Items filtered by date: Wednesday, 04 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

DNA trimite în judecată mai mulţi patroni, implicaţi în gestionarea fondurilor europene

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a 4 inculpați pentru fraudarea fondurilor europene cu o sumă estimată la 375.000 euro. Este vorba de o societate comercială, administratorii și încă o persoană care ar fi trebuit să înființeze o ecofermă de afin.

Potrivit DNA, două persoane fizice, administratori ai SC Fructavit SRL, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

Procurorii au dispus trimiterea în judecată și a unei persoane fizice fără calitate specială, pentru complicitate, precum și societatea SC Fructavit SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

„În perioada mai 2014-mai 2017, cei doi inculpați administratori ai SC Fructavit SRL, cu ajutorul celei de-a treia inculpate, ar fi folosit și prezentat cu rea-credință o serie de documente ori declarații false și inexacte, aferente celor patru cereri de plată depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Cererile au fost depuse în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) având ca obiect înființarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la de la Primăria Hârșeni (județul Brașov). Pe baza acestor documente, societatea comercială și cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 1.883.302 lei (aprox 375.000 euro)”, spun procurorii DNA în rechizitoriu.

Concret, cei doi administratori cu ajutorul celei de-a treia persoane ar fi simulat procedurile de achiziție pentru cele două tipuri de lucrări, respectiv de înființare a plantației de afin, precum și de executare a sistemului de împrejmuire pentru plantația de afin.

„Prin simularea derulării celor două proceduri de atribuire, beneficiarul proiectului finanțat, SC Fructavit SRL, ar fi oferit contractele de lucrări necesare proiectului unor firme controlabile și interpuse în circuitul financiar de doi dintre inculpați. Astfel au fost create premisele pentru creșterea artificială a prețurilor de achiziție în cadrul proiectului, pentru achiziționarea ”la negru” a materialelor necesare înființării și împrejmuirii plantației și pentru obținerea unor sume nejustificate din fondurile europene. Între documentele întocmite în fals de inculpați sunt acte care se referă la procedura de ofertare, analiză a ofertelor, de selecție a firmelor, rapoarte de evaluare, declarații de conformitate și imparțialitate, etc”, mai spun procurorii DNA.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând administratorilor societății în cauză.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

Ela Corbu

https://magnanews.ro

Read more...

ROMÂNIA DECUPLATĂ DE BULGARIA: VINE LOVITURA LA CONSILIUL JAI DIN 25 IANUARIE?

Amorul neașteptat dintre cancelarul austriac și președintele bulgar, încununat cu invitația la Concertul de la Viena de Anul Nou și alte onoruri, plus anunțul vizitei oficiale la Sofia pe 23 ianuarie, ridică o întrebare tulburătoare: ar putea deveni realitate ideea decuplării Bulgariei de România pentru aderarea la spațiul Schengen? Și dacă da, cu cîți ani ne-ar putea amîna asta?

 

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, nu doar că a fost singurul șef de stat invitat de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la legendarul Concert de Anul Nou de la Viena, pe 1 ianuarie, dar el a beneficiat și de niște onoruri suspect de mari pentru un lider politic căruia tocmai i se închisese, brutal, ușa Schengen în nas.
Radev a avut parte de o discuție cu Nehammer pe teme politice dar, mai ales, legate de problema frontierelor, cu participarea inclusiv a altui invitat bulgar cu greutate, vicepremierul Atanas Pekanov, responsabil cu gestionarea fondurilor UE. Mai mult, Radev a vorbit și cu președintele federal Alexander Van der Bellen, plus că i s-a organizat o recepție chiar într-o pauză a concertului, semn că austriecii s-au întrebuințat serios.

La final, am aflat că Nehammer viziteză oficial Bulgaria pe 23 ianuarie și va inspecta, chiar, zonele de frontieră ale statului.

În paralel, în presa bulgară se vorbește tot mai insistent în ultima vreme despre o posibilă decuplare a Bulgariei de România.
Și la noi se vorbește.

Scrie pe blog fostul premier Adrian Năstase:

”Vizita presedintelui Bulgariei la Viena, pentru a participa, impreuna cu cancelarul Austriei la Concertul de Anul Nou sau anuntata vizita a lui Nehammer in Bulgaria, pe 23 ianuarie, au distrus si ultimile iluzii in legatura cu functionarea „tandemului” romano-bulgar in strategia intrarii in Spatiul Shengen. In timp ce la noi se discuta de imoralitatea unei abordari separate, iata ca Bulgaria nu are probleme de constiinta in a-si promova, individual, interesele. Asa cum a facut si in prima faza Schengen, atunci cand a obtinut eliminarea vizelor pentru cetatenii sai de la 1 ianuarie 2001, cu un an inaintea Romaniei. Este o lectie dura pentru conducatorii romantici ai Romaniei”.

Nu prea a observat nimeni la noi, însă, că vizita lui Nehammer în Bulgaria are loc cu doar două zile înaintea Consiliului JAI din 25 ianuarie, de la Stockholm, capitala țării care deține președinția Consiliului UE.
Un consiliul informal – înaintea celui din martie – la care nu se iau decizii, dar se pot formula și dezbate propuneri.

Iar una dintre propuneri, lansate de ministrul de Interne al Austriei, ar putea fi tocmai decuplarea celor două țări.
Care nu e clar dacă va fi de vreun folos și cărei țări anume, dar un lucru e sigur: decizia ar putea amîna discuțiile despre aderarea celor două țări cîțiva ani buni.
Pînă cînd cei 631 de km de graniță între România și Bulgaria ar fi aduși la standardele pretențioase de frontieră externă a UE, lucru de care nu a fost nevoie pînă acum în condițiile existenței cuplajului.
Iar celor care cred că Dunărea ar fi, ea însăși, o frontieră în sine le reamintim că nici Mediterana nu reușește să oprească imigrația.
Decuplarea României de Bulgaria – inclusiv prin manevra insidioasă de la concertul vienez – ar reprezenta cea mai perfidă – dar și eficientă – lovitură administrată ambelor state de către acea parte a UE care nu vrea să audă de extinderea Schengen și pentru care Austria e doar un executant.

http://www.corectnews.com

Read more...

Dacia, Toyota și Hyundai – cele mai vândute mașini noi în România în 2022

Inmatricularile de autoturisme noi in Romania au crescut in decembrie 2022 cu +4.88% fata de decembrie 2021, atingand un volum de 12.437 unitati.

Per total an 2022, inmatricularile de autoturisme noi au atins valoarea de 129.328 unitati, in crestere cu 6.7% fata de 2021, respectiv 121.208 unitati.

In ceea ce priveste autoturismele second hand inmatriculate pentru prima oara in Romania, volumul acestora a atins in decembrie 2022 cifra de 22.413 unitati, o scadere de –17.7% fata de decembrie 2021.

Per total an 2022, inmatricularile de autoturisme second hand inmatriculate pentru prima oara in Romania au ajuns la valoarea de 316.332 unitati, in scadere cu –20 % fata de 2021, respectiv 395.759 unitati.

Clasamentul pe marci autoturisme noi, ianuarie-decembrie 2022:

  1. DACIA                   = 39.910 unitati
  2. TOYOTA                = 10.200 unitati
  3. HYUNDAI              = 9.551 unitati
  4. SKODA                  = 8.669 unitati
  5. FORD                     = 8.645 unitati
  6. RENAULT             = 8.443 unitati
  7. VOLKSWAGEN    = 8.203 unitati
  8. MERCEDES         = 3.572 unitati
  9. PEUGEOT            = 3.532 unitati

https://acarom.ro

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686