Items filtered by date: Wednesday, 22 March 2023 - Like - stiri Alba Iulia

SKEPSIS vă invită la celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului !

 

Luni, 27.03.2023, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Grupul Skepsis va celebra Ziua Mondială a Teatrului prezentând spectacolul ”Cerere în Căsătorie”, după A.P.Cehov

În fiecare an, la 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului este celebrată în scopul valorizării teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea la nivel mondial.

Conform www.world-theatre-day.org, Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI) și din 1962 a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.

 

”Pentru a omagia arta pe care o servim, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului vă oferim o comedie savuroasă, un spectacol de suflet pentru trupa noastră, un spectacol  care reprezintă una dintre primele trepte în evoluția noastră ” – Viorel Cioflică.

Spectacolul „Cerere în Căsătorie”, după A.P. Cehov, este construit pe baza uneia dintre piesele într-un singur act ale autorului, care satirizează convenienţa cu care era tratată căsătoria în epoca sa. În pofida simplităţii intrigii Cehov reuşeşte să creeze câteva personaje pe care le putem recunoaşte şi astăzi în lumea din jur, prin motivaţiile, intenţiile şi comportamentele lor.

           

Biletele (20 lei pt adulți; 10 lei pt elevi, studenți și pensionari; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Miercuri, 22.03.2023, între orele 09.00-15.00 și Luni, 27.03.2023 până la ora 18.30. Fondurile obținute astfel sunt direcționate exclusiv spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2023”.

           

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2023 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

 

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia

Read more...

Conferința internațională "Common Challenges and New Perspectives in Fighting Trafficking in Persons"

Guvernul României, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, Senatul României și Fundația International Justice Mission au organizat conferința internațională "Common challenges and new perspectives in fighting trafficking in persons". În cadrul conferinței au fost analizate provocările și măsurile specifice luate la nivel european pentru combaterea riscurilor legate de traficul de persoane transfrontalier și național, precum și în rândul persoanelor strămutate din Ucraina.

Reuniunea la nivel înalt desfășurată la București a construit o platformă de dialog și colaborare între instituțiile românești, cele europene și reprezentanți ai societății civile, reuniți în jurul unui obiectiv comun: combaterea traficului de persoane transfrontalier și găsirea de soluții pentru incriminarea cererii și combaterea traficului de persoane facilitat de tehnologie.

În contextul în care Comisia Europeană pregătește o nouă Directivă privind lupta împotriva traficului de persoane, Conferința și-a propus să identifice opțiuni reale și aplicate privind:

  1. 1.     Reglementarea și întărirea mecanismelor de identificare, responsabilizare și incriminare a clienților care consumă serviciile victimelor traficului de persoane,
  2. 2.     Reglementarea și intervenția în situațiile de recrutare și exploatare a victimelor în mediul online,
  3. 3.     Prevenirea și combaterea traficului de persoane în contextul crizei refugiaților din Ucraina.

Este imperios să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel și de a avea capacitatea, disponibilitatea și curajul de a adresa această problemă pe toate cele trei paliere: prevenție, combatere și protecție a victimelor”, a declarat domnul Nicolae-Ionel Ciucă, premierul României.

Nu cred că a existat un moment mai clar și mai puternic pentru România ca acesta -  de asumare a angajamentului la cel mai înalt nivel al Executivului pentru combaterea traficului de persoane. Coordonarea luptei anti-trafic se află la nivelul Cancelariei Prim-ministrului de mai bine de doi ani, iar rezultatele sunt tangibile: avem un nou mecanism de identificare și referire a victimelor, avem camere de ascultare pentru copiii victime în toată țara, secție dedicată de procurori pentru cazuri de trafic de persoane și cel mai performant sistem de criminalistică informatică la nivelul Poliției Române”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat, coordonator național anti-trafic.

Traficul de persoane se regăsește în toate societățile moderne, fie că vorbim de România sau de alte state occidentale. De aceea, opțiunea de a ne coordona eforturile este singurul scenariu care ne face mai puternici, mai curajoși, mai informați și uniți, pentru ca rețelele de trafic de persoane să devină ele cele vulnerabile. Singur, niciun guvern nu poate face față traficului de persoane. Cu toții avem o responsabilitate în acest sens”, a declarat Alina Ștefania Gorghiu, președinta Senatului României.

 “România are exemple bune în combaterea traficului de persoane, atât la nivel național cât și transfrontalier în Europa. Echipa International Justice Mission lucrează îndeaproape cu autoritățile române pentru a detecta victime ale traficului de persoane, pentru a le sprijini și asista în timpul proceselor. De asemenea, lucrăm cu autoritățile pentru a-i aduce pe traficanți în fața justiției și pentru a oferi victimelor asistență de foarte bună calitate pentru vindecare și recuperare. Știm că autoritățile române sunt mai mult decât angajate în acest efort și suntem cu toții hotărâți să le susținem. Dar avem nevoie de un efort susținut de cooperare și coordonare între țările din Europa. Dacă vrem să vedem o scădere solidă a prevalenței cazurilor de trafic de persoane în Europa, guvernele trebuie să acorde prioritate acestui lucru. Și acesta este principalul motiv pentru care suntem astăzi aici: să găsim baze și soluții comune.”, a declarant Gary Haugen, CEO al Fundației International Justice Mission.

 

Informații de background:

România este una dintre primele state membre ale Uniunii Europene care a introdus un articol în Codul Penal privind consumatorii serviciilor victimelor traficului de persoane și are primele precedente de condamnări din Europa. Cruciale în combaterea traficului de persoane sunt reducerea și incriminarea cererii ca parte a răspunsului sistemului judiciar al țărilor membre, alături de o activitate de prevenire solidă și susținută, pedepse mai severe pentru traficanți și o mai bună protecție pentru victime.

Read more...

Strategia României cu privire la reutilizarea apelor uzate tratate

În contextul Zilei Mondiale a Apei – 22 martie, la sediul Guvernului României, a avut loc marți, 21 martie 2023, masa rotundă cu tema Strategia României cu privire la reutilizarea apelor uzate tratate”, la care au contribuit ministerele direct implicate în reglementarea, autorizarea, controlul și finanțarea mecanismelor de revalorificare a apei uzate. Invitații speciali ai reuniunii Grupului de lucru interministerial privind finanțarea integrată a sectorului apei au fost Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, precum și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

 

Organizatorul reuniunii a fost Departamentul pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene, structură aflată în coordonarea directă a prim-ministrului României, iar discuțiile au fost moderate de secretarul de stat Roxana Mînzatu. 

 

Reprezentanta Comisiei Europene în România, doamna Ramona Chiriac, a prezentat abordarea Uniunii Europene privind reutilizarea apei în contextul schimbărilor climatice, oferind exemplele unor state europene precum Belgia, Spania, Italia, Cipru, Malta sau Germania, care deja au pus în aplicare inițiative în acest sens. Ramona Chiriac a mai subliniat faptul că Uniunea Europeană este partenerul României în acest proces de modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare și că România trebuie să continue să crească volumul de apă uzată epurată, pentru a putea proteja resursele de mediu, sănătatea populației și pentru a putea reutiliza această resursă în agricultură. La finalul intervenției, reprezentanta Comisiei Europene în România a invitat autoritățile române, naționale și locale, să devină parte a unei soluții de dezvoltare prin proiecte inovatoare, alocând resurse și colaborând cu partenerii din celelalte state membre, pentru a beneficia de toate avantajele care decurg dintr-o utilizare rațională a apei.

 

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au prezentat Regulamentul (UE) 2020/741 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 2020 privind cerințele minime pentru reutilizarea apei, care își va produce efectele începând cu iunie 2023, dar și modificările legislative care sunt necesare pentru a permite pregătirea și executarea unor proiecte de reutilizare a apei uzate tratate. Aceștia au insistat pe necesitatea promovării reutilizării apei și beneficiile acesteia, printre care îmbunătățirea stării mediului atât cantitativ, atenuând presiunea prin înlocuirea captării, cât și calitativ sau faptul că reutilizarea apelor uzate tratate poate fi considerată o sursă de apă fiabilă, destul de independentă de seceta sezonieră și de variabilitatea vremii și capabilă să acopere vârfurile cererii de apă

 

Reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat măsurile care trebuie luate pentru a preveni și gestiona eficient riscuri de îmbolnăvire a populației în condițiile folosirii apelor uzate epurate pentru irigații, principala măsură avută în vedere fiind stabilirea unui program strict de monitorizare și realizarea de testări în laboratoare autorizate/acreditate, conform prevederilor legale privind încadrarea în valorile limită pentru concentraţiile de metale grele şi alte categorii de poluanţi chimici şi microbiologici.

 

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au subliniat că în noul Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României există fonduri nerambursabile UE dedicate investițiilor în acest domeniu nou al reutilizării apei uzate tratate în irigații.

 

Masa rotundă a inclus o secțiune de bune practici și proiecte pilot în reutilizarea apei uzate.

 

Excelența Sa, Ambasadorul Israelului Reuven Azar, alături de Mella Schwartz, director general adjunct responsabil cu infrastructura de apă și canalizare în cadrul Autorității Guvernamentale pentru Apă și Canalizare din Israel, au prezentat abordarea Israelului în gestionarea resurselor de apă, punctând factorii care au sprijinit succesul abordării propuse, în special coordonarea deplină între autoritățile cu diferite responsabilității în ciclul de management al apei. Aceștia au atenționat și asupra riscurilor, în special asupra nevoii unui dialog consistent cu fermierii care vor cumpăra și utiliza apa uzată tratată, dar și cu consumatorii finali ai produselor agricole provenind din culturi care folosesc apa reutilizată. De altfel, experții israelieni au arătat că, în Israel, apa uzată tratată în treaptă terțiară este folosită cu succes pentru culturile agricole ecologice și că încrederea consumatorilor în produsele agricole respective este la un nivel înalt.

 

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a prezentat un prim proiect pilot aflat în pregătire în România, vizând reutilizarea apei uzate tratate la stația de tratare a municipiului Buzău pentru a iriga 25.000 hectare teren agricol, dar și producția de îngrășăminte pe baza azotului și fosforului din apele uzate tratate.

 

În concluzia reuniunii, secretarul de stat Roxana Mînzatu a apreciat că o politică publică nouă, complexă și sensibilă cum este reutilizarea apei uzate în agricultură se va elabora cel mai eficient pornind de la pilotarea unor proiecte precum cel de la Buzău, care încă se află în etapa de reglementări juridice, inclusiv ale statutului terenurilor de vor fi utilizate. Ulterior, prin lecțiile învățate din realizarea unor astfel de proiecte pilot, măsurile vor putea fi adaptate și scalate la nivel național.  De asemenea, secretarul de stat a arătat că schimbul de bune practici cu state membre ale Uniunii Europene care au rezultate bune în reutilizarea apei uzate se va afla pe agenda Grupului de lucru interministerial dedicat finanțării integrate a apei.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686