Logo
Print this page

Consiliul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a organizat o sesiune specială privind Iranul

Consiliul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a organizat o sesiune specială privind Iranul

Sesiunea specială de ieri a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a abordat deteriorarea situației drepturilor omului în Iran, cu un accent deosebit și adecvat pe actele brutale de represiune și violență ale regimului împotriva femeilor și copiilor, în special a fetelor. În urma morții lui Mahsa Amini în custodia așa-numitei "poliții a moralității" din Iran, mii de iranieni curajoși și-au riscat viața și libertatea pentru a protesta față de lunga istorie de opresiune și violență a regimului. Regimul a răspuns printr-o represiune nemiloasă împotriva protestatarilor pașnici, inclusiv prin reacția letală din 19 noiembrie de la Mahabad, prin arestări în masă, inclusiv prin detenția preventivă a jurnaliștilor, și prin aplicarea pedepsei cu moartea împotriva protestatarilor pașnici. Statele Unite continuă să sprijine poporul iranian în fața acestei represiuni brutale. Reiterăm apelul nostru pentru ca regimul să pună capăt imediat represiunii dure și să înceteze violența împotriva femeilor și fetelor.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului are un rol crucial în atragerea atenției internaționale asupra crizelor privind drepturile omului, cum este cea din Iran, în investigarea acestora și în stabilirea unor mecanisme de responsabilitate pentru a documenta și a răspunde la abuzurile comise. Sesiunea de astăzi nu lasă niciun dubiu asupra faptului că membrii CDH recunosc gravitatea situației din Iran, iar misiunea de anchetă stabilită astăzi va contribui la asigurarea faptului că cei implicați în reprimarea violentă în curs de desfășurare a poporului iranian sunt identificați și acțiunile lor sunt documentate.

De asemenea, este important ca comunitatea internațională să lucreze în parteneriat pentru a se asigura că Iranul nu joacă niciun rol în cadrul ONU sau al altor organisme internaționale însărcinate cu protejarea și promovarea drepturilor omului pentru femei. După cum a anunțat recent vicepreședintele Harris, Statele Unite colaborează cu alte națiuni pentru a elimina Iranul din Comisia ONU privind statutul femeii.

Așteptăm cu nerăbdare ziua în care toți iranienii se vor putea bucura de drepturile omului și de libertățile fundamentale consacrate în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Acea zi ar fi trebuit să vină de mult timp.

© Albaiulianul. All rights reserved.