Items filtered by date: Wednesday, 15 February 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Muniția cu plumb a fost interzisă la vânătoare în zonele umede din întreaga Uniune Europeană 1 milion de păsări de apă vor fi salvate anual

De astăzi, 15 februarie, utilizarea muniției cu plumb la vânătoare în zonele umede este interzisă în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Decizia a fost votată în 2021 de către Comisia Europeană, iar țările din spațiul comunitar au avut la dispoziție o perioadă de doi ani în care să se pregătească pentru această schimbare.

Astfel, în zonele umede sau pe o rază de 100 de metri în vecinătatea acestora este interzisă activitatea de vânătoare cu muniție cu plumb. Zonele umede cuprind: mlaștini, bălți, turbării sau lacuri, naturale sau artificiale, permanente sau temporare, cu apă stagnantă sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv zone marine în care adâncimea apei la reflux nu depășește șase metri.

Conform datelor publicate de Comisia Europeană, în urma partidelor de vânătoare zonele umede au fost poluate cu 4– 5 mii de tone de plumb anual, cu toate că există alternative la prețuri competitive, cum ar fi alicele din oțel sau din aliaje care nu au un astfel de efect asupra păsărilor.

În România, potrivit estimărilor realizate de Societatea Ornitologică Română (SOR), activitatea de vânătoare a poluat anual natura în medie cu 63 de tone de plumb.

„Interzicerea folosirii muniției cu plumb în zonele umede din întreaga Uniune Europeană este un pas important în conservarea naturii, iar efectele sunt benefice atât pentru păsări, cât și pentru oameni. Această decizie contribuie la creșterea calității și conservării habitatelor naturale în Europa. Ne bucurăm pentru intrarea în vigoare a regulamentului și facem apel către Guvern să ia măsuri care să implementeze aplicarea interdicției și pe teritoriul României”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Potrivit BirdLife International, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi se estimează că aproximativ 1 milion de păsări de apă, care în prezent mor din cauza otrăvirii cu plumb în Uniunea Europeană, vor fi salvate, iar otrăvirea faunei în zonele umede va înceta. Mai mult, expunerea la plumb are, de asemenea, consecințe grave și pentru oameni, în special pentru copii.

Alicele cu plumb au un dublu efect: ucid și direct și indirect. Nu toate alicele își ating ținta, unele cad în apă sau pe sol, de unde sunt înghițite de diverse specii de păsări, care se intoxică cu plumb și mor. Alicele cu plumb sunt confundate de păsările acvatice cu particule mici de piatră sau nisip. Păsările au nevoie să înghită mici bucăți de pietriș deoarece le ajută la digerarea hranei.

Totodată, interzicerea folosirii muniției cu plumb în zonele umede va reduce și otrăvirea păsărilor răpitoare și a altor specii necrofage, care se hrănesc cu păsări moarte care au fost împușcate cu muniție cu plumb.

Partenerii BirdLife au lucrat mai bine de 20 de ani pentru interzicerea folosirii muniție cu plumb cel puțin în zonele umede.

Read more...

Colaborări spectaculoase între artiști locali și artiști internaționali la Deschiderea Timișoara 2023

Deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, care va avea loc pe 17-19 februarie 2023, intră cu pași repezi în atmosfera de sărbătoare culturală alături de nume remarcabile ale scenei de teatru, film și muzică din Timișoara și întreaga țară.

 

            Regia spectacolului de deschidere este realizată de Bobi Pricop, unul dintre cei mai în vogă regizori, colaborator al celor mai importante teatre din România. Propune formule artistice inovatoare la festivaluri internaționale, spectacolele sale sunt multipremiate, iar în 2017 a figurat pe lista candidaților la Premiul Europa pentru Teatru – Realități teatrale.

 

            Gazdele așteptatului eveniment sunt actrițele timișorence Christine Cizmaş și Ioana Bugarin. Christine Cizmaş, membră fondatoare a teatrului "Auăleu – Teatru de Garaj şi Curte",  a participat în repetate rânduri la turnee și festivaluri de mare însemnătate alături de trupa Teatrului German din Timișoara, iar Ioana Bugarin este actriță în echipa Teatrului Odeon și a avut roluri notabile în mai multe filme, precum Scara (2020) și serialul HBO Ruxx.

 

            Unul dintre cele mai importante momente ale serii va fi susținut de formația Implant Pentru Refuz. Cu peste 26 de ani de existență și sunet mereu proaspăt, vor continua să scrie povestea complexă a muzicii contemporane la marea deschidere alături de invitații speciali Adrian Despot și Dan Byron. Adrian Despot este un respectat și iubit artist muzical autohton, vocal al trupei Vița de Vie, iar Dan Byron, cu peste 20 de ani de activitate în muzica alternativă din România, a compus împreună cu byron, trupa în care activează din 2009, soundtrack-ul unui serial original HBO România, a filmat concertul „Live Underground” din Salina Turda și este una dintre trupele fanion ale rock-ului românesc contemporan.

 

            O premieră absolută va fi colaborarea pe scenă dintre Implant Pentru refuz și Alyona Alyona, o artistă din Ucraina care a devenit,  în mai puțin de un an, o senzație a scenei hip-hop. În anul de debut al carierei sale, în 2019, a devenit câștigătoarea premiului ANCHOR Award (Premiul internațional de muzică al Festivalului Reeperbahn pentru cel mai promițător talent muzical emergent), iar în 2021 a primit Premiul Music Moves Europe Talent și Premiul Publicului la ESNS, Olanda. În 2022, Alyona era deja membră a juriului la Music Moves Europe Awards, iar revista Forbes Magazine a menționat-o în categoria „30 de muzicieni sub 30 de ani”.

 

Sărbătoarea din Unirii va continua cu Muaré Experience, un spectacol excepțional care îmbină concertul rock al celor de la Duchamp Pilot, acompaniați de cunoscutul chitarist timișorean Horea Silvio Crișovan, cu un show de acrobații aeriene al companiei spaniole Voalá Project. De asemenea, Taraf de Caliu vor concerta alături de clarinetistul bulgar Filip Simeonov, țambalistul Alexei Ciobanu de la Ansamblul Folcloric „Timișul” și formația IMPEX.

 

Cunoscutul compozitor suedezo-britanic Jay-Jay Johanson va susține un concert în sala Palatului Culturii pe data de 18 februarie și o va avea în deschidere pe EMAA, tânără artistă originară din Lugoj care a scris muzică alături de artiști precum The Motans și a avut difuzări pentru show-uri TV precum „Hackerville” difuzat pe HBO Europa și TNT Series.

 

Nu în ultimul rând, îl vom avea pe compozitorul și pianistul român Andrei Irimia, care ne va încânta cu muzica sa specifică neoclasică hipnotică, fiind acompaniat de Abel Chircă, violonist în cadrul Orchestrei  Filarmonicii Banatul Timișoara.

 

Deschiderea Timișoara 2023 este un program finanțat de Municipiul Timișoara, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte Timișoara. Deschiderea Timișoara 2023 este un program compus din evenimente produse de actori culturali și de comunitate, cu finanțare publică și privată. Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș. Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaș, Linde, Iulius Mall.

 

Read more...

Cea de-a treia oprire a caravanei taberelor de schi adaptat, organizate de Caiac SMile și dedicate persoanelor cu dizabilități: Sibiu, pe pârtia de la Păltiniș

Până pe 16 februarie, tabără de schi adaptat dedicată persoanelor cu dizabilități se desfășoară pe Arena Platoș Păltiniș, din județul Sibiu. Cele cinci persoane speciale care participă la acest program vor învăța să schieze independent, folosind monoschiul, alături de antrenorii și voluntarii Caiac SMile și de monitorii de ski cu dizabilități, acreditați de Euroski - Centrul Național de Formare Monitori.

 

Program special dedicat persoanelor cu dizabilități care vor să se bucure de o zi pe pârtie

Pe lângă cele cinci persoane înscrise în tabăra specială, vor putea schia și alți oameni cu dizabilități care au optat pentru a petrece o zi pe pârtie. Organizatorii îi invită și pe cei care nu s-au înscris încă în platforma online și anunță că înscrierea se poate face chiar de pe pârtie.

“Vom sta la dispoziția oricărei persoane interesate în fiecare zi a taberei. Prietenii noștri speciali, cum îmi place să-i numesc, merită la fel de mult ca și noi să se bucure de pârtie și de zăpadă. S-au înscris deja foarte multe persoane, dar noi îi așteptăm și pe cei care n-au făcut-o încă să ni se alăture”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

 

Înscrierile, atât pentru programul de o zi, cât și pentru tabără, se fac cu înregistrare pe www.caiacsmile.ro*

*Programul, atât cel special de zi, cât și cel al taberelor adaptate, poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo. Programul, actualizat în funcție de prognozele meteo din fiecare perioadă, va fi disponibil atât pe site, cât și pe toate canalele de comunicare online ale asociației, Facebook și Instagram.

 

Obiective ambițioase, oameni și mai ambițioși

Obiectivul asumat de Caiac SMile pentru acest sezon de iarnă a fost ca 1.000 de persoane cu dizabilități să se bucure de sporturile de iarnă și să schieze cu ajutorul monoschiului, pe pârtiile accesibilizate anterior în cadrul programului ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, derulat în sezonul 2021-2022.

Acest obiectiv a fost atins deja, dar reprezentanții asociației anunță că persoanele speciale care vor să li se alăture pe pârtii, o pot face după înscrierea pe site-ul www.caiacsmile.ro.

 

Parteneri: Aqua Carpatica, Walking Month, Cris-Tim, BCR, Decathlon, Star Assembly, Testo România, Casa Auto Sebeș, Casa Auto Vâlcea, SC Oprean SRL

 

Parteneri media: KIss FM, Ski & Outdoor Magazine.

Read more...

Comedia Ramon ocupă primul loc în box office pentru a doua săptămână consecutiv

Comedia Ramon este locul 1 în cinematografe pentru a doua săptămână consecutiv. Fie că sunt tineri, copii, părinți sau bunici, toți s-au bucurat de film în primele două săptămâni de la lansare și au fost surprinși de întâlnirea cu Pavel Bartoș și Jesus del Cerro în timpul vizionării.

Ramon, un simplu om, trăiește iubirea la intensitate maximă și luptă pentru ea până-n pânzele albe, așa că-i invită la film pe toți cei ca el, pe toți îndrăgostiții care-și trăiesc iubirea sau care încă o caută.

Le mulțumim tuturor celor care au venit să ne vadă, să râdă și să se bucure de comedie. Deși vremea de afară nu a fost cea mai bună, românii s-au încălzit alături de noi la film și au trăit intens povestea lui Ramon. Am fost și suntem în continuare copleșiți de toate mesajele frumoase pe care le primim, de reacțiile minunate ale oamenilor. Ne bucură teribil toate acestea, faptul că am reușit să-i facem să râdă, să le dăm o stare bună și o doză de optimism. Urmează sărbătorile dragostei luna aceasta, așa că, îi așteptăm în cinematografe pe toți cei care iubesc, care și-au găsit jumătatea sau care o caută încă. Mergeți să râdeți și să vă bucurați împreună cu cel mai romantic om de pe planetă, Ramon, a spus Pavel Bartoș.

Surprizele trec dincolo de cinematograf luna aceasta! Toți cei care vor să fie la fel de romantici ca Ramon și cumpără bilete la film pot câștiga premii pentru ei și jumătatea lor. Pe paginile de social media ale filmului sunt disponibile toate detaliile, iar cadourile așteaptă să meargă către cei mai norocoși îndrăgostiți.

Iar întâlnirile cu publicul continuă! Pavel Bartoș, împreună cu regizorul Jesus del Cerro, urmează să fie alături de spectatorii de la Oradea (14 februarie), Satu Mare și Baia Mare (15 februarie), Alba Iulia (16 februarie), Arad (17 februarie), Sibiu (18 februarie) și Miercurea Ciuc (19 februarie).

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686