Pământ, cea mai mare parte a dioxidului de azot este emis din activitatea umană – procese de ardere, cum ar fi emisiile vehiculelor și centralele electrice cu combustibili fosili”, spune Ravi Kopparapu, de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.

„În atmosfera inferioară (aproximativ 10-15 kilometri), dioxidul de azot provenit din activitățile umane domină în comparație cu sursele non-umane. Prin urmare, observarea NO2 pe o planetă locuibilă ar putea indica potențiala prezență a unei civilizații industrializate”, a explicat el.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Capitala amenințată de revolta minerilor: "Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara"

Sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat, luni dimineaţă, la sediul Complexului Energetic Hunedoara unde îşi cer drepturile restante. Cei aproximativ 60 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii, relatează Știripesurse.

Protestele continuă în Valea Jiului, luni dimineaţă. Sute de mineri s-au adunat în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara pentru a-şi cere drepturile restante. Este vorba despre salarii, tichetele de masă - restante de 10 luni, decontarea transportului - restant de 11 luni şi decontarea încălzirii.
Oamenii strigă ”Demisia”, ”Hoţii”, ”Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Nu cedăm”, ”Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, ”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu” şi se întreabă ce se va întâmpla după trei luni, având în vedere că premierul Florin Cîţu le-a transmis că vor putea fi asigurate salariile pentru doar trei luni.
 
Câteva zeci de energeticieni s-au adunat şi ei în faţa Termocentralei Mintia, care este oprită de vineri, din lipsă de cărbune.
Cei aproximativ 60 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă că vor intra în greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate de liderii de sindicat aflaţi la Bucureşti.
Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului au programate luni întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu şi cu ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă din anul 2019 şi care are, pe lângă datorii mari către terţi, de returnat şi un ajutor de stat despre care organismele europene au constata că a fost acordat ilegal. Popescu anunţă că minerii - care protestează de şase zile - îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”.
 
Video pe Știripesurse

 

 

 

 

Read more...

Donald Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim Jong Un acasă, cu Air Force One

Fostul președinte american Donald Trump s-a oferit la un moment dat să-l ducă pe Kim Jong Un acasă cu avionul prezidențial, Air Force One.

Este o nouă mărturie șocantă privind acțiunile fostului lider de la Casa Albă, publicată de BBC, care a realizat un documentar cu cele mai insolite momente din cariera de președinte miliardarului american.

Isprava a avut loc în timpul celui de-al doilea summit Trump – Kim Jong Un, care s-a ținut la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019. Tema întâlnirii era programul nuclear al Coreei de Nord, iar negocierile au intrat în impas, moment în care Donald Trump a părăsit brusc summitul, spunându-le ziariștilor: „Uneori, trebuie pur și simplu să pleci”, potrivit BBC, via Digi24.

Dar, înainte de a pleca, fostul președinte i-a făcut o propunere uluitoare lui Kim.

„Președintele Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim acasă cu Air Force One. Președintele știa că Kim venise la Hanoi cu trenul, o călătorie de mai multe zile, în care a traversat China, așa că i-a spus: Te pot duce acasă în două ore, dacă vrei. Kim a refuzat”, își amintește scena Matthew Pottinger, expert pe zona Asia în cadrul Consiliului Național de Securitate al lui Donald Trump.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686