Items filtered by date: Wednesday, 03 June 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Presedintele Pakiv Romania in Hall Of Fame-ul luptei impotriva rasismului, alaturi de Martin Luther King

Ioan Gruia Bumbu, președinte al Pakiv România, a fost solicitat pentru o sesiune de fotografie personală în vederea participării ca imagine a luptei împotriva rasismului la o expoziție Birmingham Civil Rights Institute a cărui sponor oficial este James Sokol – Art Collector. În România s-a deplasat tocmai autoarea acestei expoziții, dra Karen Graffeo, continuator al muncii celebrului fotograf american James Martin, aka Spider, – fotograf al celebrei Bloody Sunday (7 martie 1975) – de la a cărei fiică i-a adus președintelui Pakiv, în semn de prețuire pentru implicarea continuă în combaterea rasismului, faimoasa fotografie cu pastorul King în timpul acțiunii de protest de la Selma, orășel din Alabama devenit emblematic în lupta pentru drepturile civile:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153087548189064&set=a.44801219063.59182.690414063&type=1&theater

și

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153087547649064&set=pcb.10153087548834064&type=1&theater

Karen Graffeo, profesor de arte și fotografie la University of Montevallo, Senior Fulbright Scholar United States, a avut primul contact cu comunitațile rome în Italia, în anul 1999. De atunci a început să fotografieze și să studieze modul de trai, obiceiurile, tradițiile romilor îndrăgostindu-se de spiritul roma. Acolo unde unii poate vedeau doar sărăcie, ea vedea putere și curaj. Toate acestea Keren le-a povestit prin imagini în proiectul “Let us now praise the roma” cu care a câștigat bursa oferită de Fulbright Fundation. În tot acest timp a fost inspirată și susținută de oameni inimoși implicați în acțiuni și programe anti discriminare, respectiv James Sokol - SUA, sora Julia Hollowey – Italia, dr. Ana Popescu – Tg. Mureș și, nu în ultimul rând, Gruia Ioan Bumbu – România.

Sesiunea de fotografie se va desfășura pe parcursul zilelor viitoare. Vom reveni cu imagini exclusive.

Read more...

Filiera Regelui. Mortii si suferinta romilor supravietuitori din lagarele din Transnistria, transformate in afacere de Dorin Cioaba

Dorin Cioabă se laudă că este regele internaţional al romilor, dar nu-l prea bagă nimeni în seamă. Şi-a făcut partid politic, echipă naţională de fotbal, dar este şi pastor la biserica Filadelfia. Cea mai mare realizare a sa a reprezentat-o calitatea de invitat la nunta Elenei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu. Apoi, a început să facă alianţe politice cu mai toate partidele în numele romilor. Nu a ţinut niciuna. 
Dar, acum pare mai hotărât ca niciodată să profite de pe urma morţilor şi a suferinţei romilor supravieţuitori din lagărele transnistrene. Romii deportaţi în Transnistria şi urmaşii acestora au fost anunţaţi de alteţa sa regală, Dorin Cioabă, că le facilitează obţinerea unor pensii plătite de statul german. Contractost!
Ambasada Germaniei la Bucureşti a anunţat în februarie că o anumită categoriei de oameni ar putea beneficia de o lege din Germania care prevede dreptul la pensie pentru munca depusă în ghetourile din timpul regimului național-socialist din Germania (1933-1945), inclusiv în cele amplasate "în zona de influență național-socialistă", cum ar fi România. 
Mediatorul şi taxa
Pe lângă statul de rege autoproclamat, Dorin Cioabă şi-a făcut birou de mediator. Are chiar şi parafă. Romii care vor să aplice pentru obţinerea unei pensii plătită de statul german trebuie să-i plătească o taxă de 200 de lei, pe chitanţă. Romi susţin că pe lângă aceşti bani li se mai cere o taxă de 500 de lei, fără chitanţă, probabil pentru cheltuielile casei regale. Pe internet circulă un mesaj adresat romilor deportaţi care apelează la serviciile lui Cioabă. „Mi-a parvenit o informaţie, din partea unor avocaţi români din Germania, în legătură cu romii care au depus dosare la "Birou Mediator - Dorin Cioabă", mai precis un aspect de nelegalitate şi cu potenţial de înşelăciune/abuz de încredere”, se precizează în anunţul public. Oamenii sunt informaţi că dosarul a ajuns în Germania, li se comunică un număr de înregistrare, însă nu se specifică la ce instituţie a fost înregistrat acel dosar. 
„Ceea ce a trezit suspiciuni este graba cu care dl. Cioabă acţionează, îndemnându-i pe romi să semneze în alb un document în limba germană (o limbă pe care foarte puţin probabil că o cunosc) şi al cărui conţinut tradus în română este următorul: Dau prezenta împuternicire pentru a fi reprezentat în faţa Caselor de Pensii germane cu privire la pensie (plăţi retroactive, recunoaşterea perioadei de asigurare, cerere pentru pensie). Persoanele împuternicite de mine au dreptul de a da toate lămuririle relevante şi de a recurge la toate măsurile legale necesare. Persoanele împuternicite de mine dispun de dreptul de a intra în posesia banilor şi sunt de asemenea îndreptăţite să-şi stabilească onorariul de succes şi să încaseze banii.”
Ce spun juriştii? 
Opinia unui jurist cu experienţă în Germania despre o asemenea acţiune este următoarea: “La o prima vedere aceasta procură este redactată în detrimentul persoanelor în cauză pentru următoarele aspecte: este redactată în limba germană, limbă necunoscută mandantului ( celui care împuterniceşte); nu este identificată persoana împuternicită ( reiese din procura ca persoana împuternicită ar fi societatea de avocaţi care la rândul său poate acorda dreptul de reprezentare unei alte pesoane); nu este autentificată; modaliatatea de stabilire a onorariului este evazivă ( nu este specificată o sumă sau un procent pe care mandantul îl poate percepe); procura poate fi acordată şi cu titlu oneros însă se doreşte stabilirea unui preţ fix sau cel puţin determinabil; este o procură în care nu este identificat mandatarul ( în mod normal ar trebui identificat cel care împuterniceşte prin datele referitoare la nume, prenume, domiciliu, cnp). Acestea sunt aspecte de nelegalitate raportate la dreptul roman."
Unul dintre avocaţii români consultaţi a precizat pentru mariustuca.ro, ca: „Orice semnătură dată în alb este nulă de drept. Ea poate să fie şi parte a unei fapte penale, în funcţie de consecinţele pe care le produce documentul”. 
Ce spune mediatorul Cioabă?
Am încercat să luăm legătura cu măria sa, Cioaba şi să explice ce se întâmplă cu banii pentru pensiile oamenilor deportaţi, dar care au lucrat în lagărele regimului nazist. A răspuns valetul său, adică un om bun la toate în curte. Apoi l-a strigat pe Cioabă şi l-a pasat la telefon: „Este vorba despre o lege dată în Germania care plăteşte celor care au fost în ghetouri o pensie de 200 de euro. Pensia vor să o dea numai celor care sunt în viaţă. După demersurile pe care le-am întreprins acolo vor primi pensia pe ultimii opt ani.” Legat de declaraţia în alb, Cioabă a cuvântat: “Motivul pentru care trebuie dea o declaraţie în alb e pentru avocat din Germania ca să nu mai vină la Sibiu”. În momentul în care a fost întrebat dacă nu cumva este ilegal semnătura în alb, Cioabă a început să se înfurie. Cota maximă a furiei a atins-o în momentul în care a fost întrebat despre banii pe care îi încasează de la romi. Şi a închis telefonul.

sursa: http:www.mariustuca.ro

http://www.mariustuca.ro/anchete/filiera-regelui-mortii-si-suferinta-romilor-supravietuitori-din-lagarele-din-transnistria-transormate-in-afacere-de-dorin-cioaba-7629.html#prettyPhoto

Read more...

"Icoane in ramuri"

Joi, 4 iunie 2015, ora 18:00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziţia "Icoane în ramuri" Florin Poenariu din Laz.
Cu această vor fi expuse patruzeci de icoane zugrăvite pe sticlă inspirate din şabloanele vechi ale Lazului, lucrări care confirmă continuarea meşteşugului început în satul de pe Valea Sebeşului la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de familia Poenariu.
Florin Poenariu încearcă să păstreze tradiţia în toate elementele sale folosind ca suport al picturii, sticla vălurită, renunţând astfel la culorile stridente ale ultimelor generaţii de zugravi şi mai ales, confecţionându-şi singur ramele. De asemenea, el aplică torsadele specifice centrului, întâlnite în icoanele realizate la început de Savu şi Simion Poienaru şi apoi de zugravii familiei şi ucenicii acestora până pe la începutul secolului XX.
Organizatorii acestei expoziții sunt Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al  Unirii Alba Iulia și Asociația ARTTRAD Valea Frumoasei
Expoziția este deschisă publicului între 4 iunie – 4 iulie 2015.
Read more...

Caravana ”Rabla pentru Periuta Ta” ajunge in Alba Iulia

Duminică, 7 iunie, caravana “Rabla pentru Periuța Ta” ajunge în Alba-Iulia. Începând cu ora 10:00, toți cei care vin în Parcul Unirii cu vechea periuță de dinți, la cortul special amenajat, vor primi gratuit în schimbul ei una nouă*, alături deun cupon de reducere de 20% pentru pasta de dinți preferată, la alegere din gamele Sensodyne, Aquafresh sau Paradontax. Cupoanele sunt valabile în rețelele magazinelor Cora și DM și în lanțurile de farmacii Catena, Centrofarm, DONA, HelpNet, SensiBlu, Ropharma (în toate punctele de lucru ale acestora din România), în perioada 16 Mai 2015 – 31 Decembrie 2015. Mai mult, participanții pot aduce și periuțele uzate ale familiei (maxim 3 periuțe) pentru a primi altele noi în schimb.

Specialiști în sănătatea orală vor fi prezenți la standul caravanei pentru a oferi sfaturi personalizate celor interesați.

Caravana ”Rabla pentru Periuța Ta” se află la a 3-a ediție și face parte din campania educațională ”Zâmbește România”, desfășurată pentru o mai bună sănătate orală, cu susținerea Sensodyne®, Aquafresh® și Parodontax®.

Consultații stomatologice gratuite în toată țara

Și în acest an, campania Zâmbește România pune la dispoziția românilor o nouă listă de cabinete stomatologice care oferă consultații si alte servicii gratuite. Cei interesați sunt invitați să intre pe www.zambesteromania.ro, să identifice cabinetul stomatologic cel mai apropiat lor și să se programeze la o consultație gratuită sau un detartraj gratuit.  Lista de cabinete de pe site este în permanentă actualizare.

Ultimele statistici arată obiceiuri ușor mai optimiste: românii își schimbă periuța de dinți o dată la 1,5 ani, față de 2 ani (datele anterioare)

Inițiativa „Rabla pentru Periuța Ta” promovează obiceiurile corecte de igienă orală, ca răspuns la statisticile îngrijorătoare cu privire la sănătatea dinților românilor.

Potrivit celor mai recente studii de piață, care analizează obiceiurile de igienă orală de pe parcursul întregului an 2014 din perspectiva consumului, un român își schimbă periuța de dinți o dată la 1,5 ani, deși medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței de dinți o dată la 3 luni. În Europa, 77% dintre germani respectă această regulă și își schimbă periuța cel puțin o dată la 3 luni.

La nivel rural, obiceiurile stagnează: românii în continuare își schimbă periuța de dinți numai o dată la 10 ani.

Deși cifrele de consum sunt ușor mai optimiste față de anul anterior, aceste rezultate indică în continuare o igienă orală precară a populației şi apar în contextul în care românii recunosc importanţa rutinei de igienă dentară dimineaţa şi seara, declarând că totuși nu își periază dinții de două ori pe zi.

Read more...

Alba Iulia: Perchezitii DNA la mai multe firme, privind programul de reabilitare a scolilor

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție -  Serviciul Teritorial Alba efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție şi asimilate celor de corupție, comise în perioada 2011 – 2012.

În cursul zilei de 3 iunie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se desfăşoară  percheziții domiciliare în 7 locații reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, situate în municipiile Sibiu, Braşov, Alba Iulia,  Piatra Neamţ şi Bucureşti.

Ancheta DNA în care procurorii efectuează miercuri percheziții în Capitală și cele patru municipii vizează un program de reabilitare școli din perioada 2011 - 2012 cu fonduri de la Banca Europeană de Investiții, surse judiciare precizând că se fac verificări în cazul unor oameni de afaceri, câștigători ai licitațiilor, și coordonatorii de proiecte de la nivel județean și regional.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686