Items filtered by date: Thursday, 26 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Cinematografia nordică, celebrată la TIFF 2023

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda. Programul marchează o colaborare cu Festivalul de Film Göteborg (Suedia), dar și cu institute de film din toate cele cinci țări.

 

În 2023, TIFF continuă tradiția colaborării cu alte mari evenimente de cinema din lume și propune un carte blanche curatorilor Festivalului de Film de laGöteborg (27 ianuarie – 5 februarie 2023), care vor contribui laselecția de filme din Focus Nordic. Cu o istorie de peste 40 de ani, festivalul de la Göteborg este cel mai important eveniment de profil din regiune și oferă cinematografiei nordice o platformă generoasă și sonoră de promovare printr-o competiție dedicată și programe pentru industrie. 

 

Festivalul de Film de la Göteborg este dedicat susținerii și promovării internaționale a filmelor și a cineaștilor nordici. Este o plăcere și o onoare să cooperăm cu un festival precum TIFF. Profităm de această oportunitate pentru a propune publicului o selecție interesantă din cinematografia nordică contemporană, care este extrem de variată” spune Jonas Holmberg, Directorul Artistic al Festivalului de Film de la Göteborg. 

 

Pe lângă acest parteneriat, organizatorii TIFF anunță colaborări cu Swedish Film Institute, Danish Film Institute, Finnish Film Foundation, Norwegian Film Institute și Icelandic Film Centre pentru definitivarea programului Focus Nordic, care va include proiecții de film, cine-concerte, dar și invitați speciali, evenimente sau expoziții. 

 

Astfel, Focus Nordic va include peste 25 de filme, multe fiind proiectate în premieră pentru țara noastră. Printre primele titluri confirmate se numără hipnotizantul Sisu (Finlanda, 2022), regizat de Jalmari Helander. Plasat în 1944, filmul spune povestea unui fost soldat care descoperă o cantitate considerabilă de aur în pământurile înghețate ale Laponiei, dar planurile lui sunt întrerupte violent de o unitate de naziști în retragere spre Germania. Aici începe o luptă intensă între finlandezul care pare de neclintit și răzbunătorii naziști. Comparat de critici cu Inglourious Basterds (r. Quentin Tarantino, 2009) pentru subiect, ritm și umor, Sisu a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Toronto 2022 și a fost multi-premiat la Festivalul de Film de la Sitges 2022: „Fără să-și piardă substanța, filmul e plin de momente hilare și imagini splendide […] E o călătorie în care regizorul reușește să mențină și să intensifice forța de la început, creând un film captivant și bizar” (Cineuropa).

 

Și comedia neagră Driving Mum (r. Hilmar Oddsson, Islanda, 2022) va avea premiera națională la TIFF, în Focus Nordic. Vrând să îi îndeplinească ultima dorință a mamei sale, un bărbat de vârstă mijlocie pleacă într-o călătorie cu aceasta, chiar dacă ea nu mai este în viață. Aventura neobișnuită se dovedește a fi una inițiatică, plină de revelații și de umor. Driving Mum a câștigat Marele Premiul al Festivalului de Film Tallin Black Nights 2022. 

 

Din selecția Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2022, unde a concurat pentru premiul Un Certain Regard, spectatorii vor putea urmări satira Sick of Myself (r. Kristoffer Borgli, Norvegia, 2022). Când iubitul ei devine cunoscut ca artist contemporan și primește atenție de la o lume întreagă, o tânără din Oslo e cuprinsă de gelozie și începe să facă gesturi extreme ca să atragă, la rândul ei, atenția și simpatia oamenilor. Tot de la Cannes, în cadrul Focus Nordic spectatorii vor avea ocazia să revadă și Triangle of Sadness / Triunghiul Tristeții (r. Ruben Östlund, Suedia, 2022), marele câștigător al Premiului Palme d’Or, triplu nominalizat la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun Film. 

 

Focus Nordic la TIFF este posibil cu sprijinul Ambasadei Suediei la București, Ambasadei Regale a Danemarcei în România, Ambasadei Regatului Norvegiei în România și Ambasadei Republicii Finlanda în România. Programul este sprijinit de Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. 

 

Mai multe detalii despre Focus Nordic și programul TIFF 2023 vor fi anunțate în curând.

 

Cea de a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 9 – 18 iunie 2023.

 

Read more...

Mintea umană, a 8-a minune a lumii - Explicațiile psihologului Laura Maria Cojocaru

Mintea umană este un lucru incredibil și misterios. Ea are puterea de a crea, de a imagina, de a învăța și de a memora în moduri pe care nicio altă specie nu le poate egala. Totodată, mintea umană poate fi folosită pentru a rezolva probleme complexe, pentru gândi creativ, pentru a face conexiuni și pentru a procesa informații complexe. Ea poate atinge niveluri de perfecțiune și claritate, câteodată fiind foarte aproape de ceea ce mulți am putea numi “o minune”.

Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), mintea umană are capacitatea de a se concentra asupra unui singur lucru și de a bloca complet orice altceva. Acest lucru se numește atenție selectivă. De exemplu, atunci când conducem, ne concentrăm asupra drumului și blocăm orice altceva în jurul nostru, permițându-ne să ne concentrăm pe ceea ce este important și să nu fim distrași de lucruri care nu sunt importante.

“Creierul uman este, de asemenea, uimitor pentru că poate procesa o mulțime de informații în același timp. Poate prelua informații senzoriale de la ochii, urechile, nasul, limba și pielea noastră și le poate transforma în gânduri și sentimente. Și poate face toate acestea în doar o fracțiune de secundă! Mintea umană este, de asemenea, incredibil de puternică, deoarece are capacitatea de a crea. Putem să ne folosim imaginația pentru a veni cu noi idei, concepte și soluții la probleme. De asemenea, ne putem folosi creativitatea pentru a crea artă, muzică sau orice altceva putem visa. Mintea umană este  capabilă de lucruri uimitoare, dacă ne facem timp pentru a-i debloca potențialul”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

 

Explorarea adâncurilor gândirii și imaginației

Totodată, specialistul afirmă că mintea umană este deseori menționată ca fiind cel mai puternic instrument pe care îl avem la dispoziție. Și nu e de mirare de ce. Creierul uman este capabil de unele lucruri destul de uimitoare.

“Pentru început, este responsabil pentru toate gândurile, sentimentele și acțiunile noastre. De asemenea, este responsabil pentru tot ceea ce vedem, auzim, gustăm, mirosim și atingem. Destul de incredibil, nu-i așa? Dar asta nu este tot ce este capabil creierul uman. Acesta poate stoca, de asemenea, o cantitate incredibilă de informații. De fapt, oamenii de știință estimează că o persoană obișnuită își poate aminti în jur de 140 de biți de informații la un moment dat! Și dacă asta nu era de ajuns, creierul uman este, de asemenea, incredibil de eficient. Acesta poate procesa până la 60.000 de gânduri pe zi! Toate acestea pentru a spune că creierul uman este un instrument uimitor pentru care ar trebui să fim cu toții recunoscători. Dar ce anume face creierul uman atât de special? Haideți să aruncăm o privire mai atentă”, continuă psihologul.

 

Aprecierea capacităților noastre mentale: o reflecție asupra minunilor

Psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că mintea umană este capabilă de mult mai mult decât îi acordăm noi de multe ori, fiind capabili să ne concentrăm asupra unor sarcini complexe, să ne minunăm de lumea din jurul nostru și să creăm lucruri frumoase.

„Ar trebui să ne luăm un moment pentru a aprecia tot ceea ce poate face mintea noastră. Creierul uman este un lucru uimitor. Este capabil să se concentreze asupra unor probleme complexe și să vină cu soluții creative. Deseori luăm abilitățile noastre mentale ca fiind de la sine înțelese, dar acestea sunt cu adevărat remarcabile. Capacitatea de a ne minuna de lumea din jurul nostru este unul dintre cele mai incredibile lucruri ale minții umane. Putem aprecia frumusețea unui apus de soare, complexitatea unei flori sau misterul stelelor. Capacitatea noastră de a ne minuna este ceea ce face viața atât de specială. Concentrarea este un alt aspect important al minții umane. Putem să ne îndreptăm atenția către orice alegem, ceea ce ne permite să învățăm și să ne atingem obiectivele. Fie că ne concentrăm să învățăm pentru un examen sau să lucrăm la un proiect, capacitatea noastră de concentrare ne ajută să ne atingem potențialul. Mintea noastră este un instrument incredibil de puternic pe care ar trebui să îl apreciem. Ele ne permit să gândim profund, să simțim profund și să creăm lucruri frumoase. Data viitoare când vă găsiți minunându-vă de lumea din jurul vostru sau realizând ceva dificil, luați un moment pentru a vă aprecia mintea voastră uimitoare”, explică specialistul.

 

Sărbătorirea strălucirii creative: îmbrățișarea capacității cognitive

Totodată, psihologul afirmă că mintea umană este sursa întregii creativități, motorul care conduce toate inovațiile și, de asemenea, cel mai puternic instrument de care dispunem pentru a înțelege și a ne modela lumea.

“Într-o lume în care schimbarea este constantă și în care ritmul progresului pare să se accelereze, capacitatea noastră de a gândi creativ și de a ne adapta la noi provocări este mai importantă ca niciodată. Creativitatea nu înseamnă doar a veni cu idei noi. Este vorba, de asemenea, de a vedea lucrurile în moduri noi, de a face conexiuni pe care alții nu le-au observat și de a găsi soluții creative la probleme. Cel mai bun mod de a stimula creativitatea este de a crea un mediu care să o încurajeze. Acest lucru înseamnă să le oferiți oamenilor timpul și spațiul necesar pentru a explora idei noi, să le oferiți resurse și sprijin și să îi încurajați să își asume riscuri. Aceasta înseamnă, de asemenea, să prețuiți gândirea creativă și să sărbătoriți strălucirea creativă atunci când aceasta apare. În acest fel, putem crea o cultură care valorizează inovația și îi recompensează pe cei care gândesc în afara cutiei”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

 

Read more...

“Hai să învățăm prin joacă!” un nou proiect al Asociației PAKIV România

COMUNICAT DE PRESA

26 ianuarie 2023

Asociația Pakiv România din Alba Iulia, în parteneriat cu Asociația Platforma Pentru Educație Competitivă  și Liceul Tehnologic Jidvei a demarat, începând cu 3 noiembrie 2022, proiectul “Hai să învățăm prin joacă!”, Cod proiect 154834, a carui iar valoarea totală este de 1.672.462,13 lei.

Durata de implementare a proiectului este de 14 luni,  până la 31 decembrie 2023.

Proiectul se va implementa în Regiunea de Dezvoltare Centru, respectiv județul Alba, localitatea Jidvei în cadrul următoarelor unitati școlare acreditate ISCED (1-3):

- Liceul Tehnologic Jidevei, din localitatea Jidvei, str. Perilor nr. 19, judet Alba ca școală coordonatoare cu trei structuri:

-Școala Gimnaziala Bălcaciu, din localitatea Jidvei, sat Bălcaciu, str. 1 Decembrie 1918 nr. 65, județ Alba

- Școala Gimnazială Veseuș, din localitatea Jidvei, sat Veseuș, str. Școlii nr. 191, județ Alba

- Școala Primară Feisa, din localitatea Jidvei, sat Feisa, str. Principală nr. 180, județ Alba

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea participării școlare a copiilor, începând cu învățământul primar, învățământul gimnazial, până la finalizarea învățământului obligatoriu, pentru a preveni/reduce părăsirea timpurie a școlii în unitați școlare defavorizate. Obiectivul general al proiectului are un impact esențial prin mijloacele utilizate pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii, din diferite sectoare, având în vedere măsuri integrate educaționale, sociale și psiho-sociale, schimbul de bune practici identificate și asigurarea pe termen lung a finanțării. Sunt avute în vedere măsuri de prevenire și de intervenție pentru a elimina incidența fenomenului de părăsire timpurie a școlii în județul Alba, în unități școlare cu un grad mediu de abandon școlar. Realizarea scopului proiectului are la bază condițiile privind temele secundare ale FSE.

Vor fi puse în practică idei, servicii, metode, modele și tehnici care folosesc resursele locale pentru creșterea participării la învățământul obligatoriu, în special pentru copiii care provin din mediul rural, din comunități dezavantajate, cei de etnie romă și copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), promovarea unor metode inovatoare de predare și învățare pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii.

          Obiectivele specifice ale proiectului

  1. OS1 Organizarea de activitati de tipul cluburilor / atelierelor/ cercurilor pe domenii de interese;
  2. OS2: Programe si activitati activ-participative profesor-elev pentru imbunatatirea utilizarii limbajului si aptitudinilor sociale;
  3. OS3: Activitati pentru tratarea analfabetismului functional cu privire la intelegerea/procesarea/folosirea rationala si asumata a notiunilor acumulate in educatia formala;
  4. OS4: Prevenirea parasirii timpurii a scolii prin organizarea de activitati sportive si de educatie in aer liber;
  5. OS5: Activitati de educatie pentru sanatate, igiena si nutritie sanatoasa;
  6. OS6: Promovarea unor servicii educationale de calitate orientate pe nevoile elevilor si a unei scoli incluzive prin organizarea unui program de perfectionare profesionala specializata a personalului care lucreaza cu copiii din scolile implicate in proiect

Intervențiile promovate prin proiect răspund cerințelor Axei prioritare (AP)6: - „Educație și competențe”, Prioritatea de investiții (PI) 10i: “Reducerea si prevenirea abandolului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale, pentru reintegrarea în educație și formare”,  Componenta -Educaţie nonformală în sistem outdoor -Regiuni mai putin dezvoltate OS 6.3 ”Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparținând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minoritații roma și elevii din mediul rural/ comunitățile dezavantajate socio-economic”, OS 6.6 „Îmbunătățirea compețentelor personalului didactic din învățământul pre universitar în vederea promovării unor servicii educaționale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli inclusive”, realizate prin implementarea de măsuri integrate, din cadrul Programului Operational Capital Uman 2014 – 2020, generând un efect pozitiv pe termen lung, în acord cu politicile sectoriale din domeniul educației preuniversitare și cu Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii prin:

- Activități de tipul cluburilor / atelierelor/ cercurilor pe domenii de interese;

-Programe și activități activ-participative profesor-elev pentru îmbunătățirea utilizării limbajului și aptitudinilor sociale;

-Activități pentru tratarea analfabetismului funcțional cu privire la înțelegerea/procesarea/folosirea rațională și asumată a noțiunilor acumulate în educația formală;

- Activități  sportive și de educație în aer liber;

- Activități de educație pentru sănătate, igienă și nutriție sănătoasă.

Activitatile proiectului se adresează unui număr de 321 elevi înscrisi în învățământul preuniversitar obligatoriu (clasele 0 -X), din care un minim de 33 elevi vor fi din categoria romi și minim 60 elevi cu domiciliul în mediul rural. De asemenea, pentru componenta destinată personalului didactic, vor fi incluse în grupul țintă 36 persoane din rândul unităților școlare partenere și arondate la acestea care vor beneficia de servicii de formare profesională și ulterior vor fi angajate în cadrul proiectului ca experți de implementare a activităților.

 

 

 

Read more...

Bilanțul Jandarmeriei Alba pentru anul 2022

Ieri, 25 ianuarie, a.c., la sediul Jandarmeriei Alba s-a desfășurat ,,Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean "Avram Iancu" Alba în anul 2022".

Activitatea s-a desfășurat în sala de ședințe a Inspectoratului și a fost prezidată de domnul colonel Mîrza Traian - Șeful Direcției Cabinet din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Materialul de bilanț  a fost prezentat de locotenent colonel Pașca Tudor Gheorghe, împuternicit Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean "Avram Iancu" Alba.

În prezenţa ofițerilor și subofițerilor din inspectorat, a fost prezentată întreaga activitate desfășurată în decursul anului 2022, rezultatele obținute și dificultățile întâmpinate cât și direcțiile de acțiune pentru noul an.

Ca instituție care își desfășoară activitatea în slujba cetățenilor, Jandarmeria Alba a fost prezentă în anul 2022, la 7997 misiuni în domeniul  ordinii publice, cu un număr de 13.180 efective. Dintre acestea, 431 misiuni au fost desfășurate la manifestări cultural-artistice, iar evenimentele  sportive au impus în anul 2022 nu mai puțin de 100 misiuni. Printre cele mai importante misiuni desfășurate care au presupus un efort suplimentar din partea instituției se numără „Târgul de Fete” de pe Muntele Găina, Centenarul Încoronării și Ziua Naţională a României. Pe linia asigurării ordinii publice, s-a urmărit realizarea climatului de ordine şi siguranţă pe timpul desfăşurării manifestărilor şi adunărilor publice organizate în zona de competenţă precum şi prevenirea escaladării unor stări de tensiune şi transformarea acestora în acte de violenţă cu impact în spaţiul public.

Jandarmeria Alba s-a concentrat în anul 2022 pe sporirea siguranței școlare, unde a fost înregistrată o creștere a patrulelor din zona instituțiilor de învățământ.

Prin cifrele prezentate, se arată faptul că, activitatea inspectoratului a fost una pozitivă, cu realizări şi rezultate atât în domeniul operativ cât şi în cel de suport contribuind astfel, alături de celelalte instituţii abilitate, la apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, la consolidarea climatului de ordine şi siguranţă publică, la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, toate acestea ducând la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor  pe raza judeţului Alba.

Principala preocupare pentru anul în curs va fi să continuăm să furnizăm cetățenilor un înalt climat de ordine și normalitate civică, așa cum aceștia își doresc,  în strictă conformitate cu prevederile cadrului legislativ. Pentru aceasta ne propunem să ne îmbunătățim capacitatea operațională și de răspuns pentru întreg segmentul de misiuni pe care instituția noastră le execută în domeniul ordinii publice și al situațiilor de urgență, iar un prim pas îl constituie dezvoltarea cantitativă și calitativă a personalului, instruirea și adaptarea acestuia la realitatea din stradă și la noile provocări sociale.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686