Items filtered by date: Thursday, 02 November 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Asociația Partida Romilor Pro-Europa Invitație pentru presă Congresul reprezentanților comunităților de romi din România

Conducerea Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” (APRPE) vă invită, duminică, 5 noiembrie, începând cu ora 12.30, la Congresul reprezentanților comunităților de romi din  România, care va avea loc la Sala Palatului din București (strada Ion Câmpineanu, nr. 28).

La eveniment vor participa peste 4.000 de romi, din peste 400 de comunități, reprezentanți ai principalelor partide politice din România, ai mediului academic și ai societății civile.

„Congresul reprezentanților comunităților de romi din România” reprezintă un proiect unic în România, care aduce împreună lideri comunitari, reprezentanți ai organizațiilor pentru drepturile minorităților, personalități politice și reprezentanți ai societății civile. Obiectivul principal este de a dezbate și de a găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea romă din România, de a promova egalitatea de șanse și incluziunea socială și economică a romilor.

Asociația Partida Romilor „Pro-Europa” dorește să aducă în atenția participanților și să contureze împreună cu aceștia direcțiile unui proiect politic pentru următorii ani, pornind de la necesitățile concrete ale comunităților de romi din România.

Accesul presei în sală se face de la ora 12.00. Pentru detalii, contactați Biroul de Presă al APRPE – 0771 100 758.

Read more...

7.700 de profesori participă la cea de-a doua ediție a Festivalului Digital Predau Viitor. Vor învăța despre pedagogie și cetățenia digitală, educația STEAM, AI și democrație

Peste 7.700 de cadre didactice din România și Republica Moldova participă la cea de-a doua ediție a Festivalului Digital Predau Viitor, organizat de Asociația Techsoup. În perioada 1-3 noiembrie, profesorii vor lua parte, online și gratuit, la sesiuni de lucru legate de pedagogia digitală, implicarea elevilor în propria învățare, cetățenie democratică și pentru mediu sau AI. Astfel, profesorii pot duce în clasă idei și tehnici noi de predare, în contextul în care doar 50% dintre adolescenții români cu vârstele între 16 și 19 ani au competențe digitale de bază sau peste media europeană.

 

  • Cu scopul de a oferi o nouă lentilă de a privi educația, cadrele didactice vor putea participa și la o sesiune de idei pentru educație pentru democrație, realizată împreună cu cei de la Expert Forum.

 

Anul 2023 a fost declarat „Anul European al Competențelor”, ocazie cu care Comisia Europeană a venit cu mai multe recomandări privind educația digitală. De exemplu, Comisia recomandă statelor membre să sprijine informatica de înaltă calitate în școli, să integreze dezvoltarea competențelor digitale pentru adulți și să abordeze deficitul de profesioniști TIC.

 

Un raport OECD din 2018 privind profesorii din România arată că procentajul profesorilor care au participat la cursuri de formare în ultimele 12 luni anterioare desfășurării studiului a fost de 89%, sub media celorlalte țărilor europene analizate, care a fost de 94%. De asemenea, din același raport reiese faptul că profesorii români din orașe cu peste 100.000 de locuitori care au participat la cursuri de formare în ultimele 12 luni anterioare desfășurării studiului a fost de 94% (egal cu cel din OCDE), dar în mediul rural participarea a fost de  doar 86%, ceea ce face ca în România să se înregistreze cea mai mare diferență urban-rural dintre toate țările participante la studiu.

 

În acest context, pe 1 noiembrie 2023, a doua ediție a Festivalului Digital Predau Viitor, organizat de Asociația Techsoup, își deschide porțile virtuale pentru profesori de oriunde. Timp de 3 zile, aproximativ 7.700 de profesori, directori de școli și decidenți educaționali din România și Republica Moldova își vor petrece o parte din vacanța de toamnă (1-3 noiembrie 2023) învățând despre pedagogie digitală, STEAM și cetățenie digitală.

 

Din cele aproximativ 7.700 de cadre didactice din România și Republica Moldova, 814 predau informatică și TIC la gimnaziu și liceu, 441 predau matematica, iar 259 profesori predau educația socială și/sau istorie la aceste nivele de învățământ. Profesorii înscriși la festival predau la peste 775.000 de elevi de la toate nivelurile învățământului secundar, dar mai bine de 3.200 dintre ei predau exclusiv la nivelul primar.

 

Trei zile de festival, o nouă lentilă de a privi educația

 

Pe parcursul celor trei zile tematice, participanții la Festivalul Digital Predau Viitorul sunt așteptați pe cele 2 scene virtuale, de unde pot alege între cele 15 sesiuni cu idei și bune practici susținute de cei 26 de experți români și internaționali.

 

Premiera acestui an constă în faptul că sesiunile sunt organizate tematic: ziua de pedagogie, ziua de cetățenie digitală și ziua de educație STEAM, la care profesorii pot participa indiferent de nivelul sau de materia pe care o predau.

 

Cât de importantă e joacă în procesul de învățare

 

Prima zi a Festivalului Digital Predau Viitorul, ziua de pedagogie, debutează cu o invitație la reflecție despre joacă și cât de importantă este în dezvoltare și învățare. Participanții vor fi călăuziți în discuție de Fiona Kirkland, play pedagogy officer la Play Scotland. Fiona lucrează cu școli și educatori pentru a dezvolta joaca în mediile educaționale și conduce Play Scotland Play Pedagogy Award, care are ca scop integrarea pedagogiei jocului în școlile din Scoția.

 

Ziua continuă cu discuții și idei despre cum facem evaluare, cum îmbogățim dialogurile cu elevii și cum îi putem implica să devină agenți ai propriei învățări. Elena Ungureanu este doctor în științele educației, Universitatea din București, și împreună cu Roxana Munteanu, Asociația Techsoup, va susține o sesiune despre comunicarea autentică profesor - elev, astfel încât elevul să fie cât mai motivat.

De asemenea, într-o sesiune dedicată special lor, profesorii de informatică și TIC de gimnaziu și liceu primesc  o serie de idei de activități de echipă (un)plugged, fără calculatoare, pentru informatică.

 

Cetățenie digitală și discuții despre democrație

 

În cea de-a doua zi de festival, dedicată cetățeniei digitale, discutăm despre democrație, cum creștem lideri pentru natură și planetă în școală, iar profesorii pot lua

acasă și duce la clasă idei de activități despre educație pentru interculturalitate și educație despre Holocaust de la Institutul Intercultural Timișoara.

 

La Festivalul Digital Predau Viitor va fi transmisă și o sesiune de idei de activități pentru educație pentru democrație, materie care se parcurge în clasa a VII-a, care va fi coordonată de colegi de la Expert Forum. Astfel, alături de Maria Cezar, Cezara Grama, și profesori de educație socială cu care Expert Forum lucrează, profesorii vor putea descoperi exemple concrete de activități care pot fi desfășurate în clasă, pentru a ajuta elevii să înțeleagă cum funcționează democrația. Mai mult, fiecare profesor va avea ocazia să afle și de ce este importantă discuția despre democrație încă din gimnaziu.

 

Pedagogie înainte de tehnologie

 

Ultima zi a Festivalului Digital Predau Viitor, dedicată educației STEAM, debutează cu o invitație la mai multă pedagogie înainte de tehnologie, adresată de Ollie Bray, strategic director la Education Scotland, agenția executivă a guvernului scoțian însărcinată cu sprijinirea calității și îmbunătățirii educației în Scoția.

 

La Education Scotland, Ollie se ocupă de inițiativele naționale de îmbunătățire ale educației și învățării și leadership profesional. Portofoliul lui include inițiative naționale majore, cum ar fi implementarea continuă a curriculumului pentru excelență (inclusiv curriculum, pedagogie și evaluare), inovare curriculara, învățare și predare digitală (inclusiv Glow și oferta națională de eLearning) și incluziune, bunăstare și egalitate.

 

Discutăm apoi despre cum predăm despre inteligența artificială împreună cu Veronica Cucuiat, research scientist la Raspberry PI Foundation, și Mihaela Moraru, profesoară de informatică și TIC la Liceul Teoretic Andrei Bârseanu, Târnăveni. În cercetările ei, Veronica Cucuiat explorează cum învață tinerii despre tehnologii digitale și inteligență artificială, și cum putem crea experiențe de învățare interesante și accesibile tuturor copiilor.

 

”A fost foarte interesant, nu știam pe care dintre scene să fiu prezentă, subiectele abordate fiind unul mai interesant ca altul. Ca de obicei, ceea ce faceți implică dăruirea voastră, lucru care se vede, sunteți o echipă de cinci stele iar pentru tot ceea ce ne oferiți cu generozitate eu vreau să vă mulțumesc cu recunoștință!”, a declarat unul dintre profesorii participanți la prima ediție a Festivalului Digital Predau Viitor.

 

Toate cele 15 sesiuni tematice de pe parcursul celor trei zile de Festival pot fi accesate online și în mod gratuit de profesori, învățători și decidenți educaționali din România și Republica Moldova.

 

”Am creat Festival Digital Predau Viitor fiindcă am vrut ca toți profesorii din România să aibă opțiunea unui eveniment profesional gratuit și de calitate, gândit și creat de pedagogi pentru pedagogi. Am pus în Festival multe lucruri pe care le-am admirat în conferințe internaționale și pe care ni le-am dorit mult pentru profesorii noștri: un spațiu și o comunitate virtuală la care să te poți conecta la învățare de oriunde, un loc în care să găsești idei curajoase despre educație și activități de dus imediat la clasă, invitați cu greutate în domeniile lor și cu expertiză semnificativă pedagogică. Extinderea lui ca invitație către colegii din Republica Moldova a venit absolut natural, la fel și extinderea către profesorii vorbitori de limbă română din diaspora. Și ne-am bucurat să găsim susținători și parteneri de conținut cu care să facem acest lucru posibil.

 

Anul acesta discutăm despre pedagogie mai mult decât oricând, tocmai fiindcă viitorul este digital și tehnologie, și clasele și orele noastre devin digitale și tehnologizate. Pedagogia și științele învățării sunt steaua nordului atunci când navigăm schimbări educaționale cum suntem cele pe care le navigăm în ultimii ani - te ajută să găsești echilibrul în contextul tău specific”, a declarat Elena Coman, Director Programe Asociația Techsoup. 

 

Înscrierea la Festival și bilete gratuite de participare pot fi accesate aici: https://myconnector.ro/festivalul-digital-predau-viitor/1536/details

 

Întreaga agendă a evenimentului poate fi consultată aici: https://myconnector.ro/festivalul-digital-predau-viitor/1536/agenda

 

Susținătorii Festivalului Digital Predau Viitor în 2023 sunt Romanian-American Foundation, SAP și Rețele Electrice S.A. (E-Distribuție).

 

Partenerii de conținut ai Festivalului anul acesta sunt Raspberry PI Foundation, Expert Forum, ProPark - Fundația pentru Arii Protejate, Viitor Plus, Institutul Intercultural Timișoara și învățători Îndreptar Digital și profesori Predau Viitor și din ONG-urile partenere, de la toate nivelurile de învățământ.

 

Prezența tuturor vorbitorilor este pro bono.

 

Partenerii tehnici ai Festivalului 2023 sunt MyConnector și Wordly.

 

 

Despre  prima ediție a Festivalului Digital Predau Viitor

 

Timp de 5 zile, la prima ediție a Festivalului Digital Predau Viitor (24-28 octombrie 2022), 3.850 de profesori și viitori profesori (din cei 6.348 înscriși) din România și Republica Moldova au învățat despre pedagogie digitală, STEAM și cetățenie digitală

 de la invitați români și internaționali, experți în educație, profesori și elevi. Participarea la festival a fost gratuită.

 

O parte din sesiunile de la prima ediție a Festivalului Digital Predau Viitor se găsesc aici: https://www.youtube.com/playlist?list=PLQCtsDgPZtHrmYQA9jc6ZyO41Uc82gaXF

 

Despre Asociația Techsoup

 

Asociația Techsoup sprijină organizații nonprofit, profesori, învățători, viitori învățători și tineri să își atingă potențialul prin resurse și oportunități create de și cu tehnologie. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

Mai multe despre misiunea organizației și programele Asociației Techsoup pentru organizații non-profit și pentru profesori pe www.asociatiatechsoup.ro

Read more...

Mihail Sadoveanu omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la Alba Iulia

În organizarea Consiliul Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, duminică 5 noiembrie 2023, va fi omagiat la Alba Iulia, Mihail Sadoveanu, scriitorul considerat de istoria literară drept unul dintre cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului XX,  numit fiind de criticul George Călinescu „Ceahlăul literaturii române”.

Programul zilei de 5 noiembrie 2023 se va desfășura pe Aleea Scriitorilor, la bustul lui Mihail Sadoveanu, unde va fi prezentat un medalion literar și vor fi depuse flori în amintirea celui ce și-a scris o parte din operă pe frumoasa Vale a Sebeșului din județul Alba. În aceeași zi pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi prezentate informații și fotografii care oglindesc viața și activitatea literară a lui Mihail Sadoveanu.

Scriitorul Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880, în Pașcani și a fost unul dintre cei mai prolifici prozatori români. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească și natura României și a scris reportaje și pagini memorialistică cu adevărat importante. Mihail Sadoveanu a colaborat cu numeroase ziare și reviste, dar grăitoare pentru opera sa rămân volume precum: „Neamul Șoimăreștilor”, „Frații Jderi”, „Zodia Cancerului”, „Baltagul”, etc.

În anul 1921, Mihail Sadoveanu este ales membru al Academiei Române, iar după ce Societatea Scriitorilor a fost reorganizată în Uniunea Scriitorilor din România, Sadoveanu a  devinit președintele acesteia în anul 1950.

În peregrinările sale prin țară, scriitorul Mihail Sadoveanu a fost profund impresionat de frumuseţea Văii Sebeşului, pe care a numit-o Valea Frumoasei și căreia i-a dedicat două dintre scrierile sale: „Valea Frumoasei” (1938) și ,,Poveștile de la Bradu-Strîmb” (1941).

În 1927 își construiește la Bradu’ Strâmb o cabană, pe un teren donat de amicul său Ionel Pop, cu care împărtășea pasiunea pentru pescuit și vânătoare. În anul 1943, împreună cu scriitorul Ionel Pop, Sadoveanu a hotărât să ridice în apropierea cabanei și o bisericuță de lemn. Atât bisericuța, cât și cabana, au fost strămutate în anul 1983 pentru a face loc lacului de acumulare de la Oașa. Biserica de lemn a fost mutată în curtea Mănăstirii Oașa, în timp ce cabana cunoscută până în zilele noastre sub denumirea de „Casa Sadoveanu”  este situată pe malul lacului de acumulare, în Munții Șureanu, la aproape 1.500 de metri altitudine.

De meleagurile noastre l-a legat mai târziu și faptul că fiul său, Paul-Mihu Sadoveanu, a căzut la datorie în cel de-al doilea Război Mondial, fiind înmormântat în cimitirul eroilor din Alba Iulia.

Read more...

Comunicat referitor la reuniunea Comitetului interministerial PNRR, coordonat de PM Ciolacu

Prim-ministrul Marcel Ciolacu: Ne concentrăm în continuare serios asupra a ceea ce avem de făcut pentru depunerea cererii de plată numărul 3, prin care România va beneficia de peste 3 miliarde de euro

 

Premierul Marcel Ciolacu a analizat astăzi, împreună cu membri ai Cabinetului, stadiul îndeplinirii angajamentele asumate de Guvernul României – ținte și jaloane – necesare pentru depunerea cererii de plată numărul 3 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Prim-ministrul a cerut miniștrilor coordonatori de reformă să aibă consultări permanente cu reprezentanții Comisiei Europene, inclusiv la nivel tehnic, pentru ca țintele și jaloanele să fie îndeplinite în acord cu cerințele europene și valorificând experiența celorlalte state membre.

”Vreau să ne concentrăm în continuare serios asupra a ceea ce avem de făcut la nivelul Guvernului pentru depunerea cererii de plată numărul 3, prin care România va beneficia de peste 3 miliarde de euro, atât sub formă de grant, cât și împrumut. Sunt bani de care cetățenii români, comunitățile locale și economia au nevoie. Menținem dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene și, în baza unui calendar asumat, vom închide într-un termen cât mai scurt toate jaloanele pe care le mai avem de îndeplinit”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ca urmare a depunerii cererii de plată nr. 3, România va beneficia din Planul Național de Redresare și Reziliență de 2,047 miliarde de euro sub formă de grant și de 1,095 miliarde de euro sub formă de împrumut.

La reuniunea Comitetului interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, ministrul Familiei, Natalia Intotero, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, și secretarul de stat în MIPE, Teodora Preoteasa.

Read more...

Comunicat de presa Tribunalul Alba - Chestionar on line

Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Alba  este abilitat să vă remită următorul:  

COMUNICAT DE PRESĂ

Chestionar on-line  

privind percepţia opiniei publice asupra activităţii instanţei

 

Evaluarea managerială a activităţii Tribunalului Alba şi a personalului instanţei, precum şi identificarea punctelor vulnerabile sunt în continuare în atenţia conducerii instanţei pentru a găsi soluţii administrative concrete de îmbunătăţire a funcţionării instanţei şi a calităţii serviciilor oferite.

Prin completarea chestionarului on-line, participanţii la actul de justiţie pot să îşi exprime opinia asupra activităţii desfăşurate în cadrul Tribunalului Alba. Persoanele interesate pot să completeze, în perioada 1 noiembrie - 10 decembrie 2023, chestionarul on-line, anonim, accesând site-ul Tribunalului Alba  (www.tribunalulalba.ro ) sau următorul link :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8D8bO5GB1hca-lSbNMdrSkA1BU6fdfZyOK7KUCIzLISm9Jg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&usp=mail_form_link .

Mulţumim anticipat participanţilor pentru timpul acordat şi aşteptăm cu interes sugestiile formulate, rezultatele acestui sondaj vor fi avute în vedere de conducerea instituţiei în organizarea activităţii instanţei şi măsurile ce vor fi adoptate.

 

TRIBUNALUL ALBA

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686