Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

Arta de a descifra o crimă povestită de jurnalista Eugenia Crainic la lansarea primului său volum ,,Studenta criminală”

Vineri, 14 decembrie 2018, la Alba Iulia, va avea loc o dublă lansare de carte și nu orice carte, ci lansarea romanului poliţist „Studenta criminală”. Autoarea, jurnalista Eugenia Crainic, mărturiseşte că romanul ei nu e doar un roman poliţist, ci un roman ce îmbină psihologia cu povestea de dragoste, totul fiind inspirat dintr-o crimă care chiar s-a întâmplat și la care atât ea, în calitate de journalist, cât și soțul ei, în calitate de polițist, au luat parte, fiecare de pe propria baricadă.

Prima parte a evenimentului se adresează publicului de specialitate și va avea loc la ora 11:00, la Sala festivă a Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, unde în prezența gazdelor, polițiști din județul Alba, cartea ,,Studenta criminală” va fi prezentată de psiholog Sorina Țogoie și de colonel (r) Dorin Oaidă, autor de romane polițiste. La finalul evenimentului, autoarea va acorda autografe şi va povesti cu cei dornici să afle mai multe detalii despre povestea surprinsă în roman.

Cea de-a doua parte a evenimentului se adresează publicului larg și va avea loc la ora 17:00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba. Scriitoarea va fi din nou însoțită de psiholog Sorina Țogoie și de colonel (r) Dorin Oaidă, autor de romane polițiste. Ultima parte a evenimentului va fi rezervată exuberantei și jovialei scriitoare Eugenia Crainic. Ambele evenimente vor fi moderate de scriitoarea Daniela Floroian, de la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Eugenia Crainic este în primul rând ziarist. Absolventă de Drept și Litere, a preferat jurnalismul oricărei alte profesii, practicându-l în mod constant din 1993 și până în 2008, când, acceptând o nouă provocare, a virat spre o carieră în Resurse Umane, respectiv Comunicare. La ora actuală este purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului – Județul Arad. Scrisul i-a intrat însă în sânge. Autoare de blog, autoare de texte pentru revista online „Catchy”, autoare de povestiri scurte polițiste și mystery&thriller (premiată la Festivalul Național de Literatură mystery&thriller – Râșnov 2012 – cu povestirea scurtă „Moarte în lupanarul străjerilor”, scrie recenzii în revistele literare „Monitorul cultural” și „Arca”, dar și pe blogul personal, înființează și dezvoltă pagina de facebook „Limba română pentru afectații de limbajul feisbuc” unde explică, pe înțelesul tuturor, diverse probleme ivite în folosirea limbii române. Este căsătorită cu un ofițer de poliție și are doi copii. Recent, a debutat în marea literatură, cu romanul polițist „Studenta criminală”, inspirat dintr-o crimă care chiar s-a întâmplat. Ficțiune pură, romanul se bucură de toate ingredientele genului, constituind o lectură incitantă și atractivă. Cartea se bucură de recenzii excelente.

Activitatea face parte din programul 4.ANIMAȚIE CULTURALĂ, proiectul 4.9 Lansări de carte și este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Alba.

 

 

 

Suprimarea religioasă nedemocratică provoacă îngrijorare în privința drepturilor omului din Coreea de Sud democrată

Pastori care incită la dezbinări în familie

Într-un spațiu de publicitate din cotidianul New York Times în data de 28 Noiembrie a fost arătat un lup în haine de oaie ținând bani și un lanț în mâini, în timp ce o femeie este legată și persecutată. Sub titlul "Ban Coercive Conversion", reclama non-profit încercă să crească nivelul de conștientizare despre o femeie din Corea de Sud care a fost răpită de propria ei familie și a ajuns să moară deoarece a fost obligată să-și abandoneze credința religioasă. 

 

 

A New York citizen reading the advertisement of “Ban Coercive Conversion Program”

D-ra. Gu Ji In, victima acestui program de conversie coercitivă, a fost dusă de părinții ei de două ori în două locuri diferite mai multe luni – O mănăstire catolică și într-o pensiune. Cu toate că mediul  religios al familiei este prezbiterian, o denominație maioritară în creștinismul coreean, spațiul catolic cu aprobarea membrilor catolici a fost folosit pentru fapte împotriva drepturilor omului.  Acest tip de practici de conversie coercitivă înregistrează peste 1.000 de victime cu decese și traume mentale asemenea celor de razboi..

Pentru a restabili un cadru de respectare a justiției, o demonstrație publică cu participarea unui număr de 120.000 de participanți a avut loc în Seul în luna Ianuarie a anului trecut, prin care a fost solicitată pedepsirea pastorilor pentru acțiunile criminale de încurajare a părinților să-și răpească copiii și să-I amenințe prin forță să se convertească prin "Programul de conversie coercitivă" 

Neavând o implicare directă în faptele cu violență fizică acești pastori evita răspunderea penală și din punct de vedere financiar beneficiază de pe urma părinților. Până astăzi, guvernul coreean nu a oferit o declarație oficială.

 

120.000 de oameni în centrul orasului Seul au demonstrat pentru interzicerea programelor de conversie coercitivă

În Coreea creștinătatea dominantă devine un focar de crimă

În Coreea de Sud drepturile civile sunt ignorate datorită influențelor politice și sociale exercitate de creștini. Consiliul Creștin din Coreea (CCK) a fost infiintat în anul 1989, ca organizație unificată  de biserici creștine cu o majoritate provenită din denominația Prezbiteriană  Cu milioane de membri în biserici, CCK exercitată o influență în alegerile prezidenâiale și stabilește ce este erezie pentru a consolida un control ferm asupra puterii economice și sociale. În ultimii zece ani, media coreeană în mod frecvent a raportat despre corupția din rândul CCK. 

Controversele din CCK au provocat îngrijorări nu numai prin divizarea socială în țară, ci și prin conflict la scară globală. În timpul perioadei coloniale japoneze, biserica prezbiteriană încuraja tineretul corean să participe la razboiul inițiat de Japonia în Asia și Pacific. În 1938, Biserica a strâns bani pentru a cumpăra arme și a sustinut că "era porunca lui Dumnezeu pentru creștinii din Coreea." 

în anii 1970, cu sponsorizarea de la dictatura militară această tradiție s-a transformat în slogauri anti-pace. Recent, președintele CCK a spus oficial că cetățenii care au protestat cu lumânări aprinse în centrul orațului Seul pentru demisia fostului președinte Park Geun Hye sunt "purici" (insecte) și țin slujbe de rugăciune "pentru căderea președintelui (comunist) Moon Jae In, în numele lui Isus." 

În altă slujbă de rugăciune a celor de la CCK au fost remarci împotriva unor norme internaționale prin care au încurajat războiul care amenință ordinea globală. Un fost funcționar din guvernul lui Park a spus: "În Coreea de Sud, pentru stabilitate avem nevoie de armament nuclear."

 

Offerings required by CCK at the moment of repentance of past mistakes which worshiped the war shrine of Japan

Responsabilitatea si rolul religiei sub semnul întrebării

Pastorul Noel Malik, Director al Alianței pentru minorități Pakistan din Italia, a subliniat, "Cultele care exercită astfel de acțiuni nu sunt creștini. Acestea sunt extremiste și anti-creștine. Aș vrea să-i întreb: după care capitol și verset vă îndrumați să faceți astfel de lucruri rele? Dacă Biblia nu spune așa ceva, pentru ce faci astfel?

H.E. Samuel Sam-Sumana, fostul vicepreședinte al Guvernului din Sierra Leone, a spus: - guvernele ar trebui să încurajeze și să susțină dezvoltarea și să definitiveze politici și legi clare împotriva practicilor de conversie cu forța si aceste politici și legi trebuie să fie complet executate."

"Totodată ar fi important să existe eforturi pentru o colaborare între țările din aceeași regiune pentru a identifica și trage la răspundere în cazul unor astfel de încălcări ale drepturilor, a adaugat el.

"Au existat 137 cazuri de conversie coercitivă după moartea D-rei. Gu din ianuarie anul acesta. Acest lucru arată felul în care pastorii creștini păstoresc viețile oamenilor, a spus D-ra. Jihye Choi, co-președintele Asociației pentru Drepturille Omului pentru victimele programelor de conversie coercitivă (HAC) din Coreea de Sud. 

- Pentru a elimina aceste încălcări ale drepturilor omului prin practicile de conversie este nevoie de creșterea nivelului de conștiintizare, a subliniat ea.

 

-“Remember Gu” Facebook in the memory of the victims of the anti-human right conversion program

 

 

 

 

Alimente de post sănătoase, care ţin de foame şi nu îngraşă

Pentru că sunt foarte multe persoane care urmeză postul din calendarul ortodox, iată câteva alimente bogate în nutrienţi, săţioase şi care au un gust bun, compensând în acelaşi timp lipsa de proteină animală, scrie Csid.ro.

Noţiunea de post, din punct de vedere al unui nespecialist este de fapt doar o denutriţie proteică, însă acele proteine animale de care ne lipsim în această perioadă pot fi suplinite de cele vegetale, acestea având, uneori, o calitate superioară.

Iată mai jos o listă cu câteva alimente ce au conţinut proteic crescut şi care sunt admise în post, recomandate de Mihaela Costin – Nutritionist NutriShape  


Quinoa seamănă cu orezul din punct de vedere al modului de gătire. Unul dintre avantaje este acela că timpul de fierbere este înjumătăţit faţă de orez. Pe lângă conţinutul de proteine calitative, este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în mod majoritar din produse lactate. Ceea ce nu mulţi ştiu este că în quinoa cantitatea de calciu este mai mare decât în greutatea echivalentă de lapte!

O altă sursă de proteine vegetale o constituie ciupercile. Există foarte multe reţete care folosesc ciupercile, motiv pentru care trebuie să menţionăm că acestea au un conţinut redus de calorii şi sunt pline de nutrienţi care ne ajută să avem o sănătate optimă.

Fasolea este un alt aliment recomandat în perioada postului. Ea conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută.  Putem să ne lăsăm imaginaţia să funcţioneze, colorând platoul cu salate şi boabe de fasole pestriţe, negre sau roşii.

Seminţele sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. Seminţele de susan sunt o sursă valoroasă de calciu. Este important de ştiut că acestea sunt mai bine absorbite dacă sunt zdrobite sau lăsate la înmuiat pentru o zi sau două, lucru valabil şi pentru seminţele de in. În cazul în care consumăm seminţe de in, trebuie să fim atenţi, deoarece s-a constatat că interacţionează cu antidiabeticele orale, scăzând considerabil nivelul glicemiei.

Fasolea verde şi spanacul sunt două alimente ce conţin multe proteine la suta de grame, locul întâi în conţinutul proteic, dintre cele două, fiind ocupat de fasolea verde. Cum în această perioadă a anului este greu să le achiziţionăm proaspete, dar le găsim la frigiderele cu produse congelate, trebuie să avem grijă să nu reprezinte singura sursă de proteine din cursul unei zile, deoarece alimentele îşi mai pierd din conţinutul nutriţional prin congelare.

Năutul este similar cu fasolea din punct de vedere al cantităţii de proteine, astfel, dacă vrem să ne şi menţinem greutatea, îl putem alege ca alternativă, pentru faptul că are mai puţine calorii.
O excelentă variantă de întrebuinţare a năutului este hummusul, preparatul având un gust extraordinar, mai ales dacă îl combinăm cu o salată asortată sau chiar cu o felie de pâine integrală cu seminţe.

La micul dejun, dacă obişnuiaţi să consumaţi cerealele integrale cu lapte, acum le puteţi consuma cu lapte de migdale, care are următoarele atuuri: este mai puţin caloric faţă de laptele de vacă, este o sursă deosebită de vitamina A, E şi D, dar şi de calciu. Singurul “defect” este faptul că are puţine proteine.

Avocado este un fruct extrem de bogat în vitamine şi minerale, conţinând în acelaşi timp acizi graşi esenţiali. Nu trebuie să vă reamintim că avocado este ingredientul-vedetă în deliciosul guacamole.

Pentru un plus de culoare şi stimularea simţului vizual, recomandăm sfecla roşie. Consumul acesteia, în sezonul rece, înlătură oboseala specifică perioadei, ajută la reînnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, însă compensează prin conţinutul variat de minerale. Se poate asocia cu ghimbir, rezultând o salată aromată.

Varza călită cu mămăliguţă, broccoli, conopida, varza de bruxelles sunt alte variante de meniuri de post bogate din punct de vedere nutritiv.

În această perioadă de post, una dintre frecventele greşeli de alimentaţie o constituie consumul crescut de cartofi şi paste făinoase. În privinţa ultimelor, recomandăm consumul moderat al acestora şi trecerea de la paste din făină albă la paste integrale.

Încercaţi să evitaţi mezelurile sau pateurile de post, deoarece acestea conţin multe substanţe artificiale şi nici nu au un gust atât de bun, faţă de fructele, legumele, tocăniţele care pot fi preparate acasă.

Pentru cei care se gândesc totuşi la carne, este bine de ştiut că în perioada postului există şi unele dezlegări la peşte.

Profitaţi aşadar de perioada postului, nu doar pentru curăţare spirituală şi pentru acumulare de gânduri bune, dar şi pentru o detoxifiere alimentară întotdeauna salutară pentru organism!

 

 

Image result for mancare de post

 

 

 

MISS LIBERTY – ULTIMUL MADRIGAL

Cu ocazia Centenarului, Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş a produs în colaborare cu Teatrul „Mihai Eminescu” din Chişinău, spectacolul MISS LIBERTY – ULTIMUL MADRIGAL, de Mircea M. Ionescu, în regia lui Elemér Kincses.

Teatrul de Păpuși „Prichindel” este partener în acest demers, de promovare a unui astfel de eveniment și, alături de producători, aduce la cunoștința publicului  albaiulian că spectacolul va ajunge și la Alba Iulia, la Casa de Cultură a Studenților, în data de 5 decembrie 2018, orele 19.00.

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, prețul fiind de 15 lei (intrare generală).

”Piesa scrisă de Mircea M. Ionescu ne prezintă poveştile a zece personaje care se întâlnesc la capătul podului Queensboro din New York. De ce clipe îşi amintesc aceştia?... Unde îi vor duce poveştile lor?... Visul american chiar există?...”

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Cristian Iorga, Dan Melnic, Petru Hadârcă, Anatol Durbală, Luchian Pantea, Liviu Pancu, Csaba Ciugulitu, Diana Decuseară, Alexandru Pavel, Ale Țifrea. Scenografia îi aparține Mariei Miu, iar regia tehnică lui Nicu Băgăian.

 

tm-26.jpg

 

 

 

Harta riscului de sărăcie și excluziune socială din România

Trei din patru români suferă de una sau mai multe lipsuri de natura deprivării economice, reiese dintr-o cercetare a Institutului Național de Statistică (INS). Circa unul din patru români are cel puțin două probleme economice cu care se confruntă. De asemenea, tot unul din patru are trei, patru sau cinci probleme. Anul trecut, potrivit INS, circa doi din trei români nu au avut capacitatea de a plăti o vacanță, iar unul din doi nu a putut face față unor situații neprevăzute, scrie HotNews.ro.

Foarte pe scurt:
 • Una din trei persoane nu a avut bunuri de folosință îndelungată, anul trecut
 • 7 milioane de persoane se aflau anul trecut în risc de sărăcie și excluziune socială
 • Rata deprivării materiale severe a scăzut, anul trecut
 • În anul 2017 incidenţa deprivării materiale severe este mai ridicată în principal la copiii în vârstă de până la 18 ani
 • Aproape 3,9 milioane persoane, în situația deprivării materiale severe
 • 4 din 10 tineri și 4 din 10 copii se află în risc de sărăcie și excluziune socială
 • Problemele de locuit afectează mai mult de o treime dintre persoane
 • Condițiile de locuit pot afecta chiar starea de sănătate a populaţie
 • Ponderea persoanelor care se confruntă cu lipsa unor condiţii adecvate de locuit este în scădere
INS: Starea de deprivare materială din punct de vedere economic ar putea fi considerată forma cea mai greu suportabilă, deoarece aduce atingere mai multor aspecte importante ale vieţii în gospodărie. Lipsa posibilităţilor financiare face ca unele persoane să nu poată susţine cheltuielile impuse de consumul unor produse alimentare de bază, de întreţinerea corespunzătoare a locuinţei, de achitarea unor obligaţii şi plăţi curente, de asigurarea unor condiţii de odihnă şi refacere în afara cadrului gospodăriei, dar şi de acoperirea unor necesităţi financiare apărute în mod neaşteptat şi care grevează suplimentar bugetul propriu.
Comparativ cu anul 2014, se observă o scădere semnificativă a numărului persoanelor care nu-şi pot plăti anual o săptămână de concediu cu 4,5 puncte procentuale, însă în rândul persoanelor aflate într-o situaţie imprevizibilă, care nu pot face faţă unor cheltuieli din resursele proprii, în 2017 situaṭia a redevenit similară cu cea de la începutul perioadei analizate (o scădere de doar 0,2 puncte procentuale comparativ cu 2014 n.r.).

Comparativ cu anul 2016, anul trecut a crescut ponderea celor care au una sau două probleme economice. De exemplu, în 2016, 20,8% dintre români aveau o singură problemă, iar în 2017 a crescut la 21,2%. În ceea ce privește persoanele cu două probleme, a crescut de la 25,5%, la 27,7%. În ceea ce privește persoanele cu cinci astfel de situații, statistica arată că a scăzut față de 2016, de la 15,9%, la 14,9%, dar este mai mare decât în 2015, când procentul era de 14,2%. Ponderile celor cu patru sau cinci probleme au scăzut în perioada 2014-2017.

Tot din datele INS reiese că una din trei persoane nu a avut bunuri de folosință îndelungată, precum maşină de spălat rufe, televizor color, telefon, calculator sau autoturism. Din totalul persoanelor, de lipsa unui singur bun suferă circa una din cinci persoane, iar de lipsa a două bunuri circa una din zece persoane. 

„În România deprivarea materială din punctul de vedere al înzestrării cu bunuri de folosinţă îndelungată se reflectă predominant în lipsa autoturismului personal (29,8%) sau a unui calculator (15,0%). Se observă însă o tendinṭa evidentă de scădere a acestor deprivări, astfel, în anul 2017 comparativ cu anul 2014, diferenṭa a fost de 7,3 puncte procentuale a ponderii persoanelor care au autoturism personal şi de 5,4 puncte procentuale a celor care au calculator”, spune INS.

 • În perioada 2014-2017 se constată o tendinţă descrescătoare a persoanelor deprivate care se confruntau cu lipsa a una, două, trei sau patru bunuri de folosinţă îndelungată. Persoanele cărora le lipsesc toate cele 5 bunuri de folosinţă îndelungată sunt puţine, iar valorile în perioada 2014-2017 au fost sub 1%.
Deprivarea materială în ceea ce privește condițiile de locuit
Aceeași publicație relevă faptul că anul trecut problemele de locuit afectează mai mult de o treime dintre persoane (35,3%). Faţă de anul 2014, s-a înregistrat o scădere cu 5,5 puncte procentuale, dar situaţia nu poate fi considerată bună.Starea este chiar mai gravă dacă se are în vedere faptul că, în cea mai mare parte, persoanele considerate deprivate au mai mult de o problemă privind condiţiile de locuit.

Deficienţele resimţite cel mai acut de populaţia României, referitoare la condiţiile de locuit, sunt lipsa în interiorul locuinţei a grupului sanitar propriu sau a băii/duşului: 29,7%, respectiv 27,8%. De asemenea, 11,1% din persoanele din ţara noastră trăiesc în locuinţe cu pereţi sau podele deteriorate. 

“Condiţiile de locuit pot constitui, în anumite situaţii, un motiv de deprivare destul de serios dacă avem în vedere că, pe termen lung, ele pot afecta chiar starea de sănătate a populaţiei. Este cazul existenţei unor caracteristici necorespunzătoare ale locuinţei, precum: existenţa unor pereţi cu igrasie, ferestre deteriorate, lipsa unei iluminări corespunzătoare a locuinţei, lipsa băii/duşului sau a grupului sanitar în interiorul locuinţei”, menționează sursa citată.

Cele mai numeroase sunt cazurile în care există două elemente componente ale deprivării materiale din punct de vedere al condiţiilor de locuit, acestea afectând aproape o persoană din cinci dintre cele cu astfel de deficienṭe ale locuinṭei.

Persoanele care cumulează trei ṣi patru probleme reprezintă mai puţin de o zecime din populaţie, primele trei categorii însumând mai mult de 90% din totalul persoanelor deprivate din punct de vedere al condiţiilor de locuit. 

Comparativ cu anii anteriori, ponderea persoanelor care se confruntă cu lipsa unor condiţii adecvate de locuit este în scădere, de la 40,8% în anul 2014 la 35,3% în anul 2017. 
Riscul de sărăcie și excluziune socială
Potrivit INS, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) a fost de 35,7%, în anul 2017, corespunzătoare unui număr de 7 milioane persoane. În anul 2017 se constată o nouă descreștere a indicatorului, față de anul 2016 fiind cu 3,1 puncte procentuale mai mic. Totuși, comparativ cu celelalte state membre ale UE, nivelurile relative estimate pentru România sunt foarte mari, spune instituția.
 • Se remarcă o diferenţă de 1,6 puncte procentuale între persoanele de sex feminin şi masculin (36,5%, respectiv 34,9%), în ceea ce priveşte riscul de sărăcie sau excluziune socială. Totuşi vârsta pare să joace un rol important, indicatorul AROPE fiind mai mare la tinerii din grupa de vârstă 18-24 ani (42,5%) și la copii (41,7%) scăzând la persoanele de 65 de ani şi peste (33,2%) și la cele din grupa de vârstă 25-49 ani (32,5%).
Riscul de sărăcie sau excluziune socială este inegal distribuit în profil regional. 

"Păstrând proporţia se observă cam aceeaşi distribuţie a regiunilor ca şi în cazul ratei sărăciei relative. Aşadar, cea mai mare rată a riscului de sărăcie sau excluziune socială se înregistrează în regiunea Sud-Vest Oltenia, urmată îndeaproape de regiunile Nord-Est ṣi Sud-Est. De remarcat este faptul că în anul 2017 faṭă de 2016, rata sărăciei sau excluziunii sociale a scăzut în regiunea Bucureṣti-Ilfov cu 7,9 puncte procentuale", conform INS. 
Deprivarea materială severă afectează cu intensitate diferită populaţia în funcţie de grupa de vârstă şi veniturile gospodăriei.
Faţă de anul 2014, rata de deprivare materială severă a scăzut cu 6,2 puncte procentuale, ajungând la 19,7% din populaţie în anul 2017. Numărul total al persoanelor afectate de deprivarea materială severă a fost în anul 2017 de 3,881 milioane persoane, din care 48,8% bărbaţi şi 51,2% femei, proporţii apropiate de anul precedent. 
 • În anul 2017 incidenţa deprivării materiale severe este mai ridicată în principal la copiii în vârstă de până la 18 ani (21,5%) şi la vârstnicii de 65 de ani și peste (20,6%).
 • Faţă de începutul perioade analizate, în anul 2017 s-au remarcat scăderi importante ale ponderilor persoanelor deprivate material sever la grupele de vârstă de sub 18 ani şi la cea de 18-24 ani, reduceri cu 9,5 şi respectiv 8,5 puncte procentuale. 
Cum stăm la nivel european
 
Din păcate, cele mai recente date sunt cele din 2016. Pe ansamblul Uniunii Europene, persoanele aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială (indicatorul AROPE) au reprezentat 23,5% în anul 2016. În clasament, România se află pe locul doi, după Bulgaria, în această privință.

În Uniunea Europeană deprivarea materială severă caracterizează viaţa a 7,5% din totalul persoanelor, diferenţierile între statele membre având însă o amplitudine considerabilă, spune INS.
 • În afară de Bulgaria (31,9%), România (23,8%) ṣi Grecia (22,4%), încă alte 8 state au rate superioare mediei UE, dar cu valori care oscilează de la 16,2% în Ungaria la 8,2% în Slovacia. 
 • În cazul a unsprezece state: Suedia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Danemarca, Austria, Germania, Franṭa, Malta, Estonia ṣi Cehia deprivarea severă se regăseşte la mai puţin de 5% din totalul populaţiei, adică s-ar putea spune că în societăţile respective fenomenul este unul cu totul marginal
 • În România inegalitatea veniturilor este superioară mediei pe ansamblul Uniunii Europeane. În anul 2016, cei mai bogaţi 20% dintre cetăţenii Uniunii Europene au realizat venituri de 5 ori mai mari decât cei mai săraci 20%. 
 • Cele mai mici ecarturi între veniturile persoanelor bogate şi cele sărace s-au înregistrat în Cehia (3,5), Slovenia, Slovacia ṣi Finlanda (3,6 fiecare), Belgia (3,8), Olanda (3,9),
  iar cele mai mari în Bulgaria (7,7), România (7,2), Lituania (7,1), Grecia ṣi Spania (6,6 fiecare), Italia (6,3), Letonia (6,2). Statele care au valori reduse ale indicelui inegalităţii veniturilor prezintă şi rate de sărăcie mult inferioare mediei europene.

corectnews.com

 

 

 

ACSINTE.100, expoziția itinerantă de fotografie, ajunge la Alba Iulia

Fotografiile lui Costică Acsinte, de la începutul secolului 20, văzute prin mijloacele secolului 21

ACSINTE.100, expoziția cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecția personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, va fi deschisă publicului la Casa Forum din Alba Iulia, în perioada 22 – 25 noiembrie.

Expoziția cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 - 1968. ACSINTE.100 include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

Expoziția ACSINTE.100 va fi deschisă publicului în Alba Iulia, la Casa Forum (Str. Regina Maria nr. 18), în perioada 22 – 25 noiembrie, astfel: joi, 22 noiembrie, 18:00 – 21:00, vineri, 23 noiembrie, 17:00 – 22:00, sâmbătă și duminică, 24 și 25 noiembrie, 10:00 – 18:00. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 22 noiembrie, începând cu ora 18:00.

Timp de două luni, în perioada 10 octombrie – 4 decembrie 2018, expoziția de fotografie ACSINTE.100 călătorește în opt orașe din țară: Alba Iulia, Cluj-Napoca și București, fiindexpusă, până în prezent, în Pitești, Slobozia, Iași, Constanța și Timișoara.

Calendarul complet al expoziției ACSINTE.100:

Pitești - Fundația Culturală Ilfoveanu - 10 - 13 octombrie 2018

Slobozia - Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – 23 - 26 octombrie 2018

Iași - Galeria de artă ”Dana” - 28 - 30 octombrie 2018

Constanța - Muzeul de Artă Constanța – 1 - 3 noiembrie 2018

Timișoara - Misc. Arts Center - 12 - 15 noiembrie 2018

Alba Iulia - Casa Forum - 22 - 25 noiembrie 2018

Cluj-Napoca - Turnul Croitorilor - 27 - 29 noiembrie 2018

București – Casa Dacia - 1 - 4 decembrie 2018.

ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

Intrarea este liberă pe toată perioada expoziției și la vernisaj.

Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Organizator: Asociația Culturală Control N

În parteneriat cu: Asociația Culturală Atelierele Albe

Cu sprijinul: Muzeului Județean Ialomița

Găzduit de: Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor - Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca), Casa Dacia (București), Fundația Culturală Ilfoveanu (Pitești), Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" Ialomița (Slobozia), Galeria de artă ”Dana” (Iași), Muzeul de Artă Constanța (Constanța), Misc. Arts Center (Timișoara).

Parteneri media: Zile și Nopți, IQads, Smark, Modernism, IQool, Cooperativa Urbană, LiterNet.ro, Radio România Cultural.

***

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 3 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself) și o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România.

Experiența de 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

Casa Forum este un spațiu multifuncțional în centrul orașului Alba Iulia, care permite organizarea unei game variate de activități, de la dezbateri și expoziții la proiecții de film și ateliere de cultură civică și gândire critică pentru elevi și studenți. Deschis de către Asociația Forum Apulum în martie 2018, spațiul a devenit rapid un hub educațional și cultural ce promovează un mod alternativ de a crește ca oameni. https://forumapulum.ro/

 

 

 

Recital Jazz-Pop

Joi, 22 noiembrie 2018, la ora 19, la Museikon va avea loc recitalul secției de Jazz-Pop a Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. Coordonați de profesoara Laura Orian, unii dintre interpreți s-au remarcat deja prin participarea la emisiunea „Vocea României”. Își vor îmbogăți astfel experiența de a cânta în public Laura Ionaș, Larisa Leș, Robert Furdui, Roxana Mărginean, Damaris Vatamaniuc, Ionela Dulgher, Andreea Cristea și Deborah Opruța, cărora li se vor adăuga, ca invitați speciali, elevii Tudor Fulea de la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan”, Andrei Șerban de la Școala Generală nr. 3 și Georgiana Isailă de la Blaj. Acompaniamentul la pian va fi asigurat de prof. Laura Orian și de unii dintre elevi. 

 

 

Interpolul are un nou președinte

Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri în funcţia de președinte al Agenției Internaționale de Poliție Interpol, a anunţat pe Twitter organismul internațional, relatează Reuters, consultat de Mediafax.

Kim, care în prezent ocupă funcţia de președinte interimar, a fost ales pentru un mandat de doi ani în cadrul congresului anual al organismului care a avut loc în Dubai.

Luni, patru senatori americani au publicat o declaraţie comună, luni, prin care cer Administraţiei Trump să se opună numirii candidatului rus Alexander Prokopchuk în funcţia de şef al agenţiei.

 

 

 

 

Miercuri a fost ziua Rusiei la Openul Internaţional de Şah “România 100”

Maria Yughina a pictat tabloul turneului dedicat Centenarului Marii Uniri, iar Viacheslav Tilichev a devenit lider solitar

După turul de forţă de marţi, când participanţii au avut programate meciuri atât dimineaţa, cât şi după-amiaza, miercuri a fost o zi mai lejeră la Openul Internaţional de Şah “România 100”. În timp ce o parte dintre jucătorii prezenţi la turneu au ales să participe la turul turistic al Cetăţii Alba Carolina oferit de organizatori, iar alţii s-au relaxat şi au încercat să îşi conserve forţele pentru turneu, şahista Maria Yughina din Sankt Petersburg, care participă la turneul internaţional alături de soţul ei, marele maestru internaţional Mihail Marin, a ales un mod inedit de a îşi petrece timpul liber. Pasionată de pictură, maestra din Rusia a făcut dovada talentului ei artistic pictând special un tablou dedicat Openului Internaţional de Şah “România 100” şi Centenarului Marii Uniri. Artista crescută sub influenţa picturilor care pot fi admirate la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, a ales să o reprezinte pe regina Maria, prima regină a României Mari, jucând şah, fundalul fiind realizat în culorile drapelului României. Tabloul va fi expus în holul Hotelului Transilvania pe toată durata turneului.

Forţa artistică rusă a fost dublată miercuri de forţa şahistă a marilor maeştri ruşi prezenţi la turneul găzduit de Cetatea Marii Uniri. În runda a 4-a, singurele victorii la primele 7 mese au fost obţinute de reprezentanţii Rusiei, Viacheslav Tilichev învingându-l cu piesele negre pe Vitalijs Samolins (Letonia), în timp ce Vadim Moiseenko şi-a valorificat avantajul primei mutări trecând de Ihor Nester (Ucraina), toate celelalte partide dintre favoriţi încheindu-se remiză. Astfel după primele 4 runde lider solitar este rusul Viacheslav Tilichev cu 4 puncte, urmat de un grup de 6 jucători cu 3,5 puncte, format din MMI Marius Manolache (România), MMI Gevorg Harujunyan (Armenia), MMI Vadim Moiseenko (Rusia), MI Artem Omelja (Ucraina), MI Lucian Filip (România) şi Vadim Shishkin (Ucraina). Principalii 5 favoriţi ai turneului, marii maeştri internaţionali Dmitry Scetushkin (Moldova), Andrei Istrăţescu, Alexey Fedorov (Belarus), Mihail Marin (România) şi Evgeny Levin (Rusia) se află în grupul jucătorilor cu 3 puncte.

Runda a 5-a programează câteva dueluri foarte interesante, ieşind în evidenţă câteva meciuri “fratricide” între jucători din aceeaşi ţară. Ruşii Tilichev şi Moiseenko se vor duela la masa 1, la masa 4 se vor întâni românii Marin şi Filip, moldovenii vor avea derby-ul lor Svetushkin – Soltanici la masa 5, în timp ce juniorii indieni Vishak şi Vaishali vor fi adversari la masa 9.

Dintre albaiulieni cel mai bine clasat este juniorul George Ileană, care are 3 puncte şi va juca împotriva maestrului internaţional polonez Marcin Sieciechowicz.

Startul rundei a 5-a se va da joi dimineaţă de la orele 9, tot joi, dar de la orele 16, fiind programată şi runda a 6-a.

 

 

 

Expoziția NUMITORUL COMUN: MOARTEA

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (MNUAI) organizează Expoziția REPRESIUNEA COMUNISTĂ ÎN ROMÂNIA (1945-1965) - NUMITORUL COMUN: MOARTEA. Vernisajul va avea loc în ziua de vineri, 16 noiembrie 2018, ora 17.30, la sediul muzeului din Alba Iulia.

Unul din obiectivele importante ale investigaţiilor întreprinse de IICCMER încă de la înființarea sa, în decembrie 2005, este acela de a căuta și identifica locurile unde au fost înhumate victime ale regimului comunist, acelea care, fără a fi judecate, au fost omorâte prin mijloace violente de către Securitate sau de alte structuri represive ale statului comunist, sau a celor care au suferit condamnări privative de libertate şi au murit în timpul detenţiei executate în penitenciarele şi lagărele de muncă din România comunistă.

Expoziţia a fost realizată de IICCMER începând din anul 2009, fiind actualizată și completată în decursul timpului. Aceasta prezintă o serie de acţiuni de căutare şi deshumare pe cale arheologică a unor opozanţi anticomuniști, care au fost executaţi fără judecată sau au fost uciși în cursul unor confruntări armate cu reprezentanții instituțiilor represive ale statului comunist, cazurile expuse încadrându-se cronologic în perioada anilor 1948-1958. De asemenea, în expoziţie sunt cuprinse şi cercetările efectuate în unele locuri, unde, până în 1964, au fost înhumaţi deţinuţi politici decedați în timpul detenţiei. Aceste acţiuni au avut loc în urma cercetărilor de teren iniţiate și instrumentate de specialiștii institutului sau ca urmare a solicitărilor venite din partea rudelor şi urmaşilor victimelor.

În cadrul expoziției este prezentată problematica unui număr de 26 de cazuri din cele 40 investigate de institut în perioada 2006-2018. Cazurile abordate privesc un număr de 40 de persoane executate prin împuşcare sau ucise în timpul unor confruntări armate cu organele de represiune ale statului, 37 dintre acestea fiind descoperite şi deshumate pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos, Sângeorz-Băi (jud. Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (jud. Hunedoara), Teregova, Verendin (jud. Caraş-Severin), Răchiţele, Sântejude-Vale (jud. Cluj), Sălciua, Bistra, Dealu Capsei, Cricău, Mesentea (jud. Alba), Gâlgău (jud. Sălaj), Cufoaia (jud. Maramureş) şi Satu Mare. Două dintre cazuri se referă la căutarea a trei persoane ucise în luptă, una în satul Muşca, jud. Alba, şi două în satul Tranişu, jud. Cluj, ale căror morminte nu au fost încă descoperite. În locurile amintite, cei ucişi au fost îngropaţi în gropi individuale (15 cazuri) sau în gropi comune cu două (cinci cazuri), trei (două cazuri), patru (un caz) sau cinci victime (un caz). Cercetările arheologice pentru căutarea mormintelor unde au fost înhumaţi deţinuţi politici morți în penitenciare și lagăre de muncă au vizat până în prezent patru cimitire care au deservit unități penitenciare, în expoziție fiind prezentate cazurile de la Sighet, Aiud și Târgu Ocna.

Expoziţia cuprinde în principal diferite obiecte și accesorii vestimentare descoperite asupra celor ucişi, precum și postere cu fotografii din timpul acțiunilor arheologice de deshumare, fotografii de familie și fotografii provenite din arhiva fostei Securităţi. Expoziţia se adresează în primul rând tineretului, elevilor şi studenţilor, dar şi tuturor celor care au cunoscut sau nu în mod direct perioada comunistă, însă ştiu prea puţin sau deloc despre atrocităţile şi victimele directe ale Securităţii în primele două decenii de existență a regimului comunist în România.

La deschiderea oficială a expoziţiei, din partea institutului vor participa Radu Preda, președinte executiv, precum și colectivul de arheologi, angajați și colaboratori, care a realizat de-a lungul anilor investigațiile arheologice (Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Marius Oprea, Horațiu Groza). 

Expoziţia Numitorul Comun: Moartea a fost prezentată, începând din anul 2009 și până în prezent, în mai multe locuri din ţară şi străinătate: Cluj-Napoca - Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (oct-nov. 2009); Bucureşti - Muzeul Ţăranului Român (nov. 2009 și oct-nov. 2011); Alexandria - Muzeul Judeţean Teleorman (ian. 2010); Giurgiu - Muzeul Judeţean Teohari Antonescu (febr. 2010); Praga, Cehia - Universitatea Carolina (febr-mart. 2010); Alba Iulia - Muzeul Naţional al Unirii (apr-mai 2010); Braşov - Muzeul Judeţean de Istorie (mai 2010); Sighetu Marmaţiei - UBB Cluj, Extensiunea Sighet (iun-iul. 2010); Penitenciarul Aiud (aug. 2010); Aiud - Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii (oct-nov. 2010); Oradea - Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai (ian-febr. 2011); Timişoara - Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran (mart. 2011); Deva - Casa de Cultură Drăgan Muntean (mai-iun. 2011); Caransebeş - Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă (mart 2012); Arad - Complexul Muzeal Arad (mart-apr. 2012); Bistriţa - Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud (mai 2012); Iaşi - Universitatea Petre Andrei (mai-iun 2012); Turda - Muzeul de Istorie (febr-mart. 2013); Jilava - Fortul 13 (mai 2014); Bucureşti - Parlamentul României, Senat (nov. 2014); Roman - Colegiul Roman Vodă (dec. 2014); Cleveland-Ohio, S.U.A. - Parohia Greco-Catolică Sf. Elena (mai 2016).

*   *   *   *   *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

 

 

 

Subscribe to this RSS feed