Items filtered by date: Thursday, 03 November 2022 - Like - stiri Alba Iulia

Banii din a doua tranșă pentru tichetele educaționale, ce ar fi trebuit virați în luna noiembrie, încă nu au ajuns la elevi

Cei 500 de lei pentru tichetele educaționale cu care elevii își pot cumpăra rechizite încă nu au intrat pe cardurile celor care au primit aprobare pe anul acesta, deși Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunțase că în luna noiembrie banii vor fi virați. Joi, 3 noiembrie, banii nu au intrat pe cardurile elevilor și mulți părinți trimit mesaje la redacția Edupedu.ro, precizând că nu reușesc să afle informații de la linia telefonică special deschisă pentru sprijinirea celor care primesc tichete educaționale. Edupedu.ro a încercat să sune de mai multe ori la call-center-ul dedicat, însă fără succes. După câteva secunde de așteptare, ni se comunică să revenim pentru că “linia apelată este ocupată”.

În luna septembrie, în cel mai recent comunicat de presă pe acest subiect, ministrul Marcel Boloș spunea că, în anul școlar 2022-2023, peste 300.000 de copii din medii defavorizate vor primi cei 500 de lei, datorită Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, și că 97.888 de preșcolari și elevi eligibili din familii defavorizate care dețineau carduri din anul școlar precedent au primit în data de 20 septembrie ajutorul de 500 de lei.

Tot atunci, ministerul anunța că cei care au primit aprobare anul acesta vor primi cardurile în octombrie și banii în luna noiembrie. Joi, 3 noiembrie, banii nu au fost livrați către acești elevi, iar ministerul nu a mai trimis vreo comunicare în acest sens.

Read more...

Banca Angliei luptă împotriva inflației cu cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 33 de ani

Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual, cea mai mare creștere din ultimii 33 de ani, încercând să limiteze inflația în creștere, chiar dacă economia britanică alunecă spre recesiune.

Banca centrală a operat a opta majorare a ratei dobânzii în mai puțin de un an, ducând rata de referință la 3%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008.

Această majorare uriașă se potrivește cu măsurile luate miercuri de Rezerva Federală a SUA și săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană.

De la ultima ședință a Băncii Angliei, piețele financiare britanice au trecut printr-o perioadă de turbulențe fără precedent, iar perspectivele economiei s-au deteriorat.
"Minibugetul" fostului prim-ministru Liz Truss de la sfârșitul lunii septembrie - cu promisiunea unor reduceri de impozite nefinanțate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (51,6 miliarde de dolari) - a prăbușit lira sterlină, a prăbușit prețurile obligațiunilor, a declanșat haos pe piețele ipotecare și a determinat o intervenție de urgență a Băncii Angliei pentru a salva fondurile de pensii de la insolvență.

În timp ce planurile de reducere a impozitelor ale lui Truss au fost în mare parte abandonate de atunci, restabilind calmul pe piețe și reducând așteptările privind inflația pe termen mediu, creșterea costurilor alimentelor și energiei mențin prețurile ridicate. Rata anuală a inflației a crescut la 10,1% în septembrie, de la 9,9% în august, revenind la maximul ultimilor 40 de ani atins în iulie.

Factorii de decizie ai băncii centrale așteaptă acum anunțul privind bugetul guvernului din 17 noiembrie pentru mai multe detalii privind planurile de cheltuieli și politicile fiscale, care ar putea influența ceea ce se va întâmpla cu inflația anul viitor.

În ciuda recentelor turbulențe de pe piața obligațiunilor, Banca Angliei a continuat în această săptămână planurile de reducere a bilanțului său, vânzând marți titluri de creanță guvernamentală pe termen scurt în valoare de 750 de milioane de lire sterline (859 de milioane de dolari). Într-un semn de reînnoire a încrederii în Regatul Unit, investitorii au plasat oferte în valoare de aproximativ 2,45 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari) pentru aceste obligațiuni, potrivit Reuters.

Read more...

1 Miliard de Euro, fonduri europene atrase de Consiliul Județean Cluj

Consiliul Județean Cluj a reușit ca în exercițiile financiare 2007-2013 și 2014-2020 să atragă suma de aproximativ 1 Miliard de euro, finanțare europeană, prin intermediul proiectelor de dezvoltare a județului Cluj, deja implementate sau aflate în derulare.

Consiliul Județean Cluj este, astfel, instituția care a atras cei mai mulți bani europeni dintre toate consiliile județene și primăriile din regiunea de Nord-Vest a  țării, cel mai probabil și din țară.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean ClujCreșterea calității vieții clujenilor și dezvoltarea armonioasă și echilibrată a întregului județ reprezintă, și pentru viitor, prioritatea absolută a activității Consiliului Județean Cluj. Proiectele cu finanțare europeană în valoare de aproximativ un miliard de euro atrași reprezintă cartea de vizită a acestei administrații județene. Clujul crește mai departe! Apreciez munca extraordinară, implicarea și efortul depus de colegii mei din consiliul județean și le mulțumesc pentru tot! Felicitări!

Urmează accesarea de fonduri prin PNRR și prin programele operaționale aferente noii perioade de programare 2021 - 2027, fiind vorba despre proiecte mature, pregătite în avans de echipa din Consiliul Județean Cluj.

În această situație nu sunt cuprinse proiectele pregătite pentru a fi depuse prin PNRR.

 

Read more...

Ministerul Sănătății extinde lista de medicamente gratuite și compensate, începând cu data de 1 decembrie 2022

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice.

Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022.

 

 
Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686