Items filtered by date: Tuesday, 15 November 2022 - Like - stiri Alba Iulia

Mai mult de jumătate dintre români schimbă anvelopele mașinii personale o dată la doi sau trei ani

Aproape trei sferturi dintre români (71.5%) spun că folosesc anvelopele de iarnă și de vară pentru autoturismul personal, în timp ce mai puțin de o treime (28.5%) utilizează anvelopele de tip all season, potrivit unui studiu Arcoplast Anvelope.

În ceea ce privește bugetul acordat pentru achiziționarea unui set de 4 anvelope, mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) au precizat că sunt dispuși să plătească între 800 și 1.200 de lei. 28,8% dintre participanții la sondaj au spus că alocă peste 1.200 de lei pentru cumpărarea unui set de 4 anvelope, în timp ce 18,2% au răspuns că cheltuiesc între 600 și 800 de lei pentru același tip de produs.

La întrebarea „Cât de des înlocuiți anvelopele uzate cu unele noi?”, mai mult de jumătate dintre români (57,9%) spun că achiziționează anvelope noi o dată la doi sau trei ani. La aceeași întrebare, 10,3% dintre respondenți au răspuns că înlocuiesc anvelopele mașinii personale cu unele noi o dată pe an, în timp ce 29% au spus că fac această achiziție o dată la patru sau cinci ani, în timp ce 3,2% înlocuiesc anvelopele vechi cu unele noi o dată la șase sau mai mulți ani.

Când vine vorba de sursele de achiziționare a anvelopelor pentru autoturismul personal, două treimi dintre respondenți (66,1%) au afirmat că își cumpără anvelopele pentru mașina personală din magazinele de specialitate, service-uri auto sau de la dealeri locali. Aproape un sfert (24,4%) au răspuns că magazinele online sunt sursa din care cumpără anvelope, 7% au ales ca răspuns varianta „hypermarket”, în timp ce 2,5% folosesc surse multiple de achiziționare a anvelopelor.

La întrebarea „Cât de important este pentru dumneavoastră prețul anvelopelor atunci când urmează să le achiziționați?”, 87,8% au răspuns că acest criteriu este important sau foarte important. 10,2% au afirmat că acordă o importanță de nivel mediu prețului anvelopelor, în timp ce 2% au spus că acest criteriu este puțin sau deloc important. Alte criterii importante în procesul de achiziționare a anvelopelor pentru mașina personală sunt: marca, eficiența, rezistența, zgomotul produs la rulare, precum și frânarea și manevrabilitatea pe diverse tipuri de carosabil.

Participanții la sondaj au mai răspuns că, pentru a se decide în legătură cu achiziționarea de anvelope pentru autovehiculul personal, folosesc ca sursă principală de informare site-urile de specialitate (64%). 29% au spus că apelează la service-uri auto, dealeri locali și mecanici auto, 4% se bazează pe materiale promoționale, 2,6% pe sfaturile prietenilor, iar 0,4% folosesc alte surse de informare.

Sondajul „În siguranță la volan” a fost realizat în perioada 13 iunie-13 iulie 2022 pe un eșantion de 645 de respondenți din mediul online. Cercetarea a fost realizată la solicitarea Arcoplast Anvelope, de către Mediabook Company.

Read more...

Gustare de post cu până la 50 E-uri! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului?

Astăzi începe Postul Crăciunului, perioadă  cu o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini. Având în vedere că pe parcursul acestei perioade,  consumatorii  vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu  informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post.

Cu ajutorul Aplicatiei Gratuite InfoCons consumatorii află numărul total de E-uri din gustarea de post!

Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri. De pildă, pâinea conține până la 4 E-uripateul vegetal ajunge până la 13 E-urimargarina atinge până la 6 E-uri halvaua are până la 3 E-uriun suc tip ceai  atinge până la 8 E-uri,  un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.

Mai mult decât atât, consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru gustarea de post (în cazul prezentat: pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, gumă de mestecat) pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul TOTAL de E-uri și de câte ori se repetă acestea în gustarea de post.

Pentru gustarea de post formată din pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, lapte de soia și gumă de mestecat, cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt:

Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor .

Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

Cu ajutorul Aplicatiei InfoCons, consumatorii află care este cantitatea de sare dintr-o gustare de post

Într-o gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și  suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății.

 

Read more...

„Vizibilitate pentru dizabilitate”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) desfășoară campania „Vizibilitate pentru dizabilitate”, care se axează pe conștientizarea și atragerea atenției asupra problemelor cu care se confruntă studenții cu dizabilități și cerințe educaționale speciale (CES) în România, precum și pe soluțiile pe care federația le propune pentru rezolvarea celor mai stringente dificultăți ale acestei categorii de studenți.

 

În cadrul acestei campanii, ANOSR lansează o consultare privind accesibilitatea învățământului superior pentru persoanele cu dizabilități, prin intermediul unui chestionar care se adresează exclusiv persoanelor cu dizabilități din următoarele categorii: studenți, absolvenți, persoane care și-au întrerupt studiile superioare sau care își doresc să își înceapă parcursul în învățământul superior.

 

Chestionarul poate fi completat accesând acest link: https://form.jotform.com/223172373551351

 

Persoanele cu dizabilități sunt subreprezentate în învățământul terțiar, iar, în cele mai multe cazuri, universitățile nu reușesc să răspundă la cerințele educaționale speciale ale acestora. Fie că este vorba de lipsă de conștientizare, resurse insuficiente, ignoranță, disconfort sau chiar discriminare, un lucru este cert: nevoile studenților cu dizabilități nu sunt întotdeauna satisfăcute, iar mecanismele de sprijin nu sunt adaptate acestora, ceea ce îi poate priva de dreptul fundamental la educație.

 

Scopul final al campaniei „Vizibilitate pentru dizabilitate” este de a determina adoptarea unei metodologii-cadru la nivel național și de a îmbunătăți condițiile de susținere a colegilor noștri cu dizabilități și CES.

*Chestionarul este adaptat pentru softuri de tip screen reader.

Read more...

Conservare și Restaurare / Artă și Diversitate

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 13.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția Conservare și Restaurare / Artă și Diversitate.

Cu această ocazie vor fi expuse o serie de piese de patrimoniu restaurate de specialiștii muzeului albaiulian din cadrul secției Conservare - Restaurare. Dintre acestea amintim manuscrise de secol XV, tipărituri românești vechi, ceramică cu o vechime de aproximativ 3500, textile de secol XVII sau icoane de secol XIX. În cadrul acestei manifestări, care încununează activitatea conservatorilor și restauratorilor muzeului albaiulian din ultimii ani, va fi lansat și un interesant catalog al expoziției.

Evenimentul, care face parte din seria de manifestări dedicate zilei de 1 Decembrie- Ziua Națională  României la Alba Iulia,  este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686