Items filtered by date: Monday, 09 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT - Întrevederea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu ambasadorii Cehiei și Slovaciei în România

 

Întrevederea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu ambasadorii Cehiei și Slovaciei în România și cu reprezentantul minorității cehe și slovace în Parlamentul României

 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorii în România ai Republicii Cehe, E.S. Halka Kaiserova, și Republicii Slovace, E.S Karol Mistrik, la care a participat și reprezentantul minorității cehe și slovace în Parlamentul României, Adrian Miroslav Merka.

În cursul discuțiilor, au fost examinate aspecte privind separarea reprezentării minorităților cehe și slovace din România în două entități distincte, cu statute proprii de funcționare.

În schimbul de opinii a fost subliniată importanța parcurgerii cu celeritate a etapelor procedurale conforme pentru asigurarea unei separări eficiente, care să permită reacreditarea la timp a celor două formule distincte de reprezentare și participarea acestora la următoarele alegeri locale și parlamentare.

Prim-ministrul a asigurat de sprijinul Guvernului României în realizarea acestui obiectiv, arătând că procesul trebuie să asigure menținerea calității de membru al celor două organizații ale minorităților cehe și slovace în Consiliul Minorităților Naționale.

Prezența la discuții a ambasadorului Republicii Slovace, care se află la finalul misiunii în România, alături de ambasadorul Republicii Cehe, a constituit o bună ocazie pentru trecerea în revistă a stadiului relațiilor bilaterale ale României cu cele două state.

Părțile au apreciat nivelul excelent al dialogului bilateral și au subliniat importanța intensificării cooperării economice. Cei doi ambasadori au reasigurat de sprijinul guvernelor ceh și slovac pentru extinderea Schengen și aderarea României la acest Spațiu.

Read more...

„Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!“

 

„Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!“ : proiectul care va aduce zeci de artiști români și străini în Cetatea Alba Iulia, în 2023

 

ASOCIAȚIA GRUPUL SKEPSIS, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia și organizația DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST (Norvegia), derulează proiectul Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!“. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul este o inițiativă originală, creativă și aduce sub aceeași umbrelă artiști români și străini, transformând Cetatea Alba Iulia într-o mare scenă culturală în aer liber.

Acțiunile principale ale proiectului se concretizează în pregătirea, organizarea și derularea unor ateliere artistice interactive, care vor sta la temelia proiectării, organizării și derulării unor spectacole stradale de teatru, muzică și artă plastică.

Pentru interacțiunea cu publicul larg, va fi organizat și un atelier stradal, de arte combinate (teatru, muzică și arte plastice).

Partenerul din Norvegia, DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST, va organiza atelierul de teatru non-verbal, care va sta la baza proiectării spectacolelor de teatru. Unul dintre ele va fi proiectat și pus înscenă tot de DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST.

Publicul din Alba Iulia, dar și turiștii, vor avea acces gratuit la 14 activități de artă contemporană (spectacole, expoziții, ateliere): 4 spectacole de teatru;  5 spectacole de teatru prezentate sub forma unei microstagiuni teatrale; 2 spectacole de tip concert stradal; o expoziție internațională; o  expoziție națională cu caracter interetnic; 1 atelier interactiv de arte combinate.

Calendarul evenimentelor va fi anunțat din timp, pe canalele sociale ale ASOCIAȚIEI GRUPUL SKEPSIS, respectiv ale Primăriei municipiului Alba Iulia.

Valoarea totală a proiectului: 914.550,88 lei (100% nerambursabilă), 185.925,89  Euro. Valoarea finanțării nerambursabile 85% Grant SEE: 777.368,25 lei și 15% bugetul național: 137.182,63 lei.

Perioada derulării proiectului: 01 decembrie 2022- 30 noiembrie 2023.

Read more...

Un nou Concurs #RePatriotYouth lansat de Repatriot

Anul acesta Repatriot provoacă elevii și studenții de pretutindeni cu un nou concurs de eseuri și prezentări – "Unirea de care avem nevoie acum", care se desfășoară cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române din 24 Ianuarie 1859 
 

Marți, pe 24 Ianuarie 2023, Repatriot - RBL vă invită la conferința specială RePatriot - "Vrancea Inima României", în cadrul căreia va avea loc și premierea celor 3 câștigători ai concursului #RepatriotYouth. Evenimentul va începe la ora 11.00 la Colegiul Național Unirea din Focșani, unde se vor reuni membri ai comunității Repatriot - Romanian Business Leaders – RBL, antreprenori și personalități din alte domenii, elevi, parteneri și invitați animați de dorința de a avea o Românie mai bună pentru noi și generațiile următoare.

Felix Pătrășcanu – Managing Partner FAN Courier, Marius Ghenea – Antreprenor in serie si business-angel, Felix Tătaru – Fondator GMP Group, Nicuța Enache – Fondator Restaurante Ciao Niki, Traian Buia - Antreprenor în România și Irlanda, Gabriel Aftenie – Babylon Consult, Hilde Brandl – Fondator UNITH2B, Daniel Sârbu - CEO Tassid, Emil Munteanu – Cofondator ATRA Doftana, Aura Icodin - Fondator A_BEST, Marius Bostan – antreprenor, co-fondator FNTM  și inițiator RePatriot, sunt doar o parte din oamenii de afaceri care și-au anunțat prezența la eveniment și care pregătesc surprize pentru câștigătorii concursului de anul acesta.
 

"Cum s-a întâmplat Unirea, ce i-a motivat, care au fost principiile și valorile inspiraționale ale înaintașilor noștri când s-au așezat cu toții la masă și au decis Unirea Principatelor Române?", sunt câteva întrebări la care tinerii de pretutindeni trebuie să răspundă în lucrările acestora pentru concurs.

Alte teme de abordat sunt: Cum putem învăța din Mica Unire pentru a contribui, în prezent, la dezvoltarea țării noastre? Ce idei și soluții ați găsit, cum pot fi puse în acțiune, de ce resurse avem nevoie și cum le putem atrage? Cum vă doriți să arate România următorilor 100 de ani?

După analizarea Micii Uniri și înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat în 1858/1859, tinerii pot pregăti o prezentare, video sau proiect în care să exprime ce cred ei că i-a motivat pe cei care au înfăptuit Unirea și, cel mai important, cum cred că ne ajută acum istoria să facem o Românie mai bună pentru noi și urmașii noștri.

Participarea la concurs se face prin transmiterea lucrărilor la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  până la 20 ianuarie. Vor fi doar 3 proiecte câștigătoare alese de juriu. Acestea vor fi prezentate în cadrul conferinței printr-un pitch de 3 minute așa că organizatorii vă așteaptă alături și la conferință. Pe lângă recunoașterea RePatriot vor avea mai multe premii extraordinare, la fel ca în edițiile precedente.

Fiți creativi și puteți câștigă unul dintre premiile speciale RePatriot! Detalii despre concurs și conferință găsiți pe repatriot.ro/24-ianuarie-2023.

Read more...

Consiliul Județean al Elevilor Alba desfășoară a doua ediție a campaniei „O carte în dar”

Consiliul Județean al Elevilor Alba, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, organizează, pentru al doilea an la rând, campania „O carte în dar”. Aceasta implică toate persoanele dornice să ajute, care în perioada 6-20 ianuarie vor putea dona cărți din biblioteca personală. Acestea vor fi preluate de consiliile școlare ale elevilor din fiecare unitate de învățământ, iar mai apoi dăruite unor licee cu fond slab de cărți. Cultura și educația sunt factori esențiali în dezvoltarea tinerilor și cei mai importanți piloni ai societății în care trăim. Astfel, prin campania „O carte în dar”, CJE Alba urmărește promovarea lecturii, adresându-se elevilor cu acces limitat la educație. Din păcate, multe unități de învățământ din mediul rural dispun de biblioteci școlare cu fond slab de cărți sau nu dispun deloc de acestea. O mare parte a elevilor care trăiesc în aceste medii au o situație financiară precară și nu își permit achiziția de cărți, neavând deloc acces la literatură. „O carte în dar” le oferă acestora posibilitatea de a descoperi lumea lecturii. În prima ediție a campaniei s-a strâns un număr impresionant de cărți, care mai apoi au fost dăruite elevilor școlilor din comuna Vințu de Jos. Mai multe detalii se pot găsi accesând link-ul: https://bit.ly/3QbWQIj. Ne dorim ca și a doua ediție a campaniei „O carte în dar” să se bucure de același succes, pentru a deschide o cale spre lectură cât mai multor elevi! „Educația stă la baza dezvoltării tuturor tinerilor, importanța unei educații de calitate fiind incontestabilă. Din păcate, nu toți elevii au acces la resursele necesare în mod egal. Astfel, ne dorim să oferim o mână de ajutor prin a doua ediție a campaniei “O carte în dar”, desfășurată cu sprijinul Bibliotecii Județene “Lucian Blaga” Alba. Scopul acestui demers este de a oferi elevilor din județul Alba șanse egale la educație prin creșterea numărului de resurse la care au acces. Reprezentarea elevilor începe cu fiecare membru al comunității, pe care îl așteptăm să doneze cărți pentru a sprijini elevii de pretutindeni!”, a declarat Diana Teodora Diacu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Alba. Biroul de Presă al Consiliului Județean al Elevilor Alba.

Biroul de Presă al Consiliului Județean al Elevilor Alba

Read more...

AUR: Deputatul Dumitru Viorel Focșa a fost exclus din partid și trebuie să demisioneze din Parlament

Biroul Național de Conducere al AUR a decis astăzi să îl excludă pe Dumitru Viorel Focșa din partid, după ce acesta și-a agresat fizic soția în timpul unui scandal  casnic.  Ancheta internă întreprinsă de Juriul de Onoare al Alianței pentru Unirea Românilor a stabilit că acuzațiile apărute în spațiul public în urma scandalului declanșat la domiciliul familiei Focșa se confirmă.

Gestul comis de deputatul Dumitru Viorel Focșa este incompatibil cu calitatea de membru de partid și cu demnitatea de parlamentar.

 

Alianța pentru Unirea Românilor îi cere public deputatului Focșa să își respecte angajamentul asumat și să își depună mandatul de parlamentar, ca urmare a sancțiunii primite pe linie de partid.

 

AUR respinge ferm orice formă de violență domestică și se disociază de orice personaj care practică, promovează sau tolerează acest gen de manifestare. Cerem pe această cale partidelor și organizațiilor publice din România să urmeze exemplul pe care îl dăm astăzi și expună public toate cazurile de agresiune împotriva unor persoane lipsite de apărare.

 

 

 

 

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686