Items filtered by date: Wednesday, 18 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Colegiul Medicilor din Romania considera ca actualul sistem al politelor de malpraxis este ineficient și nu ofera o protectie reala medicilor

 

Pentru o practică judiciară coerentă, Colegiul Medicilor din România consideră că legislația actuală impune clarificări ale condițiilor în care medicul poate răspunde inclusiv din punct de penal pentru greșeli medicale

 

 

În cadrul dezbaterilor publice lansate de către Colegiul Medicilor pe tema gestionării  greșelilor medicale în România, care au continuat astăzi în Amfiteatrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, participanții au luat în discuție problematica răspunderii penale a medicului pentru greșeli medicale, cea mai severă formă de răspundere juridică, pe lângă răspunderea civilă (plata despăgubirilor către pacient) și cea disciplinară (sancțiunii care pot merge până la interdicția exercitării profesiei).

 

“Greșeala este inerentă practicii medicale, în condițiile unor sisteme medicale din ce în ce mai complexe, în care medicul este doar o mică parte dintr-un întreg angrenaj. Organisme internaționale precum OMS consideră că factorii ce țin de sistem - resursele umane limitate, nivelul crescut de oboseală a personalului medical, echiparea necorespunzătoare a unităților sanitare, circuitele necorespunzătoare din unitățile sanitare, absența unor protocoale clare de îngrijire medicală etc - sunt principalii responsabili de apariția greșelilor medicale și recomandă între altele învățarea din greșeli printr-o abordare nepunitivă. Spre deosebire de alte țări europene unde există mecanisme eficiente de mediere și despăgubire rapidă a pacienților astfel încât există foarte puține procese penale intentate medicilor, pentru neglijență extremă, încălcarea cu bună știință a unor standarde de bună practică etc – în general greșeli foarte grave sau cu intenție - în România acțiunile intentate de pacienți în direcția răspunderii penale sunt mult mai frecvente.Din păcate, această situațieaduce cu sine numeroase consecințe negative asupra actului medical, exodul medicilor, practicarea pe scara largă a medicinei defensive, cu scăderea calității tratamentului pacienților cu risc înalt, creșterea costurilor medicale prin teste și consultații care nu sunt neapărat necesare, întârzierea actului medical, timp prețios pierdut.. Medicii ajung să ia anumite decizii medicale pentru a preveni eventuale conflicte litigioase. Este prin urmare necesară o schimbare în sistemul de gestionare a greșelilor medicale din România, prin introducerea unor mecanisme care să încurajeze recunoașterea greșelii și învățarea din greșeli dar și la nivel de reglementare”, consideră Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

 

“În exercitarea practicii sale care are ca obiect corpul uman, medicul este mai expus decât orice alt profesionist la acuzații de vătămare a integrității corporale. Atitudinea de severitate a practicii judicare este justificată în anumite situații. Pentru  o practica judiciară coerentă, este însă necesar să se  clarifice condițiile în care medicul poate răspunde inclusiv penal”, a subliniat Andrei Nanu, șeful Disciplinei „Elemente juridice medicale și malpraxis” de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. „În practica judiciară internațională este făcuta, de exemplu, distincția dintre o greșeală involuntară și încălcarea conștientă, voluntară a normelor de bună practică medicală de către medic, rezultând forme diferite de răspundere juridică”, mai spune dr Andrei Nanu

 

Colegiul Medicilor din România a demarat pe data de 2 noiembrie anul trecut o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale în România. În cadrul primei dezbateri desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical. Reprezentanții Colegiului Medicilor au declarat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis. În plus, se impune și întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului  pentru a proteja alți pacienți. 

 

În scopul eficientizării mecanismului de răspundere civilă, reprezentanții Colegiului Medicilor au propus în cadrul dezbaterii din 16 noiembrie de la Timișoara înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditați din toate specialitățile și care cunosc foarte bine practica medicală, aceștia vor oferi expertiză medicală instanțelor civile astfel încât să lămurească dacă este un caz de malpraxis sau nu. Spre deosebire de alte domenii unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, cea în domeniul malpraxisului este realizată acum de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial și respectiv Institutul Național de Medicină Legală. Sistemul actual nu funcționează și există întârzieri care pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani. În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății.

 

O altă propunere discutată în cadrul dezbaterilor s-a referit la îmbunătățirea sistemului polițelor de asigurare pentru medici în caz de malpraxis astfel încât plata despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii să fie preluată în mod real și efectiv de asigurători în temeiul poliței de malpraxis. În opinia reprezentanților CMR, polița pentru malpraxis ar trebui să fie similară polițelor RCA astfel încât asigurătorul să fie obligatoriu alături de medic în fața instanței civile iar polița să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis. O astfel de schimbare ar putea duce la o eventuală creștere a primelor de asigurare pentru polițele de malpraxis, s-a subliniat în cadrul dezbaterilor, dar polița ar asigura o protecție reală medicilor, spre deosebire de situația actuală când se achită sume mici în schimbul cărora medicii nu beneficiază în mod real de nicio protecție.

Dezbaterile vor continua în luna februarie la Iași și Craiova. Colegiul Medicilor din România își exprimă speranța ca prin soluțiile identificate în cadrul evenimentului de astăzi de la Cluj Napoca și în cele care vor urma să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale, creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților.

Read more...

Cum să faci Yoga Online de acasă? Ghid practic pentru debutanți

  • Published in Sport

Modul de muncă prelungit, condițiile stresante, lipsa timpului liber și doi ani de izolare din cauza pandemiei Covid-19 reprezintă factori principali pentru care aproape 6 din 10 români sunt supraponderali. Mai mult, tot mai mulți oameni dorm în medie 6 ore pe noapte, alimentația lor se limitează la produse prelucrate şi lipsite de nutrienţi, iar lipsa de energie, stările de anxietate și depresia pot fi puse pe seama acestui stil de viață haotic pe care tot mai mulți oameni îl trăiesc.

Dana Ţupa, unul dintre cei mai cunoscuți profesori de yoga din România, subliniază că, deoarece suntem expuși la stres și la stiluri de viață dezorganizate, este important să ne găsim câteva obiceiuri sănătoase pentru a ne ajuta să rămânem energici și echilibrați, din punct de vedere psiho-emoțional.

“Practicarea yoga poate fi unul dintre aceste obiceiuri sănătoase, deoarece ea poate ajuta la combaterea simptomelor stresului și poate îmbunătăți calitatea somnului. De asemenea, este nevoie de o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu multe legume proaspete, fructe și alimente complete, și asta doar pentru a ne menține corpul sănătos și energic. Una din căile către o viață sănătoasă este să încerci să petreci mai mult timp în natură și să te bucuri de momentele de relaxare și de interiorizare, încurajându-te să găsești echilibrul în viața ta”, declară profesorul internațional de yoga Dana Țupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima școală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance din Statele Unite.

 

7 sfaturi utile care pentru a te apuca de yoga din confortul casei

Profesorul de yoga Dana Țupa consideră că, înainte de a ne apuca de yoga online din confortul casei și a ne bucura de o experiență pozitivă, este imperios necesar să respectăm 7 pași simpli:

  1. Stabilește-ți obiectivele și scopurile. Înainte de a începe sesiunile de yoga online de acasă, respiră adânc și gândește-te la obiectivele și scopurile pe care dorești să le obții. Acestea pot: fi îmbunătățirea flexibilității, reducerea stresului, eliminarea anumitor dureri de spate etc. Așadar, este important să ai clare obiectivele și scopurile pe care dorești să le atingi, înainte de a face yoga online de acasă.
  2. Caută un instructor profesionist. Un instructor bun va ști cum să se adapteze la nivelul tău de abilități și limite, să te motiveze, să te încurajeze și să te ajute să obții cele mai bune rezultate. De asemenea, un instructor bun va trebui să fie capabil să îți dea sfaturi individualizate despre ce soluții și secvențe te pot ajuta să ajungi la scopul tău.
  3. Alege un spațiu adecvat. Pentru a te bucura de o sesiune de yoga online de acasă, este important să pregătești un spațiu confortabil. Sunt suficienți chiar și 4-5 metri pătrați. Acest spațiu trebuie să fie curat și aerisit. Ține cont că vei petrece aproximativ o oră acolo, așadar scopul este să te simți relaxat și să te bucuri de experiența ta de yoga. Asigură-te că ai un covoraș yoga de practică confortabil și pe care să nu aluneci, pentru început. Totodată, utilizează remedii naturale pentru a-ți îmbunătăți experiența de yoga online acasă. Acest lucru poate include mirosuri relaxante precum uleiul esențial de lavandă, care te ajută să elimini stresul, să te concentrezi mai bine.
  4. Folosește un echipament corespunzător. Deși poate fi tentant să eviți investiția în echipamente pentru a face yoga de acasă, aceasta este o idee greșită. Cumpără o saltea calitativă de yoga si haine adecvate, care permit corpului să se miște liber. Două cărămizi de yoga, un bolster, o păturică și o curea yoga, reprezintă necesarul  minim al dotărilor, pentru o practică bună.
  5. Practică yoga în mod regulat. Încurajează-te să-ți stabilești un program regulat și să te asiguri că ești consistent în practica ta. Planifică-ți sesiunile de yoga în prealabil, astfel încât acestea să devină un obicei și un mod de viață. A face yoga în mod regulat este cea mai bună modalitate de a te bucura de beneficiile sale. O sesiune regulată de yoga poate ajuta la eliberarea anxietății, echilibrarea stresului fizic, emoțional și la calmarea mintii.
  6. Uită de telefonul mobil. În timp ce practici yoga online, asigură-te că ești conștient de gândurile tale și nu te lăsa distras de notificările telefonului mobil. Pune-l pe silențios, într-un loc ferit și bucură-te în voie de beneficiile yoga, din confortul casei tale.
  7. Ascultă-ți propriul corp, respectă-ți limitele. Oricine poate practica yoga de acasă, dar trebuie să își amintești mereu că progresul apare în timp. Nu forța niciodată corpul să facă mișcări prea grele sau prea complicate, pentru că te poți accidenta destul de ușor. Nu încerca să faci yoga mai repede și mai intens decât îți permite corpul în acest moment. Ar trebui să înveți să fii atent la propriul corp pentru a vedea ce este mai bine pentru tine și ce este prea mult. Există o regulă de aur: practică la limita inconfortabilului dar nu intra în zona de durere, pentru că poți răni articulațiile.

 Dana Ţupa - Expert Yoga Teacher și Educație Continuă, acreditat la Yoga Alliance USA, cu cea mai înaltă calificare, de expert E-RYT500, YACEP

Read more...

Prăbușirea unui elicopter în apropiere de Kiev a ucis 18 persoane, printre care și ministrul ucrainean de interne

Un elicopter prăbușit în apropierea unei grădinițe din regiunea Kiev a provocat moartea a cel puțin 18 persoane, inclusiv a întregii echipe de conducere a Ministerului ucrainean de Interne, potrivit unor oficiali.

Cel puțin 29 de persoane au fost rănite în incidentul produs miercuri în orașul Brovary, la periferia capitalei Ucrainei, potrivit lui Oleksiy Kuleba, șeful Administrației militare regionale din Kiev. Kuleba a scris pe Telegram că trei copii se numără printre victime.

Ministrul de interne Denis Monastyrsky, primul ministru adjunct Evheniy Yenin și secretarul de stat Yuriy Lubkovychis au murit, de asemenea, în accident, a confirmat pe rețelele de socializare Anton Geraschenko, un consilier al ministerului.
Geraschenko a adăugat că anchetatorii stabilesc "cauza tragediei". El i-a descris pe toți cei aflați în elicopter ca fiind "patrioți ai Ucrainei".

O echipă CNN aflată la fața locului în regiunea Kiev a remarcat un cer cenușiu și o vizibilitate foarte scăzută.

Elicopterul care s-a prăbușit era un Eurocopter EC225 "Super Puma", a confirmat un producător CNN după ce a văzut rămășițe ale manualelor de zbor printre resturi.

Acesta a aterizat în apropierea unei grădinițe și a unei clădiri rezidențiale, a declarat anterior Kuleba.

"În momentul tragediei, în grădiniță se aflau copii și personalul. În acest moment, toată lumea a fost evacuată", a scris el pe Telegram.

Paramedicii, poliția și pompierii intervin la fața locului, a adăugat el.

https://edition.cnn.com

Read more...

Elevi din șapte licee, din Alba Iulia și Sebeș, au participat la workshop-ul de orientare în carieră organizat de Casa de Cultură a Studenților

Prima ediție a workshop-ului de orientare în carieră destinat liceenilor din județ a fost desfășurată cu succes de către Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, evenimentul fiind realizat cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în cadrul Anului European al Tineretului în România.

 

Au participat elevi din șapte licee din județ – Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”, Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan”, Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” (Alba Iulia) și Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, liceeni preocupați de viitoarea lor carieră și care și-au dorit să afle, într-o manieră practică, în ce profesii ar putea performa.

 

O bună orientare în carieră și dezvoltarea unor abilități personale conduc implicit la o reușită a tinerilor pe piața muncii și la satisfacția de a activa în domeniul dorit. Acest workshop va contribui la creșterea conștientizării liceenilor participanți, care vor fi capabili să facă alegeri mai bune în ce privește viitoarea lor carieră. 

 

”Este doar prima ediție pe care am organizat-o și în mod cert vom continua acest demers. Ne-am întâlnit cu liceeni ambițioși și am constatat, cu bucurie, că sunt și realiști, pentru că într-un procent covârșitor țintele lor profesionale au fost confirmate prin acest workshop” – Gheorghe Berghian, director Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686