Items filtered by date: Monday, 28 November 2022 - Like - stiri Alba Iulia

LABORATORUL DE TEATRU

Teatrul de Păpuși „Prichindel”, vă invită joi, 1 Decembrie 2022, orele 16:00 la spectacolul Alba meleaguri de poveste – Tărâmul zânelor, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși Prichindel din Alba Iulia. Ne bucurăm să fim parte din festivalul România tradițională, ediția 1, alături de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Piesa pe care v-o propunem spre vizionare face parte din cadrul programului LABORATORUL DE TEATRU și prezintă copiilor istoria, legendele și obiectivele turistice interesante ale județului Alba.

 

          Echipa spectacolului:

Scenariul: Ioana Bogățan și Teodora Popa

Regia artistică: Teodora Popa

Scenografia: Elena Ilaș

Sculptură: Florin Lucian Marin

Muzica: Levente Szöcs

Distribuția: Viorica Boda, Ramona Benchea Mincu, Teodora Popa, Tudor Cristian Popa

Regia tehnică: Elena Madaras

Lumini: Ovidiu Tămășan

Sunet: Florin Andrea

Mașinist: Gheorghe Hațegan

Manager Ioana Bogățan

 

        Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Vă așteptăm să vă bucurați prin teatru de Ziua Națională a României. La mulți ani români, la mulți ani România!!!

 

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Read more...

53% dintre români ies mai rar la restaurant acum decât înainte de creșterea inflației

Conform Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, este 13,5%. În spatele datelor oficiale, impactul real e semnificativ mai mare când vine vorba de cum resimt românii scumpirile actuale. Cele mai mari diferențe s-au înregistrat la prețurile alimentelor (>20%), ceea ce impactează nu numai listele de cumpărături, ci și ieșirile la restaurant. 

Iar acest lucru e valabil și dacă trecem granițele României. Un sondaj realizat de SIAL Paris arată că și celelalte țări din Europa se adaptează în consecință. 78% dintre respondenți au afirmat că prețurile în restaurante au crescut semnificativ față de anul trecut și 55% recunosc că aceste scumpiri influențează frecvența ieșirilor în oraș. În contextul inflației, ne-am propus să analizăm cum percep românii prețurile la restaurant în 2022 și cum le influențează asta ieșitul în oraș.

Acum, 1 din 2 români iese la restaurant rar sau foarte rar; o schimbare evidentă față de obiceiurile dinaintea pandemiei când majoritatea (53%) ieșeau mai des

Scumpirile afectează semnificativ stilul de viață al românilor, iar asta se reflectă inclusiv în felul în care își petrec timpul liber. Datele arată că 27% dintre români ies foarte rar la restaurant (o dată pe lună sau nici măcar), în timp ce 21% spun că ies de 2-3 ori pe lună. 

Întrebați cât de des mergeau la restaurant înainte de pandemie, majoritatea participanților la studiu (53%) au declarat că ieșeau mai des decât acum. Totuși, pentru 27% nu s-a schimbat nimic, în timp ce 19% au afirmat că ies mai des acum decât înainte de pandemie.

94% dintre români consideră că prețurile din restaurante au crescut

Majoritatea văd aceste creșteri drept semnificative (55%), pe când alții le percep ca fiind mici (39%). Totuși, există și români care consideră că nu s-a schimbat nimic (6%).  

Ca să aflăm ce înseamnă pentru români “creșteri semnificative” și “creșteri mici”, am rugat respondenții să evalueze noile prețuri din restaurante. Cei mai mulți dintre respondenți (32%) au impresia că acestea sunt cu 20% mai mari decât înainte de izbucnirea pandemiei și creșterea inflației. 31% dintre participanții la studiu cred că prețurile au crescut și mai mult de atât – cu 25%. 23% percep o creștere de 15%, iar 14% văd o creștere de 10%.  

Când vine vorba de fiecare regiune în parte, cei mai mulți respondenți din Muntenia (40%) și Moldova (44%) consideră că prețurile au crescut cu 20%. În schimb, în Transilvania, creșterile se resimt mai puternic. Cei mai mulți dintre participanți din acea regiune a țării (37%) evaluează că prețurile ar fi crescut chiar de fapt cu 25%.

35% dintre români aleg preparatele mai ieftine din meniu ca să reducă nota de plată

Cei care vor totuși să iasă în oraș și să facă și economie, găsesc diferite metode. Întrebați ce fac pentru a reduce costul consumației, cei mai mulți dintre respondenți (35%) au spus că se orientează după produsele din meniu care au prețuri mai accesibile. Unii români renunță la desert (23%), împart un fel de mâncare cu altcineva (12%), sau nu mai comandă și de mâncare, ci doar de băut (3%).

Datele arată că sunt și români care nu-și propun să reducă nota de plată. 15% dintre respondenți au afirmat că nu s-a modificat nimic în comportamentul lor la restaurant.

 

Read more...

Ocupare pentru tinerii NEETs din Regiunea Centru

CAMERA DE COMERȚ, INDUSTRIE ȘI AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, în calitate de beneficiar, și ASOCIAȚIA PAKIV ROMÂNIA, în calitate de partener în cadrul proiectului „Ocupare pentru tinerii NEETs din Regiunea Centru“ - COD SMIS 154667, au plăcerea de a vă informa că, în perioada iulie 2022- decembrie 2023 derulează proiectul ”Ocupare pentru tinerii NEETs din Regiunea Centru”- cod SMIS: 154667.

În cadrul acestuia veți putea beneficia de o serie de servicii prin care dorim să vă ajutăm să pătrundeți pe piața muncii, să vă găsiți mai ușor un loc de muncă, să beneficiați de formare profesională adecvată, să vă înființați o firmă sau să vă dezvoltați o firmă.

Vor putea beneficia de aceste servicii un număr de 372 de tineri NEETs din Regiunea Centru care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Să fie cu vârsta cuprinsă între 16 – 29 de ani;
  • Să se încadreze în categoria NEETs;
  • Să nu fie angajați;
  • Să nu urmeze o formă de învățământ sau să nu fie cuprins într-un program de formare profesională;
  • Să aibă domiciliul sau reședința în Regiunea Centru (județele Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Covasna, Mureș).

Participanții selectați vor beneficia gratuit de :

  • Consiliere prin furnizarea serviciilor de mediere adaptate nevoilor fiecărui beneficiar, în vederea găsirii unui loc de muncă;
  • Formare profesională prin cursuri de inițiere autorizate ANC, recunoscute de către Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Protecției Sociale
  • O subvenție în valoare de 360 lei/ cursant (pentru cursurile de 90 de ore) și de 240 lei/ cursant (pentru cursurile de 60 de ore), în urma participării beneficiarului la cursurile din cadrul proiectului;
  • Acordarea de sprijin pentru înființarea de afaceri persoanelor selectate în urma unui concurs de planuri de afaceri, urmând a fi finanțate un număr de 12 idei de afaceri, în valoare de aproximativ 25.000 EUR, echivalent lei/ afacere.

Informații suplimentare :

CAMERA DE COMERȚ, INDUSTRIE ȘI AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, Județul Caraș-Severin, Municipiul Reșița, Str. Petru Maior, Nr. 71, cod poștal 320111, România, telefon/fax 0255215829 / 0255220114, poștă electronică This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , www.ccia-cs.ro

ASOCIAȚIA PAKIV ROMÂNIA, Județul Alba, Municipiul Alba Iulia, Str. Emil Racoviță, Nr. 76, cod poștal 510175, România, tel/fax: 0258-811170/ 0258-811170, poștă electronică: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , www.pakiv.ro

Read more...

Ceremonie militară la Alba-Iulia, de Ziua Națională a României

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în Municipiul Alba Iulia, vor avea loc, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2022, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând Ministerului Apărării Naționale și care se vor desfășura după următorul program:

  • în data de 30 noiembrie 2022, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:

-  începând cu ora 09.30, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

-  începând cu ora 10.00, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

-  începând cu ora 11.00, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

-  începând cu ora 11.30, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).

Totodată, începând cu ora 12.00, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

  • în data de 1 decembrie 2022:

-  începând cu ora 13.40, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

- în continuare, începând cu ora 14.00 va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 15 detașamente de defilare pe jos (aproximativ 850 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 11 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” și avioane F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”. Totodată, din cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în Alba-Iulia, în zilele de 29 și 30 noiembrie 2022, se vor desfășura repetiții și antrenamente generale care vor afecta, pentru scurte perioade de timp, activitățile curente din centrul orașului.

Antrenamentele generale vor avea loc în intervalul orar 13.00-15.00, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

 

Compartimentul informare şi relaţii publice al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

Read more...

Debut cu dreptul pentru CSO Metalurgistul Cugir în Divizia B la şah

  • Published in Sport

Găzduită de Hotelul Leul de Aur din Sebeş, seria de recalificări a Diviziei B la şah reuneşte la start 5 echipe din Bistriţa, Cluj-Napoca, Piteşti şi Cugir care îşi dispută ultimul loc calificant în Divizia A din 2023. După ce au ratat calificarea într-o grupă în care a promovat o altă echipă din judeţul Alba, CSM Unirea Alba Iulia, şahiştii cugireni au debutat excelent în grupa de recalificare învingând cu 3-1 una dintre favoritele la promovare, Asociaţia Şah Club Bistriţa. Victoriile echipei cugirene au fost obţinute de campionul naţional de amatori Romulus-Cristian Ştefan, care l-a învins la masa 1 pe maestrul FIDE Paul Rusan, şi Ovidiu Crăciun, care a trecut la masa 3 de Vasile Strugari, un tânăr şahist năsăudean care s-a remarcat şi ca jucător profesionist de poker! La mesele 2 şi 4 Ilie Arion şi Doru Jiroş au remizat împotriva lui Radu Chima şi Denis Şandor.

În al doilea meci al primei runde, ACS Napocensis Active Cluj-Napoca 1 a învins ACS Napocensis Activ Cluj-Napoca 2 cu 4-0 şi va întâlni în runda următoare echipa din Bistriţa, în timp ce CSO Metalurgistul Cugir va juca împotriva ACS Alfil Piteşti.

Meciurile din seria de recalificări a Diviziei B de la Sebeş se vor încheia marţi 29 decembrie, dar evenimentele şahiste continuă în perioada 2-6 decembrie la Sebeş şi Alba Iulia cu  Festivalul Internaţional al României la Şah organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba.

 

 

 

Read more...

Programul de circulație al STP SA pentru intervalul 30.11.2022-02.12.2022 în Zona Metropolitană Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru  intervalul 30.11.2022-02.12.2022 după cum urmează:

- în data de 30 noiembrie 2022  (Ziua Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României) – program de duminică;

- în data de 1 Decembrie 2022 ( Ziua Națională a României) – program de duminică;

- în data de 2 decembrie 2022 – programul de transport al unei zile lucrătoare din perioada vacanței școlare. Programul de circulație al autobuzelor care transportă angajații societăților comerciale va fi adaptat în funcție de programul de lucru comunicat de acestea.

Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 (Alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Oarda, Pâclișa) se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7 (Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru, Ciugud,  Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea, Ighiu, Galtiu, Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra,  Mesentea, Coșlariu,  Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus,  Mihalț, Obreja, Poiana Galdei, Cetea,  Întregalde) călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967 sau 0258/810588.

Informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686