Items filtered by date: Tuesday, 02 September 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Cea de a saptea editie a Conferintei internationale "Dying and Death in 18th-21st Century Europe" la Alba Iulia

Între 4 și 6 septembrie 2014 va avea loc la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, cea de a șaptea ediție a Conferinței internaționale "Dying and Death in 18th-21st Century Europe".
Conferința este organizată de către Universitatea "1 Decembrie 1918", Muzeul Național al Unirii, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, partenerii acestui eveniment fiind CNCS UEFISCDI România, Asociația Cremaționistă Amurg din România, precum și crematoriul uman Pro Ignis (Cluj-Napoca/Turda).
Este vorba despre o manifestare unică în țara noastră și în Centrul și Sud Estul Europei, adunând în acest an specialiști din nouă țări: Marea Britanie, Italia, Noua Zeelanda, Canada, Belgia, Grecia, Serbia și România. Printre tematicile abordate în acest an se numără conexiunile literaturii, filosofiei, muzicii și istoriei cu fenomenul muririi și evenimentul morții, donarea de organe, eutanasia sau problematica incinerării și a cimitirelor.
Conferinta "Dying and Death in 18th-21st Century Europe"a devenit un eveniment știintific tradițional în mediul academic românesc, relevanța organizării sale fiind demonstrată și prin noile evoluții în domeniul funerar din România (adoptarea noii legi funerare, ce aduce o serie de inovații în domeniu – înmormântările laice, garantarea "suplimentară" a dreptului de a fi incinerat, reglementarea funcționării cimitirelor private, precum și deschiderea primului crematoriu uman din Transilvania – crematoriul Pro Ignis din Cluj-Napoca/Turda).
Deschiderea oficială a conferinței are loc joi, 4 septembrie, la ora 10, în Aula Mica a Universitătii albaiuliene. Programul complet al conferinței poate fi consulat aici: http://death-studies.ro/?page_id=111
 
 
Read more...

ONU: Peste un milion de ucraineni si-au parasit locuintele

Peste un milion de persoane au fost nevoite să-și abandoneze căminele ca urmare a conflictului armat ucrainean, devenind refugiați sau solicitanți de azil în alte țări, a anunțat marți Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), citat de agenția EFE.

Numai în ultimele trei săptămâni numărul celor care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza confruntărilor armate din estul separatist al Ucrainei a fost de 260.000.

Aceste cifre sunt doar estimative, UNHCR avertizând că numărul real al celor care au fugit din calea luptelor ar putea fi mult mai mare, având în vedere că mulți ucraineni s-au adăpostit în locuințele rudelor sau prietenilor și nu sunt înregistrați oficial ca refugiați. De asemenea, organizația nu a reușit să obțină informații din regiunea separatistă Lugansk și va trimite o echipă de experți în cursul acestei săptămâni pentru a verifica situația pe teren. În cealaltă provincie separatistă, Donețk, în cursul săptămânii trecute circa 10.000 de persoane au părăsit Mariupol, orașul-port la Marea Azov unde se așteaptă un asalt al insurgenților proruși.

Potrivit autorităților de la Kiev, circa două milioane de civili se află în continuare în zonele de conflict. Pe lângă riscurile generate de confruntările armate, aceștia se confruntă și cu numeroase lipsuri, cum ar fi accesul limitat la apa potabilă. De exemplu, locuitorii orașului Lugansk nu se pot aproviziona cu alimente și nu au apă potabilă de o lună, iar zilnic se înregistrează pene de curent.

S-au constatat și situații când refugiații au revenit la casele lor după ce armata ucraineană a reușit să preia controlul unor localități, înainte ca rebelii să lanseze contraofensiva în urma căreia au reușit să recucerească unele teritorii.

Pe de altă parte, numărul ucrainenilor care au trecut granița în Rusia și ar intenționa să rămână în această țară a ajuns la 814.000, conform datelor oficiale ruse citate de UNHCR. Numai în luna august 66.000 de ucraineni au solicitat azil în Rusia.

De asemenea, mai multe mii de ucraineni au cerut azil în alte țări europene, mai ales în Polonia (1.082), Germania (556), Suedia (500) și Belarus (380).

 

Read more...

Ban Ki-moon: Criza din Ucraina, fara solutie militara

"Nu există soluție militară" la criza ucraineană, a declarat marți secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care atrage atenția că o soluție politică ar fi cea mai potrivită, conform AFP.

Ban Ki-moon a mai afirmat: "Uniunea Europeană, SUA și majoritatea statelor occidentale discută extrem de serios între ele despre modul de acțiune" în fața implicării Rusiei în Ucraina.

"Ei trebuie să înțeleagă faptul că nu există soluție militară. Un dialog politic pentru o soluție politică este calea cea mai sigură", a spus el, exprimându-și regretul față de "situația haotică și periculoasă" cu consecințe "regionale și mondiale".

Remarcile sale au fost adresate liderilor celor 28 de state din Alianța Nod-Atlantică ce urmează a adopta la summitul de joi și vineri din Țara Galilor un plan de reactivitate (Readiness Action Plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută drept o amenințare de aliații din vecinătatea Ucrainei (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria) relatează AFP.

Kievul și Occidentul acuză de o săptămână Rusia că a desfășurat trupe regulate în estul Ucrainei, peste 1.000 de militari, potrivit NATO, sau 1.600, potrivit Kievului, timp în care Moscova respinge categoric această acuzație.

Read more...

Monica Macovei a demisionat din PDL

Monica Macovei, care şi-a anunţat candidatura independentă la Preşedinţie, a declarat, marţi, că pleacă din PDL. Macovei a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă.

”Multe decizii ale PDL au indus confuzie în PDL. Nu am înţeles de ce nu poate avea propriul candidat la prezidenţiale”, a mai declarat Monica Macovei, în opinia căreia Klaus Iohannis nu a dovedit ca reprezintă dreapta, că apără statul de drept şi vrea anticorupţie.

”Nu mă înscriu în niciun alt partid politic. Voi candida independent pentru funcţia de preşedinte al României pentru că sunt convinsă că românii merită un preşedinte al lor”, a declarat  Monica Macovei.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a anunțat, la începutul lunii august, că va candida la prezidențiale, menționând că nu este o decizie ușoară, dar este o provocare pe care și-o asumă.

"Ca președinte, voi asigura pentru România o economie liberă și sănătoasă, care creează locuri de muncă și oportunități pentru tineri și o viață decentă pentru pensionari, o Românie în care educația și sănătatea sunt priorități", afirma Macovei într-un mesaj video postat pe site-ul www.macoveipresedinte.ro.

Read more...

Consumul de ceai sau cafea nu afectează inima

Consumul de cei sau cafea nu afectează inima, spre deosebire de băuturile energizante, care pot provoca probleme cardiace, au relevat studii realizate de centre de cercetare prestigioase din mai multe țări, prezentate la congresul anual al Societății Europene de Cardiologie, care a început sâmbătă și se va încheia marți la Barcelona, informează agenția Europa Press.

Specialiștii au menționat că nici cafeaua, nici ceaiul nu duc la o creștere a riscului de deces pe motive cardiovasculare, nici din alte cauze cum ar fi infecțiile sau cancerul. Un studiu efectuat în Franța pe 131.401 pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 95 de ani, a demonstrat că rata mortalității din cauze cardiovasculare nu are legătură cu consumul de ceai și cafea.

Există o diferență între amatorii de cafea și ceai, primii prezentând riscuri mai mari de îmbolnăvire cardiovasculară, dar de vină nu este cafeaua, ci stilul de viață asociat, în general, cu această băutură, a explicat Almudena Castro, de la Spitalul Universitar La Paz din Madrid. Peste jumătate dintre marii băutori de cafea fumează, în timp ce persoanele care preferă ceaiul duc o viață mai sănătoasă, fac mai mult sport și sunt astfel mai protejate de afecțiuni ale inimii.

Participanții la congresul de la Barcelona au abordat și legătura dintre băuturi energizante, alcool și exerciții fizice intense. Conform datelor de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Autority,EFSA), aproximativ 68% dintre adolescenții de 10-18 ani și 30% dintre adulții de 18-65 ani din Europa consumă băuturi de acest gen.

O cercetare realizată în Franța de către medicul spaniol Eduardo Alegria, cardiolog în San Sebastián, a pus în evidență pericolele asociate cu consumul acestor băuturi. Datele înregistrate din ianuarie 2009 până în noiembrie 2013 de autoritățile franceze din domeniu arată că jumătate dintre problemele apărute în urma asocierii efortului fizic intens cu băuturi energizante au fost de natură cardiovasculară, depășindu-le categoric pe cele psihiatrice sau neurologice.

“Întrucât publicitatea pentru băuturi alcoolice este interzisă la evenimentele sportive, cei care au profitat de situație au fost producătorii de băuturi energizante, care fac reclamă și îi determină pe adolescenți să creadă că acestea nu sunt dăunătoare indiferent de cantitatea ingerată. Mulți au impresia greșită că au un aport de vitamine, când, în realitate, produc o încărcătură de adrenalină care duce la probleme cardiace importante, mai ales în la tulburări de ritm cardiac”, a mai adăugat Eduardo Alegria.

Read more...

Genistii romani participa la un exercitiu militar din Ucraina

În perioada 3-5 septembrie, 14 militari români din Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" participă, în Ucraina, la exercițiul multinațional "Blonde Avalanche 2014".

"Ediția din acest an, care se va desfășura în localitățile Starychi si Vinogradiv, are ca scop instruirea personalului Batalionului multinațional de geniu pentru executarea unor misiuni specifice de limitare și înlăturare a consecințelor calamităților naturale, în bazinul râului Tisa", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Din cele 11 ediții precedente, "Blonde Avalanche" s-a desfășurat pe teritoriul României în 2004, la Vințu de Jos, județul Alba, în 2008, la Mărtinești, județul Cluj și la Brăila, în 2012.

"Exercițiul se desfășoară anual, în baza Legii nr. 583 din 24 octombrie 2002, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României, Guvernul Republicii Slovace, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul Republicii Ungare privind înființarea Batalionului multinațional de geniu, semnat la Budapesta, la 18 ianuarie 2002", se mai arată în comunicat.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686