Items filtered by date: Tuesday, 31 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

La ce e bună evaluarea?

Cu o frecvență cel puțin suspectă, atât premierul, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, cât și președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbesc despre evaluare. Despre necesitatea evaluării miniștrilor. Tocmai acum, când, conform „rotativei”, aceștia vor trebui schimbați. Cui și în ce scop i-ar mai putea folosi o asemenea evaluare?

 

Conform celor doi corifei ai politicii de la București, Nicu și Marcel, o asemenea evaluare trebuie să aibă în vedere performanțele și respectiv contraperformanțele membrilor Guvernului în materie de accesare a fondurilor acordate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență aprobat de Uniunea Europeană. Dacă așa stau lucrurile, dacă acesta va fi cu adevărat criteriul de performanță, atunci nu mai este necesară nicio evaluare. Întregul Guvern cade cu brio la acest examen. De sus până jos. Pentru că cele câteva miliarde de euro puse până în prezent la dispoziția României, reprezentând mai puțin de 10% din banii promiși, zac neutilizați în Trezoreria Băncii Naționale a României. Practic, în total, nu au putut fi folosite decât circa 200 de milioane de euro. Ce înseamnă asta?

Înseamnă că niciun minister nu a fost capabil să elaboreze un plan cât de cât coerent pentru utilizarea banilor europeni. Mai pe românește, deși au fost vehiculate fel de fel de proiecte la televizor, din vârful buzelor, concret ele nu există. În absența acestora, nu poate fi cheltuit niciun euro. La acest capitol, performanța guvernanților este zero. Pe cine ar urma să evalueze Nicolae Ciucă? Ar trebui să înceapă prin a se evalua pe el însuși. Dacă Guvernul pe care l-a condus și îl mai conduce încă două luni are performanță zero sau apropiată de zero legată de PNRR și dacă acesta este singurul criteriu de evaluare, atunci și în dreptul numelui său trebuie trecut din capul locului un zero barat. Și Marcel Ciolacu, domnia sa ce dorește să evalueze legat de PNRR? Să evalueze contraperformanțele și incompetența miniștrilor pe care i-a desemnat în Guvernul Ciucă? Pentru a face acest lucru nu este necesar nici cel mai mic efort. Pentru că nici miniștrii social-democrați nu au performat în vreun fel.

Poate că ar fi mai interesant să fie evaluați consultanții. Adică acele firme de casă care au încasat o căruță de bani din banii europeni, fie promiși României cu dobândă, fie granturi, pentru a elabora vezi Doamne proiectele care acum aflăm că lipsesc cu desăvârșire.

În curând ne vom trezi cu un nou Guvern, cu noi speranțe, cu noi promisiuni transformate în angajamente și finalizate prin aceleași eșecuri. Va fi probabil Guvernul Marcel, succesorul Guvernului Nicu. Domnul Marcel Ciolacu afirmă cât se poate de răspicat că refuză să-i tragă din pălărie pe viitorii minștri. Îi va alege în baza unor criterii de performanță. Despre ce performanță vorbește? Dacă „rotativa” se face conform protocolului, atunci niciun demnitar nu va mai rămâne în poziția pe care o deține în prezent. Se schimbă toți miniștrii. Pur și simplu. Ar fi absurd să-l iei pe Grindeanu de la Transporturi, unde a avut o performanță zero, și să-l pui, să spunem, la Justiție. În locul lui Predoiu, care și el a avut o performanță zero. Sau mai bine zis o performanță negativă.

Aceste discuții interminabile privind așa-zisele criterii de performanță sunt numai bune de adormit vigilența opiniei publice. Este însă posibil ca în spatele acestor angajamente privind evaluarea miniștrilor să se ascundă o șmecherie. Adică intenția de a păstra o serie de miniștri pe funcțiile deținute. Cum va fi însă posibil ca, în cazul acestora, evaluarea să devină pozitivă, atâta timp cât practic nu există niciun ministru care să fi performat conform criteriilor prezentate opiniei publice?

http://www.corectnews.com

Read more...

Alertă Protecția Consumatorilor ! 37% din magazinele online folosesc practici manipulatoare !

Ieri, 30 ianuarie, Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecția consumatorilor din 23 de state membre, din Norvegia și Islanda (rețeaua CPC) au făcut publice rezultatele unei acțiuni de verificare a site-urilor web de vânzare cu amănuntul.

Verificarea a vizat 399 de magazine virtuale ale unor comercianți cu amănuntul care vând produse variind de la textile și până la produse electronice.

Această verificare s-a axat, de asemenea, pe trei tipuri specifice de practici manipulatoare.  Despre aceste practici se constată adesea că sunt utilizate pentru a-i determina pe consumatori să facă alegeri care ar putea să nu fie în interesul lor, așa-numitele „interfețe înșelătoare”

Printre aceste practici se numără:

– numărătoarele inverse false;

– interfețele web concepute pentru a-i determina pe consumatori să facă achiziții, să cumpere abonamente sau să aleagă alte opțiuni;

– informațiile ascunse.

Ancheta a arătat că 148 de site-uri conțineau cel puțin una dintre aceste trei interfețe înșelătoare.

– 42 de site-uri web au utilizat numărătoare inverse false cu termene-limită pentru achiziționarea de produse specifice;

– 54 de site-uri web au direcționat consumatorii către anumite opțiuni – de la abonamente la produse mai scumpe sau la opțiuni de livrare – fie prin designul lor grafic, fie prin alegerea limbii;

– S-a constatat că 70 de site-uri web disimulau informații importante sau le făceau mai puțin vizibile pentru consumatori. De exemplu, era vorba de informații referitoare la costurile de livrare, la compoziția produselor sau la disponibilitatea unei opțiuni mai ieftine. 23 de site-uri web disimulau informații cu scopul de a manipula consumatorii îndemnându-i să își facă un abonament;

Acțiunea de verificare a inclus, de asemenea, aplicațiile a 102 dintre site-urile web care au făcut obiectul verificării, dintre care 27 au recurs, de asemenea, la cel puțin una dintre cele trei categorii de interfețe înșelătoare.

 

 

Read more...

Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu o delegație a Fondului Monetar Internațional - Analiză a evoluției economice a României

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu directorul executiv al Fondului Monetar Internațional, Paul Hilbers. Cu această ocazie, a fost analizată evoluția economiei României, în contextul crizelor și provocărilor ultimilor ani.

Premierul a arătat că țara noastră a reușit să atingă unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european, înregistrând, în ultimii 20 de ani, o creștere de opt ori a economiei. România a consolidat aceste rezultate inclusiv anul trecut, când creșterea economică de 49 de miliarde de euro a reprezentat echivalentul întregului PIB din 2002.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit FMI pentru sprijinul oferit constant, pe parcursul evoluției țării noastre în trecerea de la economia planificată din perioada comunistă la modelul occidental, bazat pe piața liberă, respectând valorile democratice.

În cadrul dialogului, a fost menționată importanța aderării țării noastre la OCDE, ca obiectiv național, după intrarea în NATO și UE, cu accent pe beneficiile pentru mediul de afaceri și de investiții.

Stabilitatea politică generată de actuala coaliție de guvernare și predictibilitatea politicilor fiscale reprezintă două atuuri importante, în contextul interesului tot mai crescut al investitorilor străini pentru România.

Premierul Ciucă a prezentat impactul pozitiv al creșterilor fără precedent din ultimul an, atât în privința absorbției banilor europeni, precum și din perspectiva investițiilor străine directe.

Directorul executiv al FMI, Paul Hilbers, a remarcat consolidarea reputației României în plan european și internațional, prin performanțele economice obținute, reformele asumate, inclusiv în domenii precum  politicile de mediu, digitalizare sau aplicarea standardelor din statele mai dezvoltate.

Oficialul FMI a mulțumit României pentru sprijinul oferit Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și Republicii Moldova. Premierul Ciucă a oferit detalii despre ajutorul oferit celor peste  3,4 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele țării noastre din cauza agresiunii militare ruse,  110.000 dintre aceștia alegând să rămână în România. Solidaritatea românilor și dorința lor de a fi alături de poporul ucrainean s-au regăsit atât în sprijinul umanitar, precum și în organizarea platformelor de facilitare a asistenței umanitare internaționale, țara noastră fiind prima care a lansat un plan de integrare a refugiaților.

Prim-ministrul României a cerut o mai mare susținere pentru economia Republicii Moldova, afectată de agresiunea militară asupra Ucrainei, prezentând măsurile pe care țara noastră le-a luat pentru a asigura curent electric, gaze naturale, lemne pentru perioada iernii, precum și asistență în procesul de integrare europeană.

Nevoia de a controla efectele inflației și de a scădea valoarea acesteia în perioada următoare reprezintă o prioritate pe care Guvernul o urmărește, armonizându-și eforturile cu cele ale Băncii Naționale din România. În acest sens, premierul a dat asigurări privind responsabilitatea asumată din perspectiva politicilor fiscale.

“Guvernul ia toate măsurile necesare pentru a consolida și dezvolta sectorul de afaceri, atât în privința companiilor cu capital românesc, precum și în relația cu investitorii străini. Consolidarea clasei de mijloc va asigura susținerea ritmului de dezvoltare economică și soliditatea economiei românești. Avem perspective bune de creștere, iar deciziile pe care le luăm se bucură de stabilitate politică” a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686