28 de fotografii obsedante despre asasinarea lui Kennedy care trebuiesc să fie văzute

28 de fotografii obsedante despre asasinarea lui Kennedy care trebuiesc să fie văzute

În cele aproximativ cinci decenii care au trecut, au fost realizate nenumărate cărți, emisiuni TV și filme despre acest moment exact. Imaginile surprinse la 22 noiembrie 1963, în Dealey Plaza, atât tragice, cât și iconice, aveau să se întipărească în psihicul american.

Fie că ați fost de acord cu concluziile Comisiei Warren, fie că faceți parte din cei 61% care încă mai cred că s-a pus la cale o mare conspirație, fotografiile prezentate aici ne oferă o fereastră către o zi din istoria americană care avea să schimbe țara și cultura pentru totdeauna.

Președintele John F. Kennedy și Prima Doamnă Jacqueline, guvernatorul Texasului John Connally și soția sa Nellie se relaxează în limuzina prezidențială, în timp ce aceasta își croiește încet drumul printre mulțimile care aplaudă în Dealey Plaza. Un ultim zâmbet pentru aparatul de fotografiat, fără să țină cont de rolul pe care urmează să îl joace în istoria Americii.

 

Agentul Clint Hill al Secret Service se afla pe scara din stânga față a mașinii Secret Service, imediat în spatele limuzinei prezidențiale, în momentul în care s-a tras primul foc de armă. În momentul în care a răsunat al doilea foc de armă, acesta alerga deja spre mașină.

Această fotografie a fost făcută la doar câteva momente după ce al treilea și fatalul foc de armă l-a lovit pe președinte.

În timp ce făceau cu mâna în partea de nord a Dealey Plaza, Bill și Gayle Newman s-au aruncat la pământ pentru a-și proteja copiii la câteva secunde după ce s-au tras focurile de armă. Această fotografie surprinde familia despre care se crede că a fost cel mai apropiat martor ocular civil al președintelui Kennedy în momentul împușcăturii fatale.

O privire de consternare și de neîncredere totală înghețată pe chipul acestei locuitoare din New York când aude pentru prima dată despre evenimentele tragice din Dallas. Aceasta ar fi fost, fără îndoială, o reacție pe care mulți ar fi trebuit să o aibă pe chipurile lor, în timp ce știrile au răsunat în întreaga lume.

La ora 11:40 a.m., Air Force One a aterizat pe aeroportul Love Field din Dallas, unde a fost făcută această fotografie a președintelui Kennedy care se plimba pe pistă alături de Prima Doamnă Jacqueline, care zâmbește radiant cu buchetul de flori care tocmai i-a fost oferit.

 

Guvernatorul Texasului, John Connally, și soția sa, alături de președintele și de doamna Kennedy, în timp ce se plimbă în decapotabila Lincoln Continental de culoare albastru închis, devenită acum emblematică, salutând mulțimea de aplaudaci de pe stradă.

Fotograful Stan Stearns a surprins o imagine obsedantă cu John F. Kennedy Jr. salutând sicriul tatălui său în timp ce acesta este scos din Catedrala Sfântul Matei din Washington, D.C. Kennedy Jr.

Această imagine ar încapsula starea de spirit sumbră și tragică a acelei zile în care un fiu își ia rămas bun de la tatăl său într-o zi în care ar fi trebuit să sărbătorească a treia sa aniversare.

Aflată acum la Arhivele Naționale ale SUA, cămașa purtată de președintele Kennedy în momentul asasinării sale va arăta pentru totdeauna rezultatele îngrozitoare ale distrugerii provocate de gloanțele asasinilor.

Un singur cadru înghețat din secvența filmului mut color de 8 mm filmat de Abraham Zapruder. Acesta arată momentul îngrozitor în care președintele Kennedy își strânge gâtul imediat după ce al doilea foc de armă l-a străpuns.

De asemenea, surprinde momentul în care Prima Doamnă își dă seama că ceva este teribil de greșit.

 

Ziarele newyorkeze au publicat titluri care anunțau moartea unui președinte. Aceste imagini și cuvinte aveau să fie reproduse în presa scrisă din întreaga lume, pe măsură ce știrile despre asasinat se răspândeau din Dallas.

În timp ce limuzina președintelui se deplasează pe Elm Street imediat după ce a fost tras primul foc de armă, această fotografie îl surprinde pe Kennedy, în mare parte ascuns de oglinda retrovizoare a mașinii, cu pumnul strâns în fața gâtului după ce a suferit rana provocată de al doilea foc de armă.

Agenții Secret Service care stau pe mașina din spatele limuzinei s-au întors să privească spre sursa focului de armă, Texas School Book Depository, a cărui intrare poate fi văzută chiar în spatele copacului.

În timp ce unii polițiști și spectatori se întorc și ei să privească, mulți dintre oamenii din mulțime continuă să zâmbească și să aplaude, fără să știe ce tocmai s-a întâmplat.

Această fotografie surprinde o mulțime de bărbați adunați în fața unui magazin de radio din Greenwich Village din New York, disperați după știri despre evenimentele care au loc în Dallas.

Faimosul "glonț magic", care ar fi fost descoperit pe targa folosită pentru a-l transporta pe guvernatorul Connally, rănit, la spitalul Parkland Memorial.

Comisia Warren a emis teoria că acest glonț controversat a intrat prin spatele gâtului lui JFK, ieșind în jos, apoi a intrat prin partea dreaptă a spatelui lui Connally, a ieșit pe sub mamelonul drept, apoi a intrat și a ieșit prin încheietura mâinii drepte, în cele din urmă s-a înfipt în coapsa stângă.

Proprietățile sale de sfidare a fizicii au ajutat la semănarea semințelor de îndoială în narațiunea oficială și au dus la întrebări și teorii ale conspirației care au rămas până în prezent.

Razele de soare străpung coloanele Rotondei Capitoliului Statelor Unite pentru a scălda în lumină sicriul lui JFK, în timp ce gărzile veghează în tăcere asupra drapelului cu stele și dungi care acoperă trupul președintelui  înainte de înmormântare.

Realizată la aproximativ o oră după asasinat, această fotografie arată cum Lee Harvey Oswald vede traseul convoiului de mașini prin Dealey Plaza, așa cum este văzut de la fereastra de la etajul șase al Texas School Book Depository.

Din acest punct de observație, Ozwald ar fi privit prin vizorul telescopic al puștii sale de infanterie Carcano Model 6,5×52 mm și ar fi urmărit să schimbe America pentru totdeauna.

După ce președintele a fost transportat de urgență la spitalul Parkland Memorial, locuitorii din Dallas s-au adunat afară, îngroziți, șocați și consternați, așteptând orice veste despre soarta comandantului și șefului lor căzut la datorie.

Din păcate, acesta avea să fie declarat mort la aproximativ 30 de minute de la sosirea sa la spital.

O pereche de polițiști pe motocicletă aleargă pe Elm Street urmărind limuzina prezidențială în timp ce aceasta ieșea din Dealey Plaza și accelera, îndreptându-se cu viteză spre Parkland Memorial Hospital.

În timp ce unii oameni se aruncă la pământ pentru a se adăposti, alții stau în picioare și privesc cum coloana de mașini dispare în depărtare, în timp ce alții, cu aparatul foto încă în mână, surprind pe peliculă evadarea.

Fotografii ale presupusului asasin prezidențial Lee Harvey Oswald, făcute la Departamentul de Poliție din Dallas la 23 noiembrie 1963. Inițial, acesta a fost arestat pentru uciderea polițistului J. D. Tippit, care a fost ucis pe o stradă din Dallas la aproximativ 45 de minute după ce președintele Kennedy a fost împușcat.

În ciuda faptului că a negat că a împușcat pe cineva și a pretins că "a fost doar un țap ispășitor", Ozwald va fi ulterior acuzat de uciderea lui Kennedy.

În această fotografie alb-negru se poate observa o tăietură clară pe partea stângă a frunții sale și că ochiul drept este vânăt. Când a fost întrebat de un reporter "Cum te-ai rănit la ochi?", Oswald a răspuns simplu: "M-a lovit un polițist".

 

În afară de imaginile care au surprins moartea unui președinte, nicio altă fotografie nu a fost mai emblematică decât aceasta, momentul în care Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte, face un pas în față, cu arma în mână, gata să îl asasineze pe asasin.

Momentul avea să se deruleze în direct la televizor, în timp ce poliția îl transporta pe Ozwald prin subsolul sediului poliției din Dallas, în drum spre închisoarea Dallas County Jail.

Mulți au pus la îndoială motivația lui Ruby și modul în care ar fi putut avea acces la subsol cu o asemenea ușurință aparentă, dar un lucru pe care îl știm este că singurul glonț pe care l-a tras în abdomenul lui Ozwald de la mică distanță îl va reduce la tăcere pe omul cu răspunsuri și va deschide întrebări și mai tulburătoare.

Coloana prezidențială a fost fotografiată trecând chiar pe lângă locul de unde aveau să pornească împușcăturile câteva momente mai târziu, depozitul de cărți școlare din Texas.

La câteva minute de la asasinat, această clădire avea să devină locul principal al crimei, după ce la etajul șase au fost găsite dovezi ale unui lunetist. În prezent, clădirea este un muzeu dedicat păstrării amintirilor din acea zi fatidică chiar în locul în care s-au născut acele evenimente.

La câteva minute după ora 14:00, trupul lui Kennedy avea să fie dus de la spitalul Parkland la Love Field, unde a fost realizată această imagine. Aceasta arată cum sicriul președintelui este încărcat prin ușa din spate în compartimentul pentru pasageri al Air Force One de mai mulți agenți ai Secret Service și personal militar.

Sicriul din bronz, căptușit cu mătase, va fi așezat în partea din spate a avionului în timp ce Lyndon B. Johnson va depune jurământul în calitate de președinte al SUA, cu fosta Primă Doamnă Jacqueline Kennedy stând lângă el, încă îmbrăcată în hainele ei îmbibate în sânge.

 

Prima doamnă Jacqueline Kennedy se apleacă peste președintele rănit mortal, în timp ce agentul Clint Hill de la Secret Service se urcă cu disperare în spatele mașinii, la câteva momente după ce s-a tras al treilea foc de armă.

Hill avea să depună ulterior mărturie în fața Comisiei Warren că a auzit împușcătura fatală în cap în timp ce ajungea la limuzină, la "aproximativ cinci secunde" după prima împușcătură pe care a auzit-o.

Prima doamnă Jacqueline Kennedy și copiii ei, Caroline Kennedy și John F. Kennedy Jr. sunt însoțiți de un solemn Robert F. Kennedy, urmat de sora sa, Patricia Kennedy Lawford, și de soțul ei, Peter Lawford, la ieșirea din clădirea Capitoliului SUA, unde regretatul președinte Kennedy se află în stare de veci.

Un alt unghi al posturii lunetistului de la etajul șase al clădirii Texas School Book Depository Building, de unde Lee Harvey Oswald l-ar fi împușcat pe președintele Kennedy. Realizată la câteva ore după asasinat, această fereastră dădea acum spre o altă Americă.

After Kennedy’s death was officially announced by White House Acting Press Secretary Malcolm Kilduff at 1:33 p.m. half an hour later this hearse would leave Parkland Memorial Hospital and carry the body of the president through a crowd of disbelieving onlookers to the waiting Air Force One.

 

 

Lee Harvey Oswald zace rănit mortal pe o targă, în timp ce oficialii se grăbesc să îl ducă la o ambulanță care îl așteaptă și care îl va transporta la Parkland Memorial Hospital, același spital unde Kennedy fusese declarat mort cu două zile mai devreme.

Mulțimea adunată în fața sediului poliției din Dallas a izbucnit în aplauze când a auzit că Oswald a fost împușcat.

Președintele Lyndon B. Johnson, proaspăt învestit în funcție, face un pas înainte pentru a depune o coroană de flori în fața sicriului acoperit cu drapelul președintelui Kennedy, în timpul ceremoniei funerare din rotonda Capitoliului din Washington, D.C., luni, 25 noiembrie.

Reprezentanți din peste 90 de țări vor participa la funeraliile de stat, iar după slujba de requiem de la Catedrala Sfântul Matei, răposatul președinte va fi înmormântat la Cimitirul Național Arlington din Virginia.

Un polițist din Dallas ține în mână pușca de infanterie Carcano Model 91/3 de 6,5×52 mm, despre care se crede că este arma folosită de Lee Harvey Oswald pentru a-l ucide pe președintele Kennedy. La aproximativ o jumătate de oră după asasinat, poliția din Dallas a început o percheziție etaj cu etaj a clădirii Texas School Book Depository Building, la care s-au alăturat și adjuncții șerifului Pușca a fost găsită de adjunctul șerifului Seymour Weitzman și de ofițerul Gene Boone printre cartoanele de la etajul șase.

Fotografiile cu Oswald ținând pușca în mână, o amprentă de palmă găsită la examinarea puștii și munca de detectiv care a urmărit vânzarea acesteia, toate au condus în cele din urmă la Oswald. Soția sa, Marina, a declarat mai târziu că soțul ei i-a spus că pușca a mai fost folosită anterior într-o tentativă de asasinare a generalului în retragere al armatei americane Edwin Walker, în Dallas.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686