Candidaturile și semnele electorale ale celor 14 politicieni înscriși în alegerile prezidențiale rămân definitive începând de duminică.
Potrivit legislației, în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de soluționare a contestațiilor de către Curtea Constituțională a României (CCR), 27 septembrie, candidaturile rămân definitive.
De asemenea, în 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor, cel mai târziu la data de 30 septembrie, Biroul Electoral Central stabilește prin tragere la sorți ordinea de înscriere a candidaților și semnelor electorale pe buletinul de vot.
Hotărârile CCR sunt definitive și se comunică BEC. Argumentațiile reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul CCR vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Toate contestațiile dezbătute de CCR începând de duminica trecută până vineri au fost respinse.
În cursa electorală pentru Cotroceni vor intra Victor Ponta, din partea Alianței PSD-PC-UNPR, Klaus Iohannis (Alianța Creștin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mișcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului — Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianța Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brânză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariței (Prodemo) și Szilagyi Zsolt, din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania.
De asemenea, vizează funcția de șef al statului și patru independenți — Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei și Gheorghe Funar.
Au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale, 2 noiembrie, 18.313.698 de cetățeni români, iar 18.321.512 pe 16 noiembrie, la turul al doilea, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.
Sondajele de opinie îi dau pe Victor Ponta siKlaus Iohannis ca și intrați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Dintre ceilalți 12 candidați înscriși pentru Cotroceni, niciunul nu trece de 10%. Surprize ar putea să apară din partea lui Teodor Meleșcanu, care nu a fost cuprins în cercetările sociologice.
Sondajele date publicității în septembrie arată că Victor Ponta pornește în campanie cu un scor de 41-42%, diferențele dintre cele trei cercetări sociologice luate în calcul fiind sub un procent. În schimb, în cazul lui Klaus Iohannis, procentele variază între 29% (Avangarde), 28,8% (INSCOP) și 27% (CSCI).
Dintre ceilalți 12 candidați, niciunul nu trece de 10%.
Teodor Meleșcanu, care a intrat în cursa pentru Cotroceni în ultimul moment, nu a fost cuprins în cercetarile sociologice.
În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, sondajele dau cifre diferite, de la 10% (Avangarde) la 6,7% (INSCOP). Diferențe mari sunt și în cazul Elenei Udrea, cotată cu șanse între 5% și 8%. Candidatul independent Monica Macovei are 3% în toate cercetările sociologice.
Tot în jur de 3 procente din preferințele electoratului au și Corneliu Vadim Tudor (PRM), Dan Diaconescu (PP-DD) si Kelemen Hunor (UDMR).