Logo
Print this page

ÎNTÂLNIRE DE GRADUL ZERO ÎNTRE SECRETARUL DE STAT AL SUA ANTONY J. BLINKEN ȘI GRUPUL B9

ÎNTÂLNIRE DE GRADUL ZERO ÎNTRE SECRETARUL DE STAT AL SUA  ANTONY J. BLINKEN ȘI GRUPUL B9

Ce s-a discutat la întâlnirea dintre aliații americani și cele 9 țări din flancul estic al NATO

Secretarul de stat al SUA  Antony J. Blinken a vorbit aseară cu grupul Bucharest Nine (B9) al Aliaților NATO de pe flancul estic. Secretarul și miniștrii de externe au discutat despre acumularea militară destabilizatoare a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina; necesitatea unei poziții NATO unită, pregătită și hotărâtă pentru apărarea colectivă a Aliaților; și cooperarea transatlantică în probleme de interes comun.

Secretarul a subliniat angajamentul Statelor Unite de a continua consultările și coordonarea strânsă cu toți aliații și partenerii transatlantici. De asemenea, în cadrul discuțiilor, s-a evidențiat solidaritatea cu Lituania în fața creșterii presiunii politice și a constrângerii economice din partea Republicii Populare Chineze. Secretarul a subliniat angajamentul neclintit al Statelor Unite față de securitatea transatlantică și față de articolul 5 al NATO.

La apel s-au alăturat următorii înalți oficiali:

Ministrul bulgar de externe Teodora Genchovska

Ministrul ceh de externe Jan Lipavský

Ministrul de Externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó

Ministrul de externe leton EdgarsRinkēvičs

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau

viceministrul român de externe Dan Neculaescu

Ministrul slovac de externe IvanKorčok

Secretarul de stat al SUA a dat asigurări că nicio decizie cu privire la Europa Centrală și de Est nu poate fi luată fără consultări cu țările din regiune. Conversația, purtată la inițiativa părții americane, a permis aranjarea unor măsuri comune pentru a atenua situația tensionată din jurul Ucrainei și de-a lungul flancului estic al NATO. Aceasta este încă o întâlnire a grupului după discuțiile președinților Bucharest Nine (B9) cu președintele american Joe Biden și discuțiile consilierilor prezidențiali pentru securitate ai țărilor din decembrie 2021.

Bucharest Nine (B9) a fost înființat la inițiativa României și a Poloniei. Acesta cuprinde țări de la granița de est a NATO – Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

 

 

 

Last modified onTuesday, 04 January 2022 11:05

Latest from Redactia Stiri Albaiulianul

© Albaiulianul. All rights reserved.