Items filtered by date: Wednesday, 29 March 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Pretul final al gazelor pentru populatie va creste cu 1-2% de la 1 aprilie

Tariful final al gazelor pentru populație va crește cu 1-2% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă, informează Agerpres.

"ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor", a explicat Havrileț.

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preț final reglementat pe care furnizorii pentru piața reglementată vor trebui să îl respecte.

"Practic, în ceea ce privește prețul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferențe mari față de prețul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puțin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferențe mai mari de 5% față de acest preț", a subliniat șeful reglementatorului.

Havrileț a mai spus că ANRE va calcula prețul final de la 1 aprilie pornind de la prețul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da prețuri de referință.

"Considerăm că acest preț este o bază foarte bună pentru a se forma prețurile în mod liber și vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut", a apreciat președintele ANRE.

Totodată, el a explicat că, dacă pe parcursul următorului an gazier, adică aprilie 2017 — aprilie 2018, vor fi diferențe foarte mari între prețul pieței și cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru prețul final, se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale.

"Aceasta dacă vor fi diferențe mai mari de 5%. Dacă nu vor fi diferențe mai mari de 5%, vom merge așa până anul viitor și vom vedea atunci", a mai arătat Havrileț.

El a susținut că nu există riscul ca prețul gazelor de producție internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.

În urmă cu două săptămâni, Emil Calotă, vicepreședinte al ANRE, a declarat că liberalizarea pieței gazelor nu este legată doar de evoluția prețurilor, ci trebuie privită ca o transformare într-o piață care funcționează după regulile de competiție.

"La gaze, liberalizarea de care vorbim — aici se fac multe comentarii și confuzii — nu înseamnă neapărat cum evoluează prețurile, este de fapt formula de a simplifica o decizie și un proces extrem de complicat în a înlocui transformarea unui sector vital pentru România, care este sectorul de gaze, într-un sector funcțional pe principiile economiei de piață. Liberalizarea nu înseamnă doar cum evoluează prețul, ci înseamnă ce mecanisme am pus la punct să funcționeze piața după regulile de competiție, care sunt regulile pe care jucătorii trebuie să le respecte și cum funcționează piețele principale, secundare și derivate în sectorul respectiv, cum asiguri protecția unei categorii de consumatori și cum creezi o predictibilitate din punctul de vedere al evoluției inputurilor economice, care, sigur că da, până la urmă înseamnă prețuri și tarife", a spus Calotă.

Potrivit acestuia, discuțiile din spațiul public legate de liberalizarea pieței gazelor nu trebuie reduse la mărirea sau micșorarea prețurilor.

"Nu trebuie să simplificăm, să spunem mărim, micșorăm sau nu prețul. Când vorbim de liberalizare, trebuie să spunem cât de funcțională e o piață dereglementată, unde intervenția statului se rezumă, după ce a definit politici și strategii, la a face reguli și a urmări ca ele să fie respectate", a continuat Emil Calotă.

corectnews.com

 

 

 

 

 

 

 

Read more...

Printul de Wales, vizita oficiala in Romania

Prinţul de Wales îşi începe, miercuri, vizita oficială în România. În cadrul acestei vizite, Prințul Charles va fi decorat de președintele Klaus Iohannis cu ordinul "Steaua României" în Grad de Mare Cruce, în semn de "preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume", informează Stiripesurse.ro.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a declarat săptămâna trecută că vizita Prinţului Charles, un mare prieten şi admirator al României, reprezintă celebrarea forţei legăturilor dintre cele două ţări. 

"Aceasta va fi a doua vizită oficială a Alteţei Sale, dar nu este străin de România. Face frecvent vizite private aici. Este un mare prieten şi admirator al României, are o fundaţie aici, care susţine prezervarea arhitecturii tradiţionale şi dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale, spre exemplu", a afirmat diplomatul britanic. 

El a subliniat că vizita Prinţului Charles reprezintă 'celebrarea şi evidenţierea forţei legăturilor noastre bilaterale'. 

Paul Brummell a arătat că Prinţul Charles va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu, dar şi cu organizaţii care lucrează în domenii variate, dar care 'au un numitor comun - implică o colaborare, într-un fel sau altul, între Marea Britanie şi România'. 

"Cred că acesta este mesajul principal: că vizita Alteţei Sale reprezintă celebrarea modalităţilor, de o diversitate imensă, prin care oamenii şi organizaţiile din România şi Marea Britanie colaborează pentru a face lucruri bune", a precizat Brummell. 

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, miercuri, pe Prinţul Charles la Palatul Cotroceni şi că temele de discuţie vor viza dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre România şi Marea Britanie, inclusiv în domeniul securităţii, evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări în perspectiva Brexit, cu accent pe situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie, precum şi ampla activitate caritabilă desfăşurată de Prinţul de Wales în România. 

Şeful statului îi va conferi Prinţului Charles "Steaua României" în Grad de Mare Cruce, în semn de "preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume". 

Vizita oficială a Prinţului Charles în România se încheie vineri.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

„Bursele Europene: Jurnalisti in Dialog”

Reprezentanța Comisiei Europene și Freedom House România anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția 2017 a programului „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”.

Programul se adresează ziariștilor din presa locală și regională - print, online, radio, TV -, precum și bloggerilor și freelancerilor care sunt interesați să cunoască modul în care Uniunea Europeană influențează viața comunității locale în care își desfășoară activitatea.

Pentru a fi selecționați în program, vă puteți înscrie până vineri, 21.04.2017 (inclusiv), prin transmiterea către Freedom House România a CV-ului dumneavoastră și a cel puțin unui articol, analiză, reportaj ori postare în care ați abordat tematica europeană.

Proiectul este compus din două seminare pentru jurnaliști și bloggeri, ce vor avea loc în perioada mai - iulie. Locul de desfășurare al acestor seminare va fi anunțat ulterior. Ca și în anii anteriori, participanții cei mai activi în cadrul seminarelor se vor bucura de o vizită sau de un stagiu de studiu la Bruxelles.

Alături de dna Angela Cristea, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, și de alți vorbitori cu expertiză în domeniu, vom dezbate temele europene ale momentului și evoluțiile politice, economice și de securitate regionale.

Pentru participarea la selecție, vă rugăm să trimiteți CV-ul și un articol, analiză, reportaj ori postare în care ați abordat tematica europeană, redactat și publicat în anul 2016, la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu copie la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , până cel târziu în data de 21 aprilie 2017.

Drept titlu al email-ului, sunteți rugați să menționați:
Înscriere [prenume] [nume] BEJD 2017.

 

 

 

 

Read more...

Cupa „Green Grass Golf”

  • Published in Sport

Clubul de Golf Paul Tomiță împreună cu Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis a organizat în acest week-end cupa Green Grass Golf Pianu, prima cupă din acest sezon. Astfel că Sâmbătă 25 Martie , 35 de concurenți au jucat pe terenul de golf de la Pianu . Evenimentul s-a încheiat cu festivitatea de premiere de la restaurantul „La Stejari” din incinta complexului turistic și sportiv și de masa festivă.

Câștigătorii au fost :

LOCUL 1: Alin Trif (Sibiu, „Paul Tomiță”) – 47 puncte

LOCUL 2: Vlad Florea (Cluj Napoca) – 41 de puncte

LOCUL 3: Cristian Bițoana (Cluj Napoca) – 41 de puncte

Pe o vreme foarte frumoasă, startul s-a dat simultan de pe mai multe tee-uri , pentru a economisi timpul de joc. În deschiderea evenimentului a vorbit Dragoș Medrea , președintele Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis , după care, conform uzanțelor clubului, Laurențiu Coman, președintele Comisiei Sportive , a prezentat condițiile regulamentare de disputare a întrecerii. S-a jucat în sistem „stableford” , HCP jucători, pe distanțe de 6098 metrii domni și 5195 metrii doamne, par 72,1, respectiv 72,5. Turneul a durat aproximativ 5 ore și jumătate, în funcție de HCP-ul jucătorilor.

„Este o primă ediție a unei competiții de golf care este organizată de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și sperăm că vor mai urma multe altele. Prin această competiție dorim să promovăm jocul de golf ca o modalitate de petrecere a timpului liber, precum și de a cunoaște oameni noi. A fost o plăcere pentru noi să colaborăm cu Clubul de Golf Paul Tomiță și ne dorim de la următoarea ediție mai mulți participanți și jucători și amatori curioși.” – Dragoș Medrea președintele Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis.

Evenimentul a fost susținut de cei 2 sponsori ALOREF și RENAULT.

Clubul de Golf Profesor “Paul Tomiță” a luat naștere în 1995 la inițiativa profesorului Paul Tomiță care s-a retras la pensie în satul său natal Pianul de Jos . Din 1938 pana la pensionare, in 1975, Paul Tomiță a servit cu credință, dragoste și dăruire cauza golfului romanesc, fiind profesor titular de golf la Country Club. Regele Mihai, membrii ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Știrbei, Bibescu, alte mari personalități ale vremii, precum și ambasadorii și diplomații care frecventau Country Club au moștenit de la Paul Tomiță tehnica și măiestria jocului, dar și simpatia față de acest extraordinar om.

Rotary este o organizație a oamenilor de afaceri și reprezentanților diferitelor profesii, care asigura servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate și stabilește relații de bună înțelegere. Membrii Clubului Rotary Alba Iulia Civitas Solis își unesc forțele pentru a promova si derula diferite proiecte in plan social, pentru întreaga comunitatea, nu doar la nivelul Municipiului Alba Iulia ci pe întreg teritoriul județului Alba sub deviza „Servește mai presus de sine”.

 

 

 

Read more...

Lansare carte: Patrimoniul preindustrial si industrial in Romania

Joi 30 martie 2017 ora 12:00 la Sala Unirii va avea loc lansarea celui de al VI-lea volum Patrimoniul preindustrial și industrial în România, având ca autor pe Volker Wollmann. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lucrarea domnului dr. Volker Wollmann, scoasă din tipar în 2016 aduce cititorului, în cele 8 capitole, plăci și obeliscuri în care sunt menționate momente importante din istoria tehnicii, case memoriale, busturi, medalioane ale unor personalități cu merite deosebite în dezvoltarea tehnicii și industriei din România, monumente funerare, cimitirul „vesel” din Săpânța, troițe și cruci ridicate de mineri, opere de artă inspirate de activitatea minerilor, iar un ultim capitol trece în revistă informații suplimentare referitoare la cele cinci volume anterioare.

Primul volum, apărut în anul 2010, este structurat în zece capitole, referitoare la monumentele tehnice legate de aprovizionarea cu apă industrială și potabilă, aprovizionarea cu gaz metan, minerit, saline, bazele carbonifere, exploatarea țițeiului, industria metalurgică și siderurgică, exploatarea cuprului, industria chimică.Volumul al II-lea, publicat în 2011, structurat pe cinci capitole, se referă la patrimoniul din domeniul materialelor de construcție, sticlei, industriei textile și pielăriei. Al III-lea volum, publicat în 2012, este împărțit în 11 capitole, abordând bunuri de patrimoniu din domeniul prelucrării cerealelor (morile), prelucrării semințelor oleaginoase, industriei zahărului, producerii berii și a băuturilor fermentate, producției băuturilor obținute prin distilare, din domeniul prelucrării lemnului, cărnii, brânzeturilor, prelucrării boștinei și a tutunului. Al IV-lea volum, apărut în 2014, având 6 capitole, descrie patrimoniul din domeniul transportului public în comun urban, iluminatul public, podurile, băile comunale, construcții și bunuri ale pompierilor și cântarele publice. Al V-lea volum, editat în 2015, prezintă în cele 7 capitole fântânile și ceasurile publice, orologii din turnuri de biserică, cadrane solare, observatoare, planetarii și faruri.

Născut la Sibiu, în data de 17 aprilie 1942, Volker Wollmann a studiat istoria antică şi arheologia la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1964. A lucrat ca profesor la Reșița, apoi la Muzeul Regional din localitate și a devenit cadru didactic la Institutul de Istorie şi Arheologie al UBB, unde a obţinut şi doctoratul, cu tema „Minerit de fier, cariere şi mine de sare în Dacia romană în secolul II-III după Hristos”. Dr. Wollmann s-a mutat în Germania și a ajuns mai târziu director al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim, Germania. Biografia sa este impresionantă: cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj (1967), corespondent al României la Comitetul Internaţional pentru Conservarea Patrimoniului Istoric Industrial (1980), distins de Academia Română cu premiul Vasile Pârvan (1984), membru de onoare al Institutului de Arheologie Industrială şi Cultură Materială din Roma, profesor asociat al Universităţii din Alba-Iulia, Consilier ştiinţific al Fundaţiei Saşilor Transilvăneni din Munchen (2004), decorat cu Ordinul de merit al Republicii Federale Germania (2012), Cetăţean de onoare al câtorva oraşe transilvane.Ca o recunoaştere a contribuţiei ştiinţifice în scrisul istoric, profesorului Volker Wollmann i s-a acordat de către Academia Română premiul Ludovic Mrazec, pentru lucrarea: Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş, într-un atlas din secolul al XVIII-lea. Cartea cuprinde 54 hărţi miniere, desenate în 1751 şi descoperite de autor în Arhivele Naţionale din Brno (Cehia).

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed