Items filtered by date: Thursday, 19 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Premiile Gopo 2023: Filmele românești eligibile pentru marele trofeu

Peste 35 de lungmetraje, filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2022 îndeplinesc criteriile de eligibilitate și vor putea fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2023, cel mai important eveniment care celebrează și recompensează anual realizările cinematografiei românești. Filmele românești produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie, iar Gala Premiilor Gopo va avea loc în luna aprilie, la București.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc la această ediție filme prezentate și premiate în marile festivaluri, precum Metronom (r. Alexandru Belc), distins cu Premiul de Regie în secțiunea Un Certain Regard la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2022, Miracol (r. Bogdan George-Apetri), câștigător al premiului pentru Cel Mai Bun Film la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia 2021 și cu Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj la TIFF 2022 sau Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark), multi-premiat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2021. Eligibile pentru categorie sunt și filme care au marcat recorduri de spectatori în cinematografele din România în ultimul an precum Teambuilding (r. Matei Dima, Alex Coteț, Cosmin Nedelcu), Mirciulică (r. Cristian Ilișuan) sau Capra Cu Trei Iezi (r. Victor Canache), dar și documentare ca Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu) și Spioni de Ocazie (r. Oana Bujgoi Giurgiu).

 

Cine alege căștigătorii

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie de un juriu de preselecţie format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, partener al Premiilor Gopo încă din 2011. 

 

Gala Premiilor Gopo 2023 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications. 

 

Read more...

Viitoarea Bază sportivă Turda - investiție de 113,25 milioane lei

  • Published in Sport

Guvernul României a aprobat, în şedinţa sa de miercuri, o hotărâre prin care alocă 113 milioane de lei pentru construirea, la Turda, a unei săli de sport la standarde internţionale.

   HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Sală de sport competițională de nivel internațional, Bază sportivă Turda"

Actul normativ aprobă noii indicatori ai ”Sălii de sport competiționale de nivel internațional, Bază sportivă Turda”.

Valoarea totală a investiției se ridică la 113,25 milioane lei, iar durata rămasă de execuție este de 11 luni.

Astfel, suprafața construită se mărește de la 4.693,75 mp la 5.460,60 mp. Capacitatea totală de spectatori se reduce de la 3.320 locuri la 3.183 locuri. Diminuarea numărului de locuri a rezultat din necesitatea de a respecta dimensiunile scaunelor conform standardelor, precum și asigurarea  lojelor VIP. Din totalul numărului de locuri în tribune, un număr de 18 locuri sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. Totodată, se are in vedere optimizarea Instalației de nocturnă, conform cerințelor FIBA.

Finanțarea se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale municipiul Turda, județul Cluj, precum și din alte surse de finanțare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Informații suplimentare: Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Hotărârea Guvernului nr.602/2018, valoarea totală a investiției fiind de 78,756 milioane de lei, TVA inclus.

 

Read more...

Guvernul a aprobat modificări la Programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat miercuri o serie de modificări la Legea nr. 212/2022 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Astfel, pentru eficientizarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, prin actul normativ se propune încadrarea, în categoria cheltuielilor eligibile prin Program, și a cheltuielilor pentru elaborarea expertizelor tehnice, în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, pentru elaborarea auditului energetic și pentru elaborarea certificatului de performanță energetică după intervenţie.

Totodată, se elimină termenul de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru transmiterea solicitărilor de includere în Program și a aprobării listelor-sinteză cu obiectivele propuse spre finanțare prin raportare la creditele de angajament aprobate anual cu această destinație, prevăzute în legea bugetară anuală. Prin aceste modificări, beneficiarii au posibilitatea să transmită Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației solicitarea de includere în Program și necesarul de sume de la bugetul de stat, în orice moment, iar listele vor fi întocmite și aprobate/completate pe măsura constatării îndeplinirii cerințelor legale privind eligibilitatea includerii în Program. Pentru asigurarea predictibilității Programului, având în vedere că sesiunea privind depunerea cererilor de finanțare a început odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022, eliminarea obligativității aprobării listelor în limita creditelor de angajament va intra în vigoare la data de 1 august 2023.

Începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale, a precizat ministrul Cseke Attila, care a subliniat că Programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, și, în cadrul Programului, sunt incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale.

Obiectivul Programului îl constituie finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată în conformitate cu normativul Cod de proiectare seismică - Partea a III-a - Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data solicitării includerii în Program, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice.

Până în prezent, în cadrul platformei digitale investitii.mdlpa.ro, au fost primite 235 de cereri de finanțare, în valoare totală de peste 4,29 miliarde lei, din care 54 de unități de învățământ, 8 unități sanitare și 17 instituții culturale. Dintre cele 235 de cereri, 128 au fost depuse de autoritățile locale din municipiul București.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686