Items filtered by date: Tuesday, 28 November 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Care sunt produsele şi serviciile pentru care vom plăti mai mult în următoarele 3 luni

Managerii întreprinderilor preconizează că preţurile în industrie şi comerţul de amănuntul vor creşte în perioada noiembrie 2017-ianuarie 2018, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) și consultate de Mediafax.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se estimează o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +41%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra o tendinţă de scădere (sold conjunctural -36%).

Citește mai departe aici.

 

 

 

Read more...

REACȚIILE PSD și PNL după cererea fără precedent a Departamentului de Stat vizând Legile Justiției

Comunicatul prin care Departamentul de Stat al SUA cere ”imperios” Parlamentului să nu aprobe modificările la Legile Justiţiei a stârnit reacții promte atât din direcția PSD, cât și din cea a PNL.

„Comunicatul prin care Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului României să nu aprobe propunerile legislative de modificare a legilor Justiţiei pentru că afectează luptă anti-corupţie şi independenţa sistemului judiciar este fără precedent şi grav. Independenţa sistemului judiciar este absolut necesară pentru o Românie normală cu instituţii democratice puternice şi stabile în care oamenii pot avea încredere”, a scris Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), pe Facebook.

Conform sursei citate, solicitarea imperativă a partenerilor strategici ai României din alianţa NATO este în interesul românilor „pentru ca PSD-ALDE să renunţe la tentativa lor de subordonare a Justiţiei în scopuri personale”.

„Este în interesul nostru şi al partenerilor noştri să construim şi să păstrăm în România un sistem democratic, cu instituţii independente puternice, bazat pe respectarea legilor”, scrie Dancă.

PNL vorbește pe voci diferite

Pe de altă parte, fostul ministru al Justiţiei, liberalul Cătălin Predoiu, a declarat luni, referindu-se la criticile Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile Justiţiei, că nu poate accepta tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României.

"Eu am sprijinit şi sprijin cu fapte administrative şi politice independenţa Justiţiei şi parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independenţa Justiţiei nu e uşoară şi orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României", scrie el, într-o postare pe Facebook.

El afirmă că România este, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune şi cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democraţie şi valorile nord-atlantice.

"Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată şi eficientă este această mişcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american şi naţionalist, care poate fi manipulat de Rusia", afirmă Predoiu.

El apreciază că "poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat".

"Poate că diplomaţii americani ar trebui să fie mai atenţi la modul în care abordează România, mai adaptaţi la realităţile din teren, pentru a fi eficienţi. O spun de pe poziţia unui prieten al Americii", afirmă fostul ministru al Justiţiei.

PSD: România e un stat suveran

Din partea PSD, o primă reacție  avenit prin vocea vicepreședintelui Lia Olguța Vasilescu, totodată ministru în Guvernul României.

”România e un stat suveran, iar Parlamentul legiferează. Ar fi interesant să ne indice ei ce articol slăbește lupta împotriva corupției. Parlamentul e legitm ales și trebuie să legifereze. Dacă e un articol care ar slăbi independența justiției, să îl indice. Altfel, nu poti să spui cerem să fie retrasă. Să nu uităm că acum îl avem președinte pe Klaus Iohannis, iar ambasador al României în SUA e George Maior, e o explicație a ceea ce se întâmplă acum. Dacă e pe bază de proteste, cred că ar trebui să protestăm și noi. Văd că americanii sunt îngrijorați că protestează niște ONG-uri. O să protestăm și noi.”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Reamintim că Departamentul de Stat al SUA a cerut ”imperios” Parlamentului României să nu voteze legile justiției! Anunțul a fost făcut de Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al instituției 

”Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică. Cerem imperios Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Atac cu grenadă în Burkina Faso, înaintea vizitei lui Emmanuel Macron

Cel puţin trei persoane au fost rănite, marţi, în Burkina Faso, după un atac cu grenadă asupra militarilor francezi care patrulează înaintea vizitei preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, relatează site-ul france24.com, citat de Mediafax.

Atacul a avut loc în capitala Ougadougou, în apropierea unei clădiri care găzduiește forțele speciale franceze. Unul dintre răniți se află în stare gravă, fiind vorba despre un localnic.

"Doi indivizi cu cagule, aflați pe o motocicletă, au aruncat o grenadă spre un vehicul al armatei franceze. Ținta atacatorilor nu a fost lovită", a precizat sursa citată.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a început  luni o vizită de patru zile în Africa, vizită care are loc într-un context tensionat, generat de în situaţia tensionată dată de traficul uman şi licitaţiile de sclavi pe continentul african, scrie b1.ro.

Acțiunea lui Macron este un răspuns la presiunea pusă pe liderii UE pentru a se implica mai mult în aceste chestiuni care lezează grav drepturile omului în Africa.

foto: africanews.com

 
Read more...

SUA CERE PARLAMENTULUI ROMÂNIEI RESPINGEREA PROPUNERILOR DE MODIFICARE A LEGILOR JUSTIȚIEI!!

SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.

Press Statement

Heather Nauert
Department Spokesperson
Washington, DC
November 27, 2017

The United States notes with concern that the Parliament of Romania is considering legislation that could undermine the fight against corruption and weaken judicial independence in Romania. This legislation, which was originally proposed by the Ministry of Justice, threatens the progress Romania has made in recent years to build strong judicial institutions shielded from political interference. We urge the Parliament of Romania to reject proposals that weaken the rule of law and endanger the fight against corruption.

Romania: Proposals Affecting the Independence of the Judiciary

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686