Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Saturday, 19 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Uniunea Europeană pune o primă frână GAZELOR DE ŞIST: cum vor avea ţăranii din Pungeşti un cuvânt de spus asupra proiectului Chevron

  Cu o săptămână înainte de "răscoala din Pungeşti", Vaslui, împotriva americanilor de la Chevron, Parlamentul European a votat un raport care, dacă ar fi adoptat şi de Consiliu, ar stabili primele reguli la nivel european pentru explorare şi extracţie prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor neconvenţionale, între care gazele şi petrolul de şist.
Mai exact, legislativul european a adoptat o propunere legislativă care ar modifica Directiva privind impactul asupra mediului (EIA) în vigoare, impunând studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică. Alte prevederi se referă la consultarea populaţiei europene în cazul acestor proiecte, publicarea anumitor informaţii despre ele de către companiile dezvoltatoare şi încearcă propunerea unor măsuri pentru a preveni conflictele de interese în acest domeniu. Concret, o companie precum Chevron nu va putea derula proiecte de explorare şi exploatare a gazelor de şist fără să vină mai întâi cu un studiu de impact asupra mediului şi fără să consulte populaţia din Pungeşti.
  "Practic, ceea ce s-a votat în Parlamentul European a fost modificarea unei Directive a UE cu scopul de a introduce proiectele de exploatare a gazelor de şist pe lista proiectelor care vor necesita studii de impact din punct de vedere al efectelor asupra mediului înconjurător. Parlamentul a votat că aceste studii vor trebui efectute a priori, precum şi caracterul de obligativitate al lor", a explicat pentru gândul Doru Franţescu, policy director al VoteWatch.eu, organizaţie care se ocupă cu monitorizarea Parlamentului şi a Consiliului UE.
  332 de eurodeputaţi au votat pentru raportul redactat de liberala Andrea Zanoni (Italia), în timp ce 311 au votat împotrivă şi alţi 14 s-au abţinut. Aceasta înseamnă că Zanoni a primit un mandat pentru a negocia în primă lectură modificarea Directivei 2011/92/EU în Consiliul de Miniştri şi pentru a ajunge la un text comun, care să devină lege europeană.
  Votul a avut, în cazul unor delegaţii, şi o puternică influenţă naţională. Spre exemplu, delegaţia social-democraţilor polonezi au votat împotriva obligativităţii studiilor de impact şi, deci, împotriva grupului lor politic. De cealaltă parte, membri ai PDL şi ai grupului PPE au votat pentru aceste studii şi împotriva direcţiei de vot a grupului lor politic, popularii europeni opunându-se acestei prevederi.
"Negocierile nu vor fi deloc uşoare, pentru că guvernele unor state care deţin rezerve substanţiale de gaze de şist, precum Polonia, sunt foarte reticiente privind impunerea unor norme europene care le-ar putea complica sau întârzia exploatarea acestor resurse", a punctat Doru Franţescu, expertul de la Bruxelles, adăugând că felul în care vor evolua prevederile acestui text legislativ european sunt importante, deoarece vor afecta şi situaţia din România şi politica noastră energetică pe termen lung.
  De cealaltă parte, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PDL, PPE) a comentat pentru gândul că raportul nu afectează cu nimic situaţia din România, pentru că în ţara noastră este oricum nevoie de aviz de mediu pentru explorare şi exploatare a hidrocarburilor neconvenţionale. Propunerea de modificare a Directivei EIA este doar un gest populist de partea legiuitorului european, ne-a declarat Marinescu. "Vin alegerile. Eu am văzut şi celălalt Parlament (legislatura anterioară, n.red.), dar nu era chiar aşa. Este populism! Dacă s-ar putea, oprim tot - energie atomică şi tot - , stingem lumina şi eventual ne mutăm în cort", a declarat europarlamentarul român, care consideră că "nu e normal să ai studii de mediu pentru tot".
  Marinescu a mai declarat că, în ceea ce priveşte amendamentele controversate supuse separat la vot, el s-a pronunţat pentru impunerea studiilor de mediu în cazul exploatării prin fracturare hidraulică, dar împotriva studiilor pentru explorare.
  “Revizuim această legislaţie cheie pentru a o alinia cu noile priorităţi ale Europei, cum ar fi solul, utilizarea resurselor şi protecţia biodiversităţii. Fracturarea hidraulică ridică anumite îngrijorări. Stabilim criterii clare pentru a evita conflictele de interese şi pentru a implica publicul", a spus raportorul Andrea Zanoni, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Directiva privind impactul asupra mediului (EIA) se aplică atât proiectelor private, cât şi celor publice.
  Scopul raportului votat de Parlament, susţinut de o coaliţie de centru-stânga, este, spun autorii săi, de a asigura un nivel ridicat de protecţie a mediului şi a sănătăţii publice, stabilind un nucleu de cerinţe minime la nivel european - lăsând, în acelaşi timp, multe aspecte importante la latitudinea statelor - pentru evaluarea efectelor anumitor proiecte asupra mediului, în conformitate cu Strategia Europa 2020.
  Legislaţia actuală reglementează doar proiectele de extracţie de gaze naturale cu un volum de cel puţin 500.000 de metri cubi pe zi. Prin comparaţie, raportul PE, construit de la propunerea Comisiei, vrea să acopere toate proiectele, dat fiind că, de regulă, exploatarea de şisturi se face într-un volum mai mic. Deputaţii europeni vor, în aceste condiţii, studii de impact obligatorii pentru toate explorările şi exploatările hidrocarburilor convenţionale, fie gaze şi petrol de şist, gaze de cărbune sau alte asemenea hidrocarburi, indiferent de cantitatea extrasă. Condiţia este ca metoda de explorare şi exploatare să fie tehnica de fracturare hidraulică. Aceiaşi europarlamentari propun şi măsuri de asigurare a informării şi consultării publicului pentru astfel de proiecte.
Principalele neajunsuri identificate de europarlamentari în legislaţia europeană de mediu în vigoare se referă la trei mai capitole: procedura de evaluare a proiectelor, calitatea studiilor de mediu şi neconcordanţele din cursul evaluărilor de impact sau în raport cu alte prevederi legislative.
  Anul trecut, Comisia Europeană declara pentru gândul, în contextul protestelor din România privind explorările Chevron, că este prea devreme pentru a avea un cadrul legislativ privind şisturile în Europa. Janez Potočnik, comisarul european pentru Mediu, aştepta, la acea vreme, să vadă în ce direcţie merg planurile de exploatare a gazelor de şist în Europa pentru a se putea pronunţa pe acest subiect, a declarat pentru gândul purtătorul acestuia de cuvânt, Joe Hennon.
  "Gazele de şist nu sunt bune sau rele. Deocamdată, sunt un lucru destul de nou, iar oamenii încă evaluează efectele asupra mediului, avantajele şi aşa mai departe", a afirmat reprezentantul comisarului Potočnik. "Pentru moment, (exploatarea, n.red.) rămâne doar la latitudinea statelor membre. La fel ca în cazul altor resurse, trebuie se respecte legile de mediu, care sunt aceleaşi. Pentru moment, suntem mulţumiţi că aceste legi se respectă", a mai declarat pentru gândul Joe Hennon.
  La finele anului trecut, Parlamentul European a dezbătut şi supus la vot două propuneri de rezoluţie despre gazele de şist - una despre efectele industriale (raportor Niki Tzavela), alta despre impactul asupra mediului. Textele au fost nelegislative (UE nici nu are cum să impună legi energetice statelor membre) şi au trecut cu majorităţi confortabile. După ce au fost votate separat şi respinse mai toate amendamentele-cheie, însă, care cereau, de exemplu, o infrastructură adecvată explorării şi exploatării gazelor de şist, au rămas doar "scheletele" acestor rezoluţii, fără nimic substanţial.
Sursa: www.gandul.info

Read more...

OMS: Aerul pe care îl respirăm ne poate îmbolnăvi de cancer

  Aerul pe care îl respirăm ne poate îmbolnăvi de cancer, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aceasta a inclus poluarea atmosferică în categoria factorilor cancerigeni. Potrivit specialiştilor, aerul este contaminat cu substanţe care contribuie la declanşarea bolii.
  Numai în anul 2010, peste 220 de mii de persoane au murit din cauza cancerului pulmonar asociat cu poluarea atmosferică, arată datele oficiale.
Experţii internaţionali spun că au suficiente dovezi că poluarea cauzează cancer pulmonar şi că există şi un risc ridicat de cancer al vezicii urinare, din acelaşi motiv.   Poluarea atmosferică este cauzată, la rândul ei, de microparticule provenite din arderea carburanţilor fosili, folosiţi mai ales în transport şi industrie.
Sursa: www.realitatea.net

Read more...

SCHIMBARE RADICALĂ la penalitățile datorate statului. Cum se calculează

  Legea nr. 267/2013 privind aprobarea OUG nr. 50/2013 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 634 din 14 octombrie 2013, scrie avocatura.net, care prezintă Noul regim al penalitatilor de intarziere, precum si celelalte noutati.
  OUG nr. 50/2013 a modificat Codul de procedura fiscala in luna iunie si a intrat in vigoare, insa pentru a-si putea produce in continuare efectele juridice ea trebuia aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei.
Odata cu indeplinirea acestei proceduri legislative, reglementarile introduse in Codul de procedura fiscala prin OUG 50/2013 se pot aplica in continuare in forma in care au fost stabilite de Guvern, parlamentarii neaducand niciun amendament la forma initiala a ordonantei de urgenta, scrie  avocatura.net
  Una dintre cele mai importante reglementari a fost cea referitoare la penalitatile de intarziere, care au inceput sa fie calculate diferit de la 1 iulie.Î
  Potrivit actului normativ, contribuabilii achita, incepand din iulie, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce ar insemna o penalitate de 7,3% anual.
  Noile prevederi din Codul de procedura fiscala, aprobate acum prin lege, stabilesc ca penalitatile de intarziere vor avea caracter sanctionatoriu si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
  Pana in iulie, nivelul penalitatii de intarziere era calculat in functie de perioada de intarziere astfel:
daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;
daca stingerea se realizeaza in intervalul dintre a 31-a zi si a 90-a zi de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;
daca stingerea se realizeaza dupa a 91-a zi de la scadenta,  nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.
Noile reguli au intrat in vigoare la 1 iulie 2013, fiind aplicabile obligatiilor de plata scadente dupa data de 1 iulie 2013.
  ”Pentru obligatiile de plata cu scadenta pana la data de 1 iulie 2013 care se sting dupa aceasta data, se aplica nivelul de penalitate de intarziere potrivit legislatiei in vigoare pana la data de 1 iulie 2013”, se mai arata in OUG nr. 50/2013.
Sursa: www.capital.ro

Read more...

MIHAELA RĂDULESCU a prevestit PROBLEMELE LUI ELAN SCHWARTZENBERG, acum patru ani.

  Procurorii DNA au făcut, luni, percheziţii la mai multe imobile aparţinându-i fratelui lui Elan Schwartzenberg, într-un caz de trafic de influenţă şi spălare de bani de peste un milion de euro. Probleme au şi alţi apropiaţi ai omului de afaceri, printre care Monica Hoffman şi Maricel Păcuraru, iar în acest context declaraţiile făcute de realizatoarea TV Mihaela Rădulescu despre fostul ei soţ, acum doi ani, sunt foarte interesante.
  După divorţ, în martie 2009, Mihaela a trimis o scrisoare deschisă în care făcea mai multe dezvăluiri despre Elan Schwartzenberg şi activitatea sa profesională.
  "Îl veţi regăsi (n.r. - pe Elan Schwartzenberg) bine ascuns, deci trebuie să căutaţi bine, în toate campaniile electorale, când de-o parte, când de cealaltă, îl veţi regăsi în off-shore-uri îndepărtate. În terenuri dintre cele mai disputate şi chiar drept puşculiţă pentru banii unor grei politicieni din ţara asta fără stăpân. Am fugit de un soţ care mă înşela şi care începuse să trăiască cum trăiesc mai toţi milionarii cu bani făcuţi peste noapte - şmechereşte, în orgii sexuale şi financiare", scria Mihaela Rădulescu în scrisoarea citată de Evenimentul Zilei, pentru care şi-a cerut apoi scuze public.
  "Nu mai deţine aproape nimic, nu pentru că ar fi dat faliment, ci pentru că a avut perversitatea de a trece mai tot pe numele angajaţilor, fratelui, prietenilor buni", adăuga Mihaela, potrivit ediţiei tipărite a cotidianului Evenimentul Zilei.
  Nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg şi Monica Hoffman - fratele şi o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmărite penal pentru infracţiuni ce au avut ca scop influenţarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA şi preluarea acesteia, potrivit DNA.
  Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează, într-un comunicat remis luni seară, că până în acest moment al cercetărilor din acest dosar, s-a început urmărirea penală faţă de Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe şi Carmen Stăncescu, referitor la "implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracţiunilor de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată".
Sursa: www. libertatea.ro

Read more...

Comenzi pe care cainele tau ar trebui sa le stie!

  • Published in Monden

  Acum ca esti fericitul stapan al unui caine pe care ti-l doreai de mic, ai cateva responsabilitati. Pe langa hranirea si ingrijirea corespunzatoare a micutului tau prieten, sunt necesare si cateva trucuri de dresaj. Un caine dresat nu numai ca este mai ascultator, insa il vei putea feri impotriva anumitor pericole si iti poate face viata mai usoara.
  Insa pentru ca patrupedul tau sa invete comenzile despre care vom vorbi in continuare, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare sau sa ceri ajutorul unui dresor profesionist. Iata cateva comenzi pe care cainele tau ar trebui sa le stie!
  NU. Este una dintre cele mai usoare comenzi si prima pe care cainele tau trebuie sa o invete. In acest fel va stii cand nu are voie sa faca ceva, cum ar fi sa rontaie mobila sau papucii tai preferati. In mod normal, la auzul unui NU hotarat din partea ta, cainele ar trebui sa se opreasca din orice face.
  Stai. Din nou o comanda destul de usoara, care iti va invata patrupedul sa stea cuminte chiar daca tu te indepartezi cativa metri de el. Este o comanda foarte importanta deoarece atunci cand ii spui sa stea, ar trebui sa se opreasca si se “incremeneasca”. In acest fel ai putea preveni chiar si accidentarea animalului atunci cand vrea sa treaca strada.
  La pas. Un caine calm, docil si ascultator va cunoaste intotdeauna comanda “la pas”, adica mersul pe langa stapan, in acelasi ritm. Chiar daca este o comanda usor mai grea de invatat, mai ales daca patrupedului nu ii place lesa sau smuceste la inceput, orice caine ar trebui sa o cunoasca. In acest fel il vei putea plimba prin parc fara sa iti fie teama ca fuge sau se indeparteaza foarte mult de tine.
  Sa isi cunoasca numele. Vei rade, insa chiar daca prietenul tau cel mai bun cu patru picioare stie ca pe el il chemi atunci cand strigi “Grivei!”, este posibil sa nu aiba chef sa te asculte. Sunt foarte multi caini, care uita cine este stapanul haitei (tu ar trebui sa fii acela) si care ignora pur si simplu atunci cand il strigi si il chemi la tine. Este foarte important ca animalul sa lase balta orice face si sa vina atunci cand este strigat.
  Sa nu accepte mancare de la straini. Este una dintre cele mai importante comenzi de dresaj pe care cainele tau le-ar putea invata. Chiar daca este o adevarata provocare sa faci un caine sa nu ia in gura mancarea pe care o gaseste pe jos sau care ii este oferita de persoane straine, acest lucru l-ar putea salva, deoarece sunt foarte multi oameni care pur si simplu ar otravi un caine. Invata-ti cainele ca are mereu hrana acasa si ca are voie sa ia mancare de la altcineva doar cu acordul tau. I-ar putea salva viata!
Sursa:reginele.ro

Read more...

Codul Rutier, varianta Ponta. Amenda maximă este de 9.600 de lei, iar alcoolemia permisă la volan este de 0,15 în aerul expirat

  Guvernul a trimis astăzi la Parlament proiectul de lege pentru modificarea Codului Rutier, evitând astfel să îşi asume răspunderea printr-o ordonanţă de urgenţă şi lăsând la voia parlamentarilor să modifice cum vor legea. Iniţial, varianta propusă de   Ministerul Afacerilor Interne (MAI) conţinea pedepse drastice pentru şoferii care încălcau grav regulile de circulaţie, amenzile putând să ajungă la un maximum de 16.000 de lei (peste 3.500 de euro), iar perioada de suspendarea carnetului
Varianta Codului Rutier trimisă astăzi de Guvern către Parlament a îmblânzit sancţiunile: amenzile maxime pentru şoferi pot ajunge la maximum 9.600 de lei, iar carnetul poate fi suspendat cel mult doi ani. Pe de altă parte, sunt introduse pedepse drastice pentru şoferii recidivişti: dacă într-o perioadă de 3 ani de la suspendarea carnetului aceştia comit aceeaşi abatere de la lege, carnetul li se suspendă pe o perioadă dublă.
  De asemenea, perioada de graţie pentru şoferii care nu îşi plătesc amenzile a fost extinsă de la 30 de zile la minimum 45 de zile, termen după care rămân fără carnet. Guvernul a limitat de asemenea metoda de a scăpa de amendă sau suspendarea carnetului, prin contestarea în instanţă a procesului verbal: contestarea nu mai suspendă sancţiunea Poliţiei.
  Cea mai importantă modificare a Codului Rutier se referă la legalizarea alcoolemiei la volan, măsură care scoate România din rândul ţărilor cu politica de „toleranţă zero” pentru alcool la volan, în condiţiile în care România ocupă locul 6 în Europa la morţi în accidente rutiere, din cauza alcoolului.
  Guvernul propune astfel ca alcoolemia permisă la volan să fie cel mult 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat şi de 0,20 g/l alcool pur în sânge. Şoferii prinşi cu o alcoolemie cuprinsă între 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,20 - 0,50 g/l alcool pur în sânge plătesc însă scump: amendă cuprinsă între 1.680 de lei şi 4.000 de lei, precum şi suspendarea carnetului pe o perioadă de 6 luni.
Şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 1 la 5 ani.
  Noul Cod Rutier mai prevede, printre măsurile privind alcoolemia, că şoferii prinşi cu o alcoolemie de maximum 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat să poată solicita Poliţiei prelevarea de probe biologice, care să stabilească alcoolemia din sânge. Şoferii cu o alcoolemie peste pragul de 0,25 sunt însă obligaţi să meargă cu autorităţile pentru a li se recolta astfel de probe, la fel ca şi cei prinşi sub influenţa drogurilor.
  Noile amenzi: cât te costă dacă nu porţi centura sau dacă treci pe roşu
Chiar dacă amenzile propuse iniţial au fost îmblânzite, nivelul acestora pentru abaterile grave, considerate de Poliţie ca principale cauze ale accidentelor rutiere, rămâne destul de ridicat.
  Astfel, şoferii care nu poartă centura de siguranţă, precum şi motocicliştii sau mopediştii care nu poartă căşti de protecţie vor primi amenzi între 320 şi 400 de lei.
  Şoferii care trec pe roşu, depăşesc neregulamentar sau nu cedează prioritatea şi în urma acestor fapte seproduce un accident cu avarii, precum şi depăşirea vitezei legale cu 51-60 km/h, vor fi sancţionaţi cu amendă între 720 şi 1.600 de lei, precum şi suspendarea carnetului pe 3 luni.
  Amendă cuprinsă între 1.680 de lei şi 4.000 de lei, precum şi suspendarea carnetului pe 6 luni sunt pedepsele pentru următoarele abateri: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată (cu bariere, cu semnale luminoase, semnalizată simplu); conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia; depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 km/h; conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,20 - 0,50 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat; conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată.
  Sancţiuni şi mai mari sunt prevăzute pentru şoferii care comit abaterile prezentate în paragraful de mai sus, dar în urma cărora are loc şi un accident rutier soldat doar cu pagube materiale: amendă între 4.080 de lei şi 9.600 de lei, precum şi suspendarea permisului pe 1 an.
  Pedepsele cele mai mari se dau şoferilor care comit accidente mortale, chiar dacă judecătorii sau procurorii decid neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală. Astfel, carnetul se suspendă 1 an în cazul şoferilor care comit accidente soldate cu vătămarea sau decesul unei persoane.
  Carnetul se suspendă pentru o perioadă de 2 ani în cazul şoferilor care produc accidente soldate cu vătămarea sau decesul unei persoane, dacă acesta s-a produs în urma conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerii unui autovehicul pe contrasensul autostrăzii, depăşirii cu mai mult de 60 km/h a vitezei legale sau nerespectării regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată.
  Carnetul se mai poate suspenda şi pentru 4 luni când fapta conducătorului auto a fost şi urmărită penal ca infracţiune, iar judecătorul sau procurorul au dispus şi sancţiune administrativă pe lângă amendă.
  Şoferii care încalcă legea în mod repetat sunt cei mai dur pedepsiţi, în varianta guvernamentală a Codului Rutier. Aceştia au o perioadă de graţie de 3 ani, în care dacă repetă abaterea pentru care le-a fost suspendat carnetul, pedeapsa se dublează. Astfel, perioada maximă a suspendării permisului poate ajunge şi la 4 ani.
„În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârşeşte, într-un interval de 3 ani de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule aplicată pentru săvârşirea uneia din faptele pentru care se suspendă carnetul, perioada de suspendare a carnetului se dublează”, arată textul proiectului de lege.
  Atunci când suspendarea permisului depăşeşte efectiv 3 ani, şoferul este obligat să dea un test medical şi să dea din nou examenul auto, atât proba practică, cât şi cea teoretică, pentru a avea din nou carnet.
  Carnetul se suspendă dacă nu plăteşti amenda în termen de cel puţin 45 de zile
Guvernul a păstrat în proiectul de lege prevederea ca şoferii care nu îşi plătesc amenzile să rămână fără carnet, însă a mărit perioada de graţie pentru aceştia, de la termenul iniţial de 30 de zile.
  Astfel, şoferii au la dispoziţie 30 de zile să îşi plătească amenda, de la data emiterii procesului verbal de constatare a contravenţiei. Când acest termen expiră, şeful Poliţiei Rutiere din judeţul unde a fost prins şoferul are la dispoziţie 5 zile să dispună suspendarea carnetului. Suspendarea devine însă efectivă abia la 15 zile de la data comunicării prin poştă a acestei decizii, în cazul şoferilor români. Şoferii străini care intră în această procedură au la dispoziţie 60 de zile să dovedească faptul că şi-au plătit amenda.
  Amenzile plătite de şoferi se vor vărsa într-un cont unic la nivel naţional, deschis la Trezoreria statului. Sumele vor fi apoi distribuite la bugetele localităţilor pe raza cărora au fost constatate abaterile de la lege. Sumele provenite de la şoferii străini vor fi trimise la bugetul naţional. Procedura urmează să fie stabilită prin ordin comun al miniştrilor de Interne şi de Finanţe.
  Guvernul a ales de asemenea să limiteze şoferilor români dreptul de a evita o sancţiune rutieră prin contestarea în instanţă a procesului verbal al Poliţiei.
  Astfel, contestarea în instanţă nu mai presupune suspendarea sancţiunii – fie amendă sau suspendarea permisului, până la decizia finală şi definitivă a unui judecător. Acest drept poate fi acordat doar „în cazuri justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente”, de către judecător, iar decizia acestuia poate fi atacată în maximum 5 zile.
O altă prevedere a noului Cod Rutier priveşte limitele minime de viteză din România. Astfel, acestea nu pot fi mai mici de 30 km/h în localitate şi de 50 km/h în afara localităţii, şi pot fi impuse numai pe drumurile cu o singură bandă pe sens.
Sursa: www.gandul.info

Read more...

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat prospectul de ofertă publică secundară inițială de vânzare de acțiuni ROMGAZ

  Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat, în ședința din 18 octombrie 2013, prospectul de ofertă publică secundară inițială de vânzare de acțiuni (sub formă de acțiuni și certificate globale de depozit) pentru Societatatea Națională de Gaze Naturale ROMGAZ Mediaș.
  Viza de aprobare aplicată pe Prospect nu are valoare de garanție și nici nu reprezintă o altă formă de apreciere a Autorității de Supraveghere Financiară cu privire la oportunitatea, avantajele sau dezavantajele, profitul ori riscurile pe care le-ar putea prezenta tranzacțiile ce urmează a fi încheiate prin acceptarea ofertei publice obiect al deciziei de aprobare. Decizia de aprobare certifică numai regularitatea Prospectului în privința exigențelor legii și ale normelor adoptate în aplicarea acesteia.

Read more...

Bancomatele viitorului. Nu vei mai avea nevoie de card

  Bancomate care vor permite emiterea de bani fără card vor fi introduse, în viitorul apropiat, în Statele Unite.
  Noile bancomate vor permite clienţilor să scoată bani cu ajutorul unei aplicaţii pentru smartphone-uri. Retragerea unei sume de bani se va putea face în mai puţin de 9 secunde, faţă de 40 de secunde, cât durează în prezent prin intermediul cardurilor.
  Trei bănci, Wintrust, BMO Harris şi City National intenţionează să introducă astfel de bancomate până la finele anului 2014. Mary Monahan de la Javelin Strategy & Research a declarat pentru CNN că tranzacţiile prin intermediul telefonului mobil vor fi mai sigure decât cele bazate pe card. Hoţii nu vor mai putea filma numărul cardului sau codul PIN, aşa cum procedează în prezent, potrivit lui Monahan.
  Clienţii care vor să scoată bani de la un astfel de bancomat trebuie să facă o cerere cu 24 de ore înainte să ajungă la ATM, iar apoi trebuie să scaneze un cod QR de pe ecranul bancomatului. Băncile au anunţat că au testat deja tehnologia cu succes. Folosind această tehnologie băncile vor să atragă clienţi noi din rândul tinerilor.
Sursa: www.capital.ro

Read more...

Cum se mentin vedetele de la “Dansez”!

  • Published in Monden

  Antrenamentele grele din cadrul emisiunii “Dansez pentru tine” duc vedetele la capatul puterilor. Pentru a indeplini dorintele partenerilor, Ilinca Vandici, Sore, Ruby si Elena Ionescu trec prin antrenamente infernale. Iata cum se mentin insa vedetele.
  „Mănânc pui la grătar cu orez şi salată verde sau peşte cu cartofi natur sau muşchi de porc şi legume la grătar. În rest, ronţăi migdale, alune, seminţe de in, mere, nectarine, portocale. Iau multivitamine, aspirină efervescentă şi beau cât mai multe ceaiuri cu miere şi lămâie. Nu am febră musculară, dar am făcut o întindere la piciorul drept, acum, cu o zi înainte de concurs… Nu am slăbit deloc, mă hrănesc sănătos, la ore fixe”, a spus, pentru Click!, Ilinca Vandici.
  „La început a fost foarte greu. Mă dureau braţele atât de tare, încât era un efort în plus să ţin microfonul în mână în timpul concertelor. Acum am intrat într-un ritm, durerile musculare nu mai sunt aşa de mari. Mă tem să nu alunec pe ring sau să mă accidentez. Apoi, mă mai gândesc să nu ratez cumva vreo mişcare din cauza faptului că mă sperie alunecatul. «Dansez pentru tine» e cea mai bună cură de slăbire! Până acum am dat jos 3 kilograme. Pe lângă asta, forma mea fizică s-a îmbunătăţit vizibil“ a spus Elena Ionescu, solista trupei Mandinga, pentru Click!
  „Nu prea apuc să mănânc organizat, pentru că repet de la 08.00 dimineaţa până la 21.00 seara. Febra musculară îmi dă serioase bătăi de cap, dar cel mai tare mă dor tălpile. Încă nu am luat vitamine şi mănânc aceleaşi lucruri ca şi până acum. Atunci când prind însă un moment în care pot să dorm, dorm oriunde, nu contează unde mă aflu”, a mărturisit Ruby, pentru Click!
  „Mama ne aduce un coş cu de toate în fiecare zi, vrea să mâncăm sănătos şi mult! Deşi am mâncat mai mult ca niciodată, am slăbit 3 kg de când am început. Febră musculară am avut în primele zile, însă acum am doar mici dureri de spate, de pe urma prizelor spectaculoase, însă în rest sunt bine, hotărâtă să-l ajut pe Dark, partenerul meu. Frică nu îmi mai e, Bogdan Boantă mi-a demonstrat că nu există limite” povesteste Sore pentru Click.
Sursa:reginele.ro

Read more...

Astăzi şi mâine: “Alba Motor Challenge” 2013, pe traseul de la Straja

  • Published in Sport

  Astăzi şi mâine se desfăşoară ultima etapă a Campionatului Naţional de Viteză în Coastă, “ Alba Motor Challenge”, la care s-au înscris 51 de concurenţi. Etapa de la Straja, se află la a 9-a ediţie şi este organizată de Clubul Sportiv Autosport Fair Play, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi sub patronajul Federaţiei Române de Automobilism Sportiv.
   Datorită acestei întreceri sportive, circulaţia rutieră pe DJ107, între Hăpria şi Berghin va fi închisă între orele  8.00 şi 18.00, atât sâmbătă, 19 octombrie, cât și duminică, 20 octombrie. Etapa de viteză în coastă din Alba se desfășoară pe DJ107, având linia de start trasată în dreptul indicatorului de ieșire din localitatea Hăpria, iar sosirea la intersecția cu drumul către localitatea Straja + 200 m.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686