Logo
Print this page

Cele Mai Bine Cotate Parcuri și Grădini Publice din România

Cele Mai Bine Cotate Parcuri și Grădini Publice din România

Luna mai este momentul ideal pentru a te bucura de frumusețea parcurilor și grădinilor publice. Aceste oaze de verdeață și liniște reprezintă destinații preferate pentru toți cei în căutarea unei evadări din agitația urbană, pentru a se bucura de o plimbare, pentru un picnic sau pentru a se dedica activităților fizice și recreative.

Pentru cei mici, parcurile oferă un spațiu vital pentru joacă, interacțiune socială și explorare. Ele sunt adevărate laboratoare în aer liber pentru copii, unde pot explora natura, flora și fauna. De asemenea, multe parcuri oferă locuri de joacă special amenajate, ideale pentru copii pentru a se elibera de energie și a se distra într-un mod sigur.

Dar care sunt cele mai frumoase parcuri și grădini publice din țară? Echipa noastră a întocmit un clasament cu cele mai bine cotate parcuri și grădini publice din țara noastră pe baza datelor disponibile în Google Maps.

Google Maps a acumulat peste un milion de recenzii pentru parcurile și grădinile publice din România. Clasamentul întocmit de noi ia în calcul parcurile și grădinile publice care au acumulat cel puțin 1000 de recenzii de-a lungul anilor și care au obținut cele mai mari evaluări medii ale recenziilor. Acolo unde mediile recenziilor parcurilor au fost la egalitate, am prioritizat parcul care a adunat cele mai multe recenzii.

Made with Flourish

Cele mai bine cotate parcuri se află în marile orașe ale țării – Iași, Timișoara, București, Cluj-Napoca, Sibiu și Craiova. Dintre acestea, două parcuri – Grădina Publică Palas din Iași și Iulius Gardens din Timișoara -au reușit să obțină un rating excelent de 4,8, dintr-un maximum de 5.

O supriză foarte placută o reprezintă parcurile din orașe mici sau mijlocii precum BlajCareiCâmpinaSlănic Moldova sau Sinaia care au atras foarte multe aprecieri din partea vizitatorilor și se situează printre cele mai frumoase și bine îngrijite parcuri din România.

Mai jos găsiți lista completă a celor mai bine cotate parcuri și grădini publice din țară.

1. Grădina Publică Palas, Iași

Rating: 4,8
Număr de recenzii: 10229

 Gradină Publica Palas IasiCredit poza: Zona Ozona, Google Maps

Grădina Publică Palas este o bijuterie situată în inima orașului Iași, oferind o oază de verdeață și frumusețe într-un mediu urban.

Cu numeroase locuri cu umbră, vizitatorii se pot bucura de momente de liniște și răcoare în timp ce admiră vegetația bogată și frumoasă. O fantână arteziană și esplanada cu scări de urcare spre Palatul Culturii adaugă un plus de farmec și oferă oportunități excelente pentru fotografii spectaculoase.

Restaurantele și terasele elegante din apropiere oferă posibilitatea de a savura o masă delicioasă în timp ce vă bucurați de peisajul încântător. Separeurile discrete și prețurile accesibile adaugă un plus de confort și satisfacție pentru vizitatori.

Atât vara, cât și primăvara devreme, grădina își păstrează frumusețea și este întotdeauna bine îngrijită și curată.

2. Iulius Gardens, Timișoara

Rating: 4,8
Număr de recenzii: 1715

Iulius Gardens TimisoaraCredit poza: AUDIGY, Google Maps

Iulius Gardens este unul dintre cele mai frumoase și bine îngrijite spații verzi din Timișoara, amenajat într-un mod unic, deasupra parcării subterane din cadrul complexului Iulius Mall.

Pe lângă vegetație, parcul oferă și alte atracții, cum ar fi: un carusel dublu pentru copii, un lac pitoresc, alei de promenade cu muzică de relaxare și zone de relaxare pe gazon unde vizitatorii se pot întinde și se pot bucura de priveliște sau de o carte.

Un loc cu adevărat frumos unde poți sta afară, să te bucuri de aer curat și de iarbă verde, să mănânci ceva sau pur și simplu să te bucuri de împrejurimi.

3. Parcul Alexandru Ioan Cuza (I.O.R.), București

Rating: 4,7
Număr de recenzii: 29562

Alexandru Ioan Cuza Park BucurestiCredit poza: Laura Dimcea, Google Maps

Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3, cunoscut și drept Parcul Titan sau Parcul IOR, este cel mai bine cotat parc din București si al treilea cel mai bine cotat parc din țară. Parcul este unul dintre cele mai mari parcuri din capitală, are o suprafață de 85 de hectare, fiind al doilea ca mărime din București.

Un punct de atracție al parcului îl reprezintă lacul care oferă posibilitatea de a vă plimba cu vaporașul, hidrobicicleta sau chiar cu o lebădă gigantică. De asemenea, lacul reprezintă un refugiu pentru multe rațe, lebede, lișițe, broaște țestoase, pescăruși și alte specii de păsări și animale care pot fi văzute pe lac, spre încântarea celor mici.

În parc, veți găsi multe oaze de liniște, locuri de joacă pentru copii, iar dacă sunteți un pasionat de fotografie sau un iubitor al animalelor, veți avea multe subiecte de capturat în imagini. Parcul găzduiește săptămânal târguri și concerte, iar în serile de weekend muzica poate fi auzită în parc, fie de la scena din apropierea lacului, fie de la restaurantul Taverna Racilor, aflat la intrarea din Bulevardul Liviu Rebreanu.

Aici puteți găsi și terase pentru a vă opri să beți sau să mâncați ceva, iar dacă sunteți pasionat de filme, puteți viziona filme în aer liber. Aerul proaspăt și curat din parc vă face să vă simțiți departe de agitația orașului, oferindu-vă un sentiment de liniște și relaxare.

4. Parcul Central Simion Bărnuțiu, Cluj

Rating: 4,7
Număr de recenzii: 20538

Parcul Central Simion Bărnuțiu ClujCredit poză: Dan Oleynik, Google Maps;

Parcul Central „Simion Bărnuțiu” (Parcul Mare) este situat în centrul orașului Cluj-Napoca și este cel mai popular parc din oraș.

Parcul oferă o varietate de activități pentru vizitatori. Există o zonă de joacă pentru copii, o pistă de biciclete, terenuri de baschet și zone speciale pentru hamace. O atracție principală a parcului este lacul Chios, pe care te poți plimba cu hidrobicicleta. În Parcul Central se află clădirea vechiului Casino, care găzduiește frecvent expoziții si evenimente culturale.

În timpul verii, parcul devine locul preferat al clujenilor pentru că aici se organizează concerte live, spectacole de teatru în aer liber și festivaluri. Copiii se pot bucura în fiecare weekend de zone de joacă și activități special create pentru ei.

5. Dumbrava Sibiului, Sibiu

Rating: 4,7
Număr de recenzii: 20538

 Dumbrava Sibiului, SibiuCredit poză: Sorin Moldovan, Google Maps;

Dumbrava Sibiului ocupă un loc special în inima sibienilor. Parcul, care este încadrat drept rezervație naturală, este situat în partea de vest a orașului și se întinde pe o suprafață generoasă de aproximativ 900 de hectare.

În Dumbrava Sibiului veți găsi o varietate de activități de agrement, inclusiv o grădină zoologică, o zonă de agrement cu lacuri, un parc de aventură pentru copii și adulți, un teren de minigolf, un teren de fotbal și multe alte facilități sportive.

Principalul punct de atracție al parcului este Muzeul ASTRA, unul dintre cele mai frumoase muzee din țară și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Muzeul prezintă arhitectura și tradițiile locale din majoritatea regiunilor din țară și puteți admira case tradiționale, biserici, mori de apă si de vânt, precum și o colecție impresionantă de obiecte tradiționale de uz casnic și instrumente meșteșugărești.

Pe lângă Parcul Astra, Pădurea Dumbrava reprezintă o altă atracție a parcului unde puteți descoperi diverse specii de arbori și arbuști, dar și multe specii locale de flori.

6. Parcul Nicolae Romanescu, Craiova

Rating: 4,7
Număr de recenzii: 15508

Parcul Nicolae RomanescuCredit poza: Ionut Lucian Vilca, Google Maps;

Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova este unul dintre cele mai mari parcuri din Europa de Est și al treilea ca mărime în Europa, fiind unul din principalele puncte de atracție ale Craiovei. Parcul are o suprafață totală de aproape 100 de hectare, iar lacul din interiorul parcului are o suprafață de aproximativ 4 hectare.

Aici puteți vedea Castelul Fermecat și Podul Suspendat, care au peste 100 de ani vechime, Lacul Mare și pârâul Fetsey cu sirenele sale fermecătoare.

În incinta parcului se află și un mic zoo, pe care îl puteți vizita gratuit. De asemenea, parcul este dotat cu o serie de facilități, precum piste de alergare și ciclism, terenuri de sport, zone de picnic și locuri de joacă pentru copii. Puteți servi o cafea pe terasa de lângă debarcader, sau puteți mânca pe terasa din mijlocul parcului.

7. Parcul Dimitrie Ghica, Sinaia

Rating: 4,7
Număr de recenzii: 14015

Parcul Dimitrie Ghica SinaiaCredit poza: Ionel Ivan, Google Maps;

Parcul este situat în centrul Sinaiei și este un loc minunat pentru relaxare, unde vă puteți bucura de cântecul păsărilor și, dacă aveți noroc, veți întâlni veverițele negre extrem de prietenoase cu trecătorii.

Printre atracțiile parcului se numără aleile frumos amenajate, lacul pitoresc și podul de lemn care leagă cele două maluri ale acestuia. Peisajul este înfrumusețat cu numeroase specii de plante și copaci, iar în sezonul cald, florile colorate și ierburile înalte aduc o notă de prospețime și parfum în aer. De asemenea, există o zonă de joacă frumoasă pentru copii cu o tiroliană și este un loc perfect pentru a savura un kurtos kolacs.

Odată cu renovarea parcului, a fost restaurată şi banca regalǎ care face parte din cele cinci bǎnci regale construite în anul 1905, pe vremea Regelui Carol I, inscripţionarea pe speteazǎ indicând anul construcţiei. Parcul gǎzduieşte pe aleea principală Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi şi frumoasa clǎdire a Cazinoului Sinaia, transformat recent în Centrul Internaţional de Conferinţe, unde periodic se organizeazǎ târguri şi expoziţii.

8. Parcul Copou, Iași

Rating: 4,7
Număr de recenzii: 9203

Gradina CopouCredit poza: Rahaf Ali, Google Maps;

Parcul Copou (sau Grădina Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului și are o suprafață de aproximativ 10 hectare.

Parcul este considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri din România, o oază de relaxare, liniște și pace. Este situat în apropierea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a altor clădiri istorice, și este cunoscut pentru Teiul lui Mihai Eminescu, un simbol al orașului și Obeliscul cu Lei.

Pe lângă istorie și frumusețe naturală, parcul găzduiește frecvent evenimente culturale, muzicale și activități distractive. ”A urca Copoul” reprezintă în sine o experiență, deoarece, la pas, puteți simți pulsul orașului, bucurându-vă de cât de frumos și special este Iașiul.

9. Parcul Iulius, Cluj

Rating: 4,7
Număr de recenzii: 5434

Parc Iulius din Cluj-Napoca este un mic parc, foarte cochet și bine întreținut , și un loc extrem de animat unde vizitatorii se pot relaxa și bucura de frumusețea naturii și a lacului.

Lacul este unul dintre punctele de atracție ale parcului, unde puteți admira rațele sălbatice si face o scurtă plimbare cu barca. Veți găsi bănci dispuse prin parc și zone umbrite, unde puteți savura o gustare sau o cafea, în timp ce vă bucurați de razele soarelui.

De-a lungul anului, aici se organizează concerte, spectacole, festivaluri, activități sportive care aduc în grădină un aer vibrant și animat.

10. Parcul Coloanei Infinitului, Târgu Jiu

Rating: 4,7
Număr de recenzii: 5136

Parcul Coloanei InfinituluiCredit poza: Sergiu Dragoi, Google Maps

Parcul Coloanei Infinitului din Târgu Jiu reprezintă un loc emblematic și impresionant, care găzduiește una dintre cele mai renumite opere ale sculptorului român Constantin Brâncuși. Situat în orașul natal al artistului, acest parc este o destinație deosebită pentru iubitorii de artă și pentru cei care caută o experiență culturală unică.

Înconjurată de o alee circulară și de vegetație abundentă, Coloana Infinitului se încadrează perfect în frumusețea naturală a parcului. Aleile pietruite te conduc prin verdeața parcului, oferindu-ți ocazia să explorezi fiecare detaliu al acestei opere de artă și să te lași purtat de energia ei unică.

Cele Mai Bine Cotate Parcuri și Grădini Publice din România – Clubul Copiilor

© Albaiulianul. All rights reserved.