Items filtered by date: Thursday, 15 April 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia - vernisaj on-line

Joi, 15 aprilie 2021, ora 13.30, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va avea loc vernisajul on-line al expoziției Vasile Stoica, mare diplomat și om de cultură.


Expoziția reunește cărți, fotografii, documente, tablouri, obiecte personale și o colecție de covoare și costume populare care au aparținut diplomatului Vasile Stoica, un ardelean născut la Avrig, cu o contribuție importantă la susținerea cauzei naționale, pentru formarea și menținerea României Mari, dar care a sfârșit, asemenea celorlalți din generația Unirii, într-o temniță comunistă.

Profesor la Sibiu, jurnalist, poet, traducător, voluntar în armata română, trimis al statului român în Statele Unite ale Americii pentru promovarea cauzei naționale și constituirea unui corp de voluntari, membru în delegația României la Conferința de pace, ambasador și... deținut politic, Vasile Stoica a fost un personaj care a fascinat prin energie, dar a și incomodat deopotrivă prin onestitatea sa.

Manifestarea se dorește a fi un omagiu adus diplomatului și omului politic Vasile Stoica. Strădania recuperării documentelor legate de activitatea acestuia datorându-i se prof univ. dr. Ioan Opriș, curatorul expoziției.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Institutul Cultural Român, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” și Asociația Ștefadina.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686