Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

„Din lada de zestre”, în 23 și 24 august, în Piața Cetății din Alba Iulia

„Din lada de zestre”, în 23 și 24 august, în Piața Cetății din Alba Iulia

  Un nou festival dedicat culturii populare va apărea în spaţiul evenimentelor, ce îşi doreşte sa prindă tradiţie în viaţa spirituală a oraşului, “ Din lada de zestre”. În perioada 23-24 august, se va desfăşura în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, prima ediţie a festivalului dedicat tradiţiilor româneşti, organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Primăria Municipiului Reghin, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Asociația Prietenii Muzeului Unirii și Asociația ASTRA Blaj.   Evenimentul cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Fundaţia Comunitară Alba, prin programul “ Fondul pentru Cultură”, program în parteneriat naţional cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.
  Pe timpul desfăşurării festivalului, organizatorii vor amenaja în spatele Sălii Unirii o casă tradiţională, realizată din împletituri de alun şi acoperită cu paie, cu sprijinul meşterului popular Nicolae Comşa din Stremţ. Acesta va realiza și un gard din împletituri de alun, care va marca curtea unei gospodării țărănești. Casa va fi împodobită cu obiecte și cusături tradiționale, din care nu va lipsi, bineînțeles, lada de zestre. În acest cadru tradițional, ansamblurile și grupurile invitate vor reuși cu siguranță să îi transpună pe cei prezenți în universul arhaic de odinioară.
Iată, programul evenimentului:
*Vineri, 23 august 2013, în prima seară de Festival, începând cu ora 20,00, vor participa:
- Ansamblul „Urmaşele dacilor” din Şerbeni, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, prezintă obiceiul „Cununa la secerat”
- Ansamblul „Cântul Sălciuan” din Sălciua, judeţul Alba, instructor Vasile Gog, prezintă obiceiul „Nunta la Sălciua”
- Ansamblul „Vinţana” din Vinţu de Jos, judeţul Alba, instructor Albu Eneşel, prezintă „Jocul căluşarilor”
- Ansamblul „Ecoul Călimanilor” din Petriş Vale, judeţul Mureş, instructor Emilia Sorlea şi Friciu Stelian, prezintă obiceiul „Urcatul oilor la munte”
- Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, judeţul Mureş, instructor Pop Maria şi Cornelia Butilcă – prezintă obiceiul „Întoarcerea ţapinarilor”
*Sâmbătă, 24 august 2014, de la ora 19.00, în a doua seară a Festivalului vor participa:
- Ansamblul „Urisana” din Urisiu de Sus, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, prezintă obiceiul „Şezătoarea”
- Grup tradiţional din Deal, Câlnic, judeţul Alba, instructor Alexandru Başa, prezintă obiceiul „De unde cătana pleacă”
- Ansamblul „Coroniţa din Solovăstru”, judeţul Mureş, instructor Florentina Bathory, prezintă obiceiul „Coborâtul jocului”
- Ansamblul „Amintiri din strămoşi” din Idicel Pădure, judeţul Mureş, instructor Rafila Moldovan, prezintă obiceiul „Bgilitul pânzei”
- Ansamblul „Mărginenii de pe Valea Frumoasei” de la Căpâlna, judeţul Alba, instructor Antoneta Mihaiu, prezintă obiceiul „Seara la stână”.
  Invitat special, în încheierea Festivalului, este Ansamblul „Glanetaşul” din Agrieş, judeţul Bistriţa – Năsăud, instructor Flore Pop, care va valorifica scenic un obicei de nuntă.
  Ambele seri ale Festivalului de tradiții românești – „Din lada de zestre”, vor fi difuzate live pe TVR 3,TVR Cluj și TVR Internațional, fiind prezentate de cunoscutul realizator Sergiu Vitalian Vaida, chiar în emisiunile „Cântec și poveste” (TVR 3) și „Vine Cluju pe la noi!” (TVR Cluj).
Cu sprijinul Muzeului Național al Unirii, în Sala Unirii, în 24 august 2013, se va organiza simpozionul național de etnografie și folclor „Cultura tradițională în era globalizării”, la care vor participa specialiști din domeniu, etnografi, folcloriști, scriitori și iubitori de folclor. Se vor prezenta lucrări legate de tematica stabilită, lansări de carte și vizionări de filme tradiționale. De asemenea, se vor amenaja expoziții de icoane și fotografii vechi, reliefând aspecte din viața satului românesc tradițional.
  Sâmbătă, 24 august 2013, de la ora 16, tot în piața Cetății, Teodora Popa și Amalia Pop prezintă celor mici o „Poveste veselă”, piesă de teatru de păpuși, inspirată, de asemenea, din satul tradițional românesc.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686