Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Serviciului Român de Informații

Celebrăm astăzi 33 de ani de existență a Serviciului Român de Informații, o instituție fundamentală pentru funcționarea și performarea statului român, în lumea instabilă, tumultuoasă și nu rareori tectonică, în care spectrul războiului a revenit, alături de tot instrumentarul hibrid al secolului XXI. Ne aflăm într-o perioadă de dezvoltare alertă a noilor tehnologii – aliat, motor de creștere economică dar și sursă de vulnerabilități. Cu atât mai mult astăzi, când am intrat în al doilea an al războiului de agresiune pe scară largă al Federației Ruse în Ucraina, care aduce nenumărate provocări și riscuri și pentru România. Și o vedem zi de zi, prin acțiunile hibride îndreptate direct și către cetățeni, nu numai în Republica Moldova, stat unde avem interese și responsabilități speciale, ci  și aici, în România, împotriva propriilor noștri cetățeni.

 

Comportamentul agresiv al Federației Ruse pune sub presiune valorile, interesele şi obiectivele naţionale, coeziunea noastră societală. Suntem responsabili pentru apărarea drepturilor fundamentale ale fiecărui cetățean, a demnității, alegerilor și proprietății sale. De aceea, ținta predilectă a atacurilor hibride vizează construcția încrederii, prestigiul și relevanța statului, a instituțiilor sale în percepția societății și a fiecărui individ. Serviciul Român de Informații este primul chemat să asigurare securitatea celor trei componente – stat, societate și cetățean.

 

Strategia Națională de Apărare a Țării plasează cetăţeanul în centrul acţiunii instituţiilor publice, recunoscând importanța legăturii între stat-societate-cetăţean, drept o constantă a interesului şi demersurilor publice. Acest fapt determină nevoia unei și mai acute manifestări de adaptabilitate, flexibilitate, rezilienţă şi predictibilitate, pentru a putea să transmitem cetățenilor, fiecărui cetățean român, sentimentul de stabilitate și continuitate, de siguranță pentru sine și familia sa, fiecărei companii certitudinea prezevării activității sale și fiecărui investitor perspectiva de a câștiga în și împreună cu România, acum și în viitor.

 

Bătălia pe care o ducem astăzi în războiul hibrid pe care-l purtăm zi de zi este cea pentru construcția, menținerea și susținerea credibilității acțiunii noastre în ochii cetățeanului. Iar dezideratul asigurării vieții libere și prospere a românilor nu poate fi atins decât prin reziliență, printr-un răspuns adaptat şi eficient în faţa provocărilor actuale, prin susținerea populației și a societății față de acțiunea instituțiilor statului.

 

SRI este o instituție modernă, care a învățat deja să se adapteze și să funcționeze într-un lume a incertitudinii și evoluțiilor constante, unele de mare magnitudine, adaptându-se la provocări, transformând riscurile de securitate în oportunități de promovare a intereselor naționale. Este firesc, așadar, să respectăm și să prețuim inteligența, discreția și performanța, să recunoaștem și să salutăm eforturile constante făcute și să manifestăm respectul datorat față de demnitatea cadrelor sale de elită. Iar recunoașterea nu se poate face decât prin condițiile de funcționare, prin statut. Prin salutarea astăzi a eficienței și profesionalismului, calității produselor sale și a eforturilor de anticipare, a impactului pe care îl aveți la nivelul susținerii deciziilor strategice.

 

Patriotism, Onoare și Profesionalism sunt valori recunoscute ale Serviciului, pe care le-am remarcat și în activitatea din ultimul an.

Îi felicit pe lucrătorii SRI pentru devotamentul și abnegația dovedite în fiecare zi, pentru cunoașterea pe care o oferă zi de zi nouă, beneficiari ai activității lor și decidenți, dar și, indirect și discret, fiecărui cetățean român.

Sunt onorat să recunosc sacrificiile și limitările personale pe care le asumă angajații acestui Serviciu pentru a menține echidistanța, discreția și preeminența legii în toate acțiunile și în domeniile extrem de importante în care experiența și expertiza le este reclamată.

La mulți ani!

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) semnat de actrița Samiha AYOUB (Egipt)

Către toţi prietenii mei, artişti de teatru din lumea întreagă

 

Vă scriu acest mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului şi, deşi sunt foarte fericită să mă adresez vouă, fiecare fibră a fiinţei mele tremură sub povara din cauza căreia suferim cu toţii – artişti de teatru şi nu numai –, aceea a presiunilor strivitoare şi a simţămintelor contradictorii pe care le provoacă starea lumii de astăzi. Instabilitatea este rezultatul direct a ceea ce lumea noastră îndură în materie de conflicte, de războaie şi de catastrofe naturale, care au avut efecte devastatoare nu doar asupra lumii noastre materiale, ci şi asupra lumii noastre spirituale şi a păcii noastre sufleteşti.

Vă vorbesc astăzi cu sentimentul că întreaga lume a devenit o împrăștiere de insule izolate sau de corăbii zorind spre orizonturi învăluite în ceaţă, fiecare desfăşurându-şi pânzele şi navigând fără busolă şi fără să vadă la orizont nimic care să o îndrume. Şi totuşi continuăm să navigăm, sperând să ajungem într-un port sigur, care să ne adăpostească după îndelungile rătăciri în mijlocul unei mări clocotitoare.

Niciodată nu am fost atât de strâns legaţi unii de alţii ca astăzi, dar, în acelaşi timp, lumea noastră nu a fost niciodată atât de dizarmonioasă, îndepărtându-ne pe unul de celălalt. În asta rezidă dramaticul paradox pe care ni-l impune lumea noastră contemporană. În ciuda fenomenului la care asistăm cu toţii în materie de convergenţă în circulaţia informaţiilor, cu aceste comunicaţii moderne care au desfiinţat toate graniţele geografice, conflictele şi tensiunile la care suntem martori au depăşit limitele percepţiei logice şi au creat, în mijlocul acestei aparente convergenţe, o divergenţă fundamentală, care ne îndepărtează de adevărata esenţă a umanităţii în forma ei cea mai simplă.

Teatrul, în esenţa sa originară, este un act pur uman, bazat pe adevărata esenţă a umanităţii, care este viaţa. Cum a spus marele deschizător de drumuri Konstantin Stanislavski: „Nu veniţi niciodată la teatru cu picioarele pline de noroi. Lăsaţi-vă afară praful şi murdăria. Lăsaţi la uşă, o dată cu hainele de stradă, micile voastre griji, sfade, măruntele voastre greutăţi, toate aceste 

lucruri care vă strică viaţa şi vă abat atenţia de la arta voastră!”. Când urcăm pe scenă, o facem având în noi o singură viaţă, viaţa unei unice fiinţe omeneşti. Dar această viaţă are o uriaşă capacitate de a se diviza şi a se reproduce spre a se transforma în numeroase vieţi pe care noi le răspândim în această lume, pentru ca ele să înflorească şi să-şi reverse parfumul asupra celorlalţi.

Ceea ce facem noi în lumea teatrului, ca autori dramatici, regizori, actori, scenografi, poeţi, muzicieni, coregrafi şi tehnicieni, toţi, fără excepţie, este un act de creaţie, de creare a unei vieţi care nu exista înainte ca noi să fi urcat pe scenă. Această viaţă merită o mână binevoitoare care să o susţină, un piept iubitor care să o îmbrăţişeze, o inimă tandră care să simtă la fel ca ea şi un spirit treaz care să-i ofere raţiunile de care are nevoie pentru a continua şi a supravieţui.

Nu exagerez spunând că ceea ce facem noi pe scenă este actul însuşi al vieţii şi că această viaţă e generată pornind de la neant, precum un rug arzând care aruncă scântei în beznă, luminându-i nopţii tenebrele şi încălzindu-i răceala. Noi suntem cei care-i dau vieţii strălucirea. Noi suntem cei care o încarnează. Noi suntem cei care o fac vibrantă şi plină de sens. Şi noi suntem cei care furnizează explicaţiile necesare pentru a o înţelege. Noi folosim lumina artei pentru a înfrunta tenebrele ignoranţei şi ale extremismului. Noi îmbrăţişăm doctrina vieţii, pentru ca viaţa să se poată răspândi în această lume. Pentru asta ne cheltuim eforturile, timpul, sudoarea, lacrimile, sângele şi nervii, pentru asta facem tot ce putem pentru a duce acest nobil mesaj, apărând valorile adevărului, ale bunătăţii şi ale frumuseţii şi crezând cu sinceritate că viaţa merită să fie trăită.

Mă adresez vouă astăzi, nu însă doar pentru a rosti vorbe, şi nici măcar pentru a-l celebra pe acest părinte al tuturor artelor – „teatrul” –, cu ocazia Zilei sale Mondiale. Vă invit mai degrabă să vă ridicaţi cu toţii împreună, mână în mână şi umăr la umăr, pentru a striga din răsputeri, aşa cum facem pe scenele teatrelor noastre, şi a ne trimite cuvintele să trezească conştiinţa întregii lumi, pentru a căuta în noi esenţa pierdută a umanităţii: aceea a unei fiinţe libere, tolerante, iubitoare, empatice, blânde şi deschise, capabilă să respingă această josnică imagine a brutalităţii, a rasismului, a conflictelor sângeroase, a gândirii unilaterale şi a extremismului. Fiinţele omeneşti au călcat pe acest pământ şi sub acest cer timp de mii de ani – şi vor continua să calce. Aşadar, scoateţi-vă picioarele din mlaştina războaielor şi conflictelor sângeroase şi lăsaţi toate astea la intrarea în scenă. Poate că atunci omenia noastră, acum îndoielnică, va redeveni o certitudine categorică, ce ne va face pe toţi cu adevărat mândri că suntem oameni şi că suntem cu toţii fraţi şi surori întru omenie.

Este misiunea noastră, a creatorilor de teatru, purtători ai torţei luminilor de la cea dintâi apariţie a celui dintâi actor pe cea dintâi scenă de teatru, să fim în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât, sângeros şi inuman. Să înfruntăm acestea cu tot ce e frumos, pur şi uman. Noi, şi nimeni altcineva, avem puterea de a răspândi viaţă. Împreună, să o facem să strălucească, în numele unei lumi unice şi al unei omeniri unice.

 

Biografia actriței Samiha AYOUB, Egypt

Actriță egipteană, născută în districtul Shubra din Cairo. A absolvit Institutul Superior de Artă Dramatică în 1953, unde a studiat cu dramaturgul Zaki Tulaimat. De-a lungul carierei sale artistice, a jucat în aproximativ 170 de piese, printre care Raba'a Al-Adawiya, Sekkat Al-Salamah, Blood on the Curtains of the Kaaba, Agha Memnon, Cercul de cretă caucazian. Deși activitatea sa principală s-a desfășurat în teatru, a lucrat și în film și televiziune. În cinematografie, s-a remarcat cu mai multe filme, printre care Țara ipocriziei, Zorii islamului, Cu fericire, Printre ruine, iar la televiziune a prezentat numeroase emisiuni, dintre care cele mai importante sunt Stray Light, Time for. Roses, Amira în Abdeen, Al-Masrawiya. Talentul i-a fost recunoscut și onorat și de către mai mulți președinți de stat, printre care Gamal Abdel Nasser și Anwar Sadat, precum și de președintele sirian Hafez al-Assad și președintele francez Valéry Giscard d'Estaing

 

COMUNICAT DE PRESĂ Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România

 Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

 

Principala temă de discuție a privit nevoia de a promova mai mult produsele românești în lanțurile comerciale și identificarea unor soluții de creștere a competitivități producătorilor români și dezvoltării durabile, în condiții de siguranță alimentară.

 

“Avem nevoie de mai multe depozite frigorifice și de conservare pentru producătorii români, care astfel vor putea asigura continuitate extra-sezonieră în aprovizionarea lanțurilor marilor retaileri cu legume-fructe, mezeluri și produse lactate. Guvernul își va intensifica sprijinul acordat fermierilor și producătorilor locali pentru a crește gradul de procesare, prelucrare și rafinare a produselor agricole în România dar și pentru a crea plus-valoare pe lanț și a echilibra balanța comercială a țării”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

 

La finalul întâlnirii, a fost stabilită o întâlnire în sistem tripartit - Guvern, retaileri, producători/procesatori, pentru a articula o abordare strategică a valorificării produselor agricole și industriei alimentare în interesul consumatorului român.

 

SKEPSIS vă invită la celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului !

 

Luni, 27.03.2023, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Grupul Skepsis va celebra Ziua Mondială a Teatrului prezentând spectacolul ”Cerere în Căsătorie”, după A.P.Cehov

În fiecare an, la 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului este celebrată în scopul valorizării teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea la nivel mondial.

Conform www.world-theatre-day.org, Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI) și din 1962 a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.

 

”Pentru a omagia arta pe care o servim, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului vă oferim o comedie savuroasă, un spectacol de suflet pentru trupa noastră, un spectacol  care reprezintă una dintre primele trepte în evoluția noastră ” – Viorel Cioflică.

Spectacolul „Cerere în Căsătorie”, după A.P. Cehov, este construit pe baza uneia dintre piesele într-un singur act ale autorului, care satirizează convenienţa cu care era tratată căsătoria în epoca sa. În pofida simplităţii intrigii Cehov reuşeşte să creeze câteva personaje pe care le putem recunoaşte şi astăzi în lumea din jur, prin motivaţiile, intenţiile şi comportamentele lor.

           

Biletele (20 lei pt adulți; 10 lei pt elevi, studenți și pensionari; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Miercuri, 22.03.2023, între orele 09.00-15.00 și Luni, 27.03.2023 până la ora 18.30. Fondurile obținute astfel sunt direcționate exclusiv spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2023”.

           

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2023 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

 

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia

Conferința internațională "Common Challenges and New Perspectives in Fighting Trafficking in Persons"

Guvernul României, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, Senatul României și Fundația International Justice Mission au organizat conferința internațională "Common challenges and new perspectives in fighting trafficking in persons". În cadrul conferinței au fost analizate provocările și măsurile specifice luate la nivel european pentru combaterea riscurilor legate de traficul de persoane transfrontalier și național, precum și în rândul persoanelor strămutate din Ucraina.

Reuniunea la nivel înalt desfășurată la București a construit o platformă de dialog și colaborare între instituțiile românești, cele europene și reprezentanți ai societății civile, reuniți în jurul unui obiectiv comun: combaterea traficului de persoane transfrontalier și găsirea de soluții pentru incriminarea cererii și combaterea traficului de persoane facilitat de tehnologie.

În contextul în care Comisia Europeană pregătește o nouă Directivă privind lupta împotriva traficului de persoane, Conferința și-a propus să identifice opțiuni reale și aplicate privind:

  1. 1.     Reglementarea și întărirea mecanismelor de identificare, responsabilizare și incriminare a clienților care consumă serviciile victimelor traficului de persoane,
  2. 2.     Reglementarea și intervenția în situațiile de recrutare și exploatare a victimelor în mediul online,
  3. 3.     Prevenirea și combaterea traficului de persoane în contextul crizei refugiaților din Ucraina.

Este imperios să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel și de a avea capacitatea, disponibilitatea și curajul de a adresa această problemă pe toate cele trei paliere: prevenție, combatere și protecție a victimelor”, a declarat domnul Nicolae-Ionel Ciucă, premierul României.

Nu cred că a existat un moment mai clar și mai puternic pentru România ca acesta -  de asumare a angajamentului la cel mai înalt nivel al Executivului pentru combaterea traficului de persoane. Coordonarea luptei anti-trafic se află la nivelul Cancelariei Prim-ministrului de mai bine de doi ani, iar rezultatele sunt tangibile: avem un nou mecanism de identificare și referire a victimelor, avem camere de ascultare pentru copiii victime în toată țara, secție dedicată de procurori pentru cazuri de trafic de persoane și cel mai performant sistem de criminalistică informatică la nivelul Poliției Române”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat, coordonator național anti-trafic.

Traficul de persoane se regăsește în toate societățile moderne, fie că vorbim de România sau de alte state occidentale. De aceea, opțiunea de a ne coordona eforturile este singurul scenariu care ne face mai puternici, mai curajoși, mai informați și uniți, pentru ca rețelele de trafic de persoane să devină ele cele vulnerabile. Singur, niciun guvern nu poate face față traficului de persoane. Cu toții avem o responsabilitate în acest sens”, a declarat Alina Ștefania Gorghiu, președinta Senatului României.

 “România are exemple bune în combaterea traficului de persoane, atât la nivel național cât și transfrontalier în Europa. Echipa International Justice Mission lucrează îndeaproape cu autoritățile române pentru a detecta victime ale traficului de persoane, pentru a le sprijini și asista în timpul proceselor. De asemenea, lucrăm cu autoritățile pentru a-i aduce pe traficanți în fața justiției și pentru a oferi victimelor asistență de foarte bună calitate pentru vindecare și recuperare. Știm că autoritățile române sunt mai mult decât angajate în acest efort și suntem cu toții hotărâți să le susținem. Dar avem nevoie de un efort susținut de cooperare și coordonare între țările din Europa. Dacă vrem să vedem o scădere solidă a prevalenței cazurilor de trafic de persoane în Europa, guvernele trebuie să acorde prioritate acestui lucru. Și acesta este principalul motiv pentru care suntem astăzi aici: să găsim baze și soluții comune.”, a declarant Gary Haugen, CEO al Fundației International Justice Mission.

 

Informații de background:

România este una dintre primele state membre ale Uniunii Europene care a introdus un articol în Codul Penal privind consumatorii serviciilor victimelor traficului de persoane și are primele precedente de condamnări din Europa. Cruciale în combaterea traficului de persoane sunt reducerea și incriminarea cererii ca parte a răspunsului sistemului judiciar al țărilor membre, alături de o activitate de prevenire solidă și susținută, pedepse mai severe pentru traficanți și o mai bună protecție pentru victime.

Strategia României cu privire la reutilizarea apelor uzate tratate

În contextul Zilei Mondiale a Apei – 22 martie, la sediul Guvernului României, a avut loc marți, 21 martie 2023, masa rotundă cu tema Strategia României cu privire la reutilizarea apelor uzate tratate”, la care au contribuit ministerele direct implicate în reglementarea, autorizarea, controlul și finanțarea mecanismelor de revalorificare a apei uzate. Invitații speciali ai reuniunii Grupului de lucru interministerial privind finanțarea integrată a sectorului apei au fost Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, precum și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

 

Organizatorul reuniunii a fost Departamentul pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene, structură aflată în coordonarea directă a prim-ministrului României, iar discuțiile au fost moderate de secretarul de stat Roxana Mînzatu. 

 

Reprezentanta Comisiei Europene în România, doamna Ramona Chiriac, a prezentat abordarea Uniunii Europene privind reutilizarea apei în contextul schimbărilor climatice, oferind exemplele unor state europene precum Belgia, Spania, Italia, Cipru, Malta sau Germania, care deja au pus în aplicare inițiative în acest sens. Ramona Chiriac a mai subliniat faptul că Uniunea Europeană este partenerul României în acest proces de modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare și că România trebuie să continue să crească volumul de apă uzată epurată, pentru a putea proteja resursele de mediu, sănătatea populației și pentru a putea reutiliza această resursă în agricultură. La finalul intervenției, reprezentanta Comisiei Europene în România a invitat autoritățile române, naționale și locale, să devină parte a unei soluții de dezvoltare prin proiecte inovatoare, alocând resurse și colaborând cu partenerii din celelalte state membre, pentru a beneficia de toate avantajele care decurg dintr-o utilizare rațională a apei.

 

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au prezentat Regulamentul (UE) 2020/741 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 2020 privind cerințele minime pentru reutilizarea apei, care își va produce efectele începând cu iunie 2023, dar și modificările legislative care sunt necesare pentru a permite pregătirea și executarea unor proiecte de reutilizare a apei uzate tratate. Aceștia au insistat pe necesitatea promovării reutilizării apei și beneficiile acesteia, printre care îmbunătățirea stării mediului atât cantitativ, atenuând presiunea prin înlocuirea captării, cât și calitativ sau faptul că reutilizarea apelor uzate tratate poate fi considerată o sursă de apă fiabilă, destul de independentă de seceta sezonieră și de variabilitatea vremii și capabilă să acopere vârfurile cererii de apă

 

Reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat măsurile care trebuie luate pentru a preveni și gestiona eficient riscuri de îmbolnăvire a populației în condițiile folosirii apelor uzate epurate pentru irigații, principala măsură avută în vedere fiind stabilirea unui program strict de monitorizare și realizarea de testări în laboratoare autorizate/acreditate, conform prevederilor legale privind încadrarea în valorile limită pentru concentraţiile de metale grele şi alte categorii de poluanţi chimici şi microbiologici.

 

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au subliniat că în noul Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României există fonduri nerambursabile UE dedicate investițiilor în acest domeniu nou al reutilizării apei uzate tratate în irigații.

 

Masa rotundă a inclus o secțiune de bune practici și proiecte pilot în reutilizarea apei uzate.

 

Excelența Sa, Ambasadorul Israelului Reuven Azar, alături de Mella Schwartz, director general adjunct responsabil cu infrastructura de apă și canalizare în cadrul Autorității Guvernamentale pentru Apă și Canalizare din Israel, au prezentat abordarea Israelului în gestionarea resurselor de apă, punctând factorii care au sprijinit succesul abordării propuse, în special coordonarea deplină între autoritățile cu diferite responsabilității în ciclul de management al apei. Aceștia au atenționat și asupra riscurilor, în special asupra nevoii unui dialog consistent cu fermierii care vor cumpăra și utiliza apa uzată tratată, dar și cu consumatorii finali ai produselor agricole provenind din culturi care folosesc apa reutilizată. De altfel, experții israelieni au arătat că, în Israel, apa uzată tratată în treaptă terțiară este folosită cu succes pentru culturile agricole ecologice și că încrederea consumatorilor în produsele agricole respective este la un nivel înalt.

 

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a prezentat un prim proiect pilot aflat în pregătire în România, vizând reutilizarea apei uzate tratate la stația de tratare a municipiului Buzău pentru a iriga 25.000 hectare teren agricol, dar și producția de îngrășăminte pe baza azotului și fosforului din apele uzate tratate.

 

În concluzia reuniunii, secretarul de stat Roxana Mînzatu a apreciat că o politică publică nouă, complexă și sensibilă cum este reutilizarea apei uzate în agricultură se va elabora cel mai eficient pornind de la pilotarea unor proiecte precum cel de la Buzău, care încă se află în etapa de reglementări juridice, inclusiv ale statutului terenurilor de vor fi utilizate. Ulterior, prin lecțiile învățate din realizarea unor astfel de proiecte pilot, măsurile vor putea fi adaptate și scalate la nivel național.  De asemenea, secretarul de stat a arătat că schimbul de bune practici cu state membre ale Uniunii Europene care au rezultate bune în reutilizarea apei uzate se va afla pe agenda Grupului de lucru interministerial dedicat finanțării integrate a apei.

 

Violența împotriva femeilor și fetelor: UE sancționează nouă persoane și trei entități în cadrul regimului său global de sancțiuni în domeniul drepturilor omului

Consiliul a decis  să impună măsuri restrictive împotriva a nouă persoane și trei entități, având în vedere rolul acestora în comiterea unor încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului, în special violența sexuală și de gen. Acțiunea  reafirmă hotărârea UE de a promova și de a proteja drepturile omului în întreaga lume.

Înaintea Zilei Internaționale a Femeii, trecem de la vorbe la fapte. Indiferent unde se întâmplă, vom combate și vom elimina toate formele de violență împotriva femeilor. Prin decizia de astăzi, ne intensificăm eforturile de combatere a violenței sexuale și de gen, pentru a ne asigura că cei responsabili răspund pe deplin pentru acțiunile lor și pentru a combate impunitatea.

Josep Borrell, Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate

Noile listări includ:

Doi miniștri talibani în exercițiu ai învățământului superior și ai propagării virtuții și prevenirii viciilor, care se află în spatele decretelor care interzic accesul femeilor în învățământul superior și practicile de segregare pe sexe în spațiile publice.
Ofițeri ai secției de poliție din Moscova responsabili de arestări și detenții arbitrare, precum și de tortură și alte tratamente crude, inumane și degradante în contextul cenzurii și opresiunii conduse de autoritățile ruse. Listele vor viza, de asemenea, membri de rang înalt ai forțelor armate ruse, ale căror unități au participat în mod sistematic la acte de violență sexuală și de gen în Ucraina în martie/aprilie 2022, în contextul agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei
Funcționari guvernamentali care comandă milițiile sud-sudaneze responsabile de utilizarea pe scară largă și sistematică a violenței sexuale și de gen ca tactică de război în această țară
Ministrul adjunct al afacerilor interne din Myanmar/Birmania închisoarea Qarchak din Iran, Garda Republicană Siriană și Biroul șefului afacerilor militare de securitate din Myanmar/Birmania sunt sancționate având în vedere rolul lor în încălcări grave ale drepturilor omului bazate pe sex și pe gen
Persoanele și entitățile enumerate vor face acum obiectul unei înghețări a activelor în UE. În plus, persoanele enumerate vor face obiectul unei interdicții de călătorie în UE. În plus, persoanelor și entităților din UE li se va interzice să pună fonduri la dispoziția celor incluși pe listă, direct sau indirect.

Actele juridice relevante, inclusiv numele persoanelor și entităților vizate, au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Cramele Recaș: partener principal al Timișoarei - Capitala Europeană a Culturii în 2023

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara și-a început oficial misiunea de Capitală Culturală a Europei, iar  Cramele Recaș se alătură, ca partener principal al proiectului, acestui extraordinar efort comun de a face din capitala Banatului și din  anul 2023 o experiență memorabilă pentru artiști, promotori ai culturii, turiști și pentru iubitorii artă de pe întreg mapamondul.

 

 

„Timișoara își trăiește din plin vocația culturală, iar pentru Cramele Recaș este o onoare și o alegere firească să-și investească  energia, resursele, creativitatea și încrederea în puterea culturii de a crea comunități vibrante de idei, principii și valori, în forța extraordinară a pasiunilor comune, cea care mișcă lumea și apropie oamenii,  de-a  transforma acest moment istoric, irepetabil,  într-o construcție durabilă. Susținem, prin acest parteneriat, efervescenta viață culturală a capitalei Banatului și Europei, industria creativă independentă, inițiative artistice originale și captivante, talentele locale care pun în cea mai bună lumină frumusețea Timișoarei, farmecul ei decantat din arte, arhitectură, teatru, muzică, literatură, film, dar și din arta subtilă a vinului fin”, declară Ioan Georgiu, acționar Cramele Recaș.

 

Prin  parteneriatul cu cel mai important proiect al anului 2023: Timișoara – Capitală Europeană a Culturii,  Cramele Recaș își consolidează postura de lider regional în susținerea culturii și a turismului românesc.  Deschiderea oficială a calendarului cultural european la Timișoara  a avut loc în 17-19 februarie 2023 și, conform datelor  oficiale, la torentul de peste 100 de evenimente artistice programate în 3 zile au participat aprox. 60.000 de oameni. Programul cultural oficial TM2023 este în continuă actualizare și poate fi consultat aici. Comunicarea oficială a partenerului Cramele Recaș în legătură cu acest proiect se va derula atât pe website, cât și pe rețelele sociale Facebook, Linkedin și Instagram ale brandului, unde veți afla mereu vești și motive de a fi parte a acestui generos proiect.

 

 

 

 

 

Titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost creat în 1985 de Melina Mercouri, prima femeie-ministru al culturii în Grecia, iar primul oraș care a deținut acest titlu a fost Atena. Timișoara a cucerit acest titlu în 2016, în urma unei ample competiții.

 

PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în situația în care distribuitorul intră în faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari.

„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.

În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre beneficiari, în situația în care distribuitorul poliței nu va fi în măsură. În acest sens, compania pune la dispoziția publicului numărul scurt 021 9930, apelabil non-stop, din orice rețea.

„Ne vom asigura că nu există sincope în soluționarea daunelor și vom face toate demersurile pentru a prelua, de la Fondul de Garantare a asiguraților, plata directă a dosarelor. Avem toată încrederea că timpii de plată vor rămâne rezonabili și că toate dosarele de daună vor fi achitate”, a concluzionat Nicoleta Radu.

În prezent sunt peste 1,9 milioane de locuințe asigurate prin polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Aceasta poate fi contractată direct pe site-ul paidromania.ro, prin intermediul companiilor partenere sau prin brokerii de asigurări.

Teatrul de Păpuși „Prichindel” sărbătorește, pe 21 martie, Ziua Mondială a Marionetiștilor

 

          Teatrul de Păpuși „Prichindel” sărbătorește, pe 21 martieZiua Mondială a Marionetiștilor și  suntem în asentimentul celor de la UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetiștilor) și ASSITEJ (Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineri), susținând importanța de a promova arta păpușăriei, de a menține și de a păstra tradiția și noul din arta păpușărească, de a folosi arta păpușăriei, arta teatrului de animație în slujba educației etice și estetice, de a împărtăși cunoștințe și practici din sfera teatrului pentru copii, tineret și adulți din întreaga lume. Luna martie înseamnă și Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret (20 martie) și Ziua Mondială a Teatrului (27 martie). Este, așadar, un prilej de bucurie pentru noi de a sărbători împreună cu spectatorii săptămâna 20 – 27 martie, celebrând TEATRUL, prin spectacole la sediu și în deplasare pentru copiii din școlile și grădinițele din municipiu și județ.

Pentru ziua noastră, ziua păpușarilor – 21 martie - am pregătit un program special, care cuprinde mai multe evenimente, după cum urmează:

 

v  orele 11:00 – spectacolul „Fata babei și fata moșneagului”, regia Adam și Laura Boboc, la Casa de Cultură din Baia de Arieș;

v  orele 11:00 – 18.00 - expoziție de păpuși și decoruri în foaierul teatrului;

v  orele 17:00 – 18:00 Workshop Prichindel – atelierul Micului actor – grupa cursanților avansați, deschis tuturor celor care doresc să asiste la modul cum se lucrează cu copiii în cadrul acestui proiect.

 

            Tema pe care cei de la UNIMA au ales-o anul acesta pentru ziua de 21 martie este „Chemarea pădurii”. Secretarul general al uniunii, Dimitri Jageneau, explică motivul alegerii acestei teme:

 

„ Imaginația unei chemări sau a unui zbor sau pur și simplu descoperirea unui refugiu în locul unde legendele, miturile și poveștile ne invită să simțim și să străbatem cărări în pădure pentru a descoperi luminișuri, primăveri și prospețime. Pădurea adună copacii cu frunzele lor, ce adăposteșc partea sălbatică și trainică, partea misterioasă și obscură, partea riscului, a pierderii și abandonului, partea strălucirii și a uitării. Un teritoriu pe care nu contenim să-l explorăm. Această parte a teritoriului este locul respirației și a uimirii, un loc unde zgomotul devine liniște, ciripitul de păsări devine muzică, teama devine curaj, lumea devine o enigmă. Și totuși nimic nu este închis, pentru că granița cu zona populată și prima casă nu este niciodată prea departe. Distanțele se estompează, la fel și direcțiile. Suntem mereu și deja într-o pădure tristă? A fost odată o bucată de lemn care a vorbit. Astfel începe povestea celei mai faimoase marionete, Pinocchio. (…) Vă invităm să ascultăm poveștile trecutului pe care pădurea le spune. Vă invităm să descoperiți poteci noi astfel încât să vă reîntoarceți în același loc. Ascultați poveștile și cântecele păsărilor. Vă invităm să descoperiți chemarea pădurii.”

 

            Evident, este un strigăt și un apel la a ne proteja pădurile, de care toți trebuie să ținem cont. Noi vom urma sfatul și vă invităm și pe voi, dragi copii, părinți și bunici, să urmați calea pădurii și a poveștilor și să veniți să sărbătorim împreună.

 

            La mulți ani! marionetiștilor, păpușarilor și actorilor din lumea întreagă!

 

 

Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686