Banca Angliei luptă împotriva inflației cu cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 33 de ani

Banca Angliei luptă împotriva inflației cu cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 33 de ani

Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual, cea mai mare creștere din ultimii 33 de ani, încercând să limiteze inflația în creștere, chiar dacă economia britanică alunecă spre recesiune.

Banca centrală a operat a opta majorare a ratei dobânzii în mai puțin de un an, ducând rata de referință la 3%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008.

Această majorare uriașă se potrivește cu măsurile luate miercuri de Rezerva Federală a SUA și săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană.

De la ultima ședință a Băncii Angliei, piețele financiare britanice au trecut printr-o perioadă de turbulențe fără precedent, iar perspectivele economiei s-au deteriorat.
"Minibugetul" fostului prim-ministru Liz Truss de la sfârșitul lunii septembrie - cu promisiunea unor reduceri de impozite nefinanțate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (51,6 miliarde de dolari) - a prăbușit lira sterlină, a prăbușit prețurile obligațiunilor, a declanșat haos pe piețele ipotecare și a determinat o intervenție de urgență a Băncii Angliei pentru a salva fondurile de pensii de la insolvență.

În timp ce planurile de reducere a impozitelor ale lui Truss au fost în mare parte abandonate de atunci, restabilind calmul pe piețe și reducând așteptările privind inflația pe termen mediu, creșterea costurilor alimentelor și energiei mențin prețurile ridicate. Rata anuală a inflației a crescut la 10,1% în septembrie, de la 9,9% în august, revenind la maximul ultimilor 40 de ani atins în iulie.

Factorii de decizie ai băncii centrale așteaptă acum anunțul privind bugetul guvernului din 17 noiembrie pentru mai multe detalii privind planurile de cheltuieli și politicile fiscale, care ar putea influența ceea ce se va întâmpla cu inflația anul viitor.

În ciuda recentelor turbulențe de pe piața obligațiunilor, Banca Angliei a continuat în această săptămână planurile de reducere a bilanțului său, vânzând marți titluri de creanță guvernamentală pe termen scurt în valoare de 750 de milioane de lire sterline (859 de milioane de dolari). Într-un semn de reînnoire a încrederii în Regatul Unit, investitorii au plasat oferte în valoare de aproximativ 2,45 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari) pentru aceste obligațiuni, potrivit Reuters.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686