Comunicatul prin care Departamentul de Stat al SUA cere ”imperios” Parlamentului să nu aprobe modificările la Legile Justiţiei a stârnit reacții promte atât din direcția PSD, cât și din cea a PNL.
„Comunicatul prin care Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului României să nu aprobe propunerile legislative de modificare a legilor Justiţiei pentru că afectează luptă anti-corupţie şi independenţa sistemului judiciar este fără precedent şi grav. Independenţa sistemului judiciar este absolut necesară pentru o Românie normală cu instituţii democratice puternice şi stabile în care oamenii pot avea încredere”, a scris Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), pe Facebook.
Conform sursei citate, solicitarea imperativă a partenerilor strategici ai României din alianţa NATO este în interesul românilor „pentru ca PSD-ALDE să renunţe la tentativa lor de subordonare a Justiţiei în scopuri personale”.
„Este în interesul nostru şi al partenerilor noştri să construim şi să păstrăm în România un sistem democratic, cu instituţii independente puternice, bazat pe respectarea legilor”, scrie Dancă.
PNL vorbește pe voci diferite
Pe de altă parte, fostul ministru al Justiţiei, liberalul Cătălin Predoiu, a declarat luni, referindu-se la criticile Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile Justiţiei, că nu poate accepta tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României.
"Eu am sprijinit şi sprijin cu fapte administrative şi politice independenţa Justiţiei şi parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independenţa Justiţiei nu e uşoară şi orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României", scrie el, într-o postare pe Facebook.
El afirmă că România este, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune şi cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democraţie şi valorile nord-atlantice.
"Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată şi eficientă este această mişcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american şi naţionalist, care poate fi manipulat de Rusia", afirmă Predoiu.
El apreciază că "poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat".
"Poate că diplomaţii americani ar trebui să fie mai atenţi la modul în care abordează România, mai adaptaţi la realităţile din teren, pentru a fi eficienţi. O spun de pe poziţia unui prieten al Americii", afirmă fostul ministru al Justiţiei.
PSD: România e un stat suveran
Din partea PSD, o primă reacție avenit prin vocea vicepreședintelui Lia Olguța Vasilescu, totodată ministru în Guvernul României.
”România e un stat suveran, iar Parlamentul legiferează. Ar fi interesant să ne indice ei ce articol slăbește lupta împotriva corupției. Parlamentul e legitm ales și trebuie să legifereze. Dacă e un articol care ar slăbi independența justiției, să îl indice. Altfel, nu poti să spui cerem să fie retrasă. Să nu uităm că acum îl avem președinte pe Klaus Iohannis, iar ambasador al României în SUA e George Maior, e o explicație a ceea ce se întâmplă acum. Dacă e pe bază de proteste, cred că ar trebui să protestăm și noi. Văd că americanii sunt îngrijorați că protestează niște ONG-uri. O să protestăm și noi.”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.
Reamintim că Departamentul de Stat al SUA a cerut ”imperios” Parlamentului României să nu voteze legile justiției! Anunțul a fost făcut de Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al instituției
”Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică. Cerem imperios Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.
corectnews.com