Items filtered by date: Wednesday, 25 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește :

- Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime . Semenele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă , deshidratată , cu pete de mucegai , gust și miros modificate etc.

- Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap , șalău , scrumbie , păstrăv , homari , creveți , crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate . Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „ agonie ", prezintă rupturi , suprafață a pielii discontinuă etc.

- Nu cumpărați pește sau produse din pește , dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime ;

- Produsele pescărești trebuie păstrate , expuse la o temperatură optima , apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață .

- Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă , nu cumpărați produse preambalate neetichetate ;

- Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește , pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări ;

- Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri , rondele , trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea , fermitatea și mirosul acestora . Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate .

- Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific speciei de pește de la care provin ;

- Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murder ;

- Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specific .

- Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate , întrucât comerciantul  nu poate să asigure toate condițiile optime , atât din punctul de vedere al transportului , cât și a modului de depozitare și comercializare .

- Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită ;

 

Read more...

Vineri, 27.01.2023, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Grupul Skepsis vă prezintă spectacolul ”Minciuni Nevinovate”!

Vă invităm alături de noi la startul proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2023” - și pentru că teatrul este o cale de a căuta și explora adevăruri despre noi înșine și lumea în care trăim, vă oferim  un prim spectacol… ”nevinovat”, cu gust dulce amărui, care ne vorbește despre jocul etern al minciunilor mărunte cu care ne înconjurăm zi de zi.

Minţim în fiecare zi, spunem minciuni mici, nevinovate. Unele în glumă, altele în serios. Fiecare avem mândria noastră, vanitatea noastră, ne dorim să fim apreciaţi de către ceilalţi. Ne place să fim admiraţi, iubiţi şi facem eforturi tot mai mari pentru a crea și a întreține imaginea pe care o dorim.

Pas cu pas ţesem pânza poveştii vieţii noastre. Căutând mereu să reușim, să demonstrăm ceva celorlalți. Facem alegeri şi le justificăm Trecem prin situaţii mai grele sau mai uşoare, întâlnim oamneni diferiţi. Anumite întâmplări şi anumiţi oameni ne marchează profund, anumite amintiri au darul de a ne hrăni, altele de a ne bântui. Timpul trece şi abia când ne apropiem de final putem vedea ce ne rămâne în urma minciunilor noastre… nevinovate.

 

Biletele (20 lei pt adulți; 10 lei pt studenți și pensionari; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.01.2023, între orele 09.00-15.00 și Vineri, 27.01.2023 până la ora 18.30. Fondurile obținute astfel sunt direcționate exclusiv spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2023”.

           

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2023 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

 

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia

 

Read more...

Bolile aparatului respirator, a doua cauză de mortalitate la copiii cu vârsta sub 4 ani

Bolile aparatului respirator continuă să fie o cauză majoră de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, după afecțiunile a căror origine se situează în perioada perinatală: astfel, în 2021, arată datele INS, dintre cele 1.233 de decese survenite la copiii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecțiuni respiratorii (inclusiv Covid-19), 379 de afecțiuni din perioada perinatală și câte 277 au fost cauzate fie de malformații și anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice și otrăviri. În acest context, în urma solicitărilor primite de la spitale, Organizația Salvați Copiii România va prioritiza dotarea secțiilor de neonatologie și de pediatrie cu ventilatoare de suport respirator, pulsoximetre și ecografe performante, pentru susținerea a 40 de unități medicale din întreaga țară.

 

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

 

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: ”Spitalele au fost vulnerabilizate în ultimii ani, din cauza crizei pandemice, în primul rând, iar acum suntem în plin sezon gripal, cu tot mai multe cazuri complexe de boli ale aparatului respirator. După o analiză a situației din țară și a solicitărilor primite de la medici, vom accelera dotarea secțiilor de pediatrie și de neonatologie cu aparatură medicală de ultimă generație. În cadrul acestui program-cheie al Salvați Copiii România, mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este un mecanism vital”.

 

Read more...

Grupul Internațional al Femeilor pentru Pace IWPG Prezintă Principalele Planuri Pentru 2023 la 6-a Adunare Generală Anuală a Filialei Internaționale

Grupul Internațional al Femeilor pentru Pace (IWPG, președinta Hyun Sook Yoon) a organizat cea de-a 6-a Adunare Generală Anuală a Filialelor Internaționale online la ora 20:00 (KST) pe data de 19 pentru a împărtăși activitățile de pace din 2022 desfășurate de 100 de filiale din 118 țări și pentru a anunța principalele planuri pentru 2023.

 

■  Planuri principale pentru 2023

Sloganul IWPG pentru 2023 este "Consolidarea Parteneriatului Global al Femeilor pentru o pace Durabilă". Există cinci direcții pentru a pune în practică acest lucru. Prima este urgentarea sprijinului pentru Declarația de Pace și Încetare a Războiului (DPCW). Este o direcție de acțiune pentru a sprijini adoptarea DPCW ca rezoluție a ONU și pentru a ne concentra pe strângerea forței cetățenilor din întreaga lume.

În al doilea rând, recrutarea de membri prin înființarea unui sistem de filiale. Există planuri de stabilizare a filialelor din Coreea și de expansiune pentru a înființa mai multe filiale în străinătate. Fiecare filială va semna în mod activ MOA și MOU.

În al treilea rând, consolidarea cooperării și a schimburilor pe continente, țări, clase și subiecte, prin organizarea periodică a "Conferinței Internaționale a Femeilor Lideri pentru Pace". De asemenea, vor avea loc cercetări, discuții și conferințe academice legate de politica de pace.

În al patrulea rând, este vorba de a produce manuale pentru femei în general, de a moderniza materialele de formare existente pentru profesorii de pace de sex feminin și de a stabili un sistem de educație sistematică.

În al cincilea rând, este de a stabili o identitate de marcă proprie a IWPG, de a crea monumente de pace IWPG și de a obține statutul consultativ general în cadrul ECOSOC al ONU.

 

Președinta Hyun Sook Yoon a declarat în evaluarea sa: "Au trecut deja 10 ani de când IWPG a pășit pe calea păcii. Adevărata pace poate fi obținută acolo unde există oameni cu spirit de pace. În acest an, cerem ca mai multe femei să devină membre ale IWPG și să lucreze împreună ca mesageri ai păcii și să răspândească educația pentru pace."

 

În discursul său de felicitare, Erlinda Olivia Tiu (vicepreședinta Federației Naționale a Cluburilor de Femei din Filipine), care a participat la eveniment, a declarat: "Știu că IWPG are peste 100 de filiale internaționale care lucrează împreună pentru încetarea războiului global și

 

pentru realizarea Păcii Mondiale. Sunt martoră la faptul că, cu personalul minim pe care îl are fiecare filială, personalul are o sarcină emormă de a recruta membri și voluntari, de a participa la activitățile de consolidare a păcii și de a gestiona membrii. În această misiune, suntem una!"

 

Profesorul Khin Ni Ni Ni Thein (fondator al Academiei de Apă din Myanmar/inițiator al

Grupului de Gândire al Viitorului în domeniul Apei) din Myanmar a declarat: "IWPG în ansamblul său consideră că Declarația de Pace și de Încetare a Războiului (DPCW) anunțată de HWPL, un grup de cooperare pentru pace, conține răspunsul la pace și îndeamnă la aplicarea rapidă a ceea ce este conținut în clauzele proiectului și la punerea în practică directă a acestuia. Întrucât solidaritatea și încurajarea femeilor sunt chei importante pentru realizarea păcii și pentru stabilirea legilor internaționale, rolul IWPG, care reunește femei din întreaga lume, este, în mod firesc, foarte important în realizarea păcii. Prin urmare, Adunarea Generală Anuală a Filialei Internaționale a IWPG din 2023 este foarte de crucială pentru realizarea unei păci durabile.

 

Între timp, printre sucursalele nou înființate se numără șase sucursale în cinci țări: Melbourne, Australia (director de sucursală Marjorie Rose Raimundo); Das es Salaam, Tanzania (director de sucursală Pendo Addie), Nairobi, Kenya (director de sucursală Sophie); Kampala, Uganda (director de sucursală Norris Linda Nakimbugwe); Mandalay (director de sucursală Khin Mu Mu Han) în Myanmar și Yangon (director de sucursală Crystal Po Gyaw).

 

Au fost selectate sucursalele remarcabile din fiecare categorie și fiecare a primit un premiu de

200.000 KRW și un certificat. Filiala indoneziană a fost selectată pentru cea mai mare acoperire mediatică. Regiunea globală 2 a fost selectată pentru Premiul de excelență globală și a primit un premiu de 500.000 KRW și un certificat.

 

Sărbătorind cea de-a 10-a Aniversare în acest an, IWPG face eforturi pentru a sprijini activitățile

de pace ale femeilor din întreaga lume în fiecare an, ridicând vântul păcii practice în întreaga lume.

Read more...

100 de ani de la adoptarea Constituției masonice din 1923 și 30 de ani de la reaprinderea Luminilor Marii Loji Naționale din România

Anul 2023 aduce cu sine o serie de aniversări în Francmasoneria română, pe care Marea Lojă Națională din România le onorează prin activități specifice și manifestări științifice și culturale.

 

Treptele succesive parcurse în devenirea ei suverană, au impus Francmasoneria nu doar ca martoră a înfăptuirii Statului nostru național de la 1859 la Iași, sau din 1918 la Alba Iulia, ci și în Lucrarea ridicării unei națiuni moderne, activă prin oameni politici de talia lui Mihail Kogălniceanu, Gheorghe Brătianu, Ion Ghika, Octavian Goga și a multor alți francmasoni care au dat națiunii personalități puternice.

 

După aprinderea Luminilor din anul 1880, cu acceptul regelui Ferdinand I, devenit Mare Protector, Marea Lojă Națională de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România renaște în 1923, regulară și suverană. Astfel, la 3 ianuarie 1923, a fost anunțată oficial redeschiderea Marii Loji Naționale din România, ca Mare Lojă regulară și suverană, de Rit Scoțian Antic și Acceptat.

 

La 20 decembrie 1937, dat fiind contextul istoric al momentului, s-a dispus închiderea Lojilor masonice în Regatul României.

 

După căderea regimului comunist, Marea Lojă Națională din România și-a reaprins Luminile la Conventul din 24 ianuarie 1993, ținut în sala Oglinzilor din Casa Vernescu. Mare Maestru a fost ales Prea Respectabilul Frate Nicolae „Nicu” Filip (2 septembrie 1914, Brașov - 11 iulie 2008, București). Între 1993 și 1995, a condus ca Mare Maestru, Marea Lojă Națională din România. I s-a acordat gradul 33 de către Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat al Jurisdicției Sud a S.U.A., în același an, 1993.

 

”Evenimentul de excepție pentru Francmasoneria română de acum 30 de ani, prin redeșteptarea masoneriei, a reușit să repună Marea Lojă Națională din România în dreptul ei legitim și istoric, deschizând drumul care continuă și astăzi sub conducerea Marelui Maestru, Prea Respectabilul Frate George Ivașcu” - afirmă istoricul Gheorghe Bichicean, Mare Purtător de Cuvânt al Marii Loji Naționale din România.                                                                                                                       

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686