Items filtered by date: Wednesday, 31 October 2018 - Like - stiri Alba Iulia

10 clădiri istorice, iluminate în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad sunt clădirile a căror fațadă va fi iluminată în timpul unui spectacolului vizual și auditiv de 15 minute.

Pe lângă punerea în valoare a celor 10 clădiri reprezentative, inițiatorii acestui eveniment, membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă, susținuți de light-designerii de la Apart Production și Five’s International, își doresc să le ofere locuitorilor din cele 6 orașe informații, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate și rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX.

„Prin spectacolul de lumini special conceput pentru fiecare monument și cu ajutorul vocii actorului Șerban Pavlu, respunem povești pierdute, iar prin această îmbinare de elemente de arhitectură, iluminat, tehnologie și act artistic încercăm să generăm un moment în care edificiul se adresează privitorilor prin sintagma <<Mă vezi? 1918 într-o altă lumină>>. Ideea proiectului îi aparține light designer-ului Alin Popa, cel care a și conceput acest spectacol și care a realizat că orice spațiu ajunge să intre în cotidian, obișnuință și uitare. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziționeze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv și să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află”, a declarat Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă.

În toate cele 6 orașe, spectacolul de lumini va demara la ora 19:30 și va cuprinde câte 5 sesiuni a câte 15 minute. „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” se desfășoară în București, Constanța, Iași, Sighet, Arad și Alba Iulia după cum urmează:

29 octombrie - Ateneul Român, București

30 octombrie - Grădina Capitol, București 

31 octombrie - Academia Română, București

1 noiembrie - Palatul Regal, București

2 noiembrie - Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, București

6 noiembrie - Cazinoul din Constanța

8 noiembrie - Muzeul Unirii, Iași

10 noiembrie - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet

12 noiembrie - Casa lui Ștefan Cicio Pop, Arad

13 noiembrie - Catedrala Încoronării, Alba Iulia.

Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educația prin Artă și cea a proiectului - Mă vezi? 1918 într-o altă lumină.

 

 

 

Read more...

Motive ornamentale brâncovenești

Asociația culturală DAR DEVELOPMENT, a propus printr-o expoziție itinerantă realizată în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, reevaluarea tezaurului de ornamente din scrierile din cancelaria brâncovenească aducându-lr în fața publicului în variate forme actuale, imaginate de organizatorii expoziției.

Implicată începând cu anul 2014 în promovarea moștenirii culturale a Epocii Brâncovenești, Asociația și-a propus ca împlinirea a 330 de ani de la urcarea lui Constantin Brâncoveanu pe tronul Valahiei să fie marcată printr-un demers creativ care să aducă în primplan simboluri ale sensibilității estetice și religiozității transpuse în miniaturi și ornamente de către slujbașii cancelariei domnești.

În cadrul expoziției veți regăsi ornamentele documentelor de cancelarie: litere inițiale realizate meșteșugit, blazoane, miniaturi cu motive florale sau zoomorfe, pictate cu măiestrie pe sticlă în maniera icoanelor de către artista clujană Teodora Roșca sau transpuse pe hârtie manuală sau canvas.

Partenerii asociației în cadrul proiectului sunt: Arhivele Naționale ale României, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească Târgoviște”, Museikon- Muzeul Icoanei și Cărții Vechi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia la care se adaugă Muzeul Județean Aurel Sacerdoțeanu Vâlcea

Înaintea de a sosi în Alba Iulia, expoziția a fost prezentată la Târgoviște și Râmnicul Vâlcea în palatele brâncovenești de la Mogoșoaia și Potlogi și în capital regatului Inorogului, a eruditului Cantemir la Iași, pentru a realiza un parcurs brâncovenesc.

Expoziția este adusă în capitala Unirii, într-un loc plin de spiritualitate, la Museikon unde va fi prezentată de curatorul ei, Alexandra Brutaru, președinta Asociației DAR DEVELOPMENT și de autoarea celor mai spectaculoase lucrări, Teodora Roșca.

Vernisajul expoziției ”Motive ornamentale brâncovenești” va avea loc la Museikon str. Unirii, nr. 3, Alba Iulia, miercuri, 31 octombrie la ora 17:00.

Expoziția va putea fi vizitată până în 8 noiembrie.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686