"Holocaustul si demnitatea umana"
- Published in Eveniment
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie, această dată fiind decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.
Nu este cunoscut numărul exact al evreilor uciși în Holocaust, "soluția finală a problemei evreiești" așa cum a fost numit programul de exterminare plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania condus de Adolf Hitler. Cifra cel mai frecvent notată de istorici este de 6 milioane.
Holocaustului se adaugă și peste 5 milioane de alte victime ale atrocităților naziste: circa 3 milioane de polonezi, 500.000 de sinti și roma, mai mult de 15.000 de homosexuali, persoane cu handicap și adepții ai sectei “Martorii lui Iehova”, toți etichetați drept "dușmani ai statului german".
O serie de evenimente vor fi organizate, miercuri, la nivel internaţional, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005 îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaţionale care să prezinte generaţiilor viitoare lecţiile Holocaustului, în scopul de a ajuta la prevenirea actelor de genocid.
Tema pentru acţiunile de comemorare organizate în 2016 este, potrivit ONU, "Holocaustul şi demnitatea umană". Tema face o legătură între amintirea Holocaustului şi principiile fondatoare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceasta reafirmă credinţa în demnitatea şi valoarea fiecărei persoane, menţionate în Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi dreptul de a trăi fără discriminare şi cu o protecţie egală în faţa legii, care este consacrat în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Pentru prima data, un reprezentant al comunităților sinti și roma, Zoni Weisz, supraviețuitor al Holocaustului, va vorbi, la sediul ONU din New York, în 27 ianuarie, despre atrocitățile petrecute în lagărele naziste. Zoni Weisz este singurul supraviețuitor al unei familii olandeze sinti, parinții și frații săi fiind uciși în lagărele de exterminare naziste. În 27 ianuarie 2011, Zoni Weisz a fost primul supraviețuitor din rândul sinti și roma care a vorbit în Bundestag-ul german.