Classic Unlimited lansează Classic for Kids Copiii vor face cunoștință, pe limba lor, cu muzica clasică

Classic Unlimited lansează Classic for Kids Copiii vor face cunoștință, pe limba lor, cu muzica clasică

În cadrul concertului Classic for Kids, copiii vor putea descoperi muzica clasică prin piese programatice însoțite de povești, de prezentări captivante și interactive. Concertele vor fi susținute de pianistul Bogdan Vaida și vor include piese de W.A. Mozart, A. Copland, F. Liszt, C. Debussy, precum și piese ale compozitorilor clujeni Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop. În a doua parte a evenimentului va fi organizat un atelier de muzică. Folosim procedeul variațiunilor în muzică copiii vor descoperi instrumentele muzicale și joaca cu ritmul, caracterul muzical și improvizația. Elevii vor participa activ, folosind diferite instrumente muzicale simple, și vor face muzică alături de Anamaria și Bogdan. După turneul prin școli va fi lansată și o serie online de trei videouri educative despre muzica clasică pentru copii.

 

ARTIȘTI:

 • Bogdan Vaida - solistul care a dezvoltat proiectul inedit Classic for Kids și care în fiecare toamnă pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. Bogdan a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

 

 • Anamaria Meza - compozitoarea care a scris piesa “Capricii de Primăvară” și a pregătit atelierul de muzică pentru proiectul Classic for Kids. De-a lungul timpului a colaborat cu muzicieni și proiecte de excepție, printre care: compozitoarea Violeta Dinescu (Oldenburg), mezzosoprana Christina Ascher și Janus Ensemble (Karlsruhe), pianista Claudia Bigos (Braunschweig), formația Trio Contraste (Cluj-Napoca), ”Young famous orchestra” (Cluj-Napoca), și, bineînțeles, cu Bogdan Vaida în cadrul proiectului Classic Unlimited.

 

 • Ciprian Gabriel Pop - conferențiar universitar în cadrul Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și câștigător al unor premii importante, precum „Premiul Muzeului George Enescu” – Festivalul „George Enescu” (2009), Premiul UCMR pentru lucrarea simfonică „Patima Pământului”, sau Premiul al III-lea la Concursul „Reinl Stiftung” de la Viena (2008). Ciprian Gabriel Pop a compus în genuri variate, de la muzică vocală la muzică de teatru, de la muzică simfonică la muzică electronică. Ciprian este un membru important al echipei Classic Unlimited, “compozitorul de casă” al turneului pentru care a scris piese începând cu 2018.

 

REPERTORIU:

 • Menuet în Sol major, KV1 de Wolfgang Amadeus Mozart
 • “Balerina și pisoiul” de Ciprian Gabriel Pop
 • “Golliwogg's Cakewalk” din suita “Children's Corner” de Claude Debussy
 • “Pisica și Șoarecele” de Aaron Copland
 • Rapsodia Ungară nr. 2 de Franz Liszt
 • “Capricii de Primăvară” de Anamaria Meza

 

Pe lângă turneul Classic for Kids, concertele-atelier de muzică clasică pentru copii vor ajunge și în trei comune din județele Alba și Cluj, în cadrul proiectului Play Ground, finanțat de Europa Creativă și organizat de Fapte.

 

CALENDAR Play Ground:

 • Școala Gimnazială Ciurila (15 Mai, ora 12.00)
 • Căminul Cultural Poieni, comuna Bucium (27 Mai, ora 16.00)
 • Căminul Cultural Mănăstireni (31 mai, ora 13.00)

În cadrul acestui proiect, copiii din cele trei comunități au beneficiat deja de o vizită interactivă la expoziția Music Gallery și vor participa la Concursul Jazz in the Park din 30 iunie-2 iulie unde, în Parcul Central din Cluj-Napoca, îi va așteapta o zonă dedicată descoperirii muzicii.

 

Despre Classic Unlimited

Classic Unlimited este un proiect care vizează promovarea muzicii clasice prin prezentarea unui mod diferit de a vedea, auzi, cânta și trăi muzică. Acest lucru se realizează printr-o abordare diferită a publicului și a concertelor, cu focus pe muzică și pe mesajul din spatele acesteia. Astfel, în cadrul Classic Unlimited, publicul este invitat să descopere poveștile din spatele muzicii și lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele.

 

Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (care înseamnă ’’muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri din Germania și Elveția în care se derulează viața de zi cu zi. În 2017, proiectul a ajuns și în România, unde a fost primit cum nu se poate mai bine, formatul deschis și neconvențional al concertelor reușind să atragă tot mai multă lume spre muzica clasică. Anul trecut, Classic Unlimited a ajuns la cea de-a șasea ediție și a însemnat o nouă călătorie muzicală în 10 spații inedite din România.

 

Classic for Kids este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri: Yamaha, Pop-Cola, Mobila Dalin și Daisler Print House.

Parteneri media: AGERPRES, TVR Cultural, Radio România Muzical, TVR Cluj, Radio Cluj, Ziarul Metropolis. HAPP.ro.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686