Items filtered by date: Tuesday, 14 November 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Comunicat referitor la întrevederea dintre premierul Marcel Ciolacu si reprezentanți ai industriilor ingineriei spațiale și apărării din SUA

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Premierul Marcel Ciolacu: Misiunea celor 22 de companii americane de top arată cât este de puternică colaborarea noastră și interesul sporit al investitorilor SUA de a transfera expertiză și tehnologii de ultimă generație în România

 

 Prioritatea Guvernului este să garanteze, în continuare, siguranță cetățenilor și economiei românești și să consolideze rolul României în securitatea regională, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea de astăzi cu reprezentanții celor 22 de companii importante din domeniul ingineriei spațiale și al apărării din Statele Unite ale Americii.

Prim-ministrul a subliniat interesul României de a crește nivelul investițiilor în sectoarele apărare, IT, inginerie spațială și energie, în contextul crizei de securitate care afectează Europa și Orientul Mijlociu.  Șeful Executivului a punctat creșterea cheltuielilor pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% din PIB-ul României și determinarea Guvernului de a modifica legislația în sensul susținerii proiectelor de investiții în domeniile apărării și energie. ”România este și va rămâne o țară sigură și un furnizor de stabilitate în regiune, iar în acest sens sprijinul Statelor Unite, în contextul Parteneriatului nostru Strategic, este determinant. Misiunea celor 22 de companii americane de top arată cât este de puternică colaborarea noastră și interesul sporit al investitorilor SUA de a transfera expertiză și tehnologii de ultimă generație în România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că România este independentă energetic, reușind să ofere ajutorul de care are nevoie și Republicii Moldova. ”Continuăm în această direcție și sprijinim investițiile pentru producerea de energie, inclusiv prin flexibilizarea legislației din sectorul eolian, precum și al industriei extractive și hidrocarburilor”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ambasadorul SUA, doamna Kathleen Ann Kavalec, și investitorii americani au apreciat abordarea pro-business a Guvernului României și au mulțumit prim-ministrului pentru deschidere și colaborare. De asemenea, au apreciat sprijinul consistent și multidimensional oferit de România în toată această perioadă Ucrainei și Republicii Moldova.

În acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a menționat că România va continua să rămână alături de Ucraina până la câștigarea războiului, dar și pentru a sprijini reconstrucția acestei țări, precum și de Republica Moldova, stat care va primi mai departe sprijinul țării noastre.

”România este între țările care au oferit cel mai puternic sprijin Ucrainei și Republicii Moldova. Vom continua să oferim acest sprijin și să rămânem un pilon de stabilitate pentru regiune și pentru întreaga Europă. Este suficient să urmărești traseul unui transport de cereale dinspre și către Ucraina pentru a înțelege rolul României. Și din acest motiv am explicat cât este de importantă apartenența României la Spațiul Schengen, inclusiv pentru a facilita rutele de transport către și dinspre Ucraina”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

La discuțiile care au avut loc astăzi, la Palatul Victoria, au participat ambasadoarea SUA, doamna Kathleen Ann Kavalec, vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

 

 

Read more...

BCR lansează pentru 10 școli din România cea de-a doua ediție a programului LifeLab, de educație financiară interdisciplinară.

Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) a lansat astăzi Raportul de Politică Publică „Educația financiară – între necesitate și oportunitate”, privind educația financiară a românilor, alături de BCR. În cadrul aceluiași eveniment, BCR a anunțat și lansarea celei de-a doua ediții a programului LifeLab, de educație financiară în școli, în parteneriat cu Asociația Școlilor Particulare.

                                                                                                                                                           

„Inteligența financiară se învață. Cu toții avem nevoie de educație financiară, de la mic la mare, și de aceea misiunea noastră, la BCR și Școala de Bani, este de a ajuta România să aibă o relație mai bună cu banii. Alături de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, am dezvoltat un raport de politică publică pe subiectul educației financiare din România, care ne arată date importante despre gradul de alfabetizare financiară a românilor și ne provoacă să căutăm metode prin care putem să recuperăm decalajul actual. O soluție este reprezentată de LifeLab, care ne bucură că ajunge anul acesta la cea de-a doua ediție. LifeLab este despre interdisciplinaritate, despre cum putem aborda educația financiară la materiile de bază ale copiilor, prin noțiuni teoretice și exerciții practice. Dacă contribuim din start la educația financiară a copiilor, informația va fi asimilata mai ușor și mai interactiv, iar ei vor fi pregătiți pentru viața de adult. Ne dorim ca în continuare să colaborăm cu instituții și organizații din societatea civilă pentru a promova nevoia educației interdisciplinare.”                                             

                                                                                             Nicoleta Deliu-Pașol, Director Comunicare & CSR BCR

 

Raportul prezintă situația educației financiare în România, analizează modele naționale și internaționale de predare a educației financiare și propune recomandări de politică publică, pentru a crește competențele financiare ale românilor.

               

„Scopul raportului de politică publică este acela de a propune soluții pentru o mai bună formare a competențelor financiare în rândul elevilor, prin introducerea elementelor de educație financiară în curriculumul școlar, în toate ciclurile de învățământ. Avem nevoie de o abordare centrată pe formarea de competențe, instruirea cadrelor didactice, creșterea conștientizării importanței educației financiare, precum și continuarea activităților practice de educație financiară sau antreprenorială. Prin LifeLab, reușim să creștem nivelul cunoștințelor de educație financiară ale elevilor din școlile participante, sporim interesul lor pentru educație financiară și le oferim încredere cadrelor didactice în capacitatea de a integra noțiuni de educație financiară în lecțiile predate.”

                      Claudia Petrescu, Cercetător Senior ICCV

 

Unde se situează România în termeni de educație financiară

¾    30% dintre români sunt analfabeți financiar și doar 13% au informații și competențe financiare la un nivel ridicat, arată datele Eurobarometrului 525 din 2023 care măsoară cunoștințele și competențele în domeniul educației financiare;

¾    Studiul BCR din 2023, privind gradul de alfabetizare financiară în rândul populației adulte, urbanizate, din România, realizat de BrandBerry, arată un nivel general foarte redus al cunoașterii și înțelegerii conceptelor și termenilor financiari în rândul populației;

¾    76% dintre participanții la studiu s-au declarat puțin sau deloc optimiști când se gândesc la viitor din perspectiva financiară.


O soluție pentru creșterea nivelului de educație financiară și pregătirea generațiilor pentru independență financiară, cât și reponsabilizarea lor cu privire la bani este și lansarea proiectului educațional LifeLab, ajuns anul acesta la a doua ediție. Prin materialele dezvoltate și cu ajutorul profesorilor implicați în program, LifeLab va aduce și 2023 în sălile de clasă elemente de educație financiară, în toate ciclurile de învățământ, la o serie variată de discipline școlare, de la grădiniță până la liceu.

Anul acesta, experiența educațională LifeLab va fi disponibilă pentru 10 școli, iar profesorii, directorii, elevii și chiar părinții din cadrul acestora se vor bucura de beneficiile programului. Până pe 6 decembrie, școlile din județele Brașov, Mureș, Prahova și Suceava se pot înscrie în programul LifeLab prin completarea unui formular simplu, pe platforma Școala de Bani, urmând acest link.

 

Concluzii din ediția pilot a LifeLab:

¾    LifeLab a dus la creșterea nivelului de cunoștințe financiare ale celor 1.200 de elevi participanți, dar a contribuit și la creșterea interesului acestora pentru materiile care au inclus elemente de educație financiară. Elevii din programul pilot au înregistrat o creștere a cunoștințelor de 19% (elevii din ciclul gimnazial) și 15% (elevii de liceu).

¾    Elevii participanți au apreciat integrarea elementelor de educație financiară în cadrul altor materii și au considerat mai atractiv acest mod de predare. 93% dintre elevi își doresc să învețe despre educație financiară într-un mod practic, în școală. 

¾    Proiectul pilot a avut un impact pozitiv și asupra celor 50 de profesori implicați. Au dobândit mai multă încredere în capacitatea lor de a preda educație financiară – aceștia au participat la 15 cursuri de pregătire și au dezvoltat peste 100 de materiale educaționale pentru materiile lor.

¾    Ce îi motivează pe profesori să predea educație financiară: recompense de tip credite sau diplome; atelierele susținute de experți care îi ajută să-și dezvolte abilitățile; impactul acestei discipline în viitorul elevilor.

                                                                                                                                                           

„La Asociația Școlilor Particulare, promovăm standarde ridicate de calitate în educație și susținem colaborarea și schimbul de bune practici între unitățile de învățământ preuniversitar. Prin activitatea noastră, vrem să asigurăm copiilor experiențe de învățare bazate pe performanță academică și să-i ajutăm să dezvolte abilități și competențe pentru viață. De aceea, ne bucurăm că suntem parte din LifeLab, un proiect care aduce în prim-plan colaborarea în domeniul educației financiare – esențială pentru a avea succes în viață. Prin LifeLab, sprijinim elevii să devină adulți împliniți, inteligenți financiari și îi învățăm cum să-și atingă obiectivele, nu doar să le viseze, Iar pe profesori îi sprijinim să integreze educația financiară în școli, pentru a aduce cele mai bune și eficiente metode la clasă.

                                                                                 Laura Mina-Raiu, reprezentant Asociația Școlilor Particulare

 

De ce avem nevoie de intervenție la nivel de politică publică pentru educația financiară

Nivelul redus de cunoștințe și competențe financiare ale românilor ne arată că nevoia de noi politici publice destinate creșterii gradului de alfabetizare financiară este esențială. Pe termen lung, educația financiară va contribui la dezvoltarea unor abilități de viață pentru alegeri mai sănătoase și un nivel de trai mai ridicat.

 

Raportul de Politică Publică a fost realizat ca urmare a rezultatelor evaluării proiectului educațional pilot LifeLab și a lecțiilor învățate în cadrul acestuia. În plus, au fost identificate  soluții prin consultări cu experți în educație din sectorul public și non-profit și au fost analizate și alte modele de educație financiară existente în România și în alte state europene.

 

Read more...

Forumul UE-SUA - Apărare și viitor

Cea de-a treia ediție anuală a Forumului UE-SUA privind apărarea și viitorul reunește factori de decizie politică de pe ambele maluri ale Atlanticului pentru a discuta despre modul în care relația UE-SUA poate consolida în continuare prosperitatea și securitatea colectivă. Acest forum va avea loc în perioada 14 - 15 noiembrie 2023.

Delegația Uniunii Europene în Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, găzduiește Forumul UE-SUA privind apărarea și viitorul în perioada 14-15 noiembrie 2023, în persoană, la Consiliul Atlantic.

 

De la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană, statele sale membre și Statele Unite au pus în evidență forța relației transatlantice. Dar munca nu este completă. Nevoia de a consolida cooperarea transatlantică în abordarea unei multitudini de provocări globale și de a profita la maximum de oportunitățile disponibile este mereu prezentă și presantă.

În acest context, Delegația Uniunii Europene în Statele Unite și Consiliul Atlantic vor găzdui Forumul emblematic UE-SUA "Apărare și viitor" pentru a promova o agendă orientată spre viitor pentru relațiile UE-SUA. Pe lângă discutarea dimensiunilor de apărare, de securitate și globale ale invaziei Rusiei în Ucraina, forumul va convoca o serie de dialoguri la nivel înalt privind economia; infrastructura globală și investițiile pentru o creștere durabilă; intersecția dintre comerț, securitate, democrație și tehnologie; tranzițiile ecologică și digitală; combaterea interferențelor străine și a dezinformării; și modul în care se poate coopera cel mai bine cu partenerii globali pe toate aceste fronturi.

 

Alăturați-vă factorilor de decizie politică și experților de pe ambele maluri ale Atlanticului pentru discuții privind modul în care relația UE-SUA poate consolida și mai mult prosperitatea și securitatea noastră colectivă.

 

Read more...

Declarația Înaltului Reprezentant, în numele Uniunii Europene, cu privire pauzele umanitare din Gaza

Declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene privind pauzele umanitare din Gaza

UE este profund îngrijorată de criza umanitară tot mai gravă din Gaza.

 

UE se alătură apelurilor pentru o pauză imediată a ostilităților și pentru crearea de coridoare umanitare, inclusiv prin creșterea capacității la punctele de trecere a frontierei și printr-o rută maritimă specifică, astfel încât ajutorul umanitar să poată ajunge în siguranță la populația din Gaza.

 

În conformitate cu concluziile Consiliului European din 26 octombrie, UE subliniază din nou dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional și cu dreptul internațional umanitar. UE face apel la un acces umanitar continuu, rapid, sigur și neîngrădit, precum și la acordarea de ajutor umanitar pentru a ajunge la cei care au nevoie, prin toate măsurile necesare, inclusiv coridoare umanitare și pauze pentru nevoile umanitare. În acest sens, salutăm rezultatele conferinței umanitare din 9 noiembrie care a avut loc la Paris.

UE își reiterează apelul adresat Hamas pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Este esențial să se acorde Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) acces la ostatici.

 

UE condamnă utilizarea de către Hamas a spitalelor și a civililor ca scuturi umane. Civililor trebuie să li se permită să părăsească zona de luptă. Aceste ostilități afectează grav spitalele și au un impact îngrozitor asupra civililor și a personalului medical. UE subliniază faptul că dreptul umanitar internațional prevede că spitalele, materialele medicale și civilii din spitale trebuie să fie protejați. De asemenea, spitalele trebuie să fie aprovizionate imediat cu cele mai urgente materiale medicale, iar pacienții care necesită îngrijiri medicale urgente trebuie să fie evacuați în siguranță. În acest context, îndemnăm Israelul să dea dovadă de maximă reținere pentru a asigura protecția civililor.

 

UE și statele sale membre vor continua să colaboreze îndeaproape cu partenerii internaționali, cu ONU și cu alte agenții, precum și cu țările din regiune, pentru a asigura un flux susținut de asistență și pentru a facilita accesul la alimente, apă, asistență medicală, combustibil și adăpost.

Read more...

Comisia adoptă pachetul de extindere 2023, recomandă deschiderea negocierilor cu Ucraina și Moldova, acordarea statutului de țară candidată Georgiei și deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina, odată ce va fi atins gradul necesar

Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere 2023, care oferă o evaluare detaliată a stadiului actual și a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și, pentru prima dată, Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor către aderarea la Uniunea Europeană. În special, raportul se concentrează pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum și pe oferirea de orientări clare cu privire la prioritățile viitoare în materie de reformă. Aderarea este și va rămâne un proces bazat pe merit, care depinde în totalitate de progresele obiective realizate de fiecare țară.

 

Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova și eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova au adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri.

În cazul Georgiei, având în vedere rezultatele obținute, Comisia recomandă Consiliului să acorde Georgiei statutul de țară candidată, cu condiția să fie luate o serie de măsuri.

 

În cazul Bosniei și Herțegovinei, Comisia recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina, odată ce se va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare. Această țară trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a îndeplini prioritățile-cheie stabilite în avizul Comisiei privind cererea de aderare la UE. Comisia va monitoriza în permanență progresele și conformitatea în toate domeniile legate de deschiderea negocierilor și va prezenta un raport Consiliului cel târziu în martie 2024.

 

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat "Extinderea este o politică vitală pentru Uniunea Europeană. Completarea Uniunii noastre este chemarea istoriei, orizontul natural al Uniunii noastre. Finalizarea Uniunii noastre are, de asemenea, o puternică logică economică și geopolitică. Extinderile anterioare au demonstrat beneficiile enorme atât pentru țările candidate, cât și pentru UE. Cu toții avem de câștigat."

În Ucraina, decizia de acordare a statutului de candidat la UE a creat o puternică dinamică de reformă, în ciuda războiului în desfășurare, cu un sprijin puternic din partea populației ucrainene. Guvernul și parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre, înregistrând progrese substanțiale în ceea ce privește îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE. Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecție pentru judecătorii Curții Constituționale și a reformat organismele de guvernanță judiciară. Ea și-a dezvoltat în continuare istoricul de anchete și condamnări pentru corupție la nivel înalt și și-a consolidat cadrul instituțional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu și sistemic de combatere a influenței oligarhilor. De asemenea, țara și-a demonstrat capacitatea de a face progrese în ceea ce privește alinierea la acquis-ul UE, chiar și pe timp de război.

Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce privește îndeplinirea celor 9 etape stabilite în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE. Aceasta a lansat o reformă cuprinzătoare a justiției, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv prin evaluarea judecătorilor și procurorilor proeminenți. Țara și-a reformat organismele anticorupție și a crescut numărul de anchete și de condamnări în cazurile de corupție. Moldova a adoptat un plan de acțiune pentru deoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislație privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalității organizate. Țara a adoptat o strategie privind administrația publică și urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-și reforma gestionarea finanțelor publice și a adoptat o legislație pentru a reforma achizițiile publice. Moldova a sporit participarea societății civile la procesul decizional și a consolidat protecția drepturilor omului.

Etapele următoare

 

Consiliul trebuie acum să analizeze recomandările Comisiei și să ia decizii cu privire la etapele viitoare ale procesului de extindere.

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ 30 de ani de la înființarea Curții de Apel Alba Iulia

Joi, 09.11.2023, în sala Vintilă Dongoroz din Palatul Justiției s-a desfășurat conferința aniversară ”30 de ani de la înființarea Curții de Apel Alba Iulia - Memoria Curiae 1993-2023”, la care au participat judecători în activitate și pensionari, grefieri și alte categorii de personal din cadrul Curții de Apel Alba Iulia și al instanțelor din circumscripție, reprezentanți ai instituțiilor care de-a lungul celor 30 de ani au contribuit la înfăptuirea actului de justiție, precum și ai autorităților care își au sediul în Palatul Justiției din Alba Iulia. Au luat cuvântul o parte din cei care au îndeplinit de-a lungul timpului funcția de președinte al Curţii de Apel Alba Iulia, respectiv domnul judecător Nicolae Doțiu, doamnele judecător Adriana Marcela Petrașcu și Alexandra Iuliana Rus, domnul judecător Liviu Gheorghe Odagiu și doamna judecător Oana Maria Petrașcu, actuala președintă a instanței. Cu prilejul acestui eveniment a fost prezentată lucrarea monografică ”Memoria Curiae”, realizată sub coordonarea domnului judecător Lucian Ioan Gherman, în care sunt redate și ilustrate principalele momente din evoluția Curții de Apel Alba Iulia pe parcursul celor 30 de ani de existență. Ne-au felicitat la ceas aniversar domnul secretar de stat în Ministerul Justiției George Bogdan Ilea, domnul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Marius-Mihai Ungureanu, decanii Barourilor din circumscripția teritorială a Curții de Apel Alba Iulia – domnii avocați Mihai Baco, Alexandru Suciu și Cosmin Alin Roncioiu, doamna conf. univ. dr. Mihaela Miruna Tudorașcu, Decanul Facultății de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia și domnul Nicolae Albu, Prefectul județului Alba. Evenimentul ”Memoria Curiae 1993-2023” a fost organizat de echipa managerială a Curții de Apel Alba Iulia - doamna președintă Oana Maria Petrașcu, doamna vicepreședintă Laura Dehelean și domnul vicepreședinte Lucian Ioan Gherman, cu sprijinul artistic al Centrului de Cultură ”Augustin Bena” al județului Alba. CURTEA DE APEL ALBA IULIA BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686