Statele Unite salută acordul la care s-a ajuns între Kosovo și Serbia cu privire la măsurile de evitare a unei noi escaladări a tensiunilor

Statele Unite salută acordul la care s-a ajuns între Kosovo și Serbia cu privire la măsurile de evitare a unei noi escaladări a tensiunilor

Departamentul de Stat al SUA a lăudat miercuri acordul încheiat între Kosovo și Serbia, care pune capăt crizei legate de controversata regulă de impunere a plăcuțelor de înmatriculare kosovare în comunitățile sârbești.
"Salutăm acordul celor două țări de a se concentra pe deplin și urgent pe normalizarea relațiilor sub auspiciile dialogului facilitat de Uniunea Europeană", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului condus de Antony Blinken, Ned Price, potrivit unui comunicat de presă.

În acest sens, Price a "salutat" acordul dintre Kosovo și Serbia, întrucât acesta include măsuri "pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor".

"Susținem dialogul facilitat de UE ca fiind cea mai bună cale de urmat pentru viitorul european al Serbiei și Kosovo", a adăugat purtătorul de cuvânt american, care a salutat faptul că ambele "părți pun pe primul loc interesele poporului".
Astfel, el i-a lăudat pe reprezentanții politici kosovari și sârbi pentru că au luat decizii "pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor lor".
Cele două părți au făcut astăzi un pas important (...) pentru a asigura pacea și stabilitatea în întreaga regiune. Statele Unite aplaudă negocierile constructive și încurajează continuarea progreselor în direcția normalizării relațiilor", se arată în declarație.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a anunțat miercuri acordul dintre Kosovo și Serbia, prin care cea din urmă va înceta să mai emită plăcuțe de înmatriculare cu denumirile orașelor kosovare, iar opusul va înceta să reînmatriculeze vehicule.

În acest sens, șeful diplomației europene a informat că UE va invita "în zilele următoare" părțile pentru a discuta următorii pași spre o normalizare completă a relațiilor diplomatice.

În urma acestei declarații, vicepremierul kosovar, Besnik Bislim, a exprimat pe profilul său de Twitter că, indiferent de acord, ar trebui să continue discuțiile "intensive" în cadrul propunerii UE, susținută de Germania și Franța.

Serbia și Kosovo au încheiat luni fără acord o reuniune la nivel înalt organizată la Bruxelles, după ce Pristina a respins o propunere a Uniunii Europene pentru a obține o apropiere. De săptămâni întregi, diplomația europeană a cerut Pristinei să dea dovadă de flexibilitate față de regulă și să se angajeze în crearea unei comunități de municipalități sârbe din Kosovo, convenită în cadrul Dialogului de la Bruxelles, în timp ce Belgradul a cerut revenirea sârbilor kosovari în instituții, după demisia lor în bloc din funcțiile de deputați, primari și funcționari publici din toate domeniile.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686