Items filtered by date: Tuesday, 07 November 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Portrete ale oamenilor celebri realizate de elevi ai Liceului de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria”

Municipiul Alba Iulia derulează proiectul „Alba Iulia - O istorie vizuală prin «amprente» celebre“.

Rezultatul central al proiectului este un film documentar de tip travel, cu o durată de 25 de minute, subtitrat în 5 limbi de circulație internațională. Documentarul „sudează“ epoci istorice, culturale diferite, personaje din timpuri diferite, de etnii și preocupări diferite. Altfel spus, promovează diversitatea, toleranța, ne arată că Alba Iulia a fost și este un spațiu al multiculturalismului, al conviețuirii interetnice și interconfesionale. Documentarul ne arată locurile din Alba Iulia pe unde au trecut, domnit sau își dorm somnul de veci personalități de talie națională și europeană, pe care i-am numit generic „oameni celebri“, precum: Mihai Viteazul,  Iancu de Hunedoara, principele Gabriel Bethlen, regele Ludovic cel Mare al Ungariei, împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, împăratul Iosif al II-lea, Horea, regele Ferdinand I al României, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz, episcopul savant Ignác Batthyány, șef-rabinul Ezekiel Paneth, Adalbert Cserni(cel care a înființat primul muzeu al orașului), John Smith(aventurierul care i-a îndemnat pe englezi să colonizeze America), 25, în total. 

În proiect este implicată și tânăra generație. Imaginea celor 25 de personalități va fi adusă în atenția publicului larg și prin intermediul unor portrete, realizate de către un grup de 25 de elevi de la Liceul  de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria” din Alba Iulia.  Lucrările sunt realizate în regim de volunatariat, iar materialele necesare au fost asigurate de către Municipiul Alba Iulia, din bugetul proiectului.

Portretele vor fi expuse în cadrul unei expoziții, ce va fi vernisată cu ocazia evenimentului de lansare a filmului documentar, ce va avea loc pe parcursul acestei luni. Ulterior, lucrările vor intra în patrimonul Municipiului Alba Iulia și vor fi expuse într-un loc accesibil publicului larg.

Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Național al Unirii și Societatea comercială Apulum S.A.

Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).

 

 

 

Read more...

ALBA IULIA alături de brand-ul de țară la Londra

Ministerul Turismului promovează România la cea de-a 37-a ediție a World Travel Market din Londra, cel mai mare târg internațional de turism din lume, adresat exclusiv specialiștilor din domeniu. Anul acesta, România aduce în atenția profesioniștilor atât destinația turistică Alba Iulia, cât și circuitele culturale, turismul în natură și cel rural, pachetele de tip city break, turismul activ şi cel de aventură, turismul balnear și cel de tip wellness.

Tema standului din această ediție este unică și subliniază într-o manieră stilizată împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Acesul în cadrul standul-ului, cu o suprafață de 238 de mp., se face printr-o replică a porții III de la Cetatea Alba Carolina. La standul amenajat de Ministerul Turismului din România sunt prezenți 50 de expozanți, reprezentanți ai unor touroperatori, organizații de management a destinației, Consilii Județene, hoteluri și companii aeriene.

WTM Londra reprezintă punctul de întalnire al cererii și ofertei internaționale din sectorul turistic și are un rol fundamental în stabilirea de noi contacte de afaceri. România a participat constant la WTM, având stand național la toate cele 36 ediții anterioare.

Una dintre surprizele acestei ediții este faptul că pe lângă promovarea brand-ului de țară este prezentat, în avanpremieră, și logo-ul Centenarului, element unic de identificare pentru toate evenimentele cce vor fi organizate de România pe parcursul anului viitor.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686